Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φωτογραφίες από την συλλογή μου (Β').

Τμήμα Β΄.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.


Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πόλεις που έζησα. Έχει τιμητική θέση στο θυμικό μου. Αν και δεν την επισκέφτηκα τα τελευταία χρόνια, οι παλαιοί δεσμοί και οι γνωριμίες μου δεν ατόνησαν. Με συγκινεί οτιδήποτε αφορά σε αυτήν. Έτσι στην συλλογή μου έχω αρκετά αναμνηστικά, βιβλία, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες. Παρουσιάζω λοιπόν το δεύτερο τμήμα επιλεγμένων φωτογραφιών. 




ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ″Εις τον λευκόν πύργον″. Φωτογραφία τύπου CARTE POSTALE, μάλλον κομμένη στην μέση. Χωρίς χρονολογία, προφανώς των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.

 

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 1954. Μια ημέρα πριν είχαν γίνει τα εγκαίνια της 19ης Διεθνούς Εκθέσεως από τον Αλέξανδρο Παπάγο. Λέγεται ότι σημείωσε ρεκόρ επισκέψεων. Χαρτί Agfa.

 

 

 

 

 

″ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Προ του περιπτέρου των ΕΘΝΩΝ της ΕΣΣΔ. (ΡΩΣΙΑΣ) Θεσσαλονίκη Σεπτέμβριος 1954″.

 

 

 

 




ΠΑΣΧΑ 1930 ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ας ξεχωρίσουμε την σπανιότητα. Η ζωή σε κάθε στιγμιαία έξαρσή της, είτε σε γιορτή είπε σε απλή καθημερινή δράση, αν απαθανατίζεται στον φακό αφήνει ανεξίτηλα τα ίχνη. Ακινητοποιεί τους ανθρώπους διατηρώντας την μορφή τους στον χρόνο και στον τόπο. Ψήστες γυρνούν δυο σούβλες με το χέρι, δίπλα η συντροφιά, γυναίκες άνδρες και παιδιά σε αναμονή. «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ ΚΟΥΝΙΟ».

 

 

 

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 1945. ″Εν Θεσ/νίκη τη 17-7-45 Αγαπητή μας Μαρίνα δια την ονομαστικήν σου εωρτήν Σου ευχόμεθα χρόνια πολλά και καλά Σας Στέλνομε τον λευκό πύργο της θεσ/νίκης να τον δήτε εφ’ όσον δεν έρχεσθαι μόνη. Εμείς δεν μπορέσαμε να έλθωμαι στην πανυγιρή σας.- Ελάτε εσύς της Παναγίας, στην εωρτήν του Παναγιώτη εις τον Θανάση. Σε φιλώ η Νύμφη σου Αντωνία Χαίρε″.

 

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ″27 Απριλίου 1947 Εκδρομή Αμερικανική Γεωργική Σχολή″. Χαρτί A M CROWN COPYRIGHT RESERVED.

 

 

 

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ. Στην μνήμη «μαλακών παρειών νεανίδων» που μόνο ο φακός και το χαρτί διατηρούν. 70 χρόνια πριν. ″Εκδρομή με το σχολείο εις Ωραιόκαστρον. Τα ομαδόπουλα του σχολείου. Πέμπτη 1 Ιουνίου 1950″.

 

 

 

 

 

22α Διεθνής Έκθεσις Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τότε που ψήθηκε κοτόπουλο σε συσκευή με ηλιακή ενέργεια, που εκτέθηκε το «μαγικό σπίτι» και πρωτοφτιάχτηκε ο καφές φραπέ… Εδώ όμως είμαστε μπροστά στο περίπτερο της Δ.Ε.Η. 22 Σεπτεμβρίου 1957.

 

 

 

 


 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πύλη Γαλερίου 1958.

 

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην Ροτόντα. Οκτώβριος 1958.

 

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Λευκός Πύργος. 20 Οκτωβρίου 1960.

 

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη. 15 Απριλίου 1961. Ομάδα επτά ατόμων φωτογραφίζεται με φόντο το ΟΛΥΜΠΙΟΝ της Πλατείας Αριστοτέλους.


 

 

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. 2 Ιουλίου 1961. Δυο κορίτσια - με τα καλοκαιρινά φορέματα που αγαπούσαμε να βλέπουμε στους δρόμους της πόλης - περπατούν κρατώντας βιβλία και τετράδια: ″Πριν από το Φροντιστήριο μια βόλτα στο πλακόστρωτο της παραλίας″.

 

 

 

 


Δεν έχω θίξει ποτέ την όχι σπάνια περίπτωση, να ακυρωθεί μια φωτογραφία από το δάκτυλο του ατόμου που κρατούσε την μηχανή - σαν άθελά του το τοποθετούσε στον φακό. Αυτό φαίνεται όταν πλέον εμφανίζεται το φιλμ και τυπώνεται η φωτογραφία. Απογοήτευση, αφού αρκετές φορές δύσκολο να επαναληφθεί η λήψη. Εδώ βρισκόμαστε στην Θεσσαλονίκη. ″Μάϊος 1963 εις τας παραμονάς της κατεδαφίσεως τού εις το μέσον της οδού σπιτιού″. Θεσσαλονικείς φίλοι με πληροφόρησαν ότι η οικοδομή (που εμπόδιζε το νέο ρυμοτομικό) αναφέρεται στην οδό Αγγελάκη, στον αρ. 27, όπου συναντάται με την Αλεξάνδρου Σβώλου. Από το ίδιο φιλμ και η δεύτερη φωτογραφία: ″Μάϊος 1963 Θεσσαλονίκη″.


 

 

 


33η Διεθνής Έκθεσις Θεσσαλονίκης. 1-22/9/1968. Στιγμιότυπο με μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στις 3 Σεπτέμβριου 1968.

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη 25 Μαΐου 1969. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Ιατρική Σχολή.


 

 

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κάποιο καλοκαίρι. Φωτογράφιση στην ταράτσα του Λευκού Πύργου.

 

 

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φωτογράφιση στην παραλιακή λεωφόρο με φόντο τον Λευκό Πύργο. Χωρίς χρονολογία. Διαστάσεις 9Χ9 εκατοστά. 

 

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φωτογραφίες από την συλλογή μου. Τμήμα Α'.

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φωτογραφίες από την συλλογή μου. Τμήμα Γ'. 

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φωτογραφίες από την συλλογή μου. Τμήμα Δ'.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου