Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φωτογραφίες από την συλλογή μου (Γ').

 Τμήμα Γ΄.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Ένα τρίτο μέρος των φωτογραφιών της συλλογής μου για την Θεσσαλονίκη με γεμίζει ικανοποίηση, αφού προφέρεται με αγάπη για να το απολαύσουν και να το μελετήσουν εκλεκτοί φίλοι της συμπρωτεύουσας.



Αρετσού. Δεκέμβριος 1929. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ ΚΟΥΝΙΟ. Φωτογραφία που - μαζί με λίγες ακόμα - κάποιος ξεκόλλησε απρόσεκτα από το άλμπουμ που ξεκουραζόταν για πολλά χρόνια.

 

 

 

 


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πάσχα 1930. Τότε έπεφτε στις 20 Απριλίου. Ψήσιμο αρνιού στην πόλη, σε κάποια ταράτσα και βόλτα στην παραλία, ίσως στην Αρετσού. «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ ΚΟΥΝΙΟ». Φωτογραφικό χαρτί Velox.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. 4 Αυγούστου 1934. ″Μαμά, μια φωτογραφία για θύμιση της εκδρομής μου εις Θεσσαλονίκη. Σε φιλώ. Βάσσος″. Την φωτογραφία έχω σε δύο αντίτυπα, η δεύτερη γράφει: ″Θεσσαλονίκη 4/8/34. Σ Πάλης;″.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Από τυχαία ανακάλυψη δυο φωτογραφιών στο αρχείο μου στο χωριό, Νότια Κρήτη. Άνδρες έξω από ένα άγνωστο σε μένα κτήριο. Το βέβαιο είναι η σφραγίδα στην πίσω όψη: «ΔΑΡΙΟΣ ΜΕΝΑΧΕΜ/ ΣΠΑΝΔΩΝΗ 6/ (ΟΠΙΣΘΕΝ ΣΙΓΓΕΡ)/ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέντε άνδρες σε πρώτο πλάνο, μάλλον επίσημοι, πατάνε σε πέτρες για να μην βρέξουν τα παπούτσια τους μέσα σε χείμαρρο και πολύς κόσμος ανεβασμένος σε γέφυρα, κάπου στην Θεσσαλονίκη ή στα πέριξ… Σφραγίδα φωτογράφου: «ΔΑΡΙΟΣ ΜΕΝΑΧΕΜ/ ΣΠΑΝΔΩΝΗ 6/ (ΟΠΙΣΘΕΝ ΣΙΓΓΕΡ)/ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Λευκός Πύργος. Πόσες γενεές ανθρώπων στάθηκαν και φωτογραφήθηκαν μπροστά του για να θυμούνται το πέρασμά τους από την πόλη… Κι οι ίδιοι οι κάτοικοι επίσης διατηρούν στα παλιά οικογενειακά άλμπουμ τον περίγυρο του μνημείου με τις μορφές δικών τους προσώπων.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ″Ελλ. Γεωργική σχολή Θεσ/νίκης 18-5-46″.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ″Πανσέληνος μετά την δύση του ηλίου. Μάρτιος 1952. Θεσσαλονίκη. Από το παράθυρο του δωματίου″. Η φωτογραφία, σε γυαλιστερό χαρτί με οδοντώσεις, είναι θαμπή επειδή τραβήχτηκε βραδινή ώρα. Έτσι στο πρωτότυπο μόλις που διακρίνεται μια λευκή κουκκίδα, που παραπέμπει στο γεμάτο φεγγάρι. Αξίζει όμως να διαβαστεί αυτό που έγραψε ο τότε κάτοχός της.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Άποψη της πόλης στα 1958.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κυριακή 22 Απριλίου 1959. Στην πλατεία Αριστοτέλους. Τα κορίτσια λέγονταν Θέμις και Κούλα.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Λευκός Πύργος. Το πλέον φωτογραφημένο κτίσμα της πόλης. Έχω στην συλλογή μου πολλές απεικονίσεις του.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Άλλη μια αχρονολόγητη αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τον Λευκό Πύργο.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Γυναίκα έξω από τον Λευκό Πύργο.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Παλαιά φωτογράφιση με θέα τον Λευκό Πύργο και τις πέριξ πολυκατοικίες.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Άπoψις. Φωτογραφία χωρίς χρονολογία. Χαρτί Agfa.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αφού είναι δύσκολο να μετακινηθούμε και να ταξιδέψουμε προς βορρά, ας δούμε τουλάχιστον το σύμβολο της πόλης σε μια ακόμα παλιά, κλασική απεικόνιση.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η παραλιακή λεωφόρος με το τρίγωνο όπου είχε τοποθετηθεί στα 1934 η προτομή του Νικολάου Βότση. Ιδιωτική λήψη χωρίς χρονολογία.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η πόλη που προσφέρεται για διακοπές όλο το χρόνο. Από την ταράτσα του Λευκού Πύργου.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μάιος 1975. «Για τους Αναστενάριδες». Έτσι γράφει η πίσω όψη. Πολλές φορές οι φράσεις γίνονται κλειδιά που ανοίγουν παλιές καταστάσεις και συναισθήματα. Μπορούσαν να ερμηνευτούν μόνο από τους ελάχιστους εμπλεκόμενους.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φωτογραφίες από την συλλογή μου. Τμήμα Α'.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φωτογραφίες από την συλλογή μου. Τμήμα Β'.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Φωτογραφίες από την συλλογή μου. Τμήμα Δ'.

 

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου