Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

ΑΙΓΙΝΑ. Φωτογραφίες από την συλλογή μου. Τμήμα δεύτερο.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.



Συνεχίζω την παρουσίαση των φωτογραφιών που αφορούν στην Αίγινα, το όμορφο γειτονικό μας νησί. Το ασπρόμαυρο χρώμα προσδίδει την ακαταμάχητη αίσθηση της νοσταλγίας.



16 Σεπτεμβρίου 1958. ″Ανάμνησις διακοπών στην Αίγινα. Μώλος Αγίου Νικολάου. Το κυνήγι των Σαρπών″.





ΑΙΓΙΝΑ. Μπροστά στον Άγιο Νικόλαο. Χωρίς χρονολογία και σφραγίδα φωτογραφείου.





ΑΙΓΙΝΑ ΠΛΕΥΡΙΖΕΙ. Η φωτογραφία της συλλογής μου (όχι γνωστά πρόσωπα) με παρασέρνει σε αναμνήσεις από παλιές κοντινές ταξιδιάρικες εκδρομές. Ήταν στα γυμνασιακά μου χρόνια όταν ήλθα για πρώτη φορά στην Αίγινα με δυο συμμαθητές μου… Μια απόδραση του Σαββατοκύριακου.

 

 

 


ΑΙΓΙΝΑ. Άποψη της πόλης. 11 Μαρτίου 1962. Χαρτί γυαλιστερό, οδοντώσεις, διαστάσεις 10Χ7 εκατοστά.

 

 

 


ΑΙΓΙΝΑ. Έξω από το λιμάνι. Χωρίς χρονολογία. Διαστάσεις 8,1Χ5,7 εκατοστά.

 

 



ΑΙΓΙΝΑ, 7 Αυγούστου 1966. Λουόμενη ″Στις Βαθές Σουβάλας″ 

 

 

 


ΑΙΓΙΝΑ. Προσκυνητές στον Άγιο Νεκτάριο. Καλοκαίρι του 1966.

 

 

 


Αίγινα. 4 Σεπτεμβρίου 1968. Γυναίκα με τσάντα και ψώνια. Πίσω της άνδρες απλώνουν τα δίκτυα.

 

 

 


Καλοκαίρια, παλιές αξέχαστες διακοπές στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Βρίσκαμε ευκαιρία για φωτογράφιση, να μείνει μετά κάπου «ζωντανή» η ανάμνηση. Όλα ρευστά, παροδικά. Γιατί όπως βλέπω αυτήν την κοπελιά να απεικονίζεται σε πηγάδι, θυμήθηκα τους στίχους που τραγούδησε και η Κανελλίδου (μουσική Σπανός, ποίηση Πυθαγόρας, 1993): «Ένα τραγούδι μας πέστε το μαζί μας/ μαγγανοπήγαδο μαγγανοπήγαδο είν’ η ζωή μας/ Σήμερα κι αύριο ούτε που αλλάζουν/ μαγγανοπήγαδο μαγγανοπήγαδο οι μέρες μοιάζουν». ″14-8-71. Βαθύ Αιγίνης″. [Ο Αργύρης Στενάκης πληροφορεί: Το πηγάδι είναι μπροστά από το λιοτρίβι του παππού μου του Μαλάμου. Αριστερά η εκκλησιά ανάμεσα στην κοπέλα και το μαγγάνι διακρίνεται το ηρώων και δεξιά ο αλευρόμυλος του μπάρμπα Αντώνη του Καραβόλα]. [Ναι υπάρχει (το πηγάδι). Βέβαια δεν χρησιμοποιείται, όπως και το λιοτρίβι. Ο αλευρόμυλος έχει γίνει κατοικία. Το μόνο που λειτουργεί σήμερα είναι η εκκλησία]

 

 

 


ΑΙΓΙΝΑ. 2 Αυγούστου 1972. ″Πλαζ Αγ. Μαρίνης″. Χαρτί Agfa

 

 

 


Αίγινα. 3 Νοεμβρίου 1974. ″Άποψις από Μονή Αγίου Νεκταρίου″. Θέα προς την Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Διαστάσεις 10,5Χ7,5 με το λευκό περιθώριο.

 

 

 


Αγία Μαρίνα Αιγίνης. 3 Νοεμβρίου 1974. Διαστάσεις 10,5Χ7,5 με το λευκό περιθώριο.

 

 

 


″7 τ’ Απρίλη, 1975. Εκδρομή στην Αίγινα. Βασίλης, Ηλίας, Κώστας, Χαρούλα, Βίκυ″.

 

 

 


Αγκίστρι. Η φωτογραφία δείχνει δυο γυναίκες να κάθονται πίσω από το ιερό μιας εξοχικής εκκλησίας. Χωρίς περισσότερα στοιχεία, είμαι βέβαιος ότι θα αναγνωρίσετε εύκολα την τοποθεσία. Διαστάσεις 9Χ9 εκ. με το λευκό περιθώριο.

 

 

 


Καλοκαίρι! Αξέχαστα ταξίδια στον Σαρωνικό με το ΑΙΓΙΝΑ.

 

 

 


AEGHINA. Μια από τις πολλές γραφές του νησιού σε ξένη γλώσσα. Καρτ ποστάλ. GRE 51. Έκδοσις Α/φοί Ασημακόπουλοι, οδός Λυκούργου 14-16 Αθήναι. 

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου