Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Μια ιδιαίτερη αίτηση στα 1941 για παροχή προνοιακού επιδόματος σε άπορο μέλος στρατευμένου.


Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Ανάμεσα στις αναφορές της διευθύντριας Αγλαΐας Χατζιδάκη, γραμμένες με το χέρι κατόπιν αυτοψιών των μελών επισκεπτών και ενεργειών των διεκπεραιωτών υποθέσεων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών/Υπηρεσία Προνοίας Στρατευομένων/ Παράρτημα Ενορίας Αγίου Βασιλείου οι οποίοι συνέδραμαν για την παροχή επιδομάτων στα μέλη απόρων οικογενειών στρατευομένων, ξεχώρισα και παρουσιάζω μια αίτηση που διαφέρει.
Πρόκειται για μια περίπτωση ενδεχόμενης εκδούλευσης, εξυπηρέτησης των μελών της οικογένειας ενός τραυματισμένου στρατιώτη που ευρισκόμενος σε αναρρωτική άδεια θέλησε να εξασφαλίσει επιδοματικά τον εαυτό του, την γυναίκα που συζούσε και τα παιδιά τους.
Δεν ήταν παντρεμένοι. Η παράνομη συμβίωση έπρεπε να επικυρωθεί με γάμο οπότε το ζευγάρι ζήτησε την μεσίτευση της υπηρεσίας. Η κοινωνία της εποχής δεν ανεχόταν παρά μόνο την νόμιμη οικογένεια, επισφραγισμένη με το μυστήριο της ορθόδοξης θρησκείας. «Την έχει σπιτωμένη» έλεγαν για κάποιον που κατοικούσε με γυναίκα χωρίς ληξιαρχική πράξη γάμου και απέφευγαν την ίδια υποτιμώντας την προσωπικότητά της. Πόσο μάλλον, συμπεριφέρονταν απρεπώς στα νόθα παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η ελληνική ταινία του 1965 «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» και πολλές άλλες εκείνων των δεκαετιών.

Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Υπηρ. Προνοίας Στρατευομένων
Παράρτημα Ενορίας Αγίου Βασιλείου
Αριθ. Πρωτ. 16

Εν Πειραιεί τη 14η Μαρτίου 1941

Προς
Την Υπηρεσίαν Προνοίας Στρατευομένων
(Κεντρικόν Γραφείον Πειραιώς)

«Υποβολή εκθέσεως περί των παρανόμως συμβιούντων Νικολ. Χ. και Στυλ. Σ.»
Λαμβάνομεν την τιμήν να υποβάλωμεν υμίν έκθεσιν περί των παρανόμως συμβιούντων Νικολ. Δ. Χ., στρατιώτου τραυματίου και Στυλ. Π. Σ. και να παρακαλέσωμεν δια τα περαιτέρω.
Μετά σεβασμού
Αγλαΐα Χατζιδάκη.


[Πρόσθεση με μολύβι: Έκθεσις των παρανόμως συμβιούντων Νικολ. Χ. και Στυλ. Σ.]
Νικόλαος Δ. Χ. (τραυματίας)
Οδός Σπυρίδωνος Λάμπρου Αρ. …
Η Στυλιανή Αθανασίου Α. υπανδρεύθη προ 17ετίας εν Κερκύρα τον Παναγιώτην Σ. γραμματέα Ειρηνοδικείου εν Κερκύρα και έζησε μετ’ αυτού 2 έτη.

[Πρόσθεση με μολύβι: Μετά ταύτα] [Σβησμένη πρόταση: Λόγω δε της κακής προς αυτήν συμπεριφοράς του συζύγου της] τον εγκατέλειψε και ελθούσα εις Πειραιά συνεδέθη και συζεί έκτοτε παρανόμως μετά του Νικολάου Χ. μετά του οποίου και απέκτησε δυο άρρενα τέκνα ηλικίας 8 και 5 ετών, ευρισκόμενα εν τη ζωή.
Ήδη ο Νικόλαος Χ. [Πρόσθεση με μολύβι: στρατιώτης τραυματίας] [Σβησμένη πρόταση: τραυματισθείς εν τη εκπληρώσει του καθήκοντός του προς την πατρίδα και] ευρισκόμενος ενταύθα επ’ αδεία επιθυμεί [Πρόσθεση με μολύβι: κατά τα λεγόμενα της Στυλιανής Σ.] όπως νομιμοποιήση τον σύνδεσμόν του τούτον. Επειδή δε η Στυλιανή επληροφορήθη προ τριετίας ότι απέθανεν ο πρώην νόμιμος σύζυγός της Παναγ. Σ. Σ. εν Κερκύρα παρακαλεί ημάς όπως εξακριβώσωμεν την πληροφορίαν ταύτην εκ του ληξιαρχείου Κερκύρας και δυνηθή να νομιμοποιήση τας μετά του Νικολ. Δ. Χ. σχέσεις της.
Τα άρρενα τέκνα του ζεύγους αν ζουν στα 2019 θα είναι 86 και 83 ετών αντίστοιχα.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου