Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Άρθρα και ευχές για το νέο έτος 1932 από την πειραϊκή εφημερίδα ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας. 


Νέο έτος 2021, με το 2020 να θεωρείται μια δυσάρεστη, κακή παρένθεση στην ζωή μας. Πολλοί θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν, άλλοι θα συνεχίσουν με τις πληγές και τα απόνερα της επήρειάς του. Όμως ο χρόνος κυλά και παρασέρνει τους ανθρώπους και τα πνευματικά έργα τους σε μια δίνη που όλα ρευστοποιούνται και χάνονται.
Ο ερευνητής σαν κι εμένα, αποστασιοποιημένος από κάθε τι εφήμερο, το αρνητικό ή θετικό της στιγμής, τα βλέπει διαφορετικά, ξεκουράζεται ανατρέχοντας στο αρχείο του, συγκρίνει τα γεγονότα και νιώθει ότι αυτά αφού πρώτα λειτουργούν και κυκλοφορούν, ύστερα ανακυκλώνονται, αλληλοδιαδέχονται, συσσωρεύονται και κατόπιν συμπιέζονται, προσπερνούν, αποξεχνιούνται.
Απομένουν οι καταγραφές σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, φωτογραφίες και τεκμήρια.
Κρατώ στα χέρια το φύλλο 10.819 της εφημερίδας ″ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ. Ημερησία πειραϊκή εφημερίς. Όργανον του εμπορίου, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας″.
Γραφεία και τυπογραφεία: Νοταρά 70.
Η εφημερίδα ιδρύθηκε στα 1897 από τον Γεώργιο Κριτή (πέθανε στα 1914). Ιδιοκτήτης - διευθυντής της εφημερίδας ήταν από τα 1914 (μαζί με τον Άγγελο Σούλη, 1890-1923) ο Γεώργιος Αναστασίου Χαρβαλιάς (γεν. 1880, κατοικία Λεωφόρος Φαλήρου 20) έως το 1941 που διέκοψε λόγω πολέμου. Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1956. Διευθυντής συντάξεως και υπεύθυνος ήταν ο Νίκος Ι. Χαντζάρας (1884 - 2 Ιουνίου 1949) Μπουμπουλίνας και Υψηλάντου, ο τραγικός (λόγω του απρόσμενου θανάτου του) ποιητής της συλλογής ΕΙΔΥΛΛΙΑ, Μουσικά Χρονικά, Αθήνα 1931. Προϊστάμενος τυπογραφείου ο Ευάγγελος Περιμένης οδός Γερμανού 10.
Πρωτοχρονιά λοιπόν, Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 1932, με ύλη φυσικά γραμμένη ή έτοιμη τον Δεκέμβριο του 1931. Ας την φυλλομετρήσουμε.

ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΩΤΗ.
-ΤΟ ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΟΝ ΕΜΠΟΡΙΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. Του γερουσιαστού κ. Γ. Κ. Στρίγκου. Γεώργιος Στρίγκος, βιομήχανος, 1878-1956. Αναφέρεται στους Λομβαρδούς εμπόρους που εργάστηκαν στο Λονδίνο και στην Χανσεατική Ένωση, «μίαν δύναμιν απεριορίστου επιβολής».
-ΤΟ ΔΕΙΝΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ. Του Γεωργίου Σακαλή, βουλευτού Πειραιώς. Γεώργιος Σακαλής, 1872-1956. «Εις την φοβεράν κατάστασιν, εις την οποίαν ευρίσκεται όλος ο κόσμος, απ’ ανατολών μέχρι δυσμών και από βορρά μέχρι νότου, ένεκα της οικονομικής κρίσεως, η οποία τον μαστίζει, όλοι διερωτώνται: «Τι θα γίνη λοιπόν;». Στο ερώτημα δίνονται λογιών - λογιών απαντήσεις από τους σοφούς του κόσμου - τους οικονομολόγους, τους κοινωνιολόγους, τους πολιτικούς. Άλλοι λένε ότι θα βρεθεί σε κάθε περίπτωση τρόπος να ξαναγυρίσουμε στον παλαιό ρυθμό της ζωής, μάλιστα μερικοί αισιόδοξοι πιστεύουν ότι αυτό θα κατορθωθεί ούτως ή άλλως από μόνο του. Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι ο κόσμος θα καταρρεύσει από τις εγωιστικές τάσεις των μεγάλων εθνών και την ανικανότητα των πολιτικών ηγετών. Άλλοι φοβούνται ότι επίκειται η βασιλεία του κομμουνισμού. Όχι τόσο επειδή δεν είναι ικανός να δώσει ικανοποιητική λύση στα μεγάλα προβλήματα του ανθρώπου καθώς μας επέδωσε σε άρθρα του στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ο Πειραιώτης Σπύρος Μελάς, αλλά κυρίως διότι επί δεκατέσσαρα ήδη χρόνια οι πολιτισμένοι λαοί παρακολουθούν το πάθημα του ρωσικού λαού, που όχι μόνο δεν βρήκε την γαλήνη, αλλά υφίσταται ταλαιπωρίες που κανείς άλλος δεν δοκίμασε κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς. Τι θα γίνει λοιπόν; … «Είμεθα δυστυχώς καθ’ όλα τα φαινόμενα μακράν ακόμη από την οριστικήν πραγματοποίησιν του θείου κηρύγματος της επί γης ειρήνης». Πρέπει να καταστεί πιο στενή η διεθνής αλληλεγγύη. Να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία η ανθρωπότητα θα προσδοκά τα βελτίω, την απαλλαγή της στο προσεχές μέλλον από τον εφιάλτη του πολέμου και τις παντός είδους ταλαιπωρίες του οικονομικού ανταγωνισμού.
-ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΗΡΙΔΩΝ. Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΙΣ ΘΕΣΙΝ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ. Του υποναυάρχου ε. α. και βουλευτού Π. Ρεδιάδου. Περικλής Ρεδιάδης, 1875-Φεβρουάριος 1938. Το ανατέλλων έτος 1932 βρίσκει τον Πειραιά σε σχετικά καλή θέση. Η παγκόσμια κρίση τον έθιξε λιγότερο και τούτο διότι είναι λιμάνι κυρίως εισαγωγικό. Αντιπροσωπεύει το ήμισυ της εμπορικής κίνησης της Ελλάδος και το ήμισυ των τελωνειακών εισπράξεων. Η προσεχής ίδρυση της Ελευθέρας Ζώνης θα βελτιώσει τα πράγματα μαζί με την βελτίωση των όρων μεταφοράς και της τάξης στον ΟΛΠ. Η ναυτιλιακή κίνηση συνδέεται αρρήκτως με την ενίσχυση της σιδηροβιομηχανίας. Τέτοιες επιχειρήσεις φθίνουν τελευταίως, ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει. Ο Πειραιάς αν και στηρίχθηκε στις δικές του δυνάμεις, μέσα σε μια εκατονταετία «εξέπληξε και πάντα ξένον ασχοληθέντα με την ελληνικήν οικονομίαν». Το σφρίγος και η ρώμη του αντανακλάται στο ότι οι γεννήσεις είναι περισσότερες από τους θανάτους.
-ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ 1931. Του βιομηχάνου Γ. Κ. Σφαέλλου. Γεώργιος Κωνσταντίνου Σφαέλλος, βιομήχανος, σύμβουλος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Το ερώτημα είναι αν η προσπάθεια των κρατών για την οικονομική τους ανόρθωση μετά την σταθεροποίηση των νομισμάτων τους στηρίζεται σε ενέργειες που δεν αντικρούονται μεταξύ τους, αλλά με βάση την ειλικρινή συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. Παριστάμεθα μάρτυρες αμείλικτου και εξοντωτικού οικονομικού πολέμου που διεξάγεται από χρόνια μεταξύ κυρίως των μεγαλύτερων βιομηχανικών και οικονομικών δυνάμεων της υφηλίου με σκοτεινά σχέδια για να επικρατήσουν και να ηγεμονεύσουν. Η συγκέντρωση σε ορισμένα χέρια του πλούτου, του χρυσού σε λίγες χώρες, δημιούργησε πρόβλημα στα ισοζύγια διαφόρων κρατών. Προστέθηκαν και τα πολεμικά χρέη και αυτό των επανορθώσεων που αντιμετωπίστηκαν με λύσεις ελάχιστα θετικές που δεν μπόρεσε ούτε το Διεθνές Επιμελητήριο να επιλύσει με προτάσεις του τον Μάιο του 1931 (αν όχι πλήρης αλλά τουλάχιστον μερική διαγραφή τους). Συνέπεια η κρίση του 1929 να βαθύνει την ήδη ανώμαλη οικονομική και κοινωνική κατάσταση σε όλα τα κράτη, περισσότερο στα πιο πλούσια. Ο ορίζοντας του 1931 ήταν πλήρης ηλεκτρισμού και είχε δημιουργήσει μια πνιγηρή ατμόσφαιρα ώστε αναμενόταν η έκρηξη της καταιγίδας. Η κατάσταση χειροτέρευσε. Αυξήθηκαν οι άνεργοι, οι τιμές των πρώτων υλών των βιομηχανικών προϊόντων έπεσαν, κράτη βρέθηκαν σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η Γερμανία υπέκυψε από τα εξωτερικά χρέη και τις διεθνείς πολεμικές υποχρεώσεις. Ο αρθρογράφος συνεχίζει περιγράφοντας με σαφήνεια τα προβλήματα. «Το φρικαλέον της πείνης φάσμα περιφέρεται πλέον επικίνδυνον και απειλεί να κατασπαράξη τας σάρκας της ανθρωπότητος. Ο πολιτισμός εν κινδύνω. Ανάγκη περισυλλογής και ανορθώσεως» … «Περαίνοντες την γενικήν ταύτην ανασκόπησιν έχομεν δι’ ελπίδος και ευχόμεθα όπως το νέον έτος 1932 είνε ολιγώτερον κρίσιμον και μας παράσχει την δύναμιν εκείνην της αντοχής και του θάρρους ίνα μετά καρτερίας αντιμετωπίση η ανθρωπότης τα φοβερά προβλήματα άτινα πρόκεινται προς λύσιν και εξέλθη του σημερινού αυτής αδιεξόδου όσον το δυνατόν ανωδύνως».

ΣΕΛΙΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ.
-Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ. ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΙΣ ΤΟΥ ΛΗΞΑΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 1931. Ανυπόγραφο. «Το λήγον έτος υπήρξε δια τον κόσμον έτος μεγάλων συγκινήσεων και έτος αποκαλύψεων και διαψεύσεως ελπίδων και πόθων της ανθρωπότητος, έτος το οποίον έφερε την τελευταίαν εγγύτερον της πραγματικότητος και διέλυσε πολλάς πλάνας». Μετά τον τετραετή πόλεμο οι λαοί νόμισαν ότι θα έμπαιναν σε λιμάνι γαλήνης και θα επουλωθούν οι οικονομικές πληγές, ειδικά μετά την ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών (Ίδρυμα Γενεύης). Οι πολιτικοί άνδρες παράβλεψαν ότι δεν αλλάζει ο ανθρώπινος χαρακτήρας, ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τα λάθη του, ότι «η πάλη είναι φυσικός νόμος και ότι οι πόλεμοι είνε μία εκδήλωσις του φυσικού αυτού νόμου». Πλανήθηκαν και οι σοφοί οικονομολόγοι, αφού πίστεψαν ότι οι ώμοι των λαών θα μπορούν να σηκώσουν τις βαριές υποχρεώσεις που ανέλαβαν τα διάφορα κράτη συνεπεία του πολέμου. Η Μεγάλη Βρεττανία εγκατέλειψε την χρυσή βάση και την μιμήθηκαν κι άλλα κράτη. Η Κοινωνία των Εθνών αποδείχτηκε ανίσχυρη να ασκήσει διαιτητική και επιβλητική δράση … «Χρειάζεται όθεν να δοθή μία διέξοδος». Μια ενδεδειγμένη είναι η αναστολή επ’ αόριστον ή τουλάχιστον επί μία δεκαετία των πολεμικών χρεών. Τα υπόλοιπα μπορεί να διακανονιστούν αν υπάρξει ψυχραιμία και καλή θέληση.
-ΕΚΛΕΚΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΙ. ΠΩΣ ΕΞΕΛΕΓΟΝΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ. Έγραψε ο Δ. Θ. Σπηλιωτόπουλος. Ο δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Σπηλιωτόπουλος, 1865-1941, έγραψε αργότερα το βιβλίο «Ο Πειραιεύς και οι Δήμαρχοι της Α΄ Εκατονταετηρίδος». Πειραιεύς, 1939. Στο τέλος του κειμένου, «30 Δεκεμβρίου 1931».
Εγράφη κάποτε, και αν δεν με απατά η μνήμη, καθ’ ην εποχήν εωρτάζετο εν Πειραιεί η εκατονταετηρίς της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ότι μέχρι του έτους 1853 οι Δήμαρχοι καθ’ όλον το Κράτος και συνεπώς και εν Πειραιεί δεν εξελέγοντο παρά του Λαού, αλλά διωρίζοντο υπό της Κυβερνήσεως, και ότι ούτω διωρίσθη και ο πρώτος Δήμαρχος του Δήμου μας Κυριάκος Σερφιώτης κατά το έτος 1836. Τούτο δεν ευρίσκεται εν απολύτω ακριβεία, διότι κατά το 1835 και μέχρι του έτους 1864 όλοι οι Δήμαρχοι του Ελληνικού Κράτους, και συνεπώς και ο πρώτος Δήμαρχος του Πειραιώς Κυριάκος Σερφιώτης εξελέγη υπό του λαού ουχί όμως αμέσως αλλά εμμέσως, διότι κατά τον Νόμον της 27 Δεκεμβρίου 1833 περί Δήμων (άρθρον 76) τον Δήμαρχον εξέλεγε Συνέλευσις Εκλογική, καλουμένη υπ’ αυτού Δημαιρεσιακόν Συμβούλιον, συγκροτουμένου δε α) εκ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, β) εξ ίσου αριθμού των μάλλον φορολογουμένων και εχόντων το δικαίωμα του ψηφοφορείν Δημοτών, και τοιουτοτρόπως εις την έμμεσον ταύτην εκλογήν του Δημάρχου συμμετείχον εξ όλων των Δημοτών εις μεν τους Δήμους πρώτης τάξεως μόνον 36 εις δε τους Δήμους δευτέρας τάξεως 24, και εις τους τρίτης τάξεως Δήμους 12, οι τοιούτοι δε εκλογείς ώφειλον να εγγράψωσιν εις τα ψηφοδέλτια αυτών τρεις υποψηφίους ως Δημάρχους, εκ των πρώτων δε τριών πλειοψηφισάντων εκ των ψηφισθέντων ως Δημάρχων διωρίζοντο υπό του Βασιλέως κατ’ εκλογήν ελευθέραν οι Δήμαρχοι των Δήμων πρώτης και δευτέρας τάξεως και υπό των Νομαρχών, οίτινες ελάμβανον ειδικήν προς τούτο πληρεξουσιότητα υπό του Βασιλέως οι Δήμαρχοι των δήμων τρίτης τάξεως, οι δε υπόλοιποι πλειοψηφίσαντες ως Δήμαρχοι ηδύναντο να διορισθώσι Πάρεδροι και κατά τον τρόπον αυτόν εξελέγησαν οι Δήμαρχοι Πειραιώς Κυριάκος Σερφιώτης, Πέτρος Ομηρίδης, Αντώνιος Θεοχάρης, Λουκάς Ράλλης, διότι το κατά τον ρηθέντα τρόπον σύστημα της εκλογής των Δημοτικών αρχών μετερρυθμίσθη δια του Συντάγματος του 1862, όπερ δια του άρθρου 105 ώρισεν ότι η εκλογή των Δημοτικών αρχών πρέπει να γίνηται δια αμέσου καθολικής και δια σφαιριδίων ψηφοφορίας και εις εκτέλεσιν του οποίου εψηφίσθη ο Νόμος 45 της 19 Νοεμβρίου 1864 περί δημαιρεσιών ο οποίος απένειμε το κυριαρχικόν δικαίωμα της εκλογής εις τους δημότας αμέσως όπερ άλλως ανέκαθεν εν Ελλάδι ίσχυε και επί τουρκοκράτιας ακόμη υπό το σύστημα δε της καθολικής ψηφοφορίας εξελέγη το πρώτον εν Πειραιεί Δήμαρχος ο Δημήτριος Μουτσόπουλος κατά το 1866…» και συνεχίζει με ένα έγγραφο του 1820 για να αποδείξει την δια καθολικής ψηφοφορίας εκλογή δημογερόντων στην Αθήνα.

ΣΕΛΙΔΑ ΤΡΙΤΗ.
-ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ. ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΕΣ. Άγγ. Α. Κοσμής. Ο Άγγελος Αριστείδου Κοσμής (1879-5.12.1951), μεταξύ άλλων εξέδωσε την «ΚΥΨΕΛΗ», φιλολογική επιθεώρησις, 1901-1902-1903-1914. Έγραψε και το βιβλίο «Περασμένα κι’ Αλησμόνητα». Έκδοσις και Τύπος Οίκου Μιχαήλ Ι. Σαλιβέρου Α. Ε. Σταδίου 14 - Αθήναι. 1938. «Πρόσωπα, πράγματα, φυσιογνωμίες αγαπητές, παιδικοί φίλοι, φούσκες, καραμούζες, τροκάνες, μπουναμάδες, γέλοια, τρέλλες ιστορικές τόσα και τόσα που εν ώ δια να παρατάξη κανείς εις ένα υλικόν περιβάλλον θα εχρειάζετο άπειρον έκτασιν, έχουν χαθή μέσα εις το κεφάλι ή εις την ψυχήν, αυτό δεν έχει εξακριβωθή και αναπηδούν το ένα πίσω από το άλλο και είνε το ένα εύθυμο, το άλλο μελαγχολικό και απορροφούν από το παρόν και αφοσιώνουν εις το παρελθόν. Αυτή η βραδιά, δήλα δη της Πρωτοχρονιάς, ενώ όλος ο κόσμος και φυσικά και εγώ μαζύ τους, εορτάζομεν ένα νούμερο, εγώ εορτάζω με την ανάμνησιν ολοκλήρων δεκαετηρίδων πρωτοχρονιές, την κάθε μιά ξεχωριστά, με όλες τις λεπτομέρειες που της συνόδευσαν και αφ’ ού εντρυφήσω εις ολόκληρον αυτόν τον κόσμον του παρελθόντος που με θέλγει όσον καμμία άλλη απόλαυσις της ζωής, σταματά κατ’ ανάγκην εις το παρόν, δια να το σημειώσω και αυτό και να το έχω εις το μέλλον, αν θα υπάρχω κατά έν έτος μεγαλείτερος και με αναμνήσεις ενός έτους περισσοτέρας…». Ζώντας πλέον στην Σίφνο, μεταφέρει τις αναμνήσεις όταν η οικογένειά του που έμενε στον Πειραιά πέρασε μια πρωτοχρονιά στον τόπου καταγωγής του: «Είνε η μόνη που πέρασα στα παιδικά μου χρόνια όχι μόνον μαζύ με τους γονείς αλλά και με τους προγόνους. Κι’ εγώ δεν ειξεύρω πώς και γιατί ευρεθήκαμε αυτήν την εποχήν όλοι μαζεμένοι εις το Νησί».
-ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥ 1860 ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ 1885. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΗΡΙΑ. ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΡΑΝΟΥ. Υπογράφει κάποιος με το ψευδώνυμο ΠΑΛΑΙΟΣ.
«Τι ομορφώτερο να θυμηθώ από τον παλαιότερο Πειραιά; Ο νους μου πετά προς τη Φρεαττίδα, τη γραφική, την πράσινη, την εποχή εκείνη, με τ’ αραιά, λευκά, μικρά σπιτάκια, που κατοικούσαν Κουλουριώτες, Υδραίοι, Σπετσιώτες, Ποριώτες και με το εκκλησάκι της, τον Άη - Βασίλη, ψηλά. Εκεί κοντά εγεννήθηκα το 188*** και εβαφτίστηκα από τον Παπά-Γληγόρη τον Κοντεκάκη, τον βαθυσέβαστον εφημέριο του μικρού ναού. Ήταν η πρώτη εκκλησία, που εγνώρισα, ένα ποιητικό εκκλησάκι φτωχό με ξύλινο καμπαναριό. Στη βάση του καμπαναριού ήταν παραριγμένα δύο κανόνια του 21 με παχειά σκουριά. Χρόνια τα έβλεπα εκεί.
Όταν εμεγάλωσαν το ναόν και τον ύψωσαν κάστρο εχάθηκαν και τα δύο κανόνια μαζύ με την ποιητικήν ανάμνησιν της μικράς εκκλησούλας. Από συνομιλίας μου με πολλούς συμπολίτας βαθυσεβάστους εσημείωσα εις τα καρνέ μου ή εχάραξα εις την μνήμην μου πολλά πράγματα αναφερόμενα εις την παλαιωτέραν ιστορίαν του Πειραιώς. Από παλαιά χειρόγραφα επίσης, από επίσημα έγγραφα και από σελίδας ημερολογίων, είδα τον αγαπήτον μας Πειραιά από μωρό στην κούνια του.
Η εποχή που ήρχισε να αναπτύσσεται το εμπόριον του Πειραιώς είναι τα χρόνια της κατοχής του από τους Αγγλογάλλους, κατά τον Κριμαϊκόν πόλεμον (1855). Από τότε ήρχισαν σιγά σιγά να ανεγείρωνται τα πρώτα καλά σπίτια, τα πρώτα δημόσια κτίρια, αι πρώται βιομηχανίαι, απέκτησε δε αργότερον ο εμποροβιομηχανιός κόσμος και το χρηματιστήριόν του. Καθώς επανειλημμένως έχει αναγραφή εις τον «Χρονογράφον» το κτίριον της σημερινής Δημαρχίας είχεν ανεγερθή το 1870 ως Χρηματιστήριον με δαπάνην του Δήμου 170.000 δραχμών.
Από του 1844 είχον ιδρυθή μερικά μικρά ατμοκίνητα εργοστάσια.
Το μηχανουργείον Βασιλειάδη ίδρύθη το 1861, το μηχανουργείον Ν. Αργυρίου το 1870, το μηχανουργείον Τζων το 1873 και το μηχανουργείον Κούπα το 1882. Επίσης αργότερον ιδρύθη και το μηχανουργείον Παπαϊωάννου.
Όπως μου αφηγήθη παλαιός μηχανουργός, το μηχανουργείον «Ήφαιστος» του Τζων Μακ Δούαλλ είχε τρεις ατμομηχανάς, δυνάμεως 65 ίππων, είχε χυτήριον προς κατασκευήν ατμομηχανών, λεβήτων και άλλων αντικειμένων από χαλκόν, μπρούντζον και σίδηρον. Το μηχανουργείον Βασιλειάδου είχε μηχανήν 40 ίππων, ήτο το καλύτερον μηχανουργείον εις την Ανατολήν και είχε λάβει μέρος εις την εκτέλεσιν διαφόρων δημοσίων και δημοτικών έργων κατά την εποχήν εκεινην. Το μηχανουργείον Αργυρίου είχε ατμομηχανήν δυνάμεως 15 ίππων, είχε χυτήριον και σιδηρουργείον και κατεσκευάζοντο εις αυτό διάφοροι ατμομηχαναί και πλάστιγγες εφάμιλλοι των τότε Ευρωπαϊκών. Επίσης το μηχανουργείον Κούπα είχε μηχανήν δυνάμεως 15 ωσαύτως ίππων και το εργοστάσιον Παπαϊωάννου 6 ίππων.
Την εποχήν αυτήν, από του 1861, που ιδρύθη το εργοστάσιον Βασιλειάδη μέχρι του 1885 από 100 ηυξήθησαν εις 1000 οι εργάται μηχανουργοί, κατά μίαν δε στατιστικήν του 1885 η βιομηχανία του Πειραιώς κατά το έτος αυτό είχε παραγάγει μηχανήματα αξίας 5.000.000 δραχμών.
Ας έλθωμεν τόρα εις την Κλωστοϋφαντουργίαν του Περαιώς, που από το 1870 ήρχισε ν’ αναδεικνύεται. Ενθυμείστε οι παλαιότεροι το τραγούδι του χορού:
«Με με παρεξηγήσετε,
γιατί είμαι βραχνιασμένη.
Του Μπαρουξάκη ήπια νερό
και βράχνιασα η καϋμένη!»
Ήταν το τραγούδι της σεμνής, της χαμηλοβλεπούσας εργάτιδος, της πτωχής «φαμπρικούς», που εξυπνούσε χαράματα και με το ψωμάκι της και το προσφάγι της, -ελιές τυρί, λίγες τηγανιτές μαρίδες, λίγα τηγανιτά κολοκυθάκια από το βράδυ, - επήγαινε στη φάμπρικα.
Το κλωστοϋφαντουργείον του Μπαρουξάκη ιδρύθη το 1876.
Αλλά παρεσύρθημεν από το παλαιό τραγούδι, και ελησμονήσαμεν το μεγάλο εργοστάσιο των αδελφών Ρετσίνα. Αυτό είχεν ιδρυθή τέσσαρα χρόνια ενωρίτερον, το 1872, και περιελάμβανεν υφαντήριον, κλωστήριον και βαφείον. Εσημείωνε από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς του την μεγαλύτερη παραγωγή.
Το 1874 ιδρύθη το κλωστοϋφαντήριον του Α. Σταμοπούλου και το 1879 το κλωστοϋφαντήριον του Νικολέση, κοντά στο Φάληρον.
Το 1869 ιδρύθη το νηματουργείον και βαφείον Δημόκα, το 1872 του Κυριάκου Λυγινού, το 1878 του Ψύχα και Μπολονάκη και το 1880 του Δ. Κουμαντάρου.
«Ρετσινέϊκα», αλατζάδες, χρωματιστές κλωστές για κάλτσες σε «κούκλες», πανί αμερικάνικο, σε μεγάλη παραγωγή από το 1870 κι’ εδώ διαρκώς αυξανομένη. Εξωδευότανε η παραγωγή αυτή σ’ όλη τη μικρή Ελλάδα και στην Τουρκία.
Ας παραθέσωμε μερικάς στατιστικάς πληροφορίας δημοσιευομένας τον παλαιόν εκείνο καιρό.
Το εργοστάσιο Ρετσίνα είχε ετησίαν παραγωγήν 150.000 δεμάτων νήματος και 800.000 πήχεων υφασμάτων Ρετσινέϊκων.
Το εργοστάσιον Μπαρουξάκη είχεν ετησίαν παραγωγήν 70,000 δεμάτων νήματος και 400,000 πήχεων άσπρου πανιού πρώτης ποιότητος.
Του Α. Σταματοπούλου είχεν ετησίαν παραγωγήν 45.000 τόπια πανιού αμερικάνικου και 100.000 δέματα νήματος και του Νικολέση 45.000 τόπια στερεωτάτου πανιού Αμερικάνικου.
Εξακολουθούμεν τας στατιστικάς πληροφορίας.
Τα νηματουργεία και βαφεία των Ψύχα και Μπολανάκη, δυνάμεως 102 ίππων είχον ετησίαν παραγωγήν 100,000 δεμάτων νήματος άσπρου και μπλε του Δημόκα, δυνάμεως 70 ίππων, είχεν ετησίαν παραγωγήν 18,000 δεμάτων νήματος, του Κουμάνταρου, δυνάμεως ίππων 60, δέματα νήματος 30.000 και του Κυριάκου Λυγινού, δυνάμεως ίππων 70 παραγωγή ετησία δεμ. νήματος 500.000.
Εις τα υφαντουργεία και τα κλωστήρια και βαφεία απησχολούντο κατά το 1884 έως 2,500 χιλιάδες εργάται και εργάτριαι.
Ας πάρουμε τόρα στη γραμμή και τους ατμομύλους του Πειραιώς.
Το 1862 ιδρύθη ο ατμόμυλος του Δημόκα, το 1864 του Σεφερλή, το 1865 του Καπράνου, το 1868 του Σκλαβούνου, το 74 του Σταματοπούλου και τον ίδιον χρόνον του Γαρουφάλη, το 75 του Παναγιωτοπούλου, το 76 του Μανίνα, το 78 των αδελφών Λάμπρου, το 80 του Νιόνου, το 82 του Σαρηγιάννη, το 83 του Πατσιάδη και του Κατσαΐτη.
Εις την αλευροβιομηχανίαν απησχολούντο καμμιά τετρακοσαριά εργάται και η παραγωγή ήτο 300,000 οκάδες την ημέρα.
Αφού εγράψαμεν δια τους αυτούς σπουδαίους βιομηχανικούς κλάδους, ας συμπληρώσωμεν την ανασκόπισήν μας με τα εργοστάσια της πνευματοποιίας της παληάς εκείνης εποχής.
Οινοπνευματοποιεία είχε τότε τέσσαρα ο Πειραιεύς σοβαρά, του Φινοπούλου, του Κοτσώνη, του Βαρβαρέσου και του Πουρή.
Είχε και το Σπιρτάδικο, το μόνον εν Ελλάδι βιομηχανικόν εργοστάσιον Α. Κυριακού και Σίας ιδρύθη το 1880, ειργάζοντο εις αυτό εργάται και παρήγε 2000 κουτιά σπίρτα ημερησίως.
Το 1874 απέκτησεν ο Πειραιεύς και δυο μαζύ καρφοβελονοποιεία, το ένα του Ρότσχιλδ και το άλλο του Χ Παπαδάκη. Εις το καρφοβελονοποιείον του πρώτου υπήρχε και παγοποιείον και ζυθοποιείον.
Η παραγωγή του πρώτου καρφοβελονοποιείου ετησίως ήτο αξίας 150.000 δρ. και η παραγωγή του δευτέρου ετησίως 110.000 δραχ.
Ησχολούντο και εις τα δυο εργάται 50.
Ας προσθέσωμεν και το Χαρτοποιείον του Φαλήρου, που ιδρύθη το 1877 από τους αδελφούς Μπαρουξάκη και μετεβιβάσθη εις τον Βασιλειάδην και ας παραλείψωμεν τα σαπουνάδικα και τα μανεστράδικα και άλλες μικρότερες βιομηχανίες και βιοτεχνίες για άλλη πρωτοχρονιά.
Από αφηγήσεις βαθυσεβάστων φίλων και από παλαιάς στατιστικάς επροσπαθήσαμεν να δώσωμεν μίαν αμυδράν εικόνα του βιομηχανικού Πειραιώς από το 1860 μέχρι του 1885, του Πειραιώς, που σφύζει από ζωήν τόρα, της μεγαλουπόλεως με την ευρωπαϊκήν ζωήν, με τον άξιον εργατικόν της κόσμον, με τους ρηξικελεύθους εμπόρους και βιομηχάνους της, με τον εκλεκτόν επιστημονικόν της κόσμον, με ολόκληρον στρατιάν συμπολιτών, που μοχθούν δα την πρόοδόν της και το μεγαλείον της.
Και του χρόνου!
[Τα στοιχεία είναι αντιγραφή από γνωστά βιβλία και δελτία που ασχολούνταν με το εμπόριο και την βιομηχανία του Πειραιά και της Ελλάδος]
-ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΙ ΣΤΙΧΟΙ. 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. Ποίημα του Ιωάννου Πολέμη (1862-1924): όταν ο Χάρος παίρνει μαζί του τον Χρόνο, στην θέση του μένει η μνήμη. 

ΣΕΛΙΔΑ ΤΕΤΑΡΤΗ.
-
BOLINDEAS. Η τελειοτέρα υπάρχουσα ναυτική πετρελαιομηχανή. Γενικοί αντιπρόσωποι εν Ελλάδι. Αδελφοί Παπαϊωάννου. Αθήναι - Εδουάρδου Λω 15Α! Πειραιεύς - Φίλωνος 120 & Σκουζέ.
-Το πιο ευπρόσδεκτο δώρο. Κάλτσες ΕΤΑΜ.
Διά την κυρίαν. 3 ζεύγη μεταξωτών καλτσών ποιότητος εκλεκτής εις μοντέρνα χρώματα εντός ωραίου κυτίου. δραχμάς 225.
Δια τ
oν κύριον. 3 ζεύγη καλτσών φιλτεκός εις εκλεκτήν ποιότητα και μοντέρνα σχέδια εντός ωραίου κυτίου. δραχμάς 135.
etam
Κατάστημα Πειραιώς Γεωργίου Α.’ 23.
-Δώρα πρακτικά και χρήσιμα ως και διάφορα παιχνίδια με τας πλέον ευθηνωτέρας τιμάς έχει το επί της λεωφόρου Γεωργίου Α΄. κατάστημα Βασιλείου Π. Κοτσερούλη.
-Το κατάστημα ειδών πολυτελείας Ν. & Ε. Τσακίρη εύχεται εις την αξιότιμον πελατείαν του αίσιον και ευτυχές το νέον έτος 1932.
-Η διεύθυνσις του κομμωτηρίου “ΜΙΡΟΥΑΡ„ Λεωφόρος Σωκράτους 52 Ν. Ι. Τσακιρέλη. Εύχεται εις την πολυπληθή και αξιότιμον πελατείαν της το Νέον Έτος 1932 Αίσιον και ευτυχές.
-Τα οινολογικά εργαστήρια Στυλιανού Η. Φιλαδιτάκη (Πειραιεύς - Οδός Ομήρου 14) εύχονται εις τους αξιοτίμους κ.κ. πελάτας των αίσιον και ευτυχές το νέον έτος 1932. Σημείωσις: Επί τη ευκαιρία ειδοποιούνται όσοι εκ των κ.κ. πελατών έχουσι προμηθευθή από τα οινολογικά εργαστήρια αυτομάτους κρουνούς (κάνουλες) να τας επιστρέψωσι και να τας ανταλλάξωσι με νέας τοιαύτας τελευταίου συστήματος της προνομιούχου εφευρέσεως του κ. Στυλ. Η. Φιλαδιτάκη. Επίσης γνωρίζει προς όσους κομίζωσιν ενταύθα οίνους εξ επαρχιών ότι αναλαμβάνει ΥΠΕΥΘΥΝΩΣ να τους επαναφέρη όσα συστατικά έχουσιν απολέση κατά την μεταφοράν. 14 Ομήρου 14.
-Ο Εμπορορραπτικός Οίκος ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΜΗΤΣΑΚΟΥ Μέγαρον Ζερβού Α΄ πάτωμα Εύχεται εις την αξιότιμον πελατείαν του το νέον έτος αίσιον και ευτυχές.
[Το Μέγαρο Ζερβού, Νοταρά, Τσαμαδού 28 και Φίλωνος]
-Τα Γαλακτοπωλεία “ΟΛΥΜΠΟΣ„ και “ΗΝΩΜΕΝΑ„ Κυριάκου Κωσταντέλου & Υιών Εύχονται εις την πολυπληθή πελατείαν των το νέον έτος 1932 αίσιον και ευτυχές.
-ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΚΟΠΟΙΪΑ Ι. ΚΑΡΓΑΔΟΥΡΗ Αριθ. τηλεφώνου 40-506 Εύχεται τη αξιωτίμω πελατεία της ευτυχές και πανευδαίμον το νέον έτος 1932.
-Η οινοποιία και Οξοποιία η «ΠΑΡΟΣ» ΑΛΙΠΡΑΝΤΗ & ΥΙΩΝ Εύχεται τη αξιοτίμω πελατεία της το νέον έτος 1932 αίσιον και ευτυχές.

ΣΕΛΙΔΑ ΠΕΜΠΤΗ.
-ΦΥΛΛΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ. ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΤΟΥ 1897-1898. Του συνεργάτου μας κ. Ι. ΓΚ. ΜΠ.
Αναφερόμενος σε πολεμικά γεγονότα στα τότε ελληνοτουρκικά σύνορα, με έδρα την Χαλκίδα και χρονολογία 31 Δεκεμβρίου 1898 ο αρθρογράφος κάνει εύστοχες παρατηρήσεις. «Τέλος αφού είχα και την ατυχίαν να μάθω εκ Πειραιώς την εκ πυρκαϊάς καταστροφήν των πατρικών πραγμάτων της εν οδώ Σαχτούρη 15 οικίας έλαβον την επίσημον είδησιν ότι τα εχθρικά στρατεύματα θα εγκατέλιπον ένα πρωΐ την κατακτηθείσαν χώραν».
-ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ. Ο “ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ„ Η επί 37 έτη πολύμορφος κοινωφελής δράσις του. - Νυκτεριναί Σχολαί Απόρων Παίδων. - Νυκτερινή Σχολή Μηχανικών. - Ωδείον Πειραιώς. = Γυμναστήριον. - Σχολή Ραδιτηλεγραφητών Ε.Ν. - Το μέγαρόν του και η Αίθουσα. = Θέατρον Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη. [Και συνέχεια στην σελίδα 9]
Επαινετικά λόγια, ιστορικά και περιγραφικά στοιχεία της λειτουργίας του σημαντικού αυτού πειραιώτικου ιδρύματος. Ειδική αναφορά στην δωρεά Ράλλη, στην Κοσμητεία, στο μέγαρο σε σχέδια Ι. Ζολώτα (θεμελίωση Μάιος 1930) και στην αφιερωμένη στον βαρώνο αίθουσα. Καταγράφονται μερικές επώνυμες εισφορές για την ανοικοδόμησή του, ενώ όταν γράφτηκε το κείμενο είχε ήδη τελειώσει η οικοδόμηση των δυο πρώτων ορόφων μαζί με την μεγάλη αίθουσα (στον τρίτο, κενή ακόμα) και από τον Σεπτέμβριο εγκαταστάθηκαν τα γραφεία και το Ωδείο. «Το όλον κτίριον αποτελεί την τελευταίαν λέξιν της αρχιτεκτονικής. Όλαι αι νεώτεραι οικοδομικαί μέθοδοι εφηρμόσθησαν εις αυτό… Ο Π. Σ. δια της αιθούσης του ταύτης εχάρισεν εις την πόλιν μας κάτι το οποίον έλειπε μέχρι τούδε. Έως τώρα δεν υπήρχεν ο κατάλληλος χώρος δια κοσμικάς συγκεντρώσεις, δια χορούς, συναυλίας, παραστάσεις, διαλέξεις και λοιπάς εορτάς». Στα υπόγεια θα διασκευαστούν δωμάτια για ξιφασκία και σπαθασκία ενώ ήδη ένα τμήμα χρησιμοποιείται για την λειτουργία τα νεοσύστατης Σχολής Ραδιοτηλεγραφητών Εμπορικού Ναυτικού (τα μηχανήματα, από δαπάνες του Πειραϊκού και της Διεθνούς Εταιρίας Ασυρμάτου). «… πρέπει να προσθέσωμεν ότι η οικοδόμησις προς αποπεράτωσιν του μεγάρου του εσταμάτησεν ήδη, ελλείψει οικονομικών μέσων».

ΣΕΛΙΔΑ ΕΚΤΗ.
Πειραϊκά καταστήματα εύχονται αίσιο και ευτυχές το νέο έτος 1932.
-Αι Κτηματικαί Συναλλαγαί Εμμ. Νικ. Κουτσοδόντη, Τσαμαδού 3.
-Το εργοστάσιον ΚΟΝΙΑΚ Σ. & Η. & Α. ΜΕΤΑΞΑ Οδός Αριστείδου 7 - Πλατεία Καραϊσκάκη.
-Το κατάστημα ανδρικών ειδών Μιχ. Φραγκίσκου & Σία. (Λεωφόρος Σωκράτους 61).
-Το Μέγα Εδωδιμοπωλείον “ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ„ ΠΑΝΑΓ. ΜΠΙΤΖΙΛΟΥ. [Π. Μπιτζίλος, Ρέπουλη - Πραξιτέλους]
-Ο Εμπορορραπτικός Οίκος Α. Βουτσινού οδός Νοταρά 67.
-Ο συμβολαιογράφος Πειραιώς Σπυρ. Ι. Μαλικούτης. [Τσαμαδού 17]
-Το έξωθεν της Αγοράς Μέγα Κρεοπωλείον των Αδελφών Λούκου.
-Το εν τη οδώ Φίλωνος 72 ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟΝ Αδελφών Γιαννέλη.
-Ο Εμπορορραπτικός Οίκος Βάσσου Μοσχολιού. [Φίλωνος 43]
-Το μέγα αυγοπωλείον και ορνιθοπωλείον Νικολάου Γ. Θωμά. Κεντρική Αγορά - Ιπποκράτους 45 - Εν Πειραιεί.
-Το εξυπηρετούν τας λαϊκάς τάξεις Εμπορικόν Κατάστημα Βασιλείου & Γούσγουλα (Γεωργίου Α΄ και Φίλωνος γωνία).
-Η εταιρεία Ναυτιλιακών και Βιομηχανικών ειδών Βαγιάνης και Καϋρακτίδης. [Στα 1928, Βαϊάννης, Βασιλειάδης και Καρσόπουλος, Πλούτωνος 15]
-Το Κατάστημα ειδών πολυτελείας Βασιλείου Π. Κοτσερούλη.
-Το παρά την Δημοτικήν αγοράν Εδωδιμοπωλείον των Γεωργίου και Χρίστου Κοροπούλη.
-Η νέα φαρμοκαποθήκη και φαρμακείον “ΚΡΥΣΤΑΛ„ Δημ. Β. Σταμβολάκη. [Μέγαρον Πολίτου]

-Το εν τη Λεωφόρω Γεωργίου Α΄ κατάστημα υφασμάτων Ε. Λεωνιδάκη και Σία.
-Ο εν Πειραιεί, εν Αθήναις και εν Θεσσαλονίκη αντιπρόσωπος της εν Πάτραις Οινοποιητικής Εταιρίας “ΑΧΑΪΑ„ κος Ανδρέας Μπαλάσης.
-Το Κατάστημα Μηνά Σακιώτη και Αδελφού, Μιαούλη 14 και Ποσειδώνος 14.
-Το εν τη Λεωφόρω Χατζηκυριακού Φαρμακείον και Φαρμακεμπορείον Γ. Ν. Μαρκή. [Χατζηκυριακού 4]
-Ο Εμπορορραπτικός Οίκος
K. Ηλιοπούλου και Χ. Λεφάκη. [Κ. Ηλιόπουλος, Ακτή Μιαούλη 12]
-Τα βιομηχανικά καταστήματα Γρηγορίου Γαλακάτου. [Πλούτωνος 3]
-Ο επί της οδού Κολοκοτρώνη αριθ. 80 Εμπορορραπτικός Οίκος Εμμ. Καραγιάννη.
-Αι γραφομηχαναί
REMINGTON. [Μέγαρον Ηλεκτρικού Σταθμού]

ΣΕΛΙΔΑ ΕΒΔΟΜΗ.
-Ο ΛΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1931. Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΑΤΜΟΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ. Με πόσα νέα σκάφη ενισχύθη η ναυτιλία μας. [Συνέχεια στην σελίδα 13]
Ο «Χρονογράφος» επιθυμών να εμφανίση εν όλη της τη εκτάσει την εμποροβιομηχανικήν και ναυτιλιάκην κίνησιν της πόλεώς μας ανέθεσεν εις ειδικούς συντάκτας του τον καταρτισμόν επισήμου εγκυρότητος σχετικών στατιστικών πινάκων τους οποίους και παραθέτει:
Η κίνησις του λιμένος κατά το έτος 1931. Κατάπλοι. Απόπλοι. Οι κατάπλοι των ιστιοφόρων. Τα ατμόπλοια κατά σημαίας. Οι κατάπλοι κατά μήνας. Αγοραί ατμοπλοίων. Εγγραφαί πλοίων εις το “ΛΟΫΔ ΡΕΤΖΙΣΤΕΡ„ Μετονομασίαι και μεταβολαί κυριότητος ατμοπλοίων. Διαγραφαί ατμοπλοίων. Πολύ σημαίνουσα καταγραφή των πλοίων ελληνικών συμφερόντων που ταξίδεψαν στις θάλασσές μας. Για παράδειγμα: «Μαρίκα» φορτηγόν τόννων γκρος 3175 φορτίου 5100 ναυπηγήσεως 1898 είχε πωληθή εις άγγλους εν δημοπρασία συνεπεία προσαράξεώς του ηγοράσθη ακολούθως υπό του κ. Σπυρ. Καταπόδη Ιθάκης αντί 5750 λιρών και μετωνομάσθη «Φιλομήλα».
«
Molfetta» (Ιταλικόν) επιβατηγόν, τόννων γκρος 875, φορτίου 1800, ναυπηγήσεως 1902, ηγοράσθη παρά της Λακωνικής ατμοπλοΐας αντί 3500 λιρών στερλ. και μετωνομάσθη «Ελληνίς».
«Μίμης» (ναυαγοσωστικόν) τόννων γκρος 276 μετεβιβάσθη από τον κ. Γ. Στρίγκον εις τον οίκον Στρίγκος Α.Ε. αντί δρχ. 200.000.
«Ιωάννης Πατέρας» (φορτηγόν) τόννων γκρος 3837 ναυπηγήσεως 1907 των κ.κ. Αδελφών Πατέρα μετωνομασθη Σαπφώ.
«Αγγελική» τόννων γκρος 170 επωλήθη από τον κ. Ιωάν. Αλιφραγκήν εις τον κ. Μιχ. Ελευθεριάδην αντί 300.000 δραχμών.
Το Δεκέμβριον του 1930 η δύναμις της ατμήρους εμπορικής ναυτιλίας ανήρχετο εις 559 σκάφη, τόννων γκρος 1,413,020.
Ήδη η δύναμις της ατμήρους Εμπορικής ναυτιλίας ανέρχεται εις 573 σκάφη, τόννων γκρος 1.467.970. Ήτοι επί πλέον του Δεκεμβρίου 1930 κατά 14 ατμόπλοια, τόννων γκρος 39.848.
«Ηλίας Γ. Κουλουκουντής» τόννων γκρος 4861, ναυπηγήσεως 1911 της εταιρίας Ατλαντικός ηγοράσθη παρά του κ. Α. Ρούσσου αντί 7000 λιρών στερλινών.
«Θεόδωρος Βούλγαρης» φορτηγόν του κ. Νικ. Βούλγαρη τ. γκρος 4292, ναυπηγήσεως 1903. Εναυάγησε 80 μίλλια από το Ουζάν. Το πλήρωμα διεσώθη.
«Ταΰγετος» επιβατηγόν του Ε. Πατσουράκου, τόννων γκρος 434, ναυπηγήσεως 1902. εναυάγησε παρά την Κρήτην το πλήρωμά του διεσώθη.
«Ανδρέας Κ.» φορτηγόν του κ. Ι. Μαργαρώνη, τόννων γκρος 3902, ναυπηγήσεως 1902, εγκατελήφθη εις τας ασφαλείας κατόπιν ζημιών του ας υπέστη εις τον Βόσπορον εκ προσαράξεώς του και ηγοράσθη υπό τούρκων αντί 800 λιρών προς διάλυσιν.
«Ευγενία Χανδρή» του κ. Ιωάν. Χανδρή τόννων γκρος 5108, φορτίου 8100, ναυπηγήσεως 1922 εναυάγησε παρά τον ύφαλον Λαπάτα της Σύρου. Το πλήρωμά του εσώθη. Το πλοίον τούτο ήτο ησφαλισμένον αντί 30.000 λίρας στερλίνας ηγοράσθη δε αντί 43.500 λιρ. στερλινών.
«Γεώργιος Μ.» (φορτηγόν) των κ.κ. Σ. Λύρα και Μ. Λαιμού τόννων γκρος 5255, ναυπηγήσεως 1905, Εναυάγησεν εις τον Βισκαϊκόν κόλπον συνεπεία σφοδράς τρικυμίας. Εκ του πληρώματός του απωλέσθησαν 17 και διεσώθησαν 5 υπό του Γαλλικού φορτηγού «ΛΠΜ 22». Μεταξύ των απωλεσθέντων ήσαν οι τρεις πλοίαρχοι και οι τρεις μηχανικοί.
Διαγράφηκαν ως ναυαγήσαντα ή πωληθέντα 26 ατμόπλοια τόννων γκρος 78.629. 

ΣΕΛΙΔΑ ΟΓΔΟΗ.
Πρωτοχρονιάτικες ευχές.
-Τα καταστήματα ΖΕΛΙΩΤΗ Αθηνών Πατησίων 13 Πειραιώς Ακτή Μιαούλη 8.
-Το παρά την Ακτήν Μιαούλη 26 μέγα εμπορορραφείον και κατάστημα ανδρικών ειδών του κ. Ν. Νικολοπούλου.
-Το Εκτελωνιστικόν και Ειδικόν Γραφείον Αποστολών Ανδρέου Χέλμη.
-Κλινική ο “ΑΓΙΟΣ ΘΕΡΑΠΩΝ„ Λεωφόρος Σωκράτους 51. Αριθ. τηλεφώνου 40574.
Τμήμα εξωτερικών ιατρείων. Παθολογικόν Χειρουργικόν Λαρυγκολογικόν Ορθοπεδικόν Γυναικολογικόν Μαιευτικόν Αφριδίσια Οδοντοϊατείον.
Τμήμα εσωτερικών ασθενών. Κλίναι Α΄. Β΄. Γ΄. θέσεως. Ακτίνες Χ. Χειρουργικαί εγκαταστάσεις αι τελειότεραι της πόλεώς μας – Ηλεκτροθεραπείαι – Διαθερμία = Υψίπυκνα – Θερμοαήρ. Δ)ντής Ε. Γ. Παπαδόπουλος.

ΣΕΛΙΔΑ ΕΝΑΤΗ.
-ΤΟ ΔΙΣΕΚΤΟΝ ΕΤΟΣ. Υπογράφει ο Γ. Π. Μικρουλέας. Γιατί κάθε τέσσαρα χρόνια έχουμε δίσεκτο έτος. Ιστορικό, προλήψεις και δεισιδαιμονίες.
-ΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Υπογράφει ο Κωνσταντίνος Λαμπαδάριος.
-ΨΥΛΛΟΧΩΜΑ. Υπογράφει ο Ιάκωβος Δ. Δραγάτσης. Μια αφήγηση που αφορά σε νησιώτικα πειράγματα, μεταξύ Σιφνιών και Σικινιωτών.
Πρωτοχρονιάτικες ευχές.
-Μεγάλη καφεκοπτική εταιρία (Καφφές Βραζιλίας) Α. Λουμίδης & Σια. Βραζιλία - Πειραιεύς - Αθήναι - Θεσσαλονίκη - Αίγυπτος. Σάντος, Ρίου. Εισαγωγή εξαγωγή καφέδων. Πώλησις χονδρική και λιανική. Η αποστολή εις τα οικίας ενεργείται καθ’ εκάστην δι’ αυτοκινήτων. [Το
delivery, η διανομή, η μεταφορά αγαθών από το κατάστημα μέχρι το σπίτι ή τον χώρο του καταναλωτή, δεν είναι σημερινό γεγονός]
-Η Διοίκησις του μεγάλου παρά το Πασαλιμάνι Καφφεζαχαροπλαστείου του κ. Ευαγγέλου Μάντη το “ΠΑΝΘΕΟΝ„
-Ο Ναυαγοσωστικός Οίκος “Λουκάς Μάτσας & Υιοί„.
-Το επί της οδού Ρέπουλη αρ. 36 ΕΔΩΔΙΜΟΠΩΛΕΙΟΝ “ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ„.
-Ο κινηματογράφος ΚΑΠΙΤΟΛ.
-Ο Αδελφοί Βρανά.
Το μέγα Εδωδιμοπωλείον ΓΕΩΡΓΙΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΝΟΥ (Γωνία Τσαμαδού και Μιαούλη).
-Το Μέγα Εμπορορραφείον ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Οδός Νοταρά 72).
-Διαφήμιση της αντισηπτικής οδοντόκρεμας ΚΟΛΥΝΟΣ.
-Προς εξυπηρέτησιν της πελατείας του το γνωστόν κατάστημα Ν. Νικοπούλου Ακτή Μιαούλη 26 εκτός του εμπορορραφείου επρόσθεσε και άπαντα τα είδη ανδρών ήτοι Καπέλλα Αγγλικά ως και
BORSALINO ANTICA CASA Υποκάμισα, Φανέλλες, Κάλτσες, Λαιμοδέτες, Μπιζάμες, Υποδήματα χειροποίητα και λοιπά. 

ΣΕΛΙΔΑ ΔΕΚΑΤΗ.
-Δια δώρα εκλεκτά είδη ανδρικού στολισμού στου ΣΕΡΦΙΩΤΗ.
[Ακτή Μιαούλη 10]
-THE WORLD AUXILIARY. INSURANCE CORPORATION LTD.
ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΚΛΑΔΟΣ ΠΥΡΟΣ.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Κύριοι, Λαμβάνομεν την τιμήν να φέρωμεν εις γνώσιν Υμών ότι ανεθέσαμεν το εν Πειραιεί Πρακτορείον της Εταιρείας μας εις τον κ. Ηλίαν Γ. Δάρμον, προς τον οποίον παρακαλούμεν όπως ευαρεστούμενοι απευθύνεσθε δια τας ημετέρας ασφαλείας του Κλάδου πυρός εν τη πεποιθήσει ότι θέλει προθύμως εξυπηρετήσει υμάς. [Δάρμος Ηλίας, Ναυαρίνου 9]
-Βάσος Δαλμάς. Ιατρός. Αφροδίσια - Δερματικά. Οδός Κολοκοτρώνη 73 Όπισθεν Δημοτ. Θεάτρου.
-Ιωάνν. Κ. Σκαράκης. Ιατρός.
Αφροδίσια - Δερματικά Γυναικολογικά. Διαθερμία - Ουριθροσκοπίσεις. 2 β Μπουμπουλίνας Παραπλεύρως Εθνικής Τραπέζης.
-Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ιδρυθείσα τω 1841. [Οδός Σωκράτους]
-Παιδικά. Ενδυμασίες. Επανοφώρια. Υποδήματα. Πλεκτά. Βαπτιστικά. Στέφανα γάμων. Κωνστ. Α. Παπαθανασοπούλου. Λεωφ. Γεωργίου Α΄. 7.
-ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ.
COMMERCIAL UNION - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ.
Κύριοι, Λαμβάνομεν την τιμήν να σας πληροφορήσωμεν, ότι από 1ης Νοεμβρίου ε.έ. ανεθέσαμεν την Γενικήν μας Αντιπροσωπείαν εν Πειραιεί δι’ όλους τους κλάδους της παρ’ ημίν αντιπροσωπευομένης ως άνω Εταιρείας εις τους κ.κ. Β. ΣΚΕΥΑΚΗΝ & Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΝ και ελπίζομεν ότι θα θελήσητε να περιβάλητε και αυτούς με την ιδίαν εμπιστοσύνην, με την οποίαν μέχρι σήμερον μας περιβάλατε. Μετά τιμής Γ. Δ. ΡΑΛΛΗΣ & ΑΜΒΡ. ΠΛΥΤΑΣ. Μακράς Στοάς 36 (Μέγαρον Ψαρρά).
-Ν. Α. Παπατέστας. Ιατρός Μαιευτήρ - Γυναικολόγος. Διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής του Ζαννείου Νοσοκομείου. Λεωφόρος Βενιζέλου 123.
-ΓΕΩΡΓ. Α. ΚΑΛΑΡΑΣ. Δ. Ν. ΚΑΡΔΑΜΑΚΗΣ. Συμβολαιογράφοι. Κολοκοτρώνη 53.
-ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΝ ΑΡΙΣΤ. Ν. ΛΕΟΥΣΗ. Χειρουργού οδοντιάτρου. Λεωφ. Γεωργίου Α΄. 18α. Μέγαρον Γούσγουλα.
-ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ από 1 Σεπτεμβρίου μικρά οικία 2 Δωματίων Κουζίνας κλπ. χρειωδών μετά
Garage ηλεκτρικού και ύδατος. Πληροφορίαι Φίλωνος 37.
-Ζητούνται διανομείς δια την εφημερίδα μας.

ΣΕΛΙΔΑ ΕΝΔΕΚΑΤΗ.
-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. Εργοστάσια εν Νέα Ιωνία και Πατησίοις. Η μεγαλυτέρα κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία της Ελλάδος. Κεντρικόν πρατήριον χονδρικής πωλήσεως Πλατεία Μητροπόλεως αριθμός 2. Αθήναι. [«Γκρέκα». Διαφημιστή εταιρεία]
-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ. Λειτουργεί ειδικόν τμήμα ζαχαροπλαστικής. Προμηθεύεσθε τούρτες, κουραμπιέδες, τσουρέκια, φοντάν, πτι-φουρ, σοκολατάκια κ. λ. π. Αναλαμβάνει την προμήθειαν των γλυκισμάτων γενικώς δια γάμους βαπτίσεις κ.λ.π. Παραχωρεί την αίθουσαν δια χορούς, γάμους κ. λ. π.
-Δώρα χρήσιμα - Δώρα πρακτικά. Τιμαί απιστεύτως ευθηναί, εις το ΜΕΓΑ ΑΔΑΜΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΕΛΑΪΔΗ. Φίλωνος 56 Πειραιεύς τηλ. 40.517. Μεγάλη αποθήκη χονδρικής πωλήσεως των άνω τιμαλφών. Ευαγγελιστρίας 16 Αθήναι.
-ΔΩΡΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ στο λαϊκό κατάστημα ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ & ΓΟΥΣΓΟΥΛΑ Γωνία Γεωργίου Α΄. & Φίλωνος. Γούνες Βελγικές εις πλουσίαν συλλογήν πολύ ευθηνές. Γούνες γυναικών από Δρ. 80 και άνω. Δέρματα ΣΑΠΑ για γιακάδες και μανσέτες.
-Υπόμνησις. Όπως πάντοτε, έτσι και φέτος, όλοι θα προτιμήσουν να αγοράσουν τα υποδήματά των από την εταιρίαν υποδηματοποιίας η οποία υπεβίβασε τας τιμά της λόγω της κρίσεως και διετήρησε την καλήν ποιότητά της. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. Πειραιεύς Φίλωνος 49. Αθήναι Αιόλου 94α.
-ΕΜΜ. ΑΡΕΑΛΗΣ. Ιατρός. Αφροδίσια και δερματικά νοσήματα. Οδός Κολοκοτρώνη 85.
-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ. ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ. Συμβολαιογράφοι. Τσαμαδού 21. Αριθ. Τηλεφ. 10.74.

ΣΕΛΙΔΑ ΔΩΔΕΚΑΤΗ.
-Καπέλλα από 145 και άνω. Γραβάται (τα νεώτερα σχέδια) από 35 και άνω. Υποκάμισα (φανελλένια) από 65 και άνω. Υποδήματα δύσολα 255. Λόγω των εορτών εις το κατάστημα ανδρικών ειδών Α. ΝΙΚΟΛΑΚΗ Μακράς Στοάς 54.
-Τα χρησιμώτερα δώρα. Κουβέρτες, προσόψια, σερβίτσια (φαγητού) σινδόνια έτοιμα στου Κ. Γ. Ντάβαρη Λεωφόρος Σωκράτους και Ανδριτσαίνης Τηλ. 41-089 [Σωκράτους και Ανδριτσαίνης: Ηρώων Πολυτεχνείου και Ιακώβου Δραγάτση]
-Καθήκον παντός Έλληνος!!! Προκειμένου να ενδυθήτε επισκεφθήτε την έκθεσιν υφασμάτων ΛΑΝΑΡΑ, ΚΥΡΤΣΗ & ΣΙΑ Τσαμαδού 44 όπου θα εύρητε εις πλουσίαν συλλογήν και άπειρα σχέδια ΚΑΣΜΗΡΙΑ των μεγάλων εργοστασίων ΝΑΟΥΣΗΣ βραβευθέντα εν τη εκθέσει ΘΕΣ)ΝΙΚΗΣ. Κουβέρται του ιδίου εργοστασίου εις πλουσίαν συλλογήν. Τιμαί ασυναγώνισται.
-Προσέξατε το σήμα
VETO. Λούσο Διάρκεια Ανακούφισις. Χειροποίητα. Γνήσια Ακτή Μιαούλη 2. Κέρδος μέγα. [Υποδήματα]
-Ιππόδρομος Φαλήρου. Παρασκευή 1 Ιαν)ρίου. Κυριακή 3 Ιαν)ρίου. Ώρα 1.45. Ιπποδρομίαι.
-Αριθμός 1731. Περίληψις προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτου. Ο συμβολαιογράφος και κάτοικος Πειραιώς Χρ. Γ. Παρασκευόπουλος θα εκπλειστηριάσει αναγκαστικώς στις 17.1.1932 στην αίθουσα του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων που βρίσκεται στην οδό Ναυαρίνου, κάτω από το Μέγαρο Λαϊκής Τραπέζης, τα ¾ εξ αδιαιρέτου της οικίας του οφειλέτου Αναργύρου Κωστάλα. Η ισόγειος οικία με τα παρακολουθήματά της Πέντε δωμάτια και κουζίνα, με «σκοτεινόν υπόγειον», 235 περίπου τετραγωνικών κείται κατά την θέσιν «Άσπρα Χώματα» παρά το Ζάννειον Νοσοκομείον και επί της οδού Φραγκιαδών υπ’ αριθ. 17 συνορευομένην Ανατολικώς με οδόν Φραγκιαδών, Δυτικώς με οικόπεδον Α. Καμπέρου, Αρκτικώς με Ζαροκώστα και Μεσημβρινώς με οικίαν Ιωάννου Λεμπέση. Εκτιμήθηκε 100.000 δραχμές, τα ¾ 75.000.
Πρωτοχρονιάτικες ευχές.
-Μέγα εδωδιμοπωλείον ΙΩΑΝ. ΒΟΡΗΑ 7 ΣΙΑ. Παρά την Κεντρικήν Αγοράν. 

-Τα καταστήματα νεωτερισμών Αφών Ι. ΣΑΜΑΡΑ Αθήναι Αιόλου 43Γ. Πειραιεύς Φίλωνος 60.
-Τα Ουζοπωλείον του Κου Στυλιανού Φράγκου (Γωνία Ρέπουλη και Βενιζέλου. [Ρέπουλη και Βενιζέλου, Σωτήρος Διός και Γρηγορίου Λαμπράκη]
-Το παρά το Τελωνείον μέγα εδωδιμοπωλείον και μπαρ ο “ΟΛΥΜΠΟΣ„ των κ.κ. Παύλου και Μακρή.
-Το έξωθι της Κεντρικής Αγοράς κρεοπωλείον του κ. Ιωάννου Μαρκοπουλιώτη.
-Έκτακτος ευκαιρία. Πωλώ οικόπεδα καθαρά με μηνιαίας δόσεις εις συμφέρουσαν τιμήν. Ζητώ οικίας δι’ αγοράν Εμμ. Κουτσοδόντης Κτηματικαί Συναλλαγαί. Μέγαρον Ζερβού Νο 9. Τηλέφωνον 40=604.
-ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ. Την παραμονήν του νέου έτους θα περιέλθουν και εφέτος κορίτσια εκ των καλλιτέρων οικογενειών της ενορίας Προφήτου Ηλιού και θα ψάλουν τα κάλλανδα προς ανακούφισιν των απόρων οικογενειών και ασθενών της ενορίας.

ΣΕΛΙΔΑ ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ.
-Αριθμός 3956. Το δικαστήριον των εν Πειραιεί Πρωτοδικών κηρύσσει εις κατάστασιν πτωχεύσεως τον Ιωάννην Ιωάν. Τζοβάννην έμπορον κάτοικον Πειραιώς. Διατάσσει και προσωρινήν κράτησιν του πτωχεύσαντος. Ορίζει χρόνον παύσεως των πληρωμών αυτού την 16 Αυγούστου 1931. Ο Δικ. Γραμματεύς ΜΙΧ. ΠΕΡΟΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ. Μιχαήλ Κ. Περοδασκαλάκης, συγγραφέας και εκδότης μεταξύ άλλων και της σειράς «Μικρή Βιβλιοθήκη» (από το 1945).
-
VIN MARCO ATTIQUE. Το κρασί το αγνό δια κάθε γεύμα, δια κάθε γνωρίζοντα να εκλέγη την καλλιτέραν ποιότητα. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ. Ο αντιπρόσωπος Πειραιώς κ. Δημ. Καλογερόπουλος Νοταρά 70 Τηλ. 40-475 εύχεται για το νέο έτος 1932.
-ΚΑΠΙΤΟΛ. Σήμερον Η ΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ Ένα δυνατό δράμα ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΦΡΙΚΗΣ Με τους πρωταγωνιστάς του έργου ΚΟΛΑΣΙΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑΝ. Επί πλέον ΦΟΞ ΜΟΥΒΙΤΟΝ ΝΙΟΥΣ.
-Γέλοια Χαρά Ευθυμία Εβδομάς γέλωτος Η πρώτη εξωφρενική πολεμική κωμωδία Ο ΠΑΣΤΕΡ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ με τον αμίμητον κωμικόν ΜΠΑΣΤΕΡ ΚΗΤΟΝ ΣΗΜΕΡΟΝ Στο ΣΠΛΕΝΤΙΤ.
-ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΝ. Ειδοποιούνται οι κ.κ. Συνδρομηταί του Ιδρύματος, ότι αι εν τω Ιερώ αυτού Ναώ λειτουργίαι θα άρχωνται κατά μεν την ημέραν των Χριστουγέννων την 8 ½ π.μ. την δε επιούσαν αυτών, του Αγ. Βασιλείου και των Θεοφανείων την 9 π.μ. (Εκ του Γραφείου).
-Από το 1902 Λειτουργεί το εργοστάσιον φανελλών και ειδών πλεκτικής Μαντζαγριώτη Ρέπουλη 5 και Νοταρά 80, άνωθεν του Αγίου Σπυρίδωνος. Φημίζεται δια τας αρίστας ποιότητας, τους ωραιοτέρους χρωματισμούς και τας ευθηνοτέρας τιμάς εξ όλων των εν Αθήναις καταστημάτων. Μοναδική παρακαταθήκη εξ όλων των πλεκτών ειδών.
-Παρελήφθησαν. Καπέλλα νέα
BORSALINO ANTICA CASA. Υποδήματα ανώτερα όλων εγγυημένα. Αφοί Δρακόπουλοι Αθήναι Πειραιεύς.

ΣΕΛΙΔΑ ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΟΣ.
-ΑΙ ΕΥΧΑΙ ΚΑΙ ΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΟΥ ΜΙΧ. ΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. –Ποιάς ευχάς να δώσω; Θα ευχόμην βέβαια κανείς συμπολίτης να μη μου ζητήση θέσιν, διότι όπως είδατε περιεκόπησαν χθες εις το Δημοτικόν Συμβούλιον πιστώσεις 3,000,000 δρ. Βεβαίωσιν μόνον δύναμαι να δώσω ότι θα πράξω παν ότι δυνατόν δια ν’ ανορθώσω τα οικονομικά του Δήμου και ν’ αποκαταστήσω το γόητρον και την υπόληψίν του.
-Με το ατμόπλοιο Βιέννα φτάνει αύριο στις 8 το πρωί η τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα αποτελουμένη από παίχτες της Φενέρ Μπακτσέ και Γαλατά Σεράι. Τα συνεργαζόμενα σωματεία Παναθηναϊκός Ολυμπιακός και Ένωσις με ανακοίνωσή τους προσκαλούν τους φιλάθλους να τους υποδεχτούν, σε ανταπόδοση της υποδοχής που έκαναν εκείνοι στην Κωνσταντινούπολη.
-Ο γαλλικός Τύπος δια τα εφαρμοσθέντα οικονομικά μέτρα εις την Ελλάδα. Η άμυνα του εθνικού μας νομίσματος.
-Η σημερινή κλήρωσις του μεγάλου λαχείου του Εθνικού Στόλου.
-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΒΟΥΧΟΥΣ. Ανακοίνωσις. Ανακοινούται τοις ενδιαφερομένοις ότι μετά την Κτηματικής Τραπέζης της Ελλάδος συνήφθη το συμπληρωματικόν δάνειον δια την αποζημίωσιν των εναπομενόντων λεμβούχων και καταβάλλεται πάσα προσπάθεια όπως διακανονιζομένων των σχετικών διατυπώσεων, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου θα αρχίση η πληρωμή των δικαιούχων. (Εκ του Τμήματος Λογιστηρίου).
-ΣΗΜΕΡΙΝΟΝ ΣΥΖΥΓΙΚΟΝ ΔΡΑΜΑ ΕΙΣ ΤΟ Ν. ΦΑΛΗΡΟΝ. Ο Χρ. Σαραντάκος, στρατιώτης, μένεα πνέων κατά της συζύγου του Ελένης που εργάζεται στο καφενείο Χορμόβα (κάτω από το ξενοδοχείο Ακταίον) επειδή δεν του έδινε χρήματα, όταν εκείνη βγήκε για να αγοράσει τσιγάρα σε ένα πελάτη, παραφύλαγε και της επιτέθηκε. Της κατάφερε αλλεπάλληλα πλήγματα με μαχαίρι στην ωμοπλάτη. Μεταφέρθηκε στο Ζάννειο σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης τράπηκε σε φυγή και κατόρθωσε να εξαφανιστεί.
-Η ΦΙΛΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΧΥΡΑΝ ΒΑΣΙΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ. Ο Μιχαλακόπουλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εύχεται στους Έλληνες μειονοτικούς της Κωνσταντινούπολης εκ παραλλήλου προς την τουρκική μειονότητα της Θράκης ζώντας η κάθε μια στην πατρίδα της και «εργαζόμενοι μεθ’ ευθύτητος και αφοσιώσεως να είνε πάντοτε σημαντικά στοιχεία της διατηρήσεως και ενισχύσεως της υπό τόσω αγαθούς οιωνούς εγκαινιασθείσης και τόσω ευδοκιμησάσης ελληνοτουρκικής φιλίας…».
-Η ΕΛΛΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΙΝ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Κοινωνία των Εθνών υπέγραψε την σύμβαση περί περιορισμού της παραγωγής και ρυθμίσεως της καταναλώσεως των ναρκωτικών που είχε υπογραφεί στην Γενεύη στις 13 Ιουλίου 1931.
-Το επί της Λεωφόρου Γεωργίου του Α΄ κατάστημα ψιλικών ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΪΟΥ εύχεται για το νέο έτος.
-Ζαν Μυρά. Ντόλυ Ντάβις. Μάργεριτ Μορένο. Οι τρεις κορυφαίοι αστέρες της κομεντί φρανσαίζ στο υπέροχο θεατρικό έργο που επαίχθη επί δύο συνεχείς μήνας εις τας Αθήνας ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ εις την γαλλικήν. Επί πλέον εξαιρετικόν ζουρνάλ. Σήμερον Στο ΧΑΪ-ΛΑΪΦ. Την Δευτέραν Ο βασιλεύς του γέλωτος Χάρολδ Λόϋδ εις την τελευταίαν ομιλούσαν ταινίαν του ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΝ!
-ΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ. Κατά τους μήνας (1 Ιανουαρίου - 30 Νοεμβρίου 1931) εισεπράχθησαν υπό των Τελωνείων Πειραιώς δρχ. 1.644. 129.051,30.
-Ο Α΄ Οικονομικός Έφορος Πειραιώς Γ. Μπαρκούτσος γνωστοποιεί ότι από 1.1.1932 «άρχεται η έκθεσις των πραγματικών κατατάξεων των επαγγελματιών οίτινες ήρξαντο της ασκήσεως του επιτηδεύματός των από 1ης Απριλίου 1931 και εντεύθεν».
-Δήλωσις. Λυπόμαστε επειδή με την έλλειψη χώρου αναβάλλονται για το φύλλο του Σαββάτου άλλα άρθρα εκλεκτών συνεργατών.
-ΚΑΤΑΣΧΕΣΙΣ ΧΑΣΙΣ. Οι αστυφύλακες του Δ΄ Τμήματος Κ. Δημόπουλος και Σ. Παπαγεωργίου κατέσχεσαν από τον Παναγιώτη Πεντιτέκα 5 οκάδες χασίς.
-ΔΙΚΗ ΣΩΤΗΡΧΑΙΝΑ. Συνεχίζονται στο Κακουργιοδικείο Πειραιώς οι απολογίες των κατηγορουμένων. Η δίκη διεκόπη το μεσημέρι για το πρωί του Σαββάτου.
-Όσοι ενδιαφέρονται για να πάρουν συνάλλαγμα, οι αιτήσεις τους πρέπει να συνοδεύονται με πιστοποιητικό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο οποίο να εμφανίζονται οι εκπληρώσεις κάποιων όρων. [Πρόεδρος του ΕΒΕΠ ήταν ο Κοσμάς Πανούτσος (θάνατος στα 1945). Διευθυντής ο Α. Κρασσάς]
-ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙ ΤΩ ΝΕΩ ΕΤΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΑΟΝ. ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Θ’ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΝ. [Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Αλέξανδρος Θρ. Ζαΐμης]
-Ο Δήμαρχος Ρινόπουλος ανέφερε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι το χρέος του Δήμου ανέρχεται σε 31,227, 000 δραχμές.
-Ο Γενικός Γραμματεύς της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών κ. Δημητράτος αφού έκανε στην συνεδρίαση τον απολογισμό, εξέδωσε προκήρυξη για το νέο έτος.
-Στο Ήστον της Πενσυλβανίας δυο άγνωστοι παρέδωσαν επτά δέματα στο ταχυδρομείο. Περιείχαν ιταλικές και ξένες εφημερίδες προοριζόμενες για τον γενικό πρόξενο της Ιταλίας στην Νέα Υόρκη. Ενώ τις περιεργαζόταν κάποιος ταχυδρομικός υπάλληλος, το ένα από αυτά εξερράγη σκοτώνοντας αυτόν και τραυματίζοντας τέσσερις άλλους (του ενός κόπηκαν τα χέρια). Συνελήφθησαν δυο Ιταλοί ως ένοχοι της απόπειρας.
-ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ. Ο κ. Βασίλειος Χαλβατζής και η δ)νίς Κατίνα Καρδιασμένου, ετέλεσαν τους γάμους των.
-Ο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ εισερχόμενος στο 35ο έτος από την έκδοσή του εύχεται στους αναγνώστες και πελάτες των τυπογραφικών καταστημάτων του αίσιο και ευτυχές το νέο έτος 1932.

[Αναπτυγμένη μορφή του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ, τεύχος 73, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2020, σελ. 17-19] 

 







 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου