Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Σκόρπια έγγραφα, δυο λησμονημένες ομολογίες, τρία δημοτικά πιστοποιητικά, μια παράκληση, μια πρόσκληση και δήλωση προελεύσεως προϊόντων.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 
Τα μονόφυλλα της συλλογής μου έχουν την δύναμη να με κρατούν σε εγρήγορση, ειδικά όταν πρέπει να τα ταξινομήσω και καταγράψω. Μαζί με τα βιβλία τις φωτογραφίες και τα υπόλοιπα τεκμήρια που «ψαχουλεύω», συμβάλλουν στο να στέκομαι όρθιος, να απαλύνω την παραμονή μου στο σπίτι σε αυτόν τον υποχρεωτικό εγκλεισμό λόγω πανδημίας. Θέλω να διώξω από το μυαλό μου τις επισημάνσεις των δημοσιογράφων που μας τρομοκρατούν ότι «έντονη είναι η ανησυχία των λοιμωξιολόγων» …. «αυξάνονται τα κρούσματα», «κόκκινες περιοχές», «μεταλλάξεις», ότι πρέπει να τηρούμε, να αποφεύγουμε το κάθε τι κλπ. ενώ μου φαίνονται ακατανόητες οι νέες αγγλικές εκφράσεις που μπήκαν στο λεξιλόγιά μας για να τις εφαρμόσουμε στις αγορές μας (Lockdown με Take away, Click away, Click in shop, Click inside).

-Ο Υδραϊκός Σύνδεσμος ιδρύθηκε στα 1879. Είχα παρουσιάσει το καταστατικό του (έκδοσης 1909) στο άρθρο μου «Πειραϊκά εθνικοτοπικά καταστατικά» την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016.
Για τους σκοπούς του κυκλοφόρησε ομολογίες, με τοκομερίδια των 2 δραχμών πληρωτέα στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους αρχομένου από το 1909 και λήγοντος το 1928. Τυπώθηκαν στον Ε. Λοβέρδο και Γ. Γρύσπο, στον Πειραιά. Απόκομμα στελέχους.

-21 μερισματαποδείξεις (η κάθε μια εκατό αριθμημένων μετοχών) από την βιομηχανία ΕΥΡΩΤΑΣ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΛΕΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ των αδελφών Κουμαντάρου. Απόκομμα στελέχους. Έναν παρόμοιο τίτλο σε πιο πλήρες έντυπο έχω παρουσιάσει και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, «Πειραϊκή αλευροβιομηχανία. Πετρόμυλοι και κυλινδρόμυλοι. Οι απαρχές μιας σπουδαίας εργοστασιακής παράδοσης».

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΤΜΗΜΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ: Ο Σαραϊδάρογλου Παντελής του Δημητρίου και της Ελένης είναι υπήκοος Έλλην εύρηται δ’ εγγεγραμμένος εν τω προσθέτω Μητρώω των αρρένων του ημετέρου Δήμου υπ’ αύξ. αριθμόν 58 και υπό έτος γεννήσεως 1921 εννεακόσια είκοσι έν.
Τη αιτήσει του δίδεται το παρόν.
Εν Πειραιεί τη 22 Σ/βρίου 1928
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ και α.α. Ο ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΣ
[Σφραγίδα ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και υπογραφές. Τέσσαρα κινητά επίσημα των 5 δραχμών έκαστο]

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΩΔΩΝ ΝΟΣΩΝ
ΙΔΡΥΘΕΙΣ ΤΗ 18Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1905
ΒΡΑΒΕΥΘΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΔΟΣ ΔΙΔΟΤΟΥ ΑΡΙΘ. 28

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΤΗ 26 Απριλίου 1932.
Προς
Την Διεύθυνσιν των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου
Ενταύθα
Λαμβάνομεν την τιμήν να παρακαλέσωμεν την Διεύθυνσιν των Σ.Π.Α.Π. όπως [;] να χορηγήση έν εισιτήριον δωρεάν δια τον Διευθύνοντα το Κινηματογραφικόν Συνεργείον του ημετέρου Συλλόγου, όπως περιέλθη την Πελοπόννησον προς προβολήν της Κινηματογραφικής ταινίας του ημετέρου Συλλόγου και διανομήν οδηγιών προς τον λαόν προς διαπαιδαγώγησιν αυτού και εκλαΐκευσιν των περί πρακτέων [;] θεωριών. Το εν λόγω εισιτήριον παρακαλούμεν να εκδοθή επ’ ονόματι του ημετέρου αντιπροσώπου κ. Αντωνίου [;]
Ο Γενικός Γραμματεύς
[Σφραγίδα ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗΣ ΕΛΩΔΩΝ ΝΟΣΩΝ, υπογραφή]
Ο Σύλλογος είχε εκδώσει και βιβλία, όπως
*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΩΔΩΝ ΝΟΣΩΝ, Λογοδοσίαι του Προεδρείου περί των κατά τα έτη 1912 και 1913 πεπραγμένων. Αθήναι, 1914.
*Η ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, εκδιδόμενα επιμελεία Κωνστ. Γ. Σάββα καθηγητού του Εθ. Πανεπιστημίου, Προέδρου του Συλλόγου και Ιω. Π. Καρδαμάτη Υγειονομικού Επιθεωρητού, Γεν. Γραμματέως του Συλλόγου μετά 52 εικόνων και σχημάτων (1914-1928), Εν Αθήναις. Τυπογραφείον ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΛΕΩΝΗ 30 – ΟΔΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ – 30. 1928.
*Πώς πρέπει να θεραπεύωμεν τους ελώδεις πυρετούς. Υπό Οδ. Ραλλίδου. Ιατρού. Μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου προς περιστολήν ελωδών νόσων. Εν Αθήναις. 1938.

-Μονόφυλλο έντυπο, ένα ακόμα του Συλλόγου των εν Πειραιεί Πατρέων (Ανάρτηση στο blog μου, Σάββατο 14 Απριλίου 2020). Χαρτί τυπωμένο αρχικά προς χρήση άλλου συνδέσμου ώστε να προσκαλεί τα μέλη του σε συνεδριάσεις: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ/ ΕΔΡΑ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ/ 1918. Στην δεύτερη όψη είναι το τύπωμα των Πειραιωτών με καταγωγή την Πάτρα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΠΑΤΡΕΩΝ Ο “ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ„
Εν Πειραιεί τη 10 Φεβρουαρίου 1934
Προς
Άπαντα τα Μέλη του Συλλόγου μας
Παρακαλείσθε όπως προσέλθητε εις Γενικήν Συνέλευσιν την (11ην) μηνός Μαρτίου ημέραν Κυριακήν και ώραν 10 π.μ. εν τω Εργατικώ Κέντρω Πειραιώς Πλατεία Ιπποδαμείας όπως από κοινού συσκεπτόμενοι κανονίσομεν την πρόοδον του Συλλόγου μας.
Εκτός των άλλων θεμάτων θα σας παρακαλέσωμεν όπως μελετήσητε προηγουμένως και επιφέρητε την γνώμην σας όσον αφορά την τροποποίησιν ορισμένων άρθρων του Καταστατικού και ειδικώς το σχετικόν άρθρον περί εγγραφής μελών.
Η παρουσία σας θεωρείται αναγκαία εις τρόπον ώστε εκτός της κατά κανόνα απαρτίας της Συνελεύσεως ακούσητε αυτοπροσώπως τας ανακοινώσεις της Διοικήσεως οίτινες ώσιν πολλαπλαί εις την εν γένει δράσιν ταύτης και μελλοντικής δράσεως του Νέου Συμβουλίου.
ΘΕΜΑΤΑ:
Ανακοινώσεις Διοικήσεως.
Ανακοινώσεις Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Αγορά εικόνος Αγίου Ανδρέου.
Διόρθωσις Καταστατικού.
Προτάσεις και Επερωτήσεις μελών.
Αρχαιρεσίαι.
Λήγοντος του χρονικού ορίου κατά το Καταστατικόν κατά την ως άνω γενικήν Συνέλευσιν θα ενεργήσομεν αρχαιρεσίας ανεπηρεάστους και η εκλογή των προσώπων της Διοικήσεως θα γείνη κοινή συσκέψει δια την πρόοδον του Συλλόγου μας.
Μετά πατριωτικών χαιρετισμών.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματεύς
Κ. ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΠΠΑΠΑΣ
[Σφραγίδα του συλλόγου, έτος ιδρύσεως 21 Ιουνίου 1931]

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΤΜΗΜΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ) ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ: Ο Κυπραίος Νικόλαος του Φωτίου και της Σεβαστής είναι υπήκοος Έλλην, εύρηται δε εγγεγραμμένος εν τω ετησίω Μητρώω των αρρένων του ημετέρου Δήμου υπ’ αύξοντα αριθ. 483 και υπό έτος γεννήσεως 1921) είκοσι έν. Τη αιτήσει του δίδεται το παρόν αποκλειστικώς δια την Δημοτικήν Εκπαίδευσιν.
Εν Πειραιεί τη 17/9/1935
Ο ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ και α.α.
[Σφραγίδα ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, υπογραφές]
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ ΚΙΝΗΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΑ με επισήμανση ΔΡ.3. ΤΡΙΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟΝ ΛΕΠ.90 και σφραγίδα ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΝ ΑΙΤΗΣΕΩΣ. Δυο σφραγίδες ΑΤΕΛΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟΝ.

-ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΤΜΗΜΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ) ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ: Ο Σκούλου Νικόλαος του Ιωάννου και της Μαριγώς.- είναι υπήκοος Έλλην, εγγεγραμμένος εν τω Μητρώω των αρρένων του ημετέρου Δήμου υπ’ αύξοντα αριθμόν 38 και υπό έτος γεννήσεως 1921 χίλια εννεακόσια είκοσι έν.
Τη αιτήσει του δίδεται το παρόν
Εν Πειραιεί τη 26η Ιουνίου 1937
Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ και α.α.
[Σφραγίδα ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, υπογραφές]
Φωτογραφία του αναφερόμενου προσώπου με σφραγίδα και χαρτόσημο: ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΚΙΝΗΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΑ 20 ΔΡΑΧΜΑΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟΝ ΔΡ. 6.
Στην πίσω όψη βεβαιώσεις του Τζαννείου Νοσοκομείου ότι στις 28.6.37 εξετάστηκε παθολογικώς, ευρέθη υγιής και την ίδια ημέρα που εξετάσθηκε οφθαλμολογικώς, δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα.

-Για να περάσει ελεύθερα το εμπόρευμα από πόλη σε πόλη είχε θεσπιστεί να πληρώνεται ένας φόρος, τα διαπύλια, ώστε να έχουν σταθερά έσοδα οι Δήμοι. Συνεχή διαβήματα των ενδιαφερομένων, ειδικά ορισμένων βιομηχάνων που ισχυρίζονταν ότι η επιβάρυνση των προϊόντων τους εξ αιτίας των φόρων αυτών ήταν υπερβολική, πίεσαν το Υπουργείο Οικονομικού Συντονισμού στα 1946 να αναθέσει σε μια επιτροπή με πρόεδρο τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, την μελέτη του θέματος. Η έκθεση υποβλήθηκε στις 19 Μαΐου 1947. Ο έμμεσος δημοτικός φόρος των διαπυλίων που είχε την ονομασία «διαγωγικά τέλη», λειτούργησε αρχικά με τον νόμο της 27.12.1833, κεφάλαιο Β΄, άρθρο 27. Με τον Νόμο ΞΗ΄ της 22 Δεκεμβρίου 1847 ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες. Προσπάθειες τροποποιήσεων της διαδικασίας ως και κατάργησή τους έγιναν αρκετές φορές. Πάντως από 1 Απριλίου 1920 τα διαπύλια ήταν υποχρεωτικά (μόνο για τα εγχώρια, για τα εισαγόμενα είδη που ο φόρος τους καταργήθηκε, το κράτος κανόνισε ετήσια επιχορήγηση στους Δήμους, ειδικά για τον Πειραιά 8.100.000 δραχμές). Από 1.4.1946 έως 31.12.1946 οι συνολικές εισπράξεις του Δήμου Πειραιώς ήταν 476.070.489 δραχμές εκ των οποίων οι εισπράξεις από τον φόρο εγχωρίων προϊόντων ανήλθαν στις 342.698.433 δραχμές, δηλαδή το 72%. Εξυπακούεται ότι τα χρέη των δημοτών προς την Δήμο ήταν τεράστια αφού δεν πληρώνονταν. Ακυρώθηκε στα 1949 για να αντικατασταθεί με άλλους δημοτικούς φόρους και κρατικές επιχορηγήσεις.
Στην συλλογή μου έχω δήλωση υπευθύνων της βιομηχανίας Αμύλου και Αμυλοσακχάρου «ΤΑΫΓΕΤΟΣ» ότι τα υπό μεταφορά εμπορεύματα είναι όντως προϊόντα του εργοστασίου τους που βρίσκεται στο Νέο Φάληρο. Στα 1955 είχε ιδιοκτήτες τους Γ. Κωστόπουλο, Χ. Καλόχρηστο, Α. Αθανασιάδη, οδός Αθηνών 61.
«Δηλούμεν υπ’ ευθύνως οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ότι τα ακόλουθα εμπορεύματα ήτοι: …… τυγχάνουν προϊόντα του εν Ν. Φαλήρου εργοστασίου μας ο «Ταΰγετος».
Εν Ν. Φαλήρω τη 1/6/1938. [Σφραγίδα της βιομηχανίας]













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου