Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Αθήνα κέντρο, στην Ακρόπολη, από τα βουνά σε παραλίες της Αττικής.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης.
Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.




ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ. Τα μπάνια συνεχίζονται και τον μήνα Σεπτέμβριο. Βρισκόμαστε πιθανότατα στο Παλαιό Φάληρο, το ξύλινο σκαμνί της τρίτης φωτογραφίας γράφει ΚΠΦ, μάλλον ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ. Ενδεικτική χρονολογία, 2 Σεπτεμβρίου 1930. Στις γωνίες είναι κολλημένα μαύρα χαρτάκια, βεβαιωτικά ότι προέρχονται από παλιό άλμπουμ.

 

 

 

 

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ. Οκτώβριος 1933, μπροστά γράφει 1934. Μελαγχολικό φθινοπωρινό τοπίο με αέρα και κύμα στην παραλία... Photo paper Velox.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ - ΠΑΡΝΗΘΑ 1938. Η φωτογραφία γράφει ΠΑΡΝΗΣ 25.9.38 ΥΨ. 1080. Θυμήθηκα έτσι ότι στα χρόνια που μεγάλωνα κλίναμε την λέξη στην καθαρεύουσα: η Πάρνης, της Πάρνηθος, τη Πάρνηθι, την Πάρνην, ώ Πάρνη ... και φυσικά γράφαμε τα άρθρα με ψιλές περισπωμένες οξείες κλπ..

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Δυο νέοι "Κάτω από την Ακρόπολη". Αύγουστος 1939.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Κάτω από την Ακρόπολη. Όταν το Ηρώδειο δεν είχε αποκατασταθεί κι οι περισσότεροι άνδρες, μικροί - μεγάλοι, φορούσαν καπέλα...


 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ - ΠΕΝΤΕΛΗ. 1 Σεπτεμβρίου 1948. "Εις την τραπεζαρία της Πεντέλης".

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. 4 Αυγούστου 1957. Κυριακή στο Ζάππειο. Fotopapier: Mimosa-Kiel.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Στην πίσω όψη έχει γραφτεί με στυλό "ΚΥΨΕΛΗ 1958".

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ 1961. "Εν Νέα Φιλαδελφεία τη 29/8/61/ Τα παιδιά είναι 9 χρονών και 8 χρονών". Φωτογραφείο: «ΑΛΕΚΟΣ ΓΟΥΡΛΗΣ/ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 12 ΤΗΛ. 883-821/ ΠΕΡΙΣΣΟΣ».

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. Στα χρόνια που πέρασαν κάποιοι φρόντισαν να θυμούνται. Για αυτό στην πίσω όψη είναι γραμμένο από τον γιο ή την κόρη: "Η μαμά στην Πεντέλη".

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Οι περισσότεροι έχουμε περάσει από την Πλατεία Συντάγματος, μας έφερναν οι γονείς μας να δούμε την αλλαγή φρουράς και να παίξουμε με τα περιστέρια. Το κοριτσάκι εδώ κοιτάζει με κάποιο φόβο, περιέργεια ποιος ξέρει ... Photo paper Mimosa Kiel.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Με θέα την Ακρόπολη, στην ανηφόρα προς τον λόφο Μουσών (Φιλοπάππου) εκεί που η Αποστόλου Παύλου συναντά την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Ροβέρτου Γκάλι, στο λιθόστρωτο που σχεδίασε ο Πικιώνης. Χαρτί Agfa Brovira.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Στο σημείο αυτό το τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά, έτσι η γοητεία αυτής της φωτογραφίας είναι μοναδική.


 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Αφού παρουσίασα την ντυμένη με καλοκαιρινά αλλά κρατώντας και την ζακέτα της γυναίκα να φωτογραφίζεται όρθια, ας την δούμε και καθιστή έξω από το Τουριστικό Περίπτερο του λόφου του Φιλοπάππου με φόντο την Ακρόπολη. Χαρτί Agfa Brovira.

 

 

 


ΑΘΗΝΑ. Πατέρας με τα δύο παιδιά του στο Σύνταγμα. Τα μικρά κρατάνε τους μύλους τους, θυμάμαι είχα κι εγώ.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Πλατεία Κάνιγγος. Παλαιά λήψη από την πλευρά διασταύρωσης των οδών Χαλκοκονδύλη Κάνιγγος και Ακαδημίας.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών "Ιωάννης Φωκιανός". Σε ανάμνηση παλαιών επιδόσεων...

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου