Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Πλοία, τα αγαπημένα των ελληνικών θαλασσών ή των ανοιχτών ωκεανών.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, λιμάνι. Πάνω στο πλοίο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, MARGARITIS. Χρόνος 1934.

 

 

 

 

Αξιωματικός σε κάποια άσκηση καθισμένος πάνω σε λέμβο ή μια αποβίβαση/ επιβίβαση; Κωπηλατεί ο ναύτης… Σφραγίδα: "Νικόλαος Πετροβίκης 15. ΑΥΓ. 1948".

 

 

 

 

QSS ARCADIA της GREEK LINE. Ταξίδευε στα λιμάνια Bremenhaven - London - Le havre - Cobh - Montreal. Αγοράστηκε στα 1958 και πουλήθηκε σκραπ στα 1966. Είχε ναυπηγηθεί στα 1932 και πήρε το όνομα Monarch of Bermuda. Κάηκε στα 1947 και ξαναεπισκευάστηκε (New Australia της Shaw Savill Line, 1960). Δυο ναυτικοί κρατώντας το σωσίβιο με το σήμα του.

 

 

 

 

Στο LEONIDAS MICHALOS/ PIRAEUS όταν τον Μάιο 1951 βρισκόταν στο λιμάνι Civitavecchia της Ιταλίας.

 

 

 

 

TSS NEA HELLAS, πριν είχε το όνομα TUSCANIA. Πρωτομπήκε στο λιμάνι του Πειραιά στις 8.3.1939. Ταξίδευε μέχρι το 1955. Στις 19 Αυγούστου 1961 έφυγε στην Ιαπωνία για να διαλυθεί… POST CARD. «T/SS. NEA HELLAS/ PHOTO ON BOARD/ THEODOROS BOUKOYRIS».

 

 

 

 

Στο πλοίο ΙΩΝΙΑ των ΕΛΜΕΣ. Ήταν το πρώην μεταφορικό DIGBY κατασκευής 1913 που αγοράστηκε στα 1947 και μετασκευάστηκε σε επιβατικό. Ήλθε στον Πειραιά στις 2 Οκτωβρίου 1948 και ταξίδευε στην Μεσόγειο ως το 1964 που πουλήθηκε. Χαιρετισμούς στην θεία εν πλω "Ιωνία Τρίτη 12 Ιανουαρίου Με πολλά φιλιά στην αγαπημένη μας θεία Γαλάτεια Μήτσος (το γυναικείο όνομα δυσανάγνωστο)" Η Τρίτη 12 Ιανουαρίου συμπίπτει με τα έτη 1954 και 1960.

 

 

 

 

 Στο πλοίο ΙΩΝΙΑ.

 

 

 

 

S.S. QUEEN FREDERICA. Στους ρυθμούς της ζωντανής μουσικής σε μια από τις πολλές δεξιώσεις στο περίφημο υπερωκεάνειο. PHOTO: NICOS GOUNARAKIS.

 

 

 

 

Στο υπερωκεάνιο ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ. Σκηνικό συνοδευόμενο μετά μουσικής ενός ακορντεόν.

 

 

 

 

Αύγουστος. Καλό μήνα σε όλους τους ναυτικούς, με ένα σινιάλο καπνοδόχου παλιάς γνωστής ναυτιλιακής εταιρείας. Photographic paper Mimosa Kiel.

 

 

 

 

Καλωσόρισμα στο πλοίο.

 

 

 

 

ΝΑΥΠΛΙΟ. Αύγουστος 1960. Το να βρίσκεται κάποιος στο Ναύπλιο και να περνάει από κοντά του η θαλαμηγός ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Ωνάση δεν ήταν και λίγο πράγμα. Με αυτή την ευκαιρία βγήκε η παρούσα.

 

 

 

 

Τα ταξίδια με πλοία συνεχίζονται, έχω όμως την αίσθηση ότι η ποιότητά τους έχει αλλάξει ριζικά. Παντού διαφορετική συμπεριφορά, βιαστικές κινήσεις, συγκεκριμένες επιλογές. Ίσως να φταίει η λεγόμενη εξέλιξη. Διαπιστώνεται στροφή στους εαυτούς και στην συντροφιά μας, στα κινητά και στα λάπτοπ, οπότε χάνεται η ουσία της διαδρομής. Κάποτε όλα αποτελούσαν κοινωνικό γεγονός, μέρος ενός αξιοθαύμαστου πρωτόκολλου. Για παράδειγμα, οι αξιωματικοί του πλοίου συναναστρέφονταν με διακεκριμένους επιβάτες στα σαλόνια, στα εστιατόρια στις πολυτελείς αίθουσες εκδηλώσεων. Όσο πιο μεγάλες οι αποστάσεις, τόσο πιο πολλές οι επαφές, οι σχέσεις φιλίας και η οικειότητα. R.H.M.S. PATRIS της εταιρείας CHANDRIS LINES. 1964. Προς την Αυστραλία. CAPTAIN MR NIKOΛΑΟΥ CHIOS.

 

 

 

 

 


MARI CHANDRIS/ PIRAEUS. Δυο στιγμιότυπα από ένα παλιό ταξίδι…

 

 

 

 

Χαρούμενα καλοκαιρινά ταξίδια με τα παλιά πλοία. Με το ΙΩΝΙΑ στην Αλεξάνδρεια. Αύγουστος Σεπτέμβριος 1962.

 

 

 

 


Το QSS ARKADIA, πλοίο του 1931, το τέως SS NEW AUSTRALIA, που ανήκε στην GREEK LINE (20.259 GT) από το 1958 έως το 1966.

 

 

 

 

 


STAUROS G. LIVANOS. Μάρτιος 1967. Ο Σταύρος Γ. Λιβανός 1887-28.5.1963. Το δεξαμενόπλοιο, χωρητικότητας 80.806 τόνων, παρελήφθη από την εταιρεία μετά τον θάνατό του από καρδιακή προσβολή και για αυτό έλαβε το όνομά του.

 

 

 

 

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Υποδοχή στα λιμάνια της πατρίδας μας με τα παλιά πλοία τα αγαπημένα.

 

 

 

 


QSS ARKADIA. GREEK LINE. Εν πλω.

 

 

 

 

 

Εκδηλώσεις προς τέρψιν αξιωματικών και επιβατών. Παραδοσιακοί χοροί σε ελληνικά ποντοπόρα πλοία…









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου