Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Τρία ανόμοια πειραϊκά έγγραφα της συλλογής μου, να θυμηθούμε παλιές καταστάσεις…

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

*Βεβαίωση τοιχοκόλλησης στον νάρθηκα της εκκλησίας Αγίας Τριάδος Πειραιώς εγγράφου του Στρατοδικείου Αθηνών, για κοινοποίηση καταδίκης ερήμην σε ισόβια κάθειρξη ενός στρατιώτη. Φαίνεται ότι ήταν υποχρεωτική αυτή πράξη στα χρόνια του εμφυλίου και των πολιτικών παθών.
Χειρόγραφο μονόφυλλο. Σφραγίδα ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Βεβαιώ ο κάτωθι υπογεγραμμένος ότι ελήφθη το υπ’ αριθ. Αποφ. 1565 έγγραφον του Στρατοδικείου Αθηνών, δι’ ου καταδικάζεται ερήμην εις ισόβιον κάθειρξιν ο στρατιώτης Θωμόπουλος Χρίστος του Ευθυμίου όπερ και δεόντως ετοιχοκολλήθη εν τω Νάρθηκι του Ιερού ημών Ναού.
Εν Πειραιεί τη 10
η Ιουνίου 1953
Ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού
† Πρωτοπρ. Αλεξ. Ψυχογιός
[Ο Πρωθιερέας Αλέξανδρος Ψυχογιός, τότε ιερατικός προϊστάμενος του Ναού, διατέλεσε πρώτος υπεύθυνος του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου Πειραιώς όταν αυτό ιδρύθηκε στα 1917 (στα χρόνια 1917-1920 και 1922-1923). Εφημέριος του Ναού από το 1923, κοιμήθηκε στα 1962 (Πληροφορίες από το βιβλίο του Δημήτρη Φερούση «Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά», Πειραιάς 2007)]


 

*Στις βουλευτικές εκλογές του 1956 κατέβηκε μεταξύ των άλλων και ο δικηγόρος Αναστάσιος Δ. Τζαβάρας. Ήταν υποψήφιος της ΕΡΕ. Τελικά από την παράταξή του εξελέγησαν οι Αλιπράντης Δημήτριος, Ανδριανόπουλος Γεώργιος, Κατσαφάδος Γεώργιος, Πετροπουλάκος Δημήτριος, Σαββόπουλος Ευάγγελος, Σκορδίλης Εμμανουήλ. Παρουσιάζω το προεκλογικό του μονοσέλιδο.
ΑΝΑΣΤ. Δ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ
Κολοκοτρώνη 87 Πειραιεύς
Φίλε Κύριε,
Εις τας εκλογάς της 19 Φεβρουαρίου ε.έ. καλούνται οι Έλληνες να εκλέξωσι τους αντιπροσώπους των ως Βουλευτάς.
Όλοι οι υποψήφιοι εμφανίζονται ως άξιοι και ικανοί να εκπληρώσωσι το, προσήκον εις, τους Βουλευτάς καθήκον. Μεταξύ των θεωρούντων εαυτούς ικανούς είμαι και εγώ, εις υμάς όμως εναπόκειται να κρίνητε περί της ικανότητος εκάστου.
Το κατ’ εμέ δύναμαι να σας υποσχεθώ ότι με ειλικρίνειαν, τιμιότητα και φιλοτιμίαν θα εργασθώ να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου, να εργασθώ αποτελεσματικώς δια την εξυπηρέτησιν των δικαίων απαιτήσεων των συμπολιτών μου.
Η προτίμησίς σας θα αποτελέση δι’ εμέ ιδιαιτέραν τιμήν και θα μου παράσχη την ευκαιρίαν να εκτιμήσητε τας υπηρεσίας μου δια το καλόν των συμπολιτών μου.
Είμαι βέβαιος ότι την 19ην Φεβρουαρίου ε.έ. εν τω προσώπω μου θα ανεύρητε τον εκλεκτόν αντιπρόσωπόν σας.
Δεχθήτε την έκφρασιν των ειλικρινών
φιλικών αισθημάτων μου μεθ’ ων διατελώ
Μετά τιμής.
ΑΝΑΣΤ. Δ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 

*Ο Σοφοκλής Βενιζέλος δια αντιπροσώπου ή μάλλον το κόμμα του (Κόμμα Φιλελευθέρων, είχε κατεβεί στις εκλογές της 29.10.1961 με την Ένωση Κέντρου), ναυλώνει το πλοίο ΑΙΓΑΙΟΝ των Αδελφών Τυπάλδου για τρία βράδια τον Μάρτιο του 1962 ώστε να ταξιδέψει στην Κρήτη με φίλους και ψηφοφόρους του. Μοιραίο ήταν να πεθάνει την νύχτα της 6/7 Φεβρουαρίου 1964 (01.05΄ της Παρασκευής 7.2.1964) στο πλοίο ΕΛΛΑΣ.
ΝΑΥΛΟΣΥΜΦΩΝΟΝ
Εν Πειραιεί σήμερον την 15ην Μαρτίου 1962 μεταξύ αφ’ ενός της Ατμοπλοΐας Αιγαίου Αδελφών Σ. Τυπάλδου Α.Ε. εκπροσωπουμένης εν προκειμένω υπό του κ. Χαραλάμπους Σ. Τυπάλδου και αφ’ ετέρου του Προέδρου κ. Σοφοκλή Βενιζέλου εκπροσωπουμένου εν προκειμένω υπό του κ. Τίτου Αλικαμπιώτη ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτηθέντος συνεφωνήθησαν τα κάτωθι:
Η πρώτη εκ των συμβαλλομένων Ατμοπλοΐα Αιγαίου Αδελφών Σ. Τυπάλδου Α.Ε. έχουσα υπό την κυριότητά της το επιβατηγόν ατμόπλοιόν της "ΑΙΓΑΙΟΝ" προβαίνει εις ναύλωσιν αυτού προς τον δεύτερον των συμβαλλομένων υπό τους κάτωθι όρους:
1. – Η ναύλωσις άρχεται από της 5ης απογευματινής ώρας της Παρασκευής 16ης Μαρτίου ε.έ. και καθ’ ην ώραν η πρώτη των συμβαλλομένων οφείλει να έχη έτοιμον το εν λόγω πλοίον προς απόπλουν και λήγει την 9ην πρωϊνήν ώραν της Δευτέρας 19ης Μαρτίου ε.έ. ότε το πλοίον δέον να ευρίσκεται εις τον λιμένα του Πειραιώς ελεύθερον.
2. – Το δρομολόγιον όπερ θα εκτελέση το εν λόγω πλοίον κατά την παρούσαν ναύλωσιν καθορίζεται από Πειραιά εις Σούδαν, Ηράκλειον, Πειραιά.
3. – Ο αριθμός των επιβατών οίτινες θα ταξιδεύσουν κατά τον ως άνω αναφερόμενον πλουν δεν θα υπερβή τους 250. – (Διακοσίους πεντήκοντα). –
4. – Ο ναύλος δια τον άνω πλουν ορίζεται εις δρχ. 50.000. – (Πεντήκοντα χιλιάδας). –
5. – Οι Πλοιοκτήται δεν υποχρεούνται εις την παροχήν τροφής εις τους επιβάτας.
6. – Δια τον χρόνον καθυστερήσεως του πλοίου πέραν των υπό της παρούσης συμβάσεως καθοριζομένων ορίων, ο ναυλωτής υποχρεούται εις πρόσθετον αποζημίωσιν Δρχ. 2.000. – (δυο χιλιάδων δρχ.) καθ’ εκάστην ώραν. Αντιστοίχως οι Πλοιοκτήται υποχρεούνται εις την καταβολήν εις τον ναυλωτήν Δρχ. 1.000. – δι’ εκάστην ώραν καθυστερήσεως του απόπλου του πλοίου εκ Πειραιώς.

Το παρόν εγένετο εις διπλούν και υπογράφεται παρά των συμβαλλομένων ως έπεται.

ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΠΛΟΪΑΝ ΑΙΓΑΙΟΥ Ο ΝΑΥΛΩΤΗΣ
ΑΔΕΛΦΩΝ Σ. ΤΥΠΑΛΔΟΥ Α.Ε.
[Υπογραφές]





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου