Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Προκήρυξη πλειοδοσίας για ακίνητο στο κέντρο του Πειραιά.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Αμέσως μετά τον πόλεμο ο κόσμος άρχισε να ανασυγκροτείται και να παρουσιάζεται - ειδικά στις κατεστραμμένες πόλεις όπως υπήρξε ο Πειραιάς - έξαρση στην οικοδομική δραστηριότητα. Αποτέλεσμα, να αυξηθούν οι μάντρες με τα απαραίτητα υλικά επιδιόρθωσης κατασκευής αλλά και παροχής παρεμφερών υπηρεσιών, όπως πώλησης ασβέστη, καυσόξυλων κ .ά.
Στα προηγούμενα χρόνια οικοδομική ύλη διέθεταν οι παρακάτω έμποροι:
Βαρίνος Γεώργιος, Νεωρίων 50.
Βεντούρης Ι., Αρτεμησίου 10.
Δεβετζόγλου Β., Ασκληπιού 7.
Δημητρίου Α., οδός Σφαγείων.
Δημητρίου Δ. Βενιζέλου και Μεθώνης.
Εξαμυλιώτης Ν., Κερατσινίου 65.
Ιωάννου Εμμανουήλ, Ζέας 78.
Κελάμης - Τζάβαρης, Σαχτούρη 36.
Κελεμένης Ζ., οδός Μουτσοπούλου.
Κλώνος Γ., Παλαιά Κοκκινιά.
Κρυμάνδαλης Σ., οδός Σφαγείων.
Λοεντιάδης Στ., Καραΐσκου 87
α.
Μαθιός Ι., Βασιλίσσης Σοφίας 14.
Μεθενίτης Ιωάννης, Κανθάρου 20.
Μπούκης Δημοσθένης-Υιός, Ναυάρχου Μπήττυ 63, τηλ. 41.415.
Ξενάριος Γεώργιος, οδός Γεωργίου Ναύλερη 38.
Πανταζής Θ., Κουντουριώτου 134.
Παυλίδης - Καλδερών, Δερβενακίων 14.
Πιπεράκης Αν., Κάνιγγος 10.
Πίτσας Γ. - Γρυπαίος Αντ., Ιωνιδών 21.
Πίττας Χαρ., Μιαούλη 11.
Σπέντζος Χρ., Ευριπίδου 76.
Στραβοκέφαλος Αντ., Σαχτούρη 86
α.
Τσούρος Μ., Υμηττού 7.
Φούντος Αρ., Αγίου Διονυσίου.
Φούντος Ιωάννης, Αγίου Διονυσίου 51.
Χατζηβασιλείου Αν., τέρμα οδού Χορμοβίτου.
Χιόνας Παν., οδός Χατζηκυριακού.
Την άνοιξη του 1945 το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκήρυξε διαγωνισμό πλειοδοσίας για να μισθώσει ένα χώρο ιδιοκτησίας του στο κέντρο του Πειραιά. Από την συλλογή μου τραβάω δύο έγγραφα αντίστοιχων ενδιαφερόμενων προς ενοικίασή του για να χρησιμοποιηθεί ως μάνδρα οικοδομών:

*Χειρόγραφο κείμενο. Χαρτόσημο ΔΡΑΧΜΩΝ 10.
Εν Πειραιεί τη 13η Απριλίου 1945
Προς
Το Εθνικόν Καποδιστριακόν Αθηνών
Αθήνας
Προσφορά
Του κ. Μ. Μάστορη <οδός Βούλγαρη 106 Πειραιεύς>
Εν συνεχεία της από 29-3-1945 αιτήσεώς μου και του υπ’ αρθ. 1687/ 4-4-45 εγγράφου σας. Έχω την τιμήν να σας προσφέρω το ποσόν των τριών χιλιάδων ως μηνιαίον μίσθωμα, δια την εκμετάλευσιν και ενοικίασιν του όλου χώρου ιδιοκτησίας σας κειμένη επί των οδών Γεωργίου Α΄ και Υψηλάντου, και υπό τους εξής ειδικοτέρους όρους.
1
ον) Τον χώρον θέλω χρησιμοποιήση δια Μάνδραν πωλήσεως διαφόρων οικοδομισήμων υλών, πωλήσεως καυσοξύλων κ.λ.π.
2
ον) Θέλω περιφράξη τούτον δαπάναις μου, δια μανδροτοίχου.
3
ον) Θέλω οικοδομίση δαπάναις μου διάφορα κτίσματα και δωμάτια προς εξυπηρέτησιν της εργασίας μου.
4
ον) Να μου επιτραπή η ενοικίασις εις τρίτους εντός των ορίων και των όρων του μισθωτικού σας συμβολαίου.
5
ον) Το προσφερόμενον ενοίκιον προϋποθέτη πολυετή ενοικίασιν, τα δε επί χώρου τούτου κτίσματα και εγκαταστάσεις μου να παραμείνουν εις όφελος του μισθίου μετά την Δεκαετίαν.
6
ον) Εάν ο ορισθείς παρ’ εμού χρόνος διαρκείας ενοικιάσεως «δεκαετία» ήθελεν μειωθή, τότε μετά την λήξιν της μισθώσεως να συναποκομίσω τας εγκαταστάσεις μου ως και άπαντα τα υλικά των κτισμάτων μου πλην της εξωτερικής τοιχοποιΐας.
Δια τον διαγωνισμόν της 16ης Απριλίου 1945
ο προσφέρων
[Υπογραφή]

*Δακτυλογραφημένο κείμενο.
Εν Πειραιεί τη 16η Απριλίου 1945
ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Παναγιώτου Νικολάου Ισμαΐλου κατοίκου Πειραιώς οδός Υψηλάντου 54
Προς
Το Εθνικόν Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον
(Οικονομικόν Συμβούλιον)
Επί προκηρυχθείσης πλειοδοσίας δια την μίσθωσιν ενός οικοπέδου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ευρισκομένου εν Πειραιεί και επί των οδών Γεωργίου Α΄ και Υψηλάντου δηλούμεν προς Υμάς ότι προσφερόμεθα να ενοικιάσωμεν το οικόπεδον τούτο δια μίαν πενταετίαν με μηνιαίον μίσθωμα δραχμών πέντε χιλιάδων (5.000.-).
Εφ’ όσον η μίσθωσις αύτη ήθελε κατοχυρωθή επ’ ονόματί μας Σας δηλούμεν ότι θέλομεν χρησιμοποιήσει το οικόπεδον τούτο δι’ εμπορίαν οικοδομησίμων υλών και ότι θέλομεν ανεγείρη εν αυτώ τα αναγκαία κτίσματα ήτοι: Μιαν κοινήν αίθουσαν διαστάσεων 4Χ4 μέτρων δια Γραφείον ετέραν τοιαύτην διαστάσεων 4Χ5 μέτρων ή 4Χ8 μέτρων (αναλόγως των αναγκών) δι’ έκθεσιν των πωλουμένων προϊόντων ως και διάφορα υπόστεγα προς εναποθήκευσιν των υλικών της ως άνω εμπορίας. Τα κτίσματα ταύτα μετά την λήξιν της μισθώσεως θα παραμείνουσι προς όφελος του Πανεπιστημίου.
Συμφώνως τη διακηρύξει Σας συνημμένως υποβάλλομεν το υπ’ αριθ.
5804. Γραμμάτιον συστάσεως Παρακαταθήκης του Κεντρικού Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων εκ δραχμών επτά χιλιάδων πεντακοσίων (7.500.-)
Μετά πάσης τιμής
[Υπογραφή]
Κάτω αριστερά του εγγράφου, ο Ισμαήλος έγραψε «Η εγγύησις επεστράφη 31/5/45».

Ο Παναγιώτης Ισμαΐλος (Ισμαήλος) ήταν ιδιοκτήτης οικοπέδων στην περιοχή, διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος επί Παύλου Ντεντιδάκη (1959-1964) και Γεωργίου Κυριακάκου (1964-1967). Επίσης δημοτικός σύμβουλος τους μήνες που είχε αναλάβει ο Παναγιώτης Λεούσης (Μάιος - Αύγουστος 1967). Ο γιός του Αντώνης είναι εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής της εταιρείας
Mercedes-Benz.

Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα της πλειοδοσίας, αν τελικά κατοχυρώθηκε σε κάποιον άλλο υποψήφιο ή το οικόπεδο παρέμεινε ως έχει. Στη θέση του όμως στον σημερινό Πειραιά βρίσκεται η πολυκατοικία επί της οδού Υψηλάντου 129. Στην κληρονομία Αντώνιου Παπαδάκη (1810-1878) προς το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, έχουμε τα διαμερίσματα και καταστήματα πολυκατοικίας οδού Υψηλάντου 129 Πειραιεύς (αντικειμενική αξία στα 2013 1.887.633,90 ευρώ), καταστήματα και γραφεία Μεγάρου Ευριπίδου 14, πολυκατοικία οδού Αιόλου-Βασιλικής και Κολοκοτρώνη, Μέγαρον οδού Ακαδημίας και Ιπποκράτους 14, Μέγαρον οδού Σανταρόζα και Πανεπιστημίου 53, καταστήματα και γραφεία οδού Χαλκοκονδύλη 15 και αναπαλλοτρίωτες μετοχές.
Οι μάνδρες οικοδομών με την παλαιά έννοια έχουν σχεδόν εκλείψει από τον Πειραιά, αντικαταστάθηκαν από τα χρωματοπωλεία, τα καταστήματα οικοδομικών υλικών (εμπόριο δομικών και μονωτικών υλικών, ξηρά δόμηση, κονιάματα, εργαλεία) και τα πολυκαταστήματα εισαγωγής (εταιρείες ιδιοκατασκευών). 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου