Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Στρατιωτική αλληλογραφία των ετών 1945-1946 για εγκατάλειψη θέσης των ανδρών φρουράς της Μερικής Διαχειρίσεως Υλικού της Γ.Α.Υ.Σ.Π. στην οδό Ντενί-Κοσσέν στον Πειραιά.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Αντλώ από ένα φάκελο του αρχείου μου έγγραφα με κοινό περιεχόμενο την αλληλογραφία που συντάχτηκε και διακινήθηκε σε στρατιωτικό και αστυνομικό επίπεδο στα 1945-46 ώστε να απολογηθούν οι στρατιώτες που βρέθηκαν να έχουν εγκαταλείψει την θέση τους την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 1945 στην αποθήκη υλικού επί της οδού Ντενί-Κοσσέν (34ου Συντάγματος Πεζικού) στον Πειραιά, πράγμα κολάσιμο από τους κανόνες και με υποψία την τυχόν έκθεσή της σε κινδύνους κλοπής.

Ντενί Κοσσέν, από τον Denys Cochin, 1.9.1851-24.3.1922, μια οδός του παλαιού Πειραιά που άλλαξε όνομα. Κατά σειρά από σήμερα μέχρι το αρχικό της βάπτισμα λεγόταν: 34ου Συντάγματος Πεζικού με την απόφαση 182/13.5.1953, Ντενύ Κοσσέν από 15.11.1923, Δημητρίου Μουτζοπούλου, Υδραγωγείου, Σωκράτους.

Στα χρόνια εκείνα η Στρατιωτική Διοίκηση στεγαζόταν στην Βασιλέως Γεωργίου και Βασιλίσσης Σοφίας. Το Φρουραρχείο στην οδό Μιαούλη 23. Το Στρατοδικείο Αθηνών στα 1949 ήταν στην οδό Ρούσβελτ (Ακαδημίας) 11.

*Αριθ. Πρωτ. 414
Εν Πειραιεί τη 5η Νοεμβρίου 1945
Η Μερική Διαχείρισις Υλικού
Προς Την Γενικήν Αποθήκην Υλικού Στρατού
Ενταύθα
"Περί της απουσίας των ανδρών της Φρουράς της αποθ/κης"
Λαμβάνω την τιμήν, να αναφέρω, ότι κατά την ενεργηθείσαν επίσκεψιν εν τη αποθήκη της Διαχειρίσεως, χθες Κυριακήν 4ην τρέχοντος και περί ώραν 11ην π.μ., μετά του συναδέλφου μου Ανθ/γού κ. Ταχτσόγλου Θωμά, διεπίστωσα ότι απουσίαζον άπαντες οι άνδρες της Φρουράς.
Προς τούτο ηρεύνησα και εις τα γειτονικά κέντρα πλην όμως ουδαμού ανεύρον τινά τούτων.
Μετά δίωρον περίπου παραμονής μετά του συναδέλφου εις τα γραφεία της αποθήκης ενεφανίσθη είς των ανδρών όστις μας εδικαιολογήθη ότι επειδή τυγχάνουν τόσον αυτός όσον και οι λοιποί συνάδελφοί του απολυόμενοι είχον ασχοληθή με την συγκέντρωσιν των απαραιτήτων στοιχείων.-
Επί κεφαλής της Φρουράς τυγχάνει ο Λοχίας Ψαρρός Ελευθέριος ανήκον εις τον ΙΙ Λόχον του 160 Τάγματος Εθνοφυλακής, εις ου την δύναμιν ανήκουν και οι λοιποί άνδρες της Φρουράς. [Υπογραφή, Ανθ/γός]
Το σημείωμα πρωτοκολλήθηκε την επόμενη ημέρα. «Να κληθή και να παρουσιασθή ο Λοχίας το απόγευμα ώρα 5 μ.μ.».

*ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. Ε.Π. 419
Γραμματεία
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΕΝΤΑΥΘΑ
Λαμβάνω την τιμήν να διαβιβάσω την συνημμένην αναφοράν του υφ’ ημάς Μερικού Διαχειριστού Υλικού περί απουσίας απάντων των ανδρών της φρουράς της αποθήκης του, παρακαλώ όπως, ευαρεστούμενοι λάβητε τα ενδεικνυόμενα μέτρα.-
Εν Πειραιεί τη 6η Νοεμβρίου 1945
[Κοινοποίηση στην Γραμματεία, στην Μερική Διαχείριση Περισυλλογής και στον Ταγματάρχη Παπαζαχαρία με αντίγραφο αναφοράς. Σφραγίδα ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Σημείωση «Το 160 να αναφέρη τα ονοματεπώνυμα των ανδρών». Σφραγίδα ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ; Άφιξη στο ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 9-11-45.

*Φρουραρχείον Πειραιώς
αριθ. Πρωτ. ΕΠ 707
Προς τον Έφ. Ανθ/γόν Πεζ. Καμπίτσην Ιω.
Διαβιβάζεται υμίν συνημμένως αλληλογραφία, αφορώσα εγκατάλειψιν θέσεως των ανδρών του Φυλακείου Ντενί-Κοσσέν, ίνα ενεργήσητε ένορκον προανάκρισιν και υποβάλητε ημίν το σχετικόν πόρισμα το ταχύτερον.
Εν Πειραιεί τη 9 Νοεμβρίου 1945
Ο Φρούραρχος [Υπογραφή του Ιωάννη Καντηρού]

*Εν Πειραιεί σήμερον την 6ην του μηνός Νοεμβρίου του έτους 1945 ημέραν Τρίτην και ώραν 10ην.
ΕΞΕΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ.
Ο Ιωάννης Καμπίτσης ενέργησε ένορκο προανάκριση επί παρουσία του Γεράσιμου Βαρδάνη ως γραφέα. Μάρτυρας ο Βασίλειος Μπαφέρος, κάτοικος Πειραιώς, οδός Ν. Κανελλοπούλου, ετών 31, τραπεζ. υπάλληλος και ήδη έφεδρος ανθυπολοχαγός.
«Αναφέρομαι καθ’ ολοκληρίαν εις την από 5 Νοεμβρίου ε.έ. αναφοράν μου προς την Γενικήν Αποθήκην Υλικού Στρατού Πειραιώς, ης το περιεχόμενον αναγνωσθέν μου βεβαιώ.-
Εβεβαιώθη απολύτως ότι ουδείς ήτο εις το φυλακείον. Προς τούτο άλλως τε μετά του συναδέλφου μου κ. Τατσόγλου Θωμά ηρεύνησα τα πλησίον καφενεία και τα άλλα κέντρα αλλ’ ουδένα εξ αυτών ανεύρον. Κατά τας 12.30΄ περίπου αφίχθη είς στρατιώτης παρά του οποίου πληροφορήθην, ότι όλοι οι άνδρες είχον μεταβή δια να τακτοποιήσουν τα χαρτιά τους δια να απολυθούν όσον αφορά δε τον λοχίαν δεν γνωρίζει πού ευρίσκεται.
Εις τας 13.30΄ ανεχώρησα μετά του συναδέλφου μου, αλλά και τότε διερχόμενος εκ της πόλεως διεπίστωσα, ότι ουδείς είχεν επιστρέψει πλην του ενός, όστις ως είπον είχεν επιστρέψει εις τας 12.30΄.
Την επομένην πρωΐαν εκάλεσα τον αυτόν λοχίαν Ψαρρόν Ελευθέριον και τον ηρώτησα διατί απουσίαζε, μοι είπεν δε, ότι ήτο ελεύθερος υπηρεσίας την Κυριακήν.
Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω. Γράμματα γνωρίζω».
Εφ’ ω συνετάγη η παρούσα ήτις αναγνωσθείσα και βεβαιωθείσα υπογράφεται ως έπεται.
Ο εξετασθείς [Υπογραφή] Ο ενεργών την προανάκρισιν [Υπογραφή] Ο Γραφεύς [Υπογραφή]

*Εν Πειραιεί σήμερον την 6ην του μηνός Νοεμβρίου του έτους 1945 ημέραν Τρίτην και ώραν 11ην.
ΕΞΕΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ.
Ο Ιωάννης Καμπίτσης ενέργησε ένορκο προανάκριση επί παρουσία του Γεράσιμου Βαρδάνη ως γραφέα. Μάρτυρας ο Θωμάς Ταχτσόγλου, ετών 30, κάτοικος Αθηνών, δημοδιδάσκαλος και ήδη έφεδρος ανθυπολοχαγός.
«Την Κυριακήν το μεσημέρι κάλεσε η περισυλλογή Αθηνών τηλεφωνικώς τον κ. Μπαφέρον να ευρίσκεται εις την μερικήν Διαχ/σιν της Γ.Α.Υ.Σ.Π. προς παραλαβήν υλικού. Κατά την τηλεφωνική πρόσκλησιν ευρέθη παρών και εδέχθη ευχαρίστως να τους εξυπηρετήση. Τον κ. Μπαφέρον συνόδευσα μέχρι της αποθήκης. Όταν φτάσαμε εκεί παρετηρήσαμε ότι δεν υπήρχε σκοπός ούτε κανείς άλλος από την φρουράν.
Ο κ. Μπαφέρος εξήλθε προς αναζήτησιν των στρατιωτών εις τα γύρω καφενεία και εστιατόρια διότι η ώρα ήτο περί την 12ην μεσημβρινήν μήπως τυχόν ευρίσκοντο εκεί.
Δυστυχώς επέστρεψεν χωρίς να συναντήση κανέναν. Εις δε τον θάλαμον που κοιμώνται οι άνδρες δεν υπήρχε παρά ένα όπλον εγκαταλελειμένον.
Αφού πλέον επείσθημεν ότι δεν υπήρχε κανείς καθήσαμε στο γραφείο αναμένοντες την περισυλογήν Αθηνών η οποία και ήλθεν 12.30΄ ανοίξαμεν την μεγάλην πόρταν μπήκε το αυτοκίνητον μέσα και αρχήσαμεν να παραλαβάνομεν το υλικόν τότε παρουσιάσθη ο σκοπός ο οποίος μας ρώτησεν εάν τον χρειαζόμαστε τίποτα, ο δε κ. Μπαφέρος τον ηρώτησεν πού ευρίσκονται οι άλλοι στρατιώτες, ούτος δε, απήντησεν ότι τακτοποιούν τα χαρτιά των δια την απόλυσίν των, του συνέστησε ο κ. Μπαφέρος να μην απομακρύνεται και να αφίνουν εγκαταλελειμμένη την αποθήκην, επίσης του είπε να πη στον Λοχίαν να παρουσιασθή την επομένην στον ίδιον. Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω. Γράμματα γνωρίζω».
Εφ’ ω συνετάγη η παρούσα ήτις αναγνωσθείσα και βεβαιωθείσα υπογράφεται ως έπεται.
Ο εξετασθείς [Υπογραφή] Ο ενεργών την προανάκρισιν [Υπογραφή] Ο Γραφεύς [Υπογραφή]

*ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ
Εν Αθήναις τη 6η του μηνός Νοεμβρίου του έτους 1945 ημέραν Τρίτην και ώραν 10ην. Γραφεύς ο λοχίας Ιωάννης Κυρούσης.
Ο Ελευθέριος Ψαρρός, γεννηθείς το 1917, κάτοικος Αθηνών, οδός Ιωάννου Δροσοπούλου, λοχίας του 2ου Λόχου του 160 Τ.Ε κατέθεσε τα παρακάτω:
Κατηγορείσαι ήδη ότι την 4ην τρέχ. μηνός και ώραν 11ην αρχιφύλαξ τυγχάνων της φρουράς ΓΑΥΣΠ εγκατέλειψες την θέσιν σου και εξ άλλου εξ αμελείας περί την εκτέλεσιν των καθηκόντων σου επέτρεψες ούτω εις τους άνδρας της ρηθείσης φρουράς να εγκαταλείψουν και ούτοι τας θέσεις των. Τι απολογείσαι;
Απόκρισις: Αρνούμαι τας αποδιδομένας εις εμέ κατηγορίας. Εγώ ήμην την ρηθείσαν ώραν καθ’ ην φέρομαι ως εγκαταλείψας την θέσιν μου εις το καφενείον πλησίον της ΓΑΥΣΠ και είδον τους δύο Ανθ/γούς πλην δεν εφαντάσθην, ότι εζήτουν τους άνδρας ή εμέ και έτσι δεν τους επλησίασα δια να τους ερωτήσω τι θέλουν. Μετ’ ολίγον ήλθε και ο στρατιώτης Πλατανίτης ανήκον εις τον 2ον Λόχον του 160 Τ. Εθν/κής όστις είχεν μεταβεί δια το συσσίτιον των υπολοίπων ανδρών. Οι άλλοι άνδρες την φρουράς δηλ. οι Χωραφάς και Κουγιούτας επίσης του 2ου Λόχου του 160 Τ. Εθν/κής έλειπον, διότι είχαν μεταβεί δια ιδιωτικάς των υποθέσεις εις την Στρατολογίαν. - Σκοπός εις την θύραν ώφειλεν να ήτο ο στρατιώτης Πολιτάκης, πλην τον είχον στείλει δια το συσσίτιον. -
Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω. Γράμματα γνωρίζω.
Εφ’ ω συνετάγη η παρούσα, ήτις αναγνωσθείσα και βεβαιωθείσα υπογράφεται ως έπεται.
Ο κατηγορούμενος [Υπογραφή] Ο ενεργών την προανάκρισιν [Υπογραφή] Ο Γραφεύς [Υπογραφή]
Συμπληρωματική λήψις απολογίας.
του κατηγορουμένου λοχίου Ψαρρού Ελευθερίου του Αποστόλου, αναφερθέντος ως προς τα λοιπά στοιχεία αυτού ως άνω:
Ερ: Πότες ανέλαβες υπηρεσίαν εις το φυλακείον Ντενί-Κοσσέ;
Απ: Εις το φυλακείον Ντενί-Κοσσέ ανέλαβον υπηρεσίαν ως αρχιφύλαξ την 3ην τρέχ. μηνός ημέραν Σάββατον και ώραν περίπου 10.30΄. Αντεκατέστησα δε τον λοχίαν Καρατζάν όστις ανήκει επίσης εις το 160 Τ. 2ον λόχον.-
Ερ. Ποίοι ήσαν κατά την ανάληψιν της υπηρεσίας σου στρατιώται - σκοποί εις το φυλακείον Ντενί-Κοσσέ.-
Απ: Οι αναφερθέντες και άνω Κουγιούτας - Χωραφάς - και Πλατανίδης οι οποίοι αντεκατεστάθησαν την επομένην και ώραν 13ης περίπου, από τον δεκανέαν Παναγιωτόπουλον και στρατιώτας Εκίζογλου, Πολιτάκιν. Εγώ παρέμεινα παρέμεινα εις το φυλακείον μέχρι του παρελθόντος Σαββάτου 17 τρεχ. μηνός.-
Ερ: Πότε είχον έλθει εις το φυλακείον Ντενί-Κοσσέ οι εγκαταλείψαντες την θέσιν των στρατιώται Κουγιούτας, Πλατανίδης και Χωραφάς ώστε τους ηύρες εκεί την 10.30΄ περίπου της 3ης τρεχ. μηνός;
Απ: Δεν γνωρίζω.-
Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω. Γράμματα γνωρίζω.
Εφ’ ω συνετάγη η παρούσα, ήτις αναγνωσθείσα και βεβαιωθείσα υπογράφεται ως έπεται.
Ο κατηγορούμενος [Υπογραφή] Ο ενεργών την προανάκρισιν [Υπογραφή] Ο Γραφεύς [Υπογραφή]

*ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ
Εν Αθήναις τη 9η του μηνός Νοεμβρίου του έτους 1945 ημέραν Παρασκευήν και ώραν 12ην. Γραφεύς ο λοχίας Ιωάννης Κυρούσης.
Ο Σταμάτιος Πλατανίτης, γεννηθείς το 1915, κάτοικος Πειραιώς στην οδό Ιωννιδών, πρώην αλιεύς και ήδη στρατιώτης του 160 Τ.Ε. 2ος Λόχος κατέθεσε τα παρακάτω:
Κατηγορείσαι ήδη ότι την 4ην τρέχοντος μηνός ημέραν Κυριακήν και από την 11ην ώραν εγκατέλειψες την θέσιν σου ως σκοπός της πύλης του οικήματος των ΓΑΥΣΠ, επανήλθες δε μόλις την 13ην ώρα. Τι απολογείσαι;
Την 4ην τρέχοντος και περί ώραν 11ην πρωϊνήν είχα πάει απέναντι στου Αναστασόπουλου να πιω νερό, εκείνη την στιγμήν είδα δυο ανθ/γούς να μπαίνουν μέσα στο κτίριο και να πηγαίνουν στο γραφείον, τότε εγώ πήγα και τους ρώτησα μήπως θέλουν τίποτα. Έπειτα κάθησα στην πύλη, μάλιστα την στιγμήν εκείνην κατά τις 11½ ώρα ήλθε ένα αυτοκίνητο και ο επιβαίνων του αυτοκινήτου αξ/κός μου είπε να ειδοποιήσω μέσα ν’ ανοίξη την πόρταν να ξεφορτώση το αυτοκίνητον, επήγα μέσα και τους βρήκα να πέζουν σκάκι τους ανέφερα ότι ήτο ένα αυτοκίνητον προς ξεφόρτωσιν και έπειτα πήγα στην θέση μου.-
Κατά την 11 και 45΄ ώραν ήλθεν ο Λοχίας ψαρός και με διέταξε να πάω να δω πως δεν είχαν έλθει οι άλλοι και μου είπε ότι θα καθότανε ο ίδιος στην πύλην.
Εγώ πήγα στον Λόχον και δεν βρήκα τους άλλους στρατιώτας και γύρισα πάλιν πίσω αμέσως στην θέσιν εις την οποίαν κάθησα μέχρι αντικαταστάσεώς μου.- Ο Λοχίας μου είχεν πει να πάρω και το φαΐ του αλλά επειδή δεν ήτο έτοιμο δεν το πήρα.-
Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω. Γράμματα γνωρίζω.-
Εφ’ ω συνετάγη η παρούσα ήτις αναγνωσθείσα και βεβαιωθείσα υπογράφεται ως έπεται.
Ο εξετασθείς [Υπογραφή] Ο ενεργών την προανάκρισιν [Υπογραφή] Ο Γραφεύς [Υπογραφή]

*ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ
Εν Αθήναις τη 9η του μηνός Νοεμβρίου του έτους 1945 ημέραν Παρασκευήν και ώραν 12ην. Γραφεύς ο λοχίας Ιωάννης Κυρούσης.
Μηνυόμενος ο Κοσμάς Χωραφάς, γεννηθείς το 1915, κάτοικος Πειραιώς, Πάροδος Μινυών[;] Πασαλιμάνι, πρώην ιδιωτικός υπάλληλος ήδη στρατιώτης 2ου Λόχου του 160 Τ.Ε.
Κατηγορείσαι ήδη ότι την 4ην τρέχ. μηνός ημέραν Κυριακήν εγκατέλειψες την θέσιν σου εις ην ώφειλες να ευρίσκεσαι ως ανήκων εις την φρουράν Γ.Α.Υ.Σ.Π. από της 11ης ώρας και δεν επανήλθες ή μη εις την 13ην ώραν.-
Τι απολογείσαι; Την ώρα αυτήν δηλ. [;] από τις ένδεκα πήγα στον Λόχον για να πάρω το φαΐ μου, γυρίζοντας δε κατά τας δώδεκα έμαθα ότι μας αντικατέσθησαν και έφυγα και πήγα στον Λόχον μου και μάλιστα παρέλαβα και σκοπούς 1-5.
Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω. Γράμματα γνωρίζω.-
Ο εξετασθείς [Υπογραφή] Ο ενεργών την προανάκρισιν [Υπογραφή] Ο Γραφεύς [Υπογραφή]
Ένας από τους άνδρες της φρουράς εκείνης αναζητήθηκε επειδή πράγματι απολύθηκε εκείνες τις ημέρες.
Το 160 Τ.Ε. προς το Φρουραρχείο Πειραιώς «Επί υπ’ αριθ. 6668 τηλ/τος υμών αναφέρω, ότι ο στρατ. Κουγιούτας κ. κλάσεως 1936 απελύθη. Δ/σιν κατοικίας του Καλλιρόης 6 Ν. Φάληρον. 14/11/1945
Ο υπασπιστής Στοφόρος. [Ακριβές αντίγραφον Πειραιάς 25/11/45]

*24/11/1945. Ο αστυνόμος Π. Αυγερινός του ΙΒ΄ Τμήματος Πειραιώς προς το Φρουραρχείον Πειραιώς «Επί υπ’ αριθ. 6906 σημερινής τηλεφωνικής Δ/γής υμών, αναφέρομεν, ότι εις την περιφέρειαν του Τμήματος ημών, δεν υπάρχει οδός Καλλιρόης, ο δε περί ου πρόκειται τυγχάνει άγνωστος εις την περιφέρειαν. [Δια την ακρίβειαν αυθημερόν]
Την ίδια αρνητική απάντηση είχε το Φρουραρχείο από το 7 Α.Τ.: «Εις απάντησιν του υπ’ αριθ. 6961/ 27/11/45 τηλεφωνήματος υμών, γνωρίζομεν, ότι εν τη περιφερεία ημών δεν υφίσταται οδός Καλλιρόης». [Ακριβές αντίγραφον Πειραιεύς 27/11/45]

*Πόρισμα Ενεργηθείσης Ενόρκου Προανακρίσεως
Ο υπογεγραμμένος Έφεδρος Ανθ/γός Πεζικού Καμπίτσης Ιωάννης, ενεργήσας ένορκον προανάκρισιν, δυνάμει των άρθρων 275 και επ. ΣΠΝ και της υπ’ αριθ. ΕΠ 707/9-11[-45 Δ/γής του Φρουραρχείου Πειραιώς κατά του λοχίου Ψαρρού Ελευθερίου του Αποστόλου και στρατιωτών Χωραφά Κοσμά του Διονυσίου, Πλατανίτη Σταματίου του Σπυρίδωνος και Κουγιούτα Κωνσταντίνου του Στυλιανού, ανηκόντων απάντων εις τον 2ον Λόχον του 160 Τ.Ε. και κατηγορουμένων επί εγκαταλήψει της θέσεώς των, συνήγαγον τα εξής:
Ότι, ως προκύπτει, εκ των ενόρκων καταθέσεων των Εφ. Ανθ/γών κ.κ. Μπαφέρου Βασιλείου και Ταχτσόγλου Θωμά, εν συνδυασμώ προς τας απολογίας των άνω κατηγορουμένων, την 4ην Νοεμβρίου ε.έ., οι τελευταίοι αποτελούντες το φυλακείον Ντενί-Κοσσέν, εγκατέλειψαν την θέσιν των τουλάχιστον από την 10ην έως 13ην ώραν.-
Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων είναι καταφανώς αντιφατικοί, και τελείως αβάσιμοι.-
Εξ άλλου η πράξις δι’ ην κατηγορούνται ούτοι καθίσταται έτι μάλλον σοβαρά, ως εκ του ότι εγκαταλείψαντες αυθαιρέτως και ομαδικώς την θέσιν των κατέλιπον έκθετον το υλικόν των Γ.Α.Υ. Σ.Π., η φύλαξις του οποίου τους είχεν ανατεθεί.
Διά ταύτα
Αποφαίνομαι, όπως οι Λοχίας Ψαρρός Ελευθέριος και στρατιώται Χωραφάς Κοσμάς, Πλατανίτης Σταμάτιος και Κουγιούτας Κων/τίνος διωχθούν ποινικώς επί εγκαταλήψει της θέσεώς των.
Εν Πειραιεί τη 28 Νοεμβρίου 1945
[Υπογραφή]

*Το 160 Τάγμα Εθν/κής
Προς το Φρουραρχείον Πειραιώς
Ενταύθα
«υποβολή αντιγράφων Φύλλων Μητρών»
[Αποστολή των Φύλλων Μητρών των τεσσάρων κατηγορουμένων]
Εν Πειραιεί τη 29 Ν/βρίου 1945
[Υπογραφή]

*Η δικογραφία συντάχτηκε από τον εισηγητή και στάλθηκε στο Φρουραρχείο:
Εν Πειραιεί τη 1 Δεκεμβρίου 1945
«Υποβολή δικογραφίας κατά των λοχίου Ψαρρού Ελ. και στρατιωτών Χωραφά Κ., Πλατανίτη Στ. και Κουγιούτα Κ.-».
Λαμβάνω την τιμήν να υποβάλω υμίν την προσηρτημένην δικογραφίαν ενεργηθείσης ενόρκου προανακρίσεως κατά των λοχίου Ψαρρού Ελ. και στρατιωτών Χωραφά Κ., Πλατανίτη Στ. και Κουγιούτα Κ. κατηγορουμένων επί εγκαταλείψει της θέσεώς των μετά πορίσματος και λοιπών εγγράφων.- [Συνημμένα 18]

*Στις 4 Δεκεμβρίου 1945 το Φρουραρχείο Πειραιώς υπέβαλε την δικογραφία προς την «Α.Σ.Δ.Σ.Ε. (Διεύθυνσιν Δικαστικού) Αθήνας». Υπογράφει ο ΚΑΝΤΗΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ταγματάρχης Πεζικού.

*Η απολογία του κατηγορουμένου Κουγιούτα έλειπε από την δικογραφία. Όταν εκείνος βρέθηκε, η προανάκριση επιστράφηκε στο Φρουραρχείο για συμπλήρωση. [Αθήναι τη 10 Δεκεμβρίου 1945].

*Το Φρουραρχείο Πειραιώς διαβίβασε την δικογραφία στον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Πεζικού Ιωάννη Καμπίτση για να ληφθεί και η απολογία του πρώην στρατιώτη Κωνσταντίνου Κουγιούτα. [Εν Πειραιεί τη 15 Δεκεμβρίου 1945. Συνημμένα: 21]

*ΕΚΘΕΣΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΣ ΚΛΗΣΕΩΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ
Εν Πειραιεί σήμερον τη 19 του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 1946 ήμεραν Πέμπτην.
[Επίδοση στον Βασίλειο Μπαφέρο κλήσης με την οποία καλείται να παρουσιαστεί στο ακροατήριο του Στρατοδικείου την 14 του μηνός Μαρτίου 47 ημέραν Παρασκευήν και ώραν 8ην π.μ. όπως εξετασθεί ως μάρτυς]
Ο Επιδούς [Υπογραφή] Ο λαβών [Υπογραφή]

*Απολογία του κατηγορουμένου.
Εν Πειραιεί τη 20η του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 1945 ημέραν Πέμπτην και ώραν 11ην. Ο Ι. Καμπίτσης παρόντος του στρατιώτη γραφέα Ιωάννη Βαρδάνη έφερε σε απολογία τον εργατικό Κωνσταντίνο Κουγιούτα, γεννηθέντα το 1915, κατοικών στην οδό Καλλιρόης στην Καλλίπολη.
Κατηγορείσαι ήδη ότι την 4ην Νοεμβρίου ε.έ. ημέραν Κυριακήν και από ώρας τουλάχιστον 10ην έως 13ην εγκατέλειψες την θέσιν σου ως σκοπός ανήκον εις το φυλακείον Ντενί-Κοσσέν. -
Τι απολογείσαι; Εγώ ήμιν σκοπός από της 7ης ώρας έως την δεκάτην ότε παρέδοσα την υπηρεσίαν μου εις τον Πλατανίτην. Κατόπιν μετέβην εις τον Λόχον μου δια το φαγητόν όπου επληροφορήθην, ότι θα αντικατασταθώ εις τας 12 η ώρα και έπρεπε να μεταβώ εις το φυλακείον Παλινοστήσεως. -
Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω. Γράμματα γνωρίζω.-
Εφ’ ω συνετάγη η παρούσα ήτις αναγνωσθείσα και βεβαιωθείσα υπογράφεται ως έπεται.
Ο κατηγορούμενος [Υπογραφή] Ο ενεργών την προανάκρισιν [Υπογραφή] Ο Γραφεύς [Υπογραφή]

*Ο Ι. Καμπίτσης υποβάλει στο Φρουραρχείο Πειραιώς την δικογραφία συμπληρωμένη, χρονολογία 22 Δεκεμβρίου 1945. [Ελήφθη 24/12/45, συνημμένα 23]

*22.12.1945. Το Φρουραρχείο Πειραιώς υποβάλλει τα 24 πλέον έγγραφα στην Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδος (Α.Σ.Δ.Σ.Ε.), λήψη στις 27 Δεκεμβρίου 1945. Μεσολάβησαν οι εορτές των Χριστουγέννων.

*160 ΤΕ 2ος Λόχος
Βεβαίωσις
Ο υπογεγραμμένος Λοχαγός Πεζικού Τζανίδης Παναγιώτης διοικητής του 2ου Λόχου βεβαιώ ότι ο λοχίας του υπ’ εμέ Λόχου Ψαρρός Ελευθέριος επεδείξατο κατ’ όλον το διάστημα της υπηρεσίας του εν τω Λόχω διαγωγήν αρίστην. Εν Πειραιεί τη 15-1-46
Ο Διοικητής του Λόχου [Υπογραφή]
Εθεωρήθη Εν Πειραιεί τη 16/1/46 Ο Διοικητής του Τάγματος [Σφραγίδα και υπογραφή]

*Για τον Καλλιπολίτη Κωνσταντίνο Κουγιούτα, υπέβαλε αλληλογραφία μετ’ αποδεικτικού επιδόσεως στον Βασιλικό Επίτροπο Στρατοδικείου Αθηνών ο Αστυνομικός Σταθμός Νέας Καλλιπόλεως. Υποβολή στις 22 Μαρτίου 1946 και επαναφορά στις 24 Απριλίου. [Ο διοικητής Αριστείδης Ράπτης, Αστυνόμος]

ΣΧΟΛΙΑ
Το Έβδομο ΑΤ στα 1946 στεγαζόταν στην οδό Αθ. Σιώκου, Νέο Φάληρο. Στα 1949 ήταν στην οδό Τσώρτσιλ (έναντι Ακταίου Νέου Φαλήρου).
Στην Νέα Καλλίπολη λειτουργούσε Αστυνομικός Σταθμός.
Δεν γνωρίζω την απόφαση του Στρατοδικείου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου