Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Αθηναϊκή αναπόληση, πριν η μυρωδιά της βενζίνης αντικαταστήσει το άρωμα των γιασεμιών…

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

Καισαριανή. 30 Μαρτίου 1924. Τρεις νέοι σε μια ζηλεμένη από όλους μας εκδρομή.

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Απρίλιος 1927. Νεαροί στην ταράτσα του Τηλεγραφείου Αθηνών. Στα 1939 βρισκόταν στην οδό Σοφοκλέους 16.

 

 

 


ΑΘΗΝΑ. Εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, περίπατοι, μορφωτικές ξεναγήσεις με τα σχολεία και τις σχολές μας. Μια διαχρονική ανάγκη για αποσυμπίεση, ψυχαγωγία, εκπαίδευση. ″Θέατρον του Διονύσου. Αθήναι τη 25/2 [4;]/31″.

 

 

 

 


ΑΘΗΝΑ. Πρωτεύουσα της Ελλάδος γεμάτη ιστορικές μνήμες. Μόνιμη και προσωρινή κατοικία εκατομμυρίων ανθρώπων, εκπαιδευτικός επαγγελματικός τουριστικός προορισμός για σύντομη διαμονή χιλιάδων άλλων. Αναγκαστικό πέρασμα για κάποιους, γεμάτη μετανάστες. Υπερπληθυσμός, πολυπολιτισμικότητα, μια πόλη της Ευρώπης των καιρών μας. ″Στην Μαρκέλα ενθύμιο από τας ολίγας ημέρας που πέρασα στη Αθήνα, Γιάννης Φεβρουάριος 1934″.

 

 

 

 

 

ATTIKH: Εκδρομή στο Σούνιο. Κορίτσια σε εκπαιδευτική, ψυχαγωγική εκδρομή. 13 Απριλίου 1939. Η πίσω πλευρά μάς «διαφωτίζει»: ″Εθνική Οργάνωσις Νεολαίας (15ος υποτομεύς) Σούνιον 13/4/39 ΣΤ΄ Τάξις Γυμνασίου″. Ήταν ημέρα Πέμπτη.

 

 

 

 


 ATTIKH
: Εκδρομή Αγίας Παρασκευής.- 15 Απριλίου 1945. Ήταν ημέρα Κυριακή.

 

 

 

 

 

ATTIKH: Ο καιρός σαν μετεωρολογικό φαινόμενο συντονίζεται με τους εκάστοτε κανόνες της φύσης. Ποτέ δεν συμπίπτει ούτε μοιάζει η μια ημέρα με την άλλη. Το ίδιο και η διάθεση του ανθρώπου, που ακολουθεί τους ρυθμούς της ζωής. Μια ημέρα σαν και σήμερα, στην Βουλιαγμένη. 20 Φεβρουαρίου 1950.

 

 

 

 


ATTIKH
. Κηφισιά, σε εποχές επισκέψεων, εκδρομών, διακοπών, παραμονής στα ξενοδοχεία της. 3 Απριλίου 1951, ημέρα Τρίτη.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Λυκαβηττός 1951. «ΦΩΤΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ/ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 6/ ΑΘΗΝΑΙ/ ΑΡ. ΦΙΛΜ. 590».

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Μια εκδρομή στην Πάρνηθα στάθηκε η ευκαιρία να μας αφήσει αυτήν την ομαδική φωτογράφηση (17 άτομα). ″Εν Αθήναις τη 9/2/52 Ενθύμιον στη Πάρνηθα με τη ιδία παρέα η Ναυσικά είναι αυτή που έχω σημειώσει. Σας γλυκοφιλώ Αθηνά″. Σφραγίδα του στούντιο, 27. ΙΑΝ. 1952. Η Ναυσικά, διακρίνεται με ένα Χ στον αριστερό της ώμο.

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, ΤΑΥΡΟΣ, περιοχή με την ονομασία Νέα Σφαγεία. Τα Δημοτικά Σφαγεία όπως γράφει η μαρμάρινη επιγραφή στην πύλη επί της οδού Πειραιώς: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ/ΑΝΕΓΕΡΘΕΝΤΑ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ/ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗ/ ΕΝ ΕΤΕΙ 1916. Την έβλεπα κάθε ημέρα όταν εργαζόμουν στο Ρουφ και διέσχιζα πεζός την οδό Μακεδονίας. Τέσσερις νέοι άνδρες που ενοχλούνται από τον αττικό ήλιο στα μάτια τους, δυο γυναίκες να περνούν τις σιδηροδρομικές γραμμές, εξοχική βλάστηση, η σκιά του φωτογράφου. Αυτές οι απλές ανθρώπινες στιγμές με ενθουσιάζουν. 7 Απριλίου 1952.

 

 

 

 

 

ATTIKH. ″Δροσιά 18/2/1954″. Σε αντίθεση με την σημερινή χρονολογία, η φωτογραφία μάς διαβεβαιώνει ότι δεν είχε χιονίσει εκείνες τις ημέρες κι ίσως δεν ήταν κακός ο καιρός. Φυσικά τα παλτά ήταν απαραίτητα και η ανδροπαρέα το διασκέδασε αναλόγως.


 

 

 

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ. Μάρτιος 1954. Η πόλη εξακολουθεί να είναι όμορφη, ήρεμη σαν αυτό το μικρό κοριτσάκι στην μεγάλη πλατεία.. Ίσως το έλεγαν Αλίκη.

 

 

 

ATTIKH. 8 Μαρτίου 1954. Ήταν Καθαρά Δευτέρα. Ο τότε κτήτορας έγραψε: ″Με Ευριπίδη και αδελφό μου Τάκη στο σπίτι κοντά. Εν Αγία Βαρβάρα. Μάρτιος. Ο αητός είναι 1 μ. και 20 εκ.″.

 

 

 

 



ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. 17 και 18 Μαρτίου 1957. Οι φωτογραφίσεις ατόμων στις πλακόστρωτες αυλές των σπιτιών, σε κήπους ή άλλους εξωτερικούς χώρους μάς κληρονόμησαν τις γνώσεις για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις της εποχής εκείνης.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. Ο χρόνος μετριέται με την αέναη κίνηση των πραγμάτων, για να διευκολυνθεί ο άνθρωπος τον έχει συνδέσει με την περιστροφή της Γης και χωρίσει σε μήνες, ημέρες, ώρες… Οι ημερομηνίες που συνδυάζονται με τους εορτασμούς είναι σχετικές, αλλάζουν κατ’ έτος και μας φέρνουν σε σύγχυση. 24 Φεβρουαρίου 1958 είχαμε Καθαρή Δευτέρα! Το ευτυχισμένο ζευγάρι έβγαλε στον ήλιο το μωρό του σκεπασμένο με κουβερτούλα (στην άκρη της είχε σχεδιασμένο ένα ζωάκι) που τόσο πολύ μας θυμίζει τα δικά μας, ζεστά, όμορφα παιδικά χρόνια… Κάπου στο Φάληρο, Νέο ή Παλιό, ποιος ξέρει…

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. ″Φάληρο Μάρτιος 1959″. Νέο ή Παλιό; Προς διερεύνηση.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. ″Καθαρή Δευτέρα. Μάρτιος 1967. Στο Περιστέρι″. Ήταν 13 Μαρτίου τότε. Αντί για αετό και φαγοπότι, προτίμησα να σας δείξω αυτή την ρεαλιστική, τόσο αγνή σκηνή με τα δύο παιδιά. Σε χωματόδρομο που στην μέση του έτρεχε νερό, που όταν στέγνωνε άφηνε ένα ξεραμένο ρυάκι. Ενδιαφέρουσα και η μάρκα του αυτοκινήτου με πέντε αριθμούς.


 

 

 

ΑΘΗΝΑ. 4 Μαρτίου 1968. Καθαρά Δευτέρα στου Φιλοπάππου. Κάθε χρονιά και διαφορετική ημερομηνία. Τα ελληνικά έθιμα καλά κρατούν, με το πέταμα του αετού, την λαγάνα, τα θαλασσινά, τον χαλβά, την αρχή της νηστείας των 40 ημερών - προετοιμασία για το Πάσχα. Στα 1968 έπεφτε 21 Απριλίου. Φωτογραφικό χαρτί LEONAR






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου