Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Στρατολογικά αστυνομικά κι άλλα έγγραφα για έναν ανυπότακτο, πρώην κάτοικο Πειραιώς.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Μια δεσμίδα εγγράφων της συλλογής μου θα με απασχολήσει αυτή την φορά, που έχουν σχέση με έναν Δημότη Πειραιώς με εμφανή «βίο και πολιτεία» όσον αφορά στην προσωπική και στρατιωτική του θητεία. Σκοπός μου δεν είναι να θίξω τον άνθρωπο, να αναλύσω τον ατίθασο χαρακτήρα του, να καταγράψω τις διώξεις που υπέστη από την δικαιοσύνη (οι χαμηλές ποινές δείχνουν απλά πταίσματα), να εμβαθύνω στην ψυχολογία του και να τον κρίνω. Λαμβάνω πάντοτε την αφορμή να αναδείξω την ατέλειωτη γραφειοκρατία εκφρασμένη με τα έντυπα τα οποία ήταν τότε σε χρήση, τα σημειώματα, την αλληλογραφία που για την σύνταξή της απασχόλησε επί ώρες αρκετό προσωπικό, τις σφραγίδες, τις υπογραφές έστω που χρονολογούνται από το 1954 έως το 1984 και τέλος, γεγονότα και ήθη της εποχής που διαφορετικά θα μας ήταν άγνωστα!

-Έντυπο συμπληρωμένο χειρόγραφα.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΑΙΩΣ
ΥΠΟΔ)ΣΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ
Εν Πειραιεί τη 29)10)1954
Προς το Γ΄ Αστυνομικόν Τμήμα
Ενταύθα
Έχομεν την τιμήν, να διαβιβάσωμεν την υπ’ αριθ. 7310/54, 2-6-54 Δ)γήν της ΑΣΔΑΝ μετά της προσηρτημένης μηνύσεως του 101 Σ.Γ. αφορώσα ενέργειαν προανακρίσεως κατά του επί ανυποταξία κατηγορουμένου ΑΑΑ Κατοίκου περιφερείας υμών …. και να παρακαλέσωμεν δια την εκτέλεσιν και περαιτέρω ενέργειαν.-
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ Σ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΑΙ.
Σφραγίδα ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΓΕΝ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – 4 – ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

-Μισή κόλλα χαρτιού γραμμένη με το χέρι.
Σφραγίδα ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ Γ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΝ ΤΜΗΜΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Εν Πειραιεί τη 6.11.54
Προς την Α.Σ.Δ.Α.Ν/ 137 Β.Σ.Τ. 902
″Περί του ΑΑΑ″
Λαμβάνομεν την τιμήν να υποβάλωμεν την συνημμένην αλληλογραφίαν υμίν ανεκτέλεστον καθ’ όσον ο περί ου πρόκειται κρατείται εις φυλακάς Καλλιθέας.
Ο Διοικητής
ΔΗΜ. Ζ. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ
[Υπογραφή]

-Μονόφυλλο τυπωμένο σε πολύγραφο. Φθορές στις ακμές του. Το κείμενο της ανάκρισης είναι χειρόγραφο.
Έκθεσις Εξετάσεως Κατηγορουμένου.
Εν Αθήναις σήμερον την 11ην του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 1954 ημέραν της εβδομάδος Σάββατον και ώραν 10πμ ενώπιον εμού του Υπομοιράρχου Ράθωση Γεωργίου Δντού Χωρ. Φρουράς Φυλακών Καλλιθέας ενεργούντος δυνάμει των άρθρων 275, 280 και 385 του Στρατ. Ποινικού Κώδικος και της υπ. αριθ. 1046/54Α από 4.12.54 διαταγής επί παρουσία του κ. Εισηγητού Δ/κούς Στρατ. Αθηνών Τμήμα 1ον ένορκον προανάκρισιν επί παρουσία και του γραφέως προσληφθέντος [βαθμός ;] Παγώνη Χρυσοστόμου κληθείς ενεφανίσθη ο κάτωθι σημειούμενος κατηγορούμενος, όστις ερωτηθείς περί της ταυτότητός του εν γένει, θρησκείας, ηλικίας και επαγγέλματος απεκρίθη ότι ονομάζεται ΑΑΑ εγεννήθη εις Κάϊρον - Αιγύπτου και κατοικεί εις Πειραιά οδός … ήδη κρατούμενος εις φυλακάς Καλλιθέας ετών 27 επαγγέλματος ηλεκτρολόγος Έλλην Χριστιανός Ορθόδοξος.
ΕΡΩΤ. Κατηγορήθης άλλοτε και δια ποίαν αιτίαν;
ΑΠΟΚΡ. Ναι. Δι’ αθέτησιν υποσχέσεως γάμου.
ΕΡΩΤ. Κατηγορείσαι ήδη ότι εν Κ.Ε.Ν. Κορίνθου την 12.7.50 εν επιστρατεύσει, κατέστης κατά τον περί Στρατολογίας Νόμου ανυπότακτος, καθ’ όσον κληθείς δι’ υπό αριθ. 257/50 Ε.Δ.Υ.Σ. ίνα προσέλθης κατά τον ως άνω τόπον και χρόνον και καταταγής εις τας τάξεις του Στρατού ως στρατεύσιμος κλάσεως 1949 εις Κ.Ε.Ν. Κορίνθου ουδόλως προσήλθες. Τι απολογείσαι;
Απάντησις Αρνούμαι την αποδιδομένην μοι κατηγορίαν καθ’ όσον δεν υπήχον υποχρέωσιν προσελεύσεως προς κατάταξιν κατά την 11.7.1950, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι, τότε δεν ήμην Έλλην υπήκοος, αλλά Αιγύπτιος τοιούτος, και επολιτογραφήθην δε κατά Φεβρουάριον του 1954, ότε και απέκτησα πλέον την Ελληνικήν Ιθαγένειαν.- Από του χρονικού δε τούτου διαστήματος υπέχω υποχρεώσιν εις τον Ελληνικόν Στρατόν, αλλά και πάλιν δεν έχω υποχρέωσιν κατατάξεως, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι, υπηρέτησα επί τέσσαρα έτη, ένδεκα μήνας και δέκα επτά ημέρας εν Αιγύπτω και Παλαιστίνη από το 1943 έως και το 1948 περίπου, και κατ’ ακολουθίαν ως υπηρετήσας εις Στρατόν χώρας του Ν.Α.Τ.Ο. ουδεμίαν υποχρέωσιν κατατάξεως έχω. Επιφυλάσσομαι δε να προσκομίσω τα δικαιολογητικά έγγραφα της άνω υπηρεσίας μου παρά τω Αγγλικώ Στρατώ, και παρακαλώ όπως τα δικαιολογητικά της πολιτογραφήσεώς μου ζητηθώσιν παρά του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ερώτησις …. τας απαντήσεις, είναι πιστώς εγγεγραμμέναι, είναι αληθείς και επιμένεις εις αυτάς;
Απάντησις. Μάλιστα.
Ερώτησις. Έχεις άλλο τι να προσθέσης και γράμματα γνωρίζεις;
Απάντησις. Όχι και γράμματα γνωρίζω.
Τω αναγνώσθη και βεβαιωθείσα υπογράφεται.
Ο Απολογηθείς Ο Γραφεύς Ο εξετάσας. [Υπογραφές]

-Χειρόγραφο μονόφυλλο.
Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή
Φρουρά Χωροφυλακής Φυλακών Καλλιθέας
Αριθ. Πρωτ. 1/10/27.
Επί αποδείξει.
Εν Καλλιθέα τη 17 Δεκεμβρίου 1954
Προς
Τον κ. Εισηγητήν Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών Τμήμα 1ον.
Ενταύθα.
[Ο Διοικητής της Φρουράς Υπομοίραρχος Ράθωσης Γεώργιος υποβάλει συνημμένως την ληφθείσα απολογία του ΑΑΑ εκ Πειραιώς και ήδη κρατουμένου εις τας ενταύθα φυλακάς με την παράκληση δια τα καθ’ υμάς]

-Ο Δήμαρχος Πειραιώς πιστοποιεί ότι ο ΑΑΑ είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο των αρρένων του ημετέρου Δήμου με αριθμό μητρώου 210/17949 και έτος γεννήσεως 1928 συνεπεία της υπ’ αριθ. 5746/954 διαταγής Νομαρχίας Αττικής δυνάμει του άρθρου 14 του Αστικού Νόμου γεννηθείς εν Αιγύπτω. Εκδίδεται το παρόν τη αιτήσει του δια νόμιμον χρήσιν. Εν Πειραιεί τη 29 Δ/βρίου 1954. Ο επί του Μητρώου ΔΗΜ. Ν. ΣΚΡΙΝΗΣ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ και ειδική εντολή Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ Παπαχρυσάνθου.
ΚΙΝΗΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΔΡΑΧΜΑΙ 5.000. Δυο σφραγίδες ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/ ΔΗΜΟΤ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ.

-Τρία φύλλα. Δακτυλογραφημένο λεπτό χαρτί. Δυο αντίτυπα.
Στις 9.9.1961 συνήλθαν προς διάσκεψη ο Στρατιωτικός Δικαστικός Σύμβουλος Α΄ Τάξεως Νικήτας Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος του Στρατοδικείου, ο Στρατιωτικός Δικαστικός Σύμβουλος Δ΄ Τάξεως Αθανάσιος Αδριανός, Εισηγητής του Στρατοδικείου και ο Στρατιωτικός Δικαστικός Σύμβουλος Δ΄ Τάξεως Χρήστος Χαλκιάς παρουσία του Βασιλικού Επιτρόπου Στρατιωτικού Δικαστικού Συμβούλου Γ΄ Τάξεως Ευθυμίου Σκαλτσά και του Γραμματέα Ανθυπασπιστού Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Γεωργίου Αθανασόπουλου, για την ποινική υπόθεση του ΑΑΑ.
Του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη επί ανυποταξία εν επιστρατεύσει. Διαβάστηκε η δικογραφία με χρονολογία 5.8.1961: Δεν προσήλθε στο Κ.Ε.Ν. Κορίνθου ως ώφειλε, κηρυχθείς ούτω ανυπότακτος και μηνυθείς επί τούτω υπό του αρμοδίου Στρατολογικού Γραφείου. Ο εισηγητής προτείνει να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών επί παραβάσει των άρθρων 2 και 43 του Σ.Π.Κ. ως αντικατεστάθη υπό του άρθρου μόνου του Ν.1032/49, 26.27 και 462 του Π.Κ.
Απεφασίσθη και εγένετο εν Αθήναις τη 9.9.61 και εξεδόθη αυτόθι τη αυτή. [Υπογραφές, ακριβές αντίγραφον Αθήναι 19.10.61. Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓ. ΑΘΗΝΩΝ Γ. Αθανασόπουλος Ανθ/στής Στρ. Δικ. Σφραγίδα ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ/ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Άξιο μνείας είναι ότι το ένα αντίγραφο ταχυδρομήθηκε την πρώτη ημέρα μιας έκθεσης γραμματοσήμων, σφραγίδες ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ 17
IV62 ΑΦΙΞΙΣ και Α΄ ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 17 ΕΩΣ 26-4-1962]

-Προς το Γ΄. Αστυνομικόν Τμήμα Πειραιώς
Διαρκές Στρατοδικείον Αθηνών. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ.
ΘΕΜΑ: Αποστολή ποινικών Δικογράφων προς Επίδοσιν.
Παρακαλείσθε όπως διατάξητε την επίδοσιν των συνημμένως αποστελλομένων ποινικών δικογράφων προς τον ΑΑΑ οδός …. και αποστείλητε ημίν σχετικά επιδοτήρια νομίμως συντεταγμένα, ίνα ληφθώσι προ της ημέρας του δικασίμου 6-6-1962.
Σφραγίδα ΒΑΣ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ/ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΚΑΖΗΣ ΣΤΡΑΤ. ΔΙΚ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α΄ ΤΑΞΕΩΣ.

-ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ. Υπό του Βασιλικού Επιτρόπου Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών ζητείται η παρά του Ποινικού Μητρώου της Εισαγγελίας Πειραιώς βεβαίωσις της Ποινικής καταστάσεως του ως άνω κατηγορουμένου. Εν Αθήναις τη 28.3.1962. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΚΑΖΗΣ ΣΤΡΑΤ. ΔΙΚ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α΄ ΤΑΞΕΩΣ. Η Εισαγγελία Πειραιώς απάντησε στις 6.4.1962: «ΜΗΔΕΝ. Ως προκύπτει εκ του εν μέρει διασωθέντος Αρχείου μετά τον βομβαρδισμόν της 11-1-44». Ο ΑΑΑ όμως δεν θα διέμενε στον Πειραιά, αφού γεννήθηκε στην Αίγυπτο και γράφτηκε δημότης Πειραιώς πολύ πρόσφατα, μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα.
Σφραγίδες ΒΑΣ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ/ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

-ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ. Υπό του Βασιλικού Επιτρόπου Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών ζητείται η παρά του Ποινικού Μητρώου του Υπουργείου Δικαιόσυνης βεβαίωσις της Ποινικής καταστάσεως του ως άνω κατηγορουμένου. Εν Αθήναις τη 28.3.1962. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΚΑΖΗΣ ΣΤΡΑΤ. ΔΙΚ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α΄ ΤΑΞΕΩΣ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε συμπληρώνοντας το ίδιο έντυπο (δυο φύλλα λόγω των πολλών αδικημάτων του). Ο ΑΑΑ καταδικάστηκε σε φυλάκιση από τα Πλημμελειοδικεία Πειραιώς και Αθηνών αρκετές φορές ερήμην ή παρουσία του. Από το 1948 έως το 1959 σημειώνονται 18 αποφάσεις για (μικρο)κλοπές, απάτες, απάτες ευτελούς αξίας, υπεξαιρέσεις. Ποινές συγχωνεύτηκαν, τα έτη, οι μήνες και οι ημέρες μετατράπηκαν, σύνολον εκτιτέας ποινής 17 μήνες. Ανεστάλη υπόλοιπο 75 ημερών και αποφυλακίστηκε στις 6.7.1958. Εν Αθήναις τη 11-4-62. Σφραγίδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

-Μονόφυλλο δακτυλογραφημένο.
ΠΡΟΣ: Υποδ/νσιν Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς
ΘΕΜΑ: Επίδοσις δικογράφων εις κατηγορούμενον
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Δ/ΡΚΟΥΣ ΣΤΡ/ΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Αθήναι τη 4-5-62
Γ΄ Αστυν. Τμήμ. Πειραιώς.
Διαβίβαση της συνημμένης αλληλογραφίας με παράκληση επισταμένης έρευνας ώστε να εξακριβωθεί η διεύθυνση της κατοικίας του κλητευμένου. Στην απολογία του της 11.12.1954 αυτή την διεύθυνση είχε δηλώσει. ΤΣΟΛΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, Στρ. Δικ. Σύμβ. Γ΄ Τάξεως.

-Μονόφυλλο δακτυλογραφημένο.
ΚΛΗΣΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ
Ο Βασιλικός Επίτροπος καλεί τον ΑΑΑ να εμφανισθεί αυτοπροσώπως ενώπιον του ακροατηρίου του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών την 6 του μηνός Ιουνίου του 1962 ημέραν Τετάρτην και ώραν 08.00΄ «ίνα δικασθή ως υπαίτιος ανυποταξίας εν επιστρατεύσει». Με την παρούσα να δοθεί και αντίγραφο του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου. Εν Αθήναις τη 16-3-1962.
Σφραγίδα ΒΑΣ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ/ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΚΑΖΗΣ ΣΤΡΑΤ. ΔΙΚ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α΄ ΤΑΞΕΩΣ [Υπογραφή]

-Μισή σελίδα μονόφυλλου.
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Β.Σ.Τ.902, 12 Δεκ. 1968
ΠΡΟΣ. Βασιλ. Επίτρ./Δ. Σ. Αθηνών.
ΘΕΜΑ. Α.Φ.Μ.
Επαναφέρεται μετά του αιτηθέντος Α.Φ.Μ. του ΑΑΑ.
Σφραγίδα ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΡΑΝΗΣ ΑΝΤ/ΡΧΗΣ ΣΤΡΑΤ/ΚΟΥ [Υπογραφή]

-Μισή σελίδα μονόφυλλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΡΟΣ=Στρατολογικόν Γραφείον Πειραιώς.
ΘΕΜΑ: Συμπλήρωσις Α.Φ.Μ. ανυποτάκτου ΑΑΑ. Αθήναι 25 Ιανουαρίου 1973.
Διαβιβάζεται το συνημμένον Α.Φ.Μ. του εν θέματι και παρακαλούμεν όπως καταχωρηθώσιν εν αυτώ τυχόν νεώτεραι μεταβολαί, επιστραφή ημίν το ταχύτερον, γνωρίζοντες και εάν ούτος ετακτοποιήθη στρατολογικώς δια την από 11-7-1950 ανυποταξίαν του, ως και την ενεστώσαν διαμονήν τούτου.-
Σφραγίδα ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥ/ Β. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Δ. Σ. ΑΘΗΝΩΝ. ΔΗΜ. ΒΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α΄ [Υπογραφή]. Άφιξις στο Στρατολογικό Γραφείο Πειραιώς, 1 ΦΕΒ. 1973.

-Μονόφυλλο.
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΠΡΟΣ Βασιλικόν Επίτροπον Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών
Πειραιεύς τη 2 Φεβρουαρίου 1973
ΘΕΜΑ: Α.Φ.Μ.
1. Επαναφέρομεν το συνημμένον ΑΦΜ δεόντως ηλεγμένον και συμπεπληρωμένον.
2. Ο περί ου πρόκειται ΑΑΑ διαμένει εις Πειραιά, ...
Σφραγίδα ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥ/ Σ. Γ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΚΩΝ/ΤΙΝΟΣ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗΣ ΤΑΓ/ΧΗΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ [Υπογραφή]

-ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ. Υπό του Βασιλικού Επιτρόπου Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών ζητείται η παρά του Ποινικού Μητρώου του Υπουργείου Δικαιόσυνης βεβαίωσις της Ποινικής καταστάσεως του ως άνω κατηγορουμένου. Εν Αθήναις τη 17 Φεβρουαρίου 1973. ΔΗΜ. ΒΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α΄ [Υπογραφή]. Στην πίσω όψη, «όρα σηνημμένον αντίγραφον».

-ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ. Τέσσαρα φύλλα. Σφραγίδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Π. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ. Εν Αθήναις τη 22-2-1973.
Επανάληψη του προηγούμενου Ποινικού Μητρώου συμπληρωμένο με νέα αδικήματα και ποινές, δηλαδή από 18.9.1954 έως 16.10.1968: Κατόπιν συγχωνεύσεως από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδικάστηκε σε ποινή φυλακίσεως 1 έτους, 7 μηνών και 15 ημερών οπότε αποφυλακίστηκε στις 24.1.1969 υπολογιζόμενων 120 ημερών ευεργετικής εργασίας που κάλυψε το προς έκτιση υπόλοιπο της ποινής του, βάσει του άρθρου 25 Ν 2058/52.

-Ακόμα μια αναζήτηση του εν λόγω κλητευμένου, από τον Βασιλικό Επίτροπο προς το Γ΄ Παράρτημα Ασφαλείας Πειραιώς απευθυνόμενη στην ίδια διεύθυνση κατοικίας. Ήταν ήδη 45 ετών. Αθήναι 5 Μαρτίου 1973.
Σφραγίδα ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥ/ Β. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Δ. Σ. ΑΘΗΝΩΝ. ΔΗΜ. ΒΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α΄ [Υπογραφή]

-Αθήναι τη 23-3-1973. ΥΠΟΔ/ΣΙΣ ΓΕΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΚΘ΄ Παράρτημα. Προς το ΚΘ΄ Αστυνομικόν Τμήμα. Η επίδοση δικογράφου να δοθεί σε νέα πλέον διεύθυνση, στην οδό Τράλλεων. Κοινοποιείται στον Βασιλικό Επίτροπο «ίνα ευαρεστηθή και λάβη γνώσιν». Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΜΑΡ. Κ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Α΄ [Υπογραφή]

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΔ/ΝΣΙΣ ΓΕΝ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ
Εν Πειραιεί τη 21η Ιουλίου 1973
Προς το ΚΘ΄ Αστυν. Τμήμα Αθηνών
Αθήνας
Διαβιβάζεται έγγραφο του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών περί ΑΑΑ για την εκτέλεση περαιτέρω ενεργειών και με την πληροφορία της διαμονής του επί της οδού Τραλέων. Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Αστυνόμος Α΄, σφραγίδα ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/ ΥΠΟΔ/ΣΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με σύμβολο τον Φοίνικα και υπογραφή.

-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ
Δ/ΝΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΘ΄. ΑΣΤΥΝ/ΚΟΝ ΤΜΗΜΑ
Οδός Χαλεπά αριθ. 40
Παρακαλείται ο ΑΑΑ να παρουσιασθεί για υπόθεσή του στο ΚΘ΄ ΑΤ Αθηνών στις 25.7.1973 από τις 18 έως 21.30 ώρας. Εν Αθήναις τη 25.7.1973. Σφραγίδα και υπογραφή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΠΙΤΟΣ Αρχιφύλαξ.
Όμως δεν βρέθηκε, «Μετώκησε εις άγνωστον οδόν και αριθμόν».
Στην πίσω όψη, χειρόγραφη βεβαίωση ότι ο πρόσθεν αναφερόμενος μετοίκησε από την οδό Τράλλεων στην Γούβα, αγνώστου οδού και αριθμού.

-Ακολουθούν πέντε ακόμα έντυπα:
α) Εν Αθήναις τη 26-7-1973. Ο Αρχιφύλαξ ΚΘ΄3 ΠΙΠΙΤΟΣ Αλέξανδρος προς το ΚΘ΄ ΑΤ. Υποβολή συνημμένης αλληλογραφίας του ΑΑΑ «καθόσον μετώκησε εις άγνωστον και ουδέν προκύπτει εις το αρχείον του οικείου Παραρτήματος».
β) Εν Αθήναις τη 27-7-1973. Το ΚΘ΄ ΑΤ Αθηνών προς το Διαρκές Στρατοδικείον Αθηνών. Επαναφέρει την συνημμένη αλληλογραφία αφορώσα εις τον ΑΑΑ «ανεκτέλεστον ως μετωκήσαντος εκ της δοθείσης οδού προς άγνωστον διεύθυνσιν…». Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΙΚ. Σ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ Β΄.
γ) ΕΠΕΙΓΟΝ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Αθήνα 19 Σεπ 1984. ΠΡΟΣ: Στρατολογικό Γραφείο Πειραιά. ΘΕΜΑ: Συμπλήρωση ΑΦΜ ανυπότακτου (ΕΛΕΥΘ). Στην δημοτική γλώσσα. Σφραγίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ ΓΕΝ. ΕΠΙΤ. ΣΤΡΑΤΟΥ. ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α. Διαβίβαση αντιγράφου ΑΦΜ με την παράκληση να ενημερωθεί και να επιστραφεί. Να γίνει γνωστό αν έχει τακτοποιηθεί στρατολογικά και σε καταφατική περίπτωση με ποια διάταξη του ΝΔ 720/1970 τακτοποιήθηκε.
δ) ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΦΥΛΛΟΝ ΜΗΤΡΩΟΥ.
Στρατολογική κλάσις 1949, ο ΑΑΑ δεν παρουσιάστηκε στις 13.4.1950 στο 10
ο ΣΕΟ, δίμηνη πρόσθετη υπηρεσία. 11.7.1950, ανυπότακτος επιστράτευσης 18ης ΕΣΣΟ. 11. 3.1954, μηνύθηκε. Εκδίδεται ατελώς δι’ υπηρεσιακήν χρήσιν. ΒΣΤ 902 11 Δεκεμβρίου 1968.
Ηλέγχθη Πειραιεύς 12 Ιουνίου 1972.
Ουδεμία νεωτέρα μεταβολή Πειραιεύς 2 Φεβρουαρίου 1973.
Σ. Γ. ΠΕΙΡΑΙΑ Αμετάβλητος Πειραιάς 27 Σεπ. 84.
Τέσσαρες διαφορετικές σφραγίδες του Στρατολογικού Γραφείου Πειραιώς.
Ατομικές σφραγίδες και υπογραφές τεσσάρων διευθυντών και τεσσάρων τμηματαρχών του Στρατολογικού Γραφείου Πειραιώς.
ε) Αντίγραφο του γ) εντύπου με σφραγίδα άφιξης στο Σ. Γ. Πειραιώς στις 21 ΣΕΠ. 1984. Στην πίσω όψη, χειρόγραφο του Σ. Γ. ΠΕΙΡΑΙΑ προς ΕΠΙΤΡ. Δ. ΣΤΡ/ΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Σας επιστρέφουμε το συν/νο ΑΦΜ του ανυποτάκτου ΑΑΑ και σας γνωρίζουμε ότι αυτός δεν έχει τακτοποιηθεί στρατολογικά μέχρι σήμερα, διότι δεν υπάγεται σε καμία απόφαση ή διάταξη του Ν.Δ. 720/70 ″περί στρατολογίας″.- Σφραγίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/ ΓΕΝΙΚΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Ανχης (Σ) Ιωάννης Κωνσταντακάκης Διευθυντής.

ΣΧΟΛΙΟ
Τα παραπάνω τεκμήρια αφού καταγράφηκαν, τοποθετήθηκαν σε διαφανή φάκελο και φυλάχτηκαν στο αρχείο μου. Δεν θα φωτογραφηθούν για να τα δείξω. Το άρθρο μου αυτό έκλεισε, δεν γνωρίζω όμως την κατάληξη της υπόθεσης του ανυπότακτου εκείνου προσώπου που απασχόλησε - σύμφωνα με τα δεδομένα στοιχεία - για τριάντα χρόνια τις στρατολογικές αρχές. Έχουν περάσει 92 χρόνια από την γέννησή του και πάνω από 70 από την μη προσέλευσή του προς κατάταξη «εις τας τάξεις του Στρατού ως στρατεύσιμος της 11-7-1950 εν Κ.Ε.Ν. Κορίνθου»…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου