Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης. Περιβαλλοντικές μαθητικές ανησυχίες στα 2000...


Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Αναδιφώντας τα έντυπα που συνεργαζόμουν, διαπίστωσα ότι αρκετά άρθρα που έγραψα και δημοσίευσα δεν τα ανάρτησα στο
blog μου, αν και ήδη είχα μεταφέρει τα περισσότερα σε ηλεκτρονική μορφή.
Με την ευκαιρία των πρόσφατων δημοτικών εκλογών της 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2019 όπου ψήφισα στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, αλλά και των βουλευτικών της 7 Ιουλίου, θυμήθηκα ότι παλαιότερα φιλοξενούσε στους χώρους του και το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης. Εκεί δίπλα στο
MIRAMARE (καφετέρια που ιδρύθηκε στα 1978) πίνω χρόνια τον καφέ με φίλους και γνωστούς σχεδόν όλα τα Σάββατα του χρόνου.   
Μεταφέρω το κείμενο ως έχει και συμπληρώνω την μεταστέγασή του σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην οδό Καρπάθου 126. Η θέα προς την θάλασσα διατηρείται εν μέρει από τα εμπρός παράθυρα και την υψωμένη αυλή.
    
[Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Πειραϊκή Πολιτεία, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2000, σελ. 17 με τίτλο «2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης. Περιβαλλοντικές μαθητικές ανησυχίες».
Το πέρασα στον υπολογιστή με προσθήκες έγινε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012. Τώρα αποδίδεται στην τελική του μορφή]

Πόσο τονωτικό, για τη διάθεση που μας κυριεύει κάθε μαρτιάτικο πρωινό, είναι να ερχόμαστε σ’ επαφή με νέα, μαθητικά χαρούμενα πρόσωπα!
Το ένιωσα κι αυτό, σαν βρέθηκα στην αυλή σε στιγμές διαλείμματος κι ύστερα στο γραφείο των καθηγητών του 2ου Γυμνάσιου Καλλίπολης στις 9 του μήνα: γεύτηκα έτσι κάποιες ολιγόλεπτες εικόνες της σχολικής ζωής στο μικρό διάστημα της ξεκούρασης πριν ξαναρχίσει η επόμενη διδακτική ώρα.
Το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στο σχολικό συγκρότημα ιδιοκτησίας του 54ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά. Ιδρύθηκε στα 1981-82 και προέρχεται από τη διχοτόμηση του παλιού μικτού Γυμνασίου.
Αρχικά λειτούργησε στο Μιχαλοπούλειο με ενοίκιο. Τώρα τα παιδιά πηγαίνουν πρωί - απόγευμα σε εβδομαδιαία βάση, εναλλάξ με το Δημοτικό.
Οι διαδικασίες για τη μεταστέγαση σε δικό του χώρο κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία. Επιτέλους υπογράφτηκε στις 31.1.2000 προεδρικό διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης που προβλέπει την ενσωμάτωση επιμέρους οικοπέδων και τροποποίηση του σχεδίου πόλεως ώστε με την απαλλοτρίωση παλαιών κτισμάτων (οι γύρω πολυκατοικίες δεν θίγονται) και την οικοπεδοποίηση τμήματος της οδού Πλαΐτου να ανεγερθεί το καινούργιο 2ο Γυμνάσιο σε θέση έκτασης 2100 τ.μ. των οδών Καρπάθου, Σκλαβούνου, Μαρίας Χατζηκυριακού και Ακτής Θεμιστοκλέους.
Πάντως η θέα που αντικρίζουν καθημερινά οι μαθητές είναι προνομιούχος.
Από την γωνία της Σπυροπούλου 27 και Ακτής Θεμιστοκλέους 330 κοιτάζουν περίοπτα προς τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τον λεγόμενο «Τάφο του Θεμιστοκλή», την είσοδο του λιμανιού του Πειραιά, τις πλαγιές του Αιγάλεω με το Πέραμα, την Ψυττάλεια, τη Σαλαμίνα.
Αν τελικά παραμείνει η επαφή με τη θάλασσα στις νέες εγκαταστάσεις, θα κάνει πολύ καλό στην ψυχολογία των μαθητών και στις επιδόσεις τους. Αν επίσης πρέπει να δοθεί ένα επώνυμο σύμφωνα με την εγκύκλιο που μου ανέφερε ο Γυμνασιάρχης κ. Γεώργιος Ευαγγέλου στο σχολείο, θα ήταν κατάλληλο να ονομαστεί Γυμνάσιο Πειραϊκής Χερσονήσου, Γυμνάσιο Πειραϊκής Ακτής ή σκέτο Γυμνάσιο Ακτής... ταιριάζει γεωγραφικά, ιστορικά και ακούγεται όμορφα.
Η περιβαλλοντική ομάδα της τρίτης τάξης στη χρονιά 1998 - 1999 είχε αναλάβει το θέμα «Το λιμάνι του Πειραιά, Ιστορικά και Περιβαλλοντικά στοιχεία» με τη συμβολή των καθηγητριών Παναγιώτας Καρακάση, Βούλας Μιχαλίτση και του καθηγητή Κώστα Πετράκη. 
Στο τέλος της έρευνας, με την ελάχιστη όπως πάντα χορηγία των 80.000 δραχμών, αναπαρήγαγαν με τον υπολογιστή σε καμιά πενηνταριά αντίτυπα το βιβλίο που πήρε τον ίδιο τίτλο.
Η επίσημη παρουσίασή του έγινε με προβολή διαφανειών στην αυλή του σχολείου, στις 26 Μαΐου 1999.
Τα 50 εσωτερικά φύλλα (η πίσω τους πλευρά είναι άγραφη) διαιρούνται σε τρία μέρη: Η ιστορία του λιμανιού, Βιώσιμη και αρμονική ανάπτυξη του λιμανιού με τον περιβάλλοντα χώρο, Περιβαλλοντικά στοιχεία για το Σαρωνικό και το λιμάνι του Πειραιά.
Ενδιαφέρον φυσικά έχουν τα δύο τελευταία κεφάλαια, αφού τα ιστορικά του Πειραιά μας είναι λίγο ή πολύ γνωστά.
Υλικό για τη συγγραφή αντλήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, Τμήμα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, την Εταιρεία Ecolmarine Hellas, που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του λιμένα με τέσσερα σκάφη τύπου PELICAN (τα άλλα στερεά απορρίμματα παραλαμβάνει η εταιρεία «Αντιρρυπαντική» ενώ τα υγρά απόβλητα η «Hellenic Slops»), τα φυλλάδια του Ε.Κ.Θ.Ε., του Ο.Λ.Π., της Ε.ΥΔ.Α.Π. κ.ά. 
Στη σημερινή όμαδα της τρίτης Γυμνασίου ανατέθηκε η μελέτη των αρχαίων Θεάτρων, σε συνδυασμό με το θεατρικό τμήμα απ’ όλες τις τάξεις, που θ’ ανεβάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Οι πρωτοβουλίες όμως των καθηγητών και μαθητών δεν σταματούν εδώ. Με τη συμμετοχή όλων και την αιγίδα του Δήμου στις αρχές του Μαΐου 1999 καθαρίστηκαν τα βράχια της Πειραϊκής από τη Σχολή Δοκίμων μέχρι το Σταυρό. Η προσπάθεια θα επαναληφθεί και φέτος.

Πέρασαν άλλα πέντε χρόνια μέχρι την τελική μεταφορά του σχολείου στην οδό Καρπάθου. Στη νέα του θέση το Γυμνάσιο συνεχίζει να επιτελεί το έργο του έως σήμερα.

Οι πέντε φωτογραφίες μας δείχνουν την προνομιακή θέα του 54 Δημοτικού Σχολείου όπως τις έβγαλα στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου 2019.
Ακολουθεί εκείνη με την εσωτερική αυλή του 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης της 26 Μαΐου 2019.
Επίσης τέσσερις φωτογραφίες με το εξωτερικό των κτηρίων του 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης στις 15 Ιουνίου 2019 και τέλος το εξώφυλλο του εντύπου για το λιμάνι του Πειραιά (1998 - 1999).      
 













ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

Εκτός από την αναφορά στο 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης στην ίδια σελίδα της εφημερίδας «Πειραϊκή Πολιτεία», είχα παρουσιάσει τέσσερα από τα ετήσια ημερολόγια που είχαν κυκλοφορήσει στα τέλη του 1999 και στις αρχές του 2000 για την εν λόγω χρονιά. Ας τα φέρουμε στην μνήμη μας:

Τέσσερα ημερολόγια για το 2000.

-Αφιερωμένο στα Ελληνικά υπερωκεάνεια και κρουαζιερόπλοια - 12 όσοι και οι μήνες του χρόνου - το ημερολόγιο 2000 του Δήμου Πειραιά, κυκλοφόρησε σε μεγάλο μέγεθος, 42Χ48 εκ.
Από τα παλιά στα καινούργια, εικονίζονται τα Μωραΐτης, Πατρίς, Πατρίς ΙΙ, Τάσος, Νέα Ελλάς, Ολυμπία, Βασίλισσα Φρειδερίκη, Βρετανίς, Ελληνίς, Grown Odyssey, Mistral και Olympic Voyager.
-Το Μοσχάτο στον αιώνα που πέρασε... παλιές φωτογραφίες από τη ζωή στο Μοσχάτο στα χρόνια 1927 - 1956. Νοσταλγική παρουσίαση μιας εποχής που υπήρχαν περιβόλια, χωράφια, εξοχικά, λασπότοποι, βουστάσια, λίγος κόσμος, οργανωμένος σε μια αγροτική - ημιαστική κοινωνία.
-Το ημερολόγιο του Ομίλου Ουνέσκο Πειραιά και Νήσων μας δείχνει 12 μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πειραιά, ασπρόμαυρα πάνω και κάτω τις έγχρωμες λεπτομέρειές τους.
-Πολυτελής η έκδοση του ημερολογίου 2000 του ΟΛΠ Α.Ε. Η Αθηνά Σχινά, κριτικός και ιστορικός τέχνης, επιμελήθηκε την εικαστική μορφή του. Περιλαμβάνει φωτογραφημένα έργα που παραχώρησαν 27 καλλιτέχνες, με θέματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου