Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Πειραιάς: Είκοσι ανέκδοτες ιδιωτικές φωτογραφίες.


Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Αφού το διαδίκτυο έδωσε την ευχέρεια να αναρτώνται και να αναδεικνύονται κάθε είδους παλιές οικογενειακές και ιδιωτικής χρήσης φωτογραφίες, αποφάσισα κι εγώ να κοινοποιήσω εκείνες που από χρόνια βρίσκονται στην συλλογή μου, συγκεντρωμένες με ενδιαφέρον όταν οι συγγενείς, οι φίλοι κι οι γνωστοί δεν τις ήθελαν πλέον και σκόπευαν να τις διαθέσουν ή να τις πετάξουν. Παρουσιάζω εδώ μερικές από όσες ήδη έχω δημοσιεύσει στο
Face Book.
 

Πειραιεύς 9/9/1935. Πατέρας με την σύζυγο και τα δυο παιδιά του σε μικρό κήπο. Αφιερωμένη ″Στους αγαπημένους μου, θείαν Βιργινίαν και θείον Γεώργιον για να μας καμαρώνουν″. Χαρτί Velox.

 




″Πειραιεύς 1938″. Τρεις νέοι στα κέφια τους. Ακορντεόν κιθάρα και τραγούδι. Οι φωτογραφίες δίνουν της εικόνα, δεν αναπαράγουν ήχους. Χαρτί Velox.

 





Παλαιό Φάληρο. 16 Ιουνίου 1945. «ΦΩΤΟ - ΔΙΚΟ/ ΣΤΑΔΙΟΥ 54 - ΤΗΛ 35690/ ΑΘΗΝΑΙ». Στο βάθος διακρίνεται ο λόφος της Καστέλλας.
   
 




 
″Ιανουάριος 1946 εις Πειραιά″. Περπατώντας στο πεζοδρόμιο με βάθος το παλιό δημαρχείο (Ρολόι). Πολυκοσμία, πηλίκιο (σχολικό), παλτά, φαρδύ παιδικό παντελόνι (τύπου γκολφ).
 
 





Αφιερωμένη στα νιάτα, όλων των εποχών. 10 Ιουλίου 1947. Χαρούμενη συντροφιά νέων περπατά σε κεντρικό δρόμο. Βρισκόμαστε στον Πειραιά, στην λεωφόρο Γεωργίου Α΄ προς Νοταρά. Στο βάθος αριστερά το Ρολόι και δεξιά το μέγαρο ΝΑΤ. Στην πίσω όψη είναι γραμμένη καλλιτεχνικά η πρόταση: ″Με τα απολυτήρια στο χέρι (ημέρα που το πήραμε) πηγαίνομε στας Αθήνας δι’ υγειονομικήν επιτροπήν″. Δυσδιάκριτη σφραγίδα «ΦΩΤΟ/ ΧΟΛΛΥΓΟΥΝΤ/ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 55».

 





Σφαγεία Δήμου Πειραιώς. Οι εγκαταστάσεις τους στην Δραπετσώνα (δίπλα στο εργοστάσιο Λιπασμάτων) όπως είχαν επισκευαστεί στα 1946 - 1949, επί δημαρχίας Γεωργίου Β. Χαραλαμπόπουλου (1882 - 1972).
Κατασκευάστηκαν: Θάλαμος εντεροκαθαριστηρίων, αποτεφρωτικός θνησιμαίων ζώων και νεκρών ζώων, υπόστεγα σφαγής μεγάλων ζώων. Πλήρες σύστημα υπονόμων, συμπληρώθηκε το δίκτυο ύδρευσης, στρώθηκαν νέα δάπεδα. Αποκαταστάθηκαν τα τσιγκέλια με καινούργια. Έγιναν αποδυτήρια σφαγέων και προσωπικού, λουτρά, ντουζ, ευπρεπές κέντρο αναψυχής.


 





Στα χορταριασμένα τείχη της Πειραϊκής. «ΦΩΤΟ ΝΤΟ - ΡΕ/ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ/ ΛΕΩΦ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ 45/ ΤΗΛ. 41797 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ».

 




 
ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Κάποιο ζεστό καλοκαίρι. Γυναίκα στην πλατεία Αγίας Τριάδος. Πίσω της το μέγαρο Ν.Α.Τ. «ΜΠΙΡΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ/ ΦΩΤΟ - ΡΕΠΟΡΤΕΡ/ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΠΗΤΤΥ 37 - ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ». 

 





Τρεις νέοι, φοιτητές, περπατούν σε κεντρικό δρόμο. Ο μεσαίος είναι ο Πειραιώτης δικηγόρος, διανοούμενος, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού 3η ΧΙΛΙΕΤΙΑ Μόσχος Κεφάλας (1929 - 2017). «ΜΠΙΡΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ/ ΦΩΤΟ - ΡΕΠΟΡΤΕΡ/ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΠΗΤΤΥ 37 - ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ». Ναυάρχου Μπήττυ, σήμερα η Καραολή - Δημητρίου. 







Άνδρας κατηφορίζει την Γεωργίου Α΄ στο ύψος της Αγίας Τριάδος. Αναγνωρίζοντας το πρόσωπο, είναι ο Μόσχος Κεφάλας. Πίσω του, στην Φίλωνος η επιγραφή του καταστήματος ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ. Διακρίνεται επίσης το χτισμένο περίπτερο, κατεδαφισμένο πλέον. «ΜΠΙΡΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ/ ΦΩΤΟ - ΡΕΠΟΡΤΕΡ/ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΠΗΤΤΥ 37 - ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ».

 





Γυναίκα κατηφορίζει την Γεωργίου Α΄ στο ύψος της Αγίας Τριάδος. Πίσω της, στην Φίλωνος, η επιγραφή του καταστήματος ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ. Στο περίπτερο, ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΥΛΟ. «ΦΩΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ/ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 3/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ».

 





1951. ″Εις ενθύμιον αιωνίας αγάπης και φιλίας στην αγαπημένη μου φίλη Ασπασούλα″. «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑΙ/ ΕΡΓΑΣΙΑΙ/ Δ. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ/ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 94 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ».

 





Περίπατος στο Πασαλιμάνι. Ήταν 25 Μαρτίου 1952. «ΦΩΤΟ - ΖΕΟ/ ΚΩΝΣΤ. ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ/ ΝΟΤΑΡΑ 47/ ΠΕΙΡΑΙΑΣ».  
  
 






Τα χρόνια περνούν, οι συνθήκες, οι ανάγκες και τα μέσα αλλάζουν, πολλά όμως γεγονότα εξακολουθούν να επαναλαμβάνονται αφού οι ανθρώπινες αναζητήσεις, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα όνειρα, οι καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες παραμένουν αναλλοίωτες.
Εδώ βλέπουμε μια εικόνα στο λιμάνι του Πειραιά, 20 Ιουλίου 1953, ″πρό της αναχωρήσεως της Ιωάννας γι’ Αμερική″.
Μια ακόμα τουρίστρια, να δει συγγενείς, μετανάστης ή υποψήφια νύφη.. ποιος να θυμάται τον λόγο; Δεν έχει πια σημασία. Εμείς ας παίξουμε με την φαντασία μας. Πάντως στην παρούσα περίπτωση δεν φαίνεται δυσάρεστη η αναχώρηση, πρόκειται για αστούς που δεν προβληματίζονται βιοποριστικά.


 





Πειραιάς 1954. Γυναίκες με ολόσωμα μαγιό σύμφωνα με τον «συρμό», την μόδα της εποχής στήθηκαν όρθιες στα βράχια για φωτογράφιση.

 




 
19 Αυγούστου 1960. Μπάνια στην Φρεαττύδα. Το κορίτσι το έλεγαν Λένα.
 
 






Πειραιάς. Το τραμ του Περάματος στην Ακτή Καλλιμασιώτη στο ύψος της οδού Κόνωνος. Πίσω του ο παλιός Σταθμός Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ), τώρα Σιδηροδρομικός Σταθμός Πειραιά (Προαστιακός). Το κτήριο αριστερά που βρισκόταν στην γωνία Αγίου Διονυσίου και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη έχει κατεδαφιστεί. Φωτογραφικό χαρτί Agfa.

 






Πειραιάς, χωρίς χρονολογία. Μια φωτογραφία που ηρεμεί την ψυχή και προσφέρει ευκαιρία για αναπολήσεις. Τρεις γυναίκες (μάλλον συγγενείς, γειτόνισσες;) καθισμένες σε καρέκλες σε μια αυλή κάπου στην πόλη μας. Στην μέση η ηλικιωμένη, σεβάσμια γιαγιά, σε κλασική στάση με σταυρωμένα χέρια. Αριστερά η κυρία με το κοντομάνικο χαϊδεύει μια γάτα. Η άλλη, στραμμένη στο πλάι, φοράει την ζακέτα της. «ΟΠΤΙΚΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ/ ΣΙΚΑΚΗ/ ΛΕΩΦ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ».

 





 
Για λίγα χρόνια στην δεκαετία του 1980 το κυριακάτικα παζάρι είχε απλωθεί στην περιοχή στην περιοχή γύρω από την Αγίου Διονυσίου - Ακτή Καλλιμασιώτη με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Έτσι επέστρεψε στην συνηθισμένη του θέση.

 






Το ξύλινο περίπτερο του Ναυτικού Ομίλου Νέου Φαλήρου μετά το κάψιμό του. Πάνω του η διαφήμιση για το 9ο Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών (14 - 22 Μαρτίου 1987). Μπροστά η πέτρινη κατασκευή - βρύση με την πινακίδα ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ/ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΗΚΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ/ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ/ 1982-1986. Ο λεγόμενος «εκσυγχρονισμός» το εξαφάνισε.

     




1 σχόλιο: