Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ετήσιες ευχετήριες κάρτες του Δήμου Πειραιά.


                                                                                Γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.


Μιας κι έχουμε πρωτοχρονιά, σκέφτηκα κι εγώ ότι θα πρέπει να στείλω μέσω του blog μου κάποιες ευχές. Διαφορετικές όμως, θα προέρχονται από το παρελθόν και το εκάστοτε παρόν των μετέπειτα εορταστικών περιόδων του δήμου μας. 
Κάθε φορά που θα βρίσκω ευχετήριες κάρτες, τις σταλμένες σε επίσημους και «απλούς» δημότες από τις προηγούμενες και τις επόμενες δημοτικές μας αρχές, αν παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον, θα τις εκθέτω εδώ. Ελπίζω να βρω κι εκείνες που είναι καταχωνιασμένες στο αρχείο μου. Μπορείτε όμως να μου παραχωρήσετε κι εσείς όσες έχετε φυλαγμένες στα συρτάρια σας, για σάρωση [ελληνικά το σκανάρισμα] και ανάρτηση. 

Επί δημαρχίας Δημητρίου Σαπουνάκη [23.3.1955 - 7.6.1959] δόθηκαν οι δυο αυτές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Είναι κολλημένες σε λευκό αναδιπλούμενο χαρτί, το ένα πρόχειρο και τ’ άλλο πιο προσεγμένο με κορδονάκι. Απεικονίζουν φυσικά τα δυο σύμβολα της πόλης: 

 
Ιανουάριος 1956. Μια «άπαιχτη» άποψη του παλαιού δημαρχείου από την ταράτσα του Μεγάρου Σπυράκη. Μπροστά μας, τμήμα του Τινάνειου κήπου. Πίσω στη θάλασσα, πρώτα οι βάρκες και μετά τα καράβια για τον Αργοσαρωνικό. Στην πλατεία Καραϊσκάκη δεσπόζει το μέγαρο Γιαννουλάτου, γνωστό κι ως Τυπάλδου. Στην Ακτή Ποσειδώνος και στη Γεωργίου Α΄ παρατηρούμε μεγάλη κίνηση πεζών με ελάχιστα αυτοκίνητα!



 
Ιανουάριος 1957. Έχοντας επίκεντρο το Δημοτικό Θέατρο - φέρει το βασιλικό στέμμα - βλέπουμε άνετα τον περιβάλλοντα χώρο με την πλατεία μπροστά του, το οίκημα των ανθοπωλείων προς την Αγίου Κωνσταντίνου, αριστερά επί της Γεωργίου Α΄ το τμήμα της Ραλείου - Μοντέρνα Γωνιά, το παλαιό κτήριο πρώτης ιδιοκτησίας Παντιά Ράλλη ύστερα Φεράλδη και τέλος Παπαγεωργακόπουλου, 
το Μέγαρο Σπυράκη και στο βάθος το Ρολόι.


                       Ο Ιωάννης Παπασπύρου είχε τη δημαρχία από 1.1.1983 έως 31.12.1986.
  
Ανατύπωση παλαιού ταχυδρομικού δελταρίου με όλα τα ωραία της πόλης: Από θαλάσσης η πλατεία Θεμιστοκλέους, το Δημαρχείο, η Αγία Τριάδα, ο Τινάνειος κήπος, το Δημοτικό Θέατρο. 


                        Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ήταν δήμαρχος από 1.1.1987 έως 3.5.1989.

Η θαμπή ανατύπωση μιας παλιάς καρτποστάλ του ’30. Φωτογραφία που τραβήχτηκε πάνω στη σημερινή Ηρώων Πολυτεχνείου. Διακρίνουμε τις γραμμές του τραμ, το Δημοτικό Θέατρο και τα κατεδαφισμένα πλέον γειτονικά κτήρια.



Εδώ αναδεικνύονται τα έργα που έγιναν επί δημαρχίας του: 1. Πλατεία Αδαμαντίου Κοραή 
[Η ανάπλαση που πραγματοποιήθηκε στα 1988 μας κληρονόμησε το κιόσκι και τη σκακιέρα] - 
2. Αρχαιολογικό Πάρκο Δημήτρη Ροντήρη - 3. Πάρκο οικογενείας Δηλαβέρη - 4. Πλατεία Κατίνας Παξινού [Για να μη μπερδευτείτε, ως πλατεία Παξινού πήγε τότε να ονομαστεί αλλά δεν προέκυψε 
η πλατεία Καλαβρύτων - Πηγάδας]


                              Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πειραιά ιδρύθηκα στα 1931.
    
Πρωτοχρονιά 1999. Το δίπτυχο φέρει μια άποψη της εισόδου του Πειραϊκού λιμένα από το βιβλίο Histoire des Grecs depuis les temps les plus reculés jusqu'à la réduction de la Grèce en province romaine του Victor Duruy (1811 - 1894) που κυκλοφόρησε στο Παρίσι σε τρεις τόμους στα 1887-89. 
Φυσικά προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά. 




          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου