Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Πειραιάς, σύντομα σχόλια σε 25 φωτογραφίες.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ζευγάρι που άφησε τα ίχνη του σε αυτή την παλιά, τσαλακωμένη, σκισμένη στις άκρες φωτογραφία τύπου CARTE POSTALΕ. Έχει ενώσει τα χέρια σε ένδειξη αγάπης κι εμπιστοσύνης. Ελπίζοντας τουλάχιστον να πέρασε μια ευτυχισμένη ζωή. Στρογγυλή σφραγίδα "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Ι. ΚΑΡΙΠΗΣ/ Ν. ΜΠΗΤΤΥ 23/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ"

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Μπάνια στην Καστέλλα. Γνωστό το σημείο, μήνας Ιούλιος του 1935... Πειραιώτες μιας άλλης εποχής. Την "δίδυμη" φωτογραφία της είχα αναρτήσει στο FACE BOOK  στις 26 Ιουλίου 2021.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τρεις νέοι. «Ενθύμιον 1937». Μια δυσανάγνωστη υπογραφή. "ΦΩΤΟ-ΨΑΛΙΔΑ"

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τέσσερις άνδρες στα μπάνια στου Παρασκευά, στημένοι πάνω στους βράχους που εξείχαν, πολύ πριν την επιχωμάτωση και τον καλλωπισμό για να σχηματιστεί η σύγχρονη παραλία Βοτσαλάκια. Διακρίνονται τα νεοκλασικά της Ακτής Κουντουριώτη και στο βάθος αμυδρά ο Άγιος Βασίλειος. (Η χρονολογία που γράφει πίσω 23-4-43 ελέγχεται).

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τέσσερις νέοι στα μπάνια στου Παρασκευά, πολύ πριν την επιχωμάτωση και τον καλλωπισμό για να σχηματιστεί η σύγχρονη παραλία Βοτσαλάκια. Διακρίνονται τα νεοκλασικά της Ακτής Κουντουριώτη. (Η χρονολογία που γράφει πίσω 23-4-43 ελέγχεται).

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1944. Βρισκόμαστε στην παραλία της Καστέλλας (που μια άκρη της βλέπουμε αριστερά μας) σε ένα από τα πολλά βράχια που εξείχαν πριν διαμορφωθεί ο χώρος. Πίσω από τους τρεις άνδρες με τα μαγιό, περνάει μια βάρκα. Δεξιά η βραχονησίδα Κουμουνδούρου (Σταλίδα). Ειρηνικό τοπίο σε καιρό πολέμου.
Όλα αυτά, τον Ιούλιο του 1944.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Αυτό στο στιγμιότυπο αποτυπωμένο σε τσαλακωμένο, με αλλοιωμένο χρώμα χαρτί δεν αποκλείεται να μας δείχνει το παλιό Τουρκολίμανο.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Χαρούμενη εξόρμηση στα βράχια της Πειραϊκής. Διακρίνονται μάλλον τα νεόκτιστα προσφυγικά της Καλλίπολης.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Γυναίκα με ωραίο φόρεμα και τσάντα. "Φωτογράφος/ Μ. Κίτσογλου/ Ταμπούρια - Πειραιεύς". Photo paper Agfa.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Δυο κοπελιές φωτογραφήθηκαν στο στούντιο κρατώντας σχολικές τσάντες. Το λογότυπο "ΦΩΤΟ-ΦΛΑΜΠΟ/ Σωκράτους 23/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ" πλαισιώνεται με τον Μίκυ Μάους να φωτογραφίζει την Μίννι με κάμερα σε τρίποδο. (Σωκράτους, σήμερα η Ηρώων Πολυτεχνείου). Photo paper Agfa.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ. Τρεις φίλοι βολτάρουν στην τότε παραλία. Όμορφες, χαλαρές στιγμές που όλοι τις ζήσαμε, όσο κι αν άλλαξε το περιβάλλον.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ακόμα ένα αδημοσίευτο μέχρι τώρα instantané τραβηγμένο με φόντο το Δημοτικό μας Θέατρο. Πέντε νέοι στην πλατεία στραμμένοι προς την πλευρά του Αγίου Κωνσταντίνου. Δεν είχε τοποθετηθεί το άγαλμα του Βενιζέλου, διακρίνεται η προτομή του Θεόδωρου Αφεντούλη (1824-1893) πριν μεταφερθεί μπροστά στο Νοσοκομείο επί της οδού Ζαννή. Δεξιά το μακρόστενο κτήριο που στέγαζε διάφορα καταστήματα, μεταξύ των οποίων και ανθοπωλεία.

 

 

 

 

Η καρτποστάλ αυτή στάλθηκε από το Ψυχικό στον Πειραιά εξ αιτίας της ονομαστικής εορτής του παραλήπτη. «Εν Ψυχικώ τη 21/4/1952/ Αγαπητέ Γεώργη/ Σου εύχομαι έτη πολλά και ευτυχισμένα/ Ο φ/;χος σου, [Υπογραφή].
Κον Γεώργιον Δρακόπουλον,/ οδός Υψηλάντου 138/ Πειραιά». Μόνη ένδειξη στην πίσω πλευρά, Perla.

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Πέμπτη 4 Ιουνίου 1953 .Στην απεργία του Ιουνίου 1953 (λόγω της ακρίβειας που προκάλεσε η υποτίμηση της δραχμής) συμμετείχε μια ισχυρή ομάδα επαγγελματιών, υπαλλήλων και εργαζομένων «για τιμαριθμική αναπροσαρμογή, σταμάτημα των απολύσεων, για το σεβασμό την κεκτημένων». Εδώ μια παρέα συναδέλφων, ποιος ξέρει τίνος χώρου, βγήκε βόλτα στον Πειραιά, όπου φωτογραφήθηκε στην Πλατεία Αλεξάνδρας και στα Λουτρά Παρασκευά στην Καστέλλα.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1956. 10 Ιουνίου 1956. Ημέρα Κυριακή. Ένας γάμος, ίσως στην Αγία Αικατερίνη.
"ΦΩΤΟ-ΕΠΤΑΝΗΣΑ/ ΟΔΟΣ ΝΟΤΑΡΑ 47 ΕΝΑΝΤΙ Ι.Κ.Α./ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ"

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. ΜΑΪΟΣ 1959. Από τις θείες μου που δεν ζουν πια, από παλιές πειραιώτικες οικογένειες που μου παραχώρησαν άφθονο φωτογραφικό υλικό, εμφανίζω δύο αναμνηστικές πόζες του ίδιου γάμου που τραβήχτηκαν φυσικά στο ίδιο στούντιο. Εργασία προσεγμένη, σε ειδική θήκη και διαφανές χαρτί προστασίας. "STUDIO Ελ. Θεοδωρή/ ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 20 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ"

 

 

 

 



"ΦΩΤΟ - ΛΟΥΛΑ/ ΚΩΝ. ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ/ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  3/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ". Δεν αναφέρεται πού τραβήχτηκαν οι τρεις αυτές στάσεις με γυναίκα και δύο αγοράκια στην πρώτη, με μια άλλη γυναίκα και τα ίδια αγοράκια στις άλλες δυο. Κάτι μου λέει το σηματάκι με την άγκυρα στα μπλουζάκια τους. Στην τρίτη φωτογραφία παρατηρώ ρούχα απλωμένα και μια αρχαία κολώνα;

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. 25 Ιουνίου 1965. Αυτή την περίοδο της λήξης του σχολικού - εκπαιδευτικού έτους, βλέπουμε τις ωραίες δραστηριότητες των πειραιώτικων Ωδείων, με τις εκδηλώσεις σε ανοιχτό κοινό. Μουσικοχορευτικές παραστάσεις με ορχήστρα, τραγούδια, χορωδίες, χορούς, εμπνευσμένα κείμενα. Στις γεμάτες αίθουσες (μπορεί και σε θεατρικούς χώρους) θαυμάζουμε τις επιδόσεις των σπουδαστών - αγοριών και κοριτσιών στο πιάνο, στα διάφορα μουσικά όργανα, στα θεατρικά μουσικά δρώμενα. Επιβράβευση μιας ολόκληρης περιόδου. Εδώ, μάλλον μια δασκάλα πιάνου, σε κάποια σχολή ή σε σπίτι.. Αφιερώνεται σε φιλικά μου, αγαπημένα γυναικεία πρόσωπα, ιδιοκτήτριες γνωστών σχολών στην πόλη μας. "ΦΩΤΟ-ΜΑ;/ Β. ΚΩΝΣ/ΝΟΥ 42;/-ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ-"

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Φρεαττύδα Πασαλιμάνι Καστέλλα. Αυτή η φωτογραφία βγήκε σε πολλά αντίτυπα. Είναι η εποχή των μεγάλων αλλαγών στο παραλιακό μέτωπο με τις επιχωματώσεις και την ανέγερση νέων κτηρίων. Η περιοχή στα Βοτσαλάκια ακόμα αδιαμόρφωτη. Διαστάσεις 18Χ12,9.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1996. Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι. Κάθε χρόνο ο Δήμος παρείχε σε κάποιους πειραϊκούς συλλόγους περίπτερα για να επικοινωνούν με το ευρύ κοινό αλλά και να εκθέτουν τα βιβλία, τα περιοδικά, τα προϊόντα τους.
Η Φιλολογική Στέγη συμμετείχε για πολλά χρόνια. Όταν ερχόταν ο καιρός λάμβανε το συμβούλιο απόφαση και κατάρτιζαν ένα πρόγραμμα για τις βάρδιες 18 με 23 μ.μ. Από τα περίπτερα πέρναγε τόσος κόσμος, τόσοι γνωστοί μας.. ατελείωτες συζητήσεις, γνωριμίες, νέες εγγραφές. Κι εγώ δεν θυμάμαι σε πόσες εκθέσεις είχα λάβει μέρος.
Εδώ είμαστε στις 24 Μαΐου 1996. Βλέπουμε παλιά σημαντικά στελέχη της Στέγης.
Χατζημανωλάκη Μαίρη. Δραπανιώτης Θόδωρος Σταυριανάκου Ποτούλα. Τραϊφόρος Νάσος. Την φωτογραφία τράβηξε : "ΦΩΤΟ ΡΟΣΒΑΝΗΣ ΤΑΣΟΣ". Διατηρείται σε χάρτινη κορνίζα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου