Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Γενικές, ανέντακτες φωτογραφικές λήψεις και καρτποστάλ.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

ΕΛΛΑΔΑ. Σε κάποια παραλία - που ίσως έχασε προ πολλού την φυσική ομορφιά - αυτή η συντροφιά μάς δείχνει την τότε επί γης ύπαρξή της... Διαστάσεις της φωτογραφίας, 4,5Χ6,5 εκ. Χωρίς τόπο και χρονολογία.

 

 

 


Εορταστική παλαιά καρτ ποστάλ γραμμένη στα γερμανικά, στην Leipzig Λειψία, 17 Δεκεμβρίου 1928.

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ. Ένα χαλαρό στιγμιότυπο του μεσοπολέμου σε κάποια παραλία. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να γράψει μια λέξη στην πίσω όψη.
Έτσι τα δώδεκα πρόσωπα της φωτογραφίας, ο τόπος κι ο χρόνος θα μείνουν χωρίς να τα μάθουμε εμείς, οι τόσο απαιτητικοί fans του σημερινού διαδικτύου...

 

 

 

 


Στην πίσω όψη αυτής της φωτογραφίας αναγράφεται: «Άγιος Νικόλαος 4 - 6 - 32». Κοντά σε ποιο τόπο, σε ποιο ξωκκλήσι να τραβήχτηκε άραγε;

 

 

 

 

12 Μαΐου 1938. Το όνομα της πόλης στην πίσω όψη μαζί με την χρονολογία, είναι δυσανάγνωστο [Ζαχάρω;]

 

 

 

 

Ελληνικό Πάσχα! Διαστάσεις φωτογραφίας 4Χ3 εκατοστά.

 

 

 

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. Όπου νάναι, όποιος νάναι, όσα χρόνια κι αν πέρασαν..

 

 

 

 

Παλιά χαρτονένια δίπτυχα που με κορδονάκια στήριζαν το καθένα ένα δεύτερο λευκό χαρτί για να γραφτούν μερικές προτάσεις με ευχές. Οι περισσότεροι θεώρησαν περιττό να βάλουν χρονολογία, ίσως έτσι καλλίτερα, να αναρωτιέται κάνεις και να αφήνει να αιωρείται η απορία του απροσδιόριστου. «Στους αγαπημένους μας Μάρκο και Δημήτρη Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το καινούργιο χρόνο Με αγάπη Φαίδρα Βασίλης»

 

 

 

 

ΝΑΟΥΣΑ 1954. «30/5/54. Σχολική εκδρομή εις Νάουσαν».

 

 

 

 

Ένα καλοκαίρι, μια παραλία, μια θάλασσα, δυο γυναίκες...

 

 

 

 


Στις 17 Μαρτίου 2020 είχα αναρτήσει την "δίδυμη" φωτογραφία της. "Αχμέτ Αγά 17-3-57". Αχμέτ Αγά λοιπόν, 17 Μαρτίου 1957, ιστορική τοποθεσία στην Εύβοια, οικισμός γνωστός πλέον ως Προκόπι από το αντίστοιχο της Μικράς Ασίας (Προκόπι, Προκόπιον, Ürgüp), κράτησε για δεκαετίες το παλιό του όνομα. Στο σημείο που είναι ξεκολλημένη από το άλμπουμ λείπει το κομμάτι χαρτιού.

 

 

 

 

Το λιμάνι είναι της Καβάλας αλλά δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο χρόνος ούτε ποιος εικονίζεται... το σκηνικό, αν και ασπρόμαυρο είναι πολύ γαλήνιο, τόσο καλοκαιρινό...

 

 

 

 


ΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥΔΑΣ. 9 Φεβρουαρίου 1964. Όταν η φωτογραφία επιβεβαιώνει το γεγονός. «Ενθύμιον εξ επισκέψεως εις Χανιά κατά την κηδείαν του Σ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Ελήφθη επί του πλοίου «Ακρόπολις» κατά την ώραν της αναχωρήσεως εκ του λιμένος της Σούδας». Κρατώντας μια αφίσα με την εικόνα του Γεωργίου Παπανδρέου, σημειώνει: «Συν τω προσφιλεί «γέροντι» Δείγμα Θαυμασμού και Σεβασμού». Ήταν η κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου, ημέρα Κυριακή, 9.2.1964.

 

 

 

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Πάσχα του 1967. Ήταν Κυριακή 30 Απριλίου.

 

 

 

 




Τέσσερις φωτογραφίες τυπωμένες στο "ΦΩΤΟ - ΦΙΝΟ/ ΠΛΑΤ. Ι. ΜΕΤΑΞΑ 2 -  ΚΡΗΝΗ/ ΤΗΛ. 492.756"

 

 

 

 

Σε κάποια παραλία, νησιού η στεριάς που μετά από τόσα χρόνια φυλαγμένη στην άκρη, αυτή η φωτογραφία έχασε την ταυτότητά της. Διαβάζουμε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ΚΟΥΡΕΙΟΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΝ. Εσείς που ξέρετε, στείλτε!
Η κυρία Ninetta Papaoikonomou Theochari σχολίασε: Η φωτογραφία είναι από τον Πόρο, είναι στην κεντρική πλατεία Κολώνας, οι δύο κυρίες είναι μπροστά στο Ηρώον που φαίνεται μόνο λίγο, πρέπει να έχει έλθει πλοίο που έδενε εκεί μπροστά και είναι απογευματινή ώρα. Υπολογίζω γύρω στο 1950.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου