Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Τρεις άδειες της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών του 1946 (και μια ακόμα απλή) για κανονική τέλεση γάμων στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς.


Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Στο άρθρο μου «Τρεις δηλώσεις του 1946 για τέλεση γάμων στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς», ανάρτηση Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021, είχα φανερώσει τα χειρόγραφα ενός ιερέα της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας, του Παντελή Αργυρού, ο οποίος πιστοποιούσε την τέλεση τριών γάμων. Στο παρόν δίνω τρεις ακόμα βεβαιώσεις, όπου ο Κυκλάδων Γερμανός, τότε Μητροπολίτης των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών, δηλαδή των ακολουθούντων το παλαιό ημερολόγιο, επιτρέπει στον ιερέα της Ευαγγελίστριας να κάνει τον γάμο στα παρακάτω αναφερόμενα ζεύγη, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τις εκκλησιαστικές διατάξεις.
Στο κάτω μέρος του κειμένου πιστοποιήθηκε η ευλογία κάθε γάμου.
Η πρώτη και τρίτη άδεια - η οποία ταιριάζει με το πρώτο και τρίτο έγγραφο της ανάρτησης του Ιανουαρίου 2021 - ίσως συμπληρώνει και διαφωτίζει τις τυχόν απορίες.

-Μονόφυλλο χειρόγραφο με τρία κινητά επίσημα των 100 δραχμών.
Αριθ. Αδείας 127.
Ο
Μητροπολίτης Κυκλάδων Γερμανός,
Προς
Τον Αιδ. Παντελήν Αργυρόν, Εφημέριον «Ευαγγελιστρίας της Θεοτόκου».
Εις Πειραιά.
Συνωδή τη από 10 Ιανουαρίου 1946 αιτήσει σου, επιτρέπεται, και υπό ιδίαν σου ευθύνην, να ευλογήσης τους γάμους (Β΄) του Ιωάννου Δ. Βελλοπούλου μετά της Χρυσούλας Λοράντου, εις Α΄ον, τηρουμένων των Ιερών Κανόνων και των Εκκλησιαστικών Διατάξεων, Δηλώσης δε ημίν τον Παράνυμφον δια τα περαιτέρω.- Εν Αθήναις τη 12
η Ιανουαρίου 1946 (π. η.)
Ο Κυκλάδων Γερμανός.
Σφραγίδα Ο ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Ο γάμος ηυλογήθη εν Πειραιεί, τη 16
η Ιανουαρίου 1946. Παράνυμφος η Βασιλική Ν. Πολυμενάκου χήρα κάτοικος Πειραιώς.
Ο εφημέριος.
[Υπογραφή]
Εν Πειραιεί τη 16-1-46 (π. η.)

-Μονόφυλλο χειρόγραφο με τρία κινητά επίσημα των 100 δραχμών.
Αριθ. Αδείας 129.
Εκκλησία Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών
Προς
Τον Αιδ. Εφημέριον Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
κ. Παντελή Αργυρόν.
Εις Πειραιά
Συνωδή τη από 10 - 2 - ε. έ. αιτήσει σου, επιτρέπεταί σοι, να ευλογήσης υπό ιδίαν σου ευθύνην, τους γάμους του Κωνστ. Ηρ. Μανωλή, Μανηλή [;], ετών 36, εκ Μ. Ασίας, εργατικού, κατοίκου Νικαίας, και Χριστιανού Ορθοδόξου εις Α.΄ γάμον, μετά της Μαρίας χήρας Σάββα[;] Παπαδοπούλου, το γένος Γεωργίου Ιωσηφίδου, ετών 32, εργατικής, εκ Τραπεζούντος, ασχολουμένης εις τα οικιακά, Χριστιανής Ορθοδόξου, και κατοίκου Πειραιώς εις Β.΄ γάμον, τηρουμένων επακριβώς Ι. Κανόνων και Εκκλησιαστικών διατάξεων. Δηλώσης δε τον Παράνυμφον δια τα περαιτέρω.- Ο Μητροπολίτης Κυκλάδων Γερμανός.
Εν Αθήναις τη 11-2-46.-
Σφραγίδα Ο ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Δήλωσις
Ο γάμος ηυλογήθη εν Πειραιεί τη 12-2-46 Παράνυμφος ο Βασίλειος Ν. Καλούδης ετών 36 εκ Συμφερουπόλεως Ρωσσίας κάτοικος Νικαίας. Ο εφημέριος.
[Υπογραφή]
Πειρ. 12-2-46.-

-Μονόφυλλο χειρόγραφο με ένα κινητό επίσημα των 100 δραχμών.
Σχετίζεται με το τρίτο έγγραφο της πρώτης δημοσίευσης.
Αριθ. Αδείας 135.
Εκκλησία Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών
Προς
Τον Αιδ. Εφημέριον Παπά Παντελήν Αργυρόν
Εφημέριον Ευαγγελιστρίας
Εις Πειραιά
Συμφώνως προς την υπό 20 Σεπτεμβρίου 1946 δήλωσίν σου, επιτρέπεταί σοι υπό ιδίαν ευθύνην να ευλογήσης τον γάμον του Σπυρίδωνος Κ. Ταφλαμπά μετά της Στυλιανής Μπουσέ του Νικολάου, αμφοτέρων εις Πρώτον Γάμον, τηρουμένων όσα οι ι. κανόνες και η εκκλησιαστική διάταξις διακελεύεται. Να δηλωθή δε ο γάμος και ο παράνυμφος δια τα περαιτέρω. – Ο Κυκλάδων Γερμανός Αθήναι 23-9-46
Σφραγίδα Ο ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Ο γάμος ηυλογήθη τη 23-9-46. Παράνυμφος ο Νικόλαος Πούπαλος εκ Χίου κάτοικος Πειραιώς. Ο εφημέριος.
[Υπογραφή]

-Μονόφυλλο με ένα κινητό επίσημα των 100 δραχμών.
Δήλωσις
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ιερεύς Παντελεήμων Αργυρός
δηλώ υπευθύνως, ότι σήμερον ηυλόγησα εν τω Ιερώ Ναώ
«ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» ένθα εφημερεύω τον
γάμον του Ιωάννου Γεωργούση του Κωνσταντίνου και της Μα-
ρίας ετών 29 καταγομένου εκ Ιστιαίας της Ευβοίας και
κατοικούντος εν Πειραιεί και επί της οδού Δερβενακίων
αριθ. 137 επαγγέλματος εργάτης εις γάμον Πρώτον. Μετά
της Αναστασίας Ευαγγελοπούλου του Δημητρίου και
της Ελένης ετών 21 καταγομένης εκ Ιστιαίας της Ευβοίας
και κατοικούσης εν Πειραιεί και επί της οδού Δερβενα-
κίων αριθ. 137 εις γάμον Πρώτον. Παράνυμφος δε
παρέστη ο Ευριπίδης Χρυσοστομίδης του Παύλου ετών 34
καταγομένου εκ Τραπεζούντος Μ. Ασίας και κατοικούν-
τος εν Πειραιεί και επί της οδού Νικηταρά αριθ. 58.
Παρακαλώ την ημετέραν εκκλησίαν καταχωρήση
τούτον εις τα βιβλία του γάμου.
Εν Πειραιεί τη 28 Οκτωβρίου 1946
ο Δηλών Ιερεύς
[Υπογραφή]
Σφραγίδα ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΧΟΛΙΑ
-(π. η.), παλαιόν ημερολόγιον. Η 16 Ιανουαρίου, 29 Ιανουαρίου με το νέο ημερολόγιο.
-Για τα 70 χρόνια από την εκδημία του.
Ο Κυκλάδων Γερμανός (Βαρυκόπουλος), γεννήθηκε στον Πειραιά το 1864. Πήρε το πτυχίο Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Αθηνών Θεόκλιτο (Μηνόπουλο) και λειτούργησε σε πειραϊκές εκκλησίες. Για κάποια χρόνια τον γνωρίσαμε ως καθηγητή θεολόγο σε πειραϊκά σχολεία. Η βασίλισσα Όλγα τον επέλεξε ως πνευματικό της.
Η Πέμπτη 16/2/1923 με το παλαιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο γίνεται Πέμπτη 1/3/1923 με το νέο (χάθηκαν οι ημέρες από 16 έως 28 Φεβρουαρίου 1923). [Διαφορά 13 ημερών από το 13 Μαρτίου 1900 έως 13 Μαρτίου 2100 (νέο ημερολόγιο - Γρηγοριανό)]
Την Κυριακή 10 Μαρτίου1924 (παλαιό ημερολόγιο) η Εκκλησία της Ελλάδος άλλαξε κι αυτή το ημερολόγιο, την μετέτρεψε σε Κυριακή 23 Μαρτίου 1924. Την ημέρα εκείνη ο Γερμανός ήταν ιερέας στον Άγιο Αλέξανδρο Παλαιού Φαλήρου. Από τότε στράφηκε στο παλαιό ημερολόγιο. Επίσκοπος των Γ.Ο.Χ. αναδείχτηκε στις 5.6.1935. Το ιστορικό της περιόδου εκείνης είναι διπλής ερμηνείας με πολλές σκοτεινές πλευρές (διασπάσεις, στα 1937 διένεξη με τον Βρεσθένης Ματθαίο και την σύνταξη της πολυσέλιδης «Κριτικής Εκθέσεως», 24.6.1942, στα 1950 επέστρεψε στην ομάδα του πρώην Φλωρίνης Χρυσόστομου 1870-1955 κλπ.). Λόγω της εχθρικής αντιμετώπισης των παλαιοημερολογιτών από την επίσημο εκκλησία είχε εξορισθεί (Εξόριστος εν Ιερά Μονή Καθαρών, Ιθάκη) και αργότερα προς το τέλος, «κατά τους διωγμούς του νεοημερογίτου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου», περιορισθεί σε σπίτι ενός πιστού. Έπαθε εγκεφαλικό και πέθανε στις 24 Μαρτίου 1951. Φρουρούμενος στην κλινική Αγία Ελένη Σεπολίων, αν και είχε απαγορευθεί να ταφεί παρουσία ιερέως, την ιερολόγηση του λειψάνου έκανε κρυφά ένας Αρχιμανδρίτης, ο μετέπειτα (1986) Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β΄ 1920-2010 (των ΓΟΧ, κατά κόσμον Αθανάσιος Κιούσης, ο Γερμανός τον είχε χρήσει Αρχιμανδρίτη στις 29.6.1947) ο οποίος και είχε κατορθώσει να διαφύγει της σύλληψης.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου