Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιώς 1958-1965, οι προσκλήσεις και τα προγράμματα.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Στα δυο προηγούμενα άρθρα μου αφορούντα στα ιστορικά και στα δρώμενα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1960, είχα δώσει πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο και τις προσκλήσεις της συλλογής μου για συγκεκριμένα θέματα που απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Στο τρίτο - κι ελπίζω τελευταίο - μέρος παρουσιάζω προγράμματα και προσκλήσεις συναυλιών, ρεσιτάλ, την σύμβαση Κυριακάκου-Αινιάν, έγγραφα και άλλα τεκμήρια πολιτισμού της ίδιας περιόδου.

Τα εν λόγω άρθρα: Η Δημοτική Συμφωνική Πειραιώς στα 1966 - 1967. Ανάρτηση, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018.
Η Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιώς, το Χορωδιακό και Ορχηστρικό τμήμα της στην δεκαετία του 1960. Μια προσέγγιση. Ανάρτηση Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021.

ΙΔΡΥΣΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Επιστέγασμα της όλης καλλιτεχνικής και πνευματικής δράσεως της Δημοτικής Αρχής της Πόλεώς μας, δυνάμεθα να είπωμεν ότι απετέλεσε η ίδρυσις της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς, της οποίας η μπάντα έκαμεν πρώτην εμφάνισιν κατά την ημέραν της εθνικής επετείου της 28 Οκτωβρίου 1958, παιανίζουσα εις τας κεντρικάς οδούς της πόλεως εθνικά εμβατήρια, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα της, αποτελουμένη εκ 42 οργάνων, και υπό την διεύθυνσιν του μουσικού κ. Αθ. Κοκκίνου, εξετέλεσε σοβαρόν μουσικόν πρόγραμμα, κατά την ιδίαν ημέραν, εις το Δημοτικόν Θέατρον.
Το ιστορικόν της ιδρύσεως έχει ως εξής: Το παλαιόν Β. Διάταγμα περί ιδρύσεως Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιώς, το οποίον είχε ατονήσει, λόγω αμελείας και αδιαφορίας, επανεφέρθη εις την επιφάνειαν, προς τον σκοπόν της εξευρέσεως τρόπου λειτουργίας αυτής.
Το Δημοτικόν Συμβούλιον, επελήφθη του θέματος, εψήφισε τον κανονισμόν λειτουργίας της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιώς, και εζήτησε την δια Β. Διατάγματος, βάσει του Νόμου 537)1948, επιβολήν ελαχιστοτάτου τέλους επί των εν τη πόλει λειτουργούντων δημοσίων θεαμάτων, υπέρ της Φιλαρμονικής. Η αίτησις αύτη παραμένει ακόμη εκκρεμής εις το αρμόδιον Υπουργείον διότι ημφισβητήθη το κύρος του τρόπου τούτου επιβολής του τέλους.
Παρά ταύτα, συνεκροτήθη, βάσει του υπάρχοντος Β. Διατάγματος, η Εφορευτική Επιτροπή της Φιλαρμονικής, προεδρευομένη υπό του Δημάρχου Πειραιώς κ. Δημ. Σαπουνάκη, η οποία συνεδριάζουσα, εψήφισε τον προϋπολογισμόν αυτής.
Τα πρώτα έσοδα της φιλαρμονικής αποτέλεσαν: 1) ποσόν 16 000 δρχ. περίπου εκ παλαιάς παραστάσεως, δοθείσης υπό της Λυρικής Σκηνής υπέρ της Φιλαρμονικής, 2) ποσόν 50 000 δρχ. με το οποίον επεχορήγησεν ταύτην ο Δήμος Πειραιώς δια το τρίμηνον από 1 8βρίου - 31 Δεκεμβρίου 1958 και 3) ποσόν 40 000 δρχ. περίπου, το οποίον προήλθε εκ ποδοσφαιρικού αγώνος, δοθέντος υπέρ αυτής, κατά την 8 Οκτωβρίου 1958, υπό του «Ολυμπιακού» Πειραιώς και μικτής ομάδος της Ενώσεως Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς, ευγενώς προσφερθέντων.
Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, της Φιλαρμονικής, δια το τρίμηνον διάστημα από Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου 1958, εξησφαλίσθη, ανερχόμενος εις 106 000 δρχ. και η λειτουργία αυτής είναι πλέον γεγονός.
Η Φιλαρμονική θα αποτελήται από την δημοτικήν μπάνταν, η οποία θα χρησιμοποιήται κατά τας εθνικάς επετείους και κατά τας διαφόρους εορταστικάς εκδηλώσεις και τελετάς της πόλεως, και από την συμφωνικήν ορχήστραν, η οποία θα δίδη τακτικάς συναυλίας δια το πολύ κοινόν, προς το σκοπόν της καλλιεργείας του μουσικού αισθήματος των Πειραιωτών αλλά και της ψυχαγωγίας και μουσικής τέρψεως αυτών.
Πρέπει να σημειωθή ότι ο κανονισμός της Φιλαρμονικής προβλέπει την δημιουργίαν τμήματος χορωδίας και τμήματος εθνικών λαϊκών χορών και λαϊκών μπαλέτων.
Συντόμως οι δημόται μας θα αντιληφθούν την μεγάλην σημασίαν και την χρησιμότητα του έργου αυτού.
Πιστεύομεν ότι όλος ο Πειραϊκός λαός, με επικεφαλής τους διαφόρους οργανισμούς, τα εκπολιτιστικά σωματεία και τους λοιπούς συλλόγους της πόλεως, θα αγαπήσουν, θα συμπαρασταθούν και θα ενισχύσουν ηθικώς και υλικώς το σοβαρόν τούτο έργον, δια να εξασφαλισθή η συνεχής και μόνιμος λειτουργία της Φιλαρμονικής, μέχρις ότου και νομοθετικώς τακτοποιηθή το πρόβλημα των πόρων, δια την άνετον πλέον λειτουργίαν και πρόοδόν της.
Αντιλαμβάνεται ο καθείς την καλλιτεχνικήν, αισθητικήν και ηθικοπλαστικήν επίδρασιν την οποίαν θα ασκήση η Δημοτική Φιλαρμονική. με τα διάφορα τμήματά της, επί του Πειραϊκού λαού και κατ’ εξοχήν επί της Πειραϊκής νεολαίας.
Την νεολαίαν, η οποία αποτελεί την ελπίδα και το μέλλον του Έθνους, θα την διαφυλάξη από τας ψυχοφθόρους επιδράσεις αι οποίαι, δια των κρουσμάτων του τεντυμποϋσμού και των άλλων αντικοινωνικών εκδηλώσεων, ευτυχώς ολίγων εις την πόλιν μας, εμφανίζονται, ολοέν επικινδυνωδέστεραι δια την ηθικήν της υπόστασιν.
Παραλλήλως, η Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιώς θα διατηρήση και θα προαγάγη σοβαρούς τομείς του εθνικού μας πολιτισμού, όπως είνε οι λαϊκοί μας χοροί, τα τραγούδια και η μουσική.
Δια της συστάσεως και λειτουργίας της «Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς», η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι εκπληρώνει, εις ένα μεγάλον βαθμόν, το ιερόν χρέος αυτής έναντι των δημοτών και της πόλεως. Ετέθησαν οι βάσεις δια την δημιουργίαν μιας καθαρώς Πειραϊκής πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής. Ελπίζομεν ότι η αγαπημένη πόλις μας δεν θα είναι πλέον έν απλούν εξάρτημα της πρωτευούσης, εις τον τομέα αυτόν.
[Μια δημιουργική δημοτική περίοδος εις τον Δήμον Πειραιώς. 1954-1958. Δημαρχία Δημ. Σαπουνάκη, σελ. 40-42]

Η διοίκηση της ΔΦΠ ήταν η παρακάτω:
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος Δημήτριος Σαπουνάκης, δήμαρχος Πειραιώς
Αντιπρόεδρος Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Μέλη: Ληδία Αλμπάνη, Νικηφόρος Βρεττάκος, Παναγιώτης Παπαηλιού, Ιωάννης Φραγκούλης Δημοτικοί Σύμβουλοι, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαιδεύσεως, Νικόλαος Δρίτσας πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Λουκάς Νομικός πρόεδρος Εφοπλιστών, Ιωάννης Κασιμάτης πρόεδρος Εργατικού Κέντρου, Ιάκωβος Μάγγος πρόεδρος Πειραϊκού Συνδέσμου.
Ο σκοπός μας:
Η επανασύστασις και λειτουργία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας, η διδασκαλία θεωρητικής μουσικής δια την εκτέλεσιν μουσικών συνθέσεων, συναυλιών, παραστάσεων κλπ. δι’ εγχόρδων και πνευστών οργάνων, ως και η συγκρότησις χορωδίας μετά της απαιτουμένης προς τούτο διδασκαλίας, χάριν της εξυπηρετήσεως του Δήμου εις τας επισήμους και τας εορταστικάς εκδηλώσεις αφ’ ενός και αφ’ ετέρου της βελτιώσεως, προαγωγής και αναπτύξεως του καλλιτεχνικού αισθήματος των δημοτών δια της παροχής και αναπτύξεως του καλλιτεχνικού αισθήματος δια της παροχής εις αυτούς πνευματικής τροφής, ψυχαγωγίας και τέρψεως.
Οι πόροι μας:
Πόροι της Δημοτικής Φιλαρμονικής είναι:
α) Ετησία επιχορήγησις του Δήμου Πειραιώς.
β) Πάσης φύσεως εισφοραί, δωρεαί, κληρονομίαι και κληροδοσίαι.
γ) Εισπράξεις εκ του αντιτίμου των παρεχομένων προγραμμάτων, πραγμάτων, υπηρεσιών, συναυλιών και λοιπών παραστάσεων.
δ) Πρόσοδοι εξ της ιδίας περιουσίας.

-Έκτακτος πανηγυρική συναυλία της Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας. Δημοτικόν Θέατρον. Επί τη επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας Κοριτσιών της Επαγγελματικής Σχολής. Διευθυντής ορχήστρας Αθανάσιος Κόκκινος.
[Δεκασέλιδο τυπωμένο στον Μυτιληναίο. Στην τελευταία σελίδα:
ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Αγαπήστε την φιλαρμονική σαν κάτι προσωπικά δικό σας. Ενισχύστε το έργο της σαν δικό σας έργο. Βοηθήστε κάθε πνευματική και καλλιτεχνική προσπάθεια της πόλεώς μας. Μαζύ με τον πολιτισμό της πόλεώς μας αναδεικνύεται και ο πολιτισμός του καθενός μας. Παίχτηκαν έργα του Μπετόβεν (Έγκμοντ), Σούμπερτ (Συμφωνία αρ. 8), Κοκκίνου (Οι Αρματωλοί), Λαμπελέτ (Ελεγεία), Κοκκίνου και Μαντζάρου (Δυο ύμνοι)]

-Έκτακτος λαϊκή συναυλία της Δημοτικής Ορχήστρας Εγχόρδων. Δημοτικόν Θέατρον. Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 1958, ώρα 11 π. μ. ακριβώς. Διευθυντής ορχήστρας Αθανάσιος Κόκκινος. Σολίστ Λιλή Γεωργιάδου-Αρεταίου (πιάνο).
[Τετρασέλιδο. Έργα Χάϊντελ, Μπάχ, Μότσαρτ. Μικρή εισαγωγή στο πρόγραμμα κάνει ο Γιάννης Γιαννούλης. «Από την 11ην Ιανουαρίου 1959. Κάθε Κυριακή στας 11 π. μ. Λαϊκαί Συναυλίαι στο Δημοτικό Θέατρο. Γενική είσοδος Δρχ. 10 – Μαθητικά εισιτήρια Δρχ. 5»]

-Δημοτικόν Θέατρον. Κυριακή 18 Ιανουαρίου 1959, ώρα 11 π. μ. ακριβώς. 3η λαϊκή συναυλία της Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας εις πρώτην επίσημον εμφάνισιν. Διευθυντής ορχήστρας Αθανάσιος Κόκκινος.
[Οκτασέλιδο. Στην διοίκηση, αντί του προέδρου και δημάρχου Δημητρίου Σαπουνάκη, ο Παναγιώτης Λεούσης που τον αντικατέστησε. Έργα Ροσσίνι, Μόζαρτ, Σκαλκώττα, Στράους. Κείμενα Ιωάννη Γιαννούλη]

-Δημοτικόν Θέατρον. Κυριακή 1η Μαρτίου 1959, ώρα 11 π. μ. ακριβώς. 4η λαϊκή συναυλία μουσικής δωματίου. Α΄ εμφάνισις του Πειραϊκού Κουαρτέττου Εγχόρδων. Λαμβάνουν μέρος οι κ. κ. Χαρίσης Κουτσιμάνης: Βιολί Α΄. Νίκος Δεληγιαννάκης: Βιολί Β΄. Κυριάκος Πάτρας: Βιόλα. Ευάγγελος Κουτσιμάνης: Βιολοντσέλλο τη συμμετοχή του κ. Θεοδ. Παρασκευοπούλου (Ευθύαυλος). Τιμή εισιτηρίου Δραχ. 10. Μαθητικά εισιτήρια Δραχ. 5.
[Μονόφυλλο. Έργα Μότσαρτ, Σούμαν, Μποκκερίνι, Κοκκίνου]

-Δημοτικόν Θέατρον. Κυριακή 8η Μαρτίου 1959, ώρα 11 π. μ. ακριβώς. 5η λαϊκή συναυλία της Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας. Διευθυντής ορχήστρας Αθανάσιος Κόκκινος. Σολίστ Απαγγελία Γκίκας Μπινιάρης του Εθνικού Θεάτρου.
[Τετρασέλιδο. Έργα Μότσαρτ, Χάϋδν, Κοκκίνου, Μπετόβεν. Μικρή εισαγωγή στο πρόγραμμα, Ιωάννης Γιαννούλης]

-Δημοτικόν Θέατρον. Τετάρτη 25η Μαρτίου 1959, ώρα 11 π. μ. ακριβώς. 6η συναυλία. Πανηγυρική επί τη επετείω της εθνικής παλιγγενεσίας. Τη συμμετοχή της Δημοτικής Ορχήστρας Πνευστών. Της Δημοτικής Μικτής Χορωδίας και Του Δημοτ. Συγκροτήματος Ελληνικών Χορών. Γεν. διεύθυνσις Αθανασίου Κοκκίνου.
[Τετρασέλιδο. Σημ. Αι εναρμονίσεις και ενορχηστρώσεις εγράφησαν υπό των κ. κ. Αθανασίου Κοκκίνου, Θεοδώρου Φακιολά και Νικολάου Ραυτοπούλου]

- Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιώς. Θέατρον ″Λόφου Καστέλλας″. Τρίτη 18η Αυγούστου 1959, ώρα 9 μ. μ. (Πανσέληνος). Μουσική βραδυά ελληνικής καντάδας. Της Δημοτικής Μικτής Χορωδίας και της Δημοτικής Ορχήστρας Μανδολινάτας. Υπό την διεύθυνσιν των κ. κ. Θεοδώρου Φακιολά - Γεωργίου Τσαρή - Κώστα Παρασκευοπούλου. Σολίστ: Δέσποινα Αμπαρτζόγλου. Γενικής διεύθυνσις Αθανασίου Κοκκίνου.
[Μονόφυλλο]

-Δημοτικόν Θέατρον. Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 1961. Περίοδος συναυλιών έτους 1961. 2α λαϊκή συναυλία τη συμμετοχή της Δημοτικής Ορχήστρας Πνευστών. Διευθυντής ορχήστρας Θεόδωρος Φακιολάς. Ώρα 11 π. μ. Είσοδος ελευθέρα.
[Μονόφυλλο]

-Δημοτικόν Θέατρον Πειραιώς. Πέμπτην 7ην Μαΐου 1964 και ώραν 8.15 μ. μ. ακριβώς. 4η συναυλία. Τη ευγενή Συμπράξει της Μικτής Χορωδίας Πειραιώς. Σολίστ: Η δνίς Φλώρα Κατωγά. Αρχιμουσικός Θεόδωρος Φακιολάς. Είσοδος ελευθέρα.
[Μονόφυλλο]

-Πρόγραμμα Παμπειραϊκού Δημοκρατικού Συνδυασμού Γ. Κυριακάκος. Τα πάντα για την Αναγέννηση του Αγαπημένου μας Πειραιά.
[Οκτασέλιδο. Πειραιάς Ιούνιος 1964]

-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ. Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 1964. Συναυλία λαϊκής μουσικής. Τραγούδια του Βασιλείου Αρχιτεκτονίδη. Διευθύνει ο συνθέτης. Αίθουσα κινηματογράφου ″Ορφεύς″.
[Οκτασέλιδο. Οι στίχοι και των 15 τραγουδιών της συναυλίας. Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, 1933 - 26.9.2018. Είχε σπουδάσει και δίδασκε στο Ωδείον Πειραιώς]

-Συναυλία λαϊκής μουσικής. Βασίλη Αρχιτεκτονίδη. Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Κυριακή 28 Μαρτίου (1965).
[12 σελίδες. Προλογίζει ο Στέλιος Γεράνης. 6 τραγούδια από το έργο «Ο Τάφος» του Παλαμά. Ερμηνεύει η Μαρία Βασιλοπούλου. Απαγγελία η Δάφνη Σκουρα, η Νίκη Τριανταφυλλίδου, ο Ευάγγελος Καμπέρος. 14 τραγούδια σε στίχους διαφόρων και ένα με χορό (Ελληνική ώρα). Ο Αρχιτεκτονίδης την εποχή εκείνη ήταν αρχιμουσικός στον Δήμο Νικαίας. «Σαν Πειραιώτης τις Συναυλίες τις άρχισε από τον Πειραιά»]

-Στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δήμου Πειραιώς της 11 Φεβρουαρίου 1965 χρησιμοποιήθηκε το παρακάτω κείμενο. Από αυτό αντέγραψαν οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες τους, όπως βρήκα στην Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 1965, σελίδα 4. Έγραψε ο Δημ. Γκιώνης και παρουσίασα στο άρθρο μου «Η Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιώς, το Χορωδιακό και Ορχηστρικό τμήμα της στην δεκαετία του 1960. Μια προσέγγιση».
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Θέατρο
Προσπάθεια δημιουργίας αυτονόμου Δημοτικού Θιάσου.
Ίδρυσις Δημοτικής Σχολής Θεάτρου.
Αξιοποίηση Υπαιθρίων Θεάτρων. (Υπαίθριο Θέατρο Προφήτου Ηλιού).
Πρόσκληση θιάσων εσωτερικού και εξωτερικιού.
Παιδικό Θέατρο.
Προσπάθεια οργανώσεως με την συνεργασίαν του Ε.Ο.Τ. Φθινοπωρινού Φεστιβάλ εις Δημοτικόν Θέατρον.
Εικαστικές Τέχνες.
Ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις νέων ή καταξιωμένων Πειραιωτών Καλλιτεχνών. Προσπάθεια συστηματικής μεταφοράς των αξιολογοτέρων εκθέσεων της Αθήνας.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
Καθιέρωση Δημοτικού βραβείου Λογοτεχνίας δια Πειραιώτες ή για βιβλία με το καλύτερο δοσμένο Πειραϊκό θέμα.
Προκήρυξη διαγωνισμού διηγήματος, ποιήματος στους μαθητές των Γυμνασίων (έπαθλα, έπαινοι κλπ.)
Εορτασμός επετείων Πειραιωτών λογοτεχνών παλαιάς και νέα γενιάς. Μουσικοφιλολογικές βραδυές.
ΒΙΒΛΙΟ
Αξιοποίησις του πνευματικού πλούτου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Άρμα βιβλίου στις γειτονιές και στα εργοστάσια).
ΛΑΪΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
Δημιουργία Δημοτικού συγκροτήματος λαϊκών χορών. (Προβλέπεται από τον Οργανισμόν της Φιλαρμονικής οργάνωση παραστάσεων σε αίθουσες ή υπαίθρια).
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
Αξιοποίηση του Πειραιώτη Χαρίδημου. Μόνιμη οργάνωση, καθιέρωση παραστάσεων στις γειτονιές, στα σχολεία στις παιδικές κατασκηνώσεις κλπ.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ειδικές μορφωτικές προβολές, επιστημονικές κλπ.
Παιδικές προβολές για μαθητές ενίσχυση της κινηματογραφικής λέσχης.
Πειραϊκό Φεστιβάλ Τέχνης. (Θέατρο Κινηματογράφος τραγούδι).
Καθιέρωση από του χρόνου Πειραϊκού Καρναβαλιού.

-Πολυγραφημένο μονόφυλλο.
Ανακοίνωση του Δήμου Πειραιώς ότι ιδρύει Μουσική Σχολή επαγγελματικής εκπαιδεύσεως με οικοτροφείο για να δέχεται δωρεάν σπουδαστές της μουσικής απ’ όλη την Ελλάδα με τον όρο της εξαιρετικής ιδιοφυΐας. «Εξαγγέλλει δε από τώρα την ίδρυση Ορχήστρας και Χορωδίας στην οποία προσλαμβάνεται ο απόφοιτος της σχολής ως μόνιμος Υπάλληλος με μισθό. Η θέσις για το τρέχον έτος είναι 30. Μπορούν όμως να προσέλθουν και μη οικότροφοι σαν εξωτερικοί σπουδασταί. Ακόμα θα λειτουργήση και ερασιτεχνικό τμήμα Ανδρικής Χορωδίας». Αναλαμβάνει ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Αινιάν, η χορωδία του στην Λαμία βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό στο Αρέτσο της Ιταλίας. Πρώτη εκδήλωση θα γίνει στις 15.2.1965 στο Δημοτικό Θέατρο. Ήδη έργα τους γραμμένα για συμφωνική ορχήστρα πνευστών έστειλαν για να παιχτούν από το χορωδιακό και ορχηστρικό συγκρότημα οι Βάρβογλης, Γεωργιάδης, Δέλιος.

-Σύμβασις.
Ο πρώτος των συμβαλλομένων Γεώργιος Κυριακάκος υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς και νομίμου εκπροσώπου αυτής εδήλωσεν ότι δια της υπ’ αριθ …. αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου ληφθείσης κατά την συνεδρίασιν αυτού της … και εγκριθείσης υπό του κ. Νομάρχου Αττικής αναθέτει εις τον δεύτερον των ώδε συμβαλλομένων Αλέξανδρον Αινιάν το έργον της συγκροτήσεως χορωδιακού και ορχηστρικού τμήματος της Δημ. Φιλαρμονικής Πειραιώς εις εκπλήρωσιν τεταγμένου εις αυτήν σκοπού και υπό τους ακολούθους ειδικωτέρους όρους γενομένους αμοιβαίως αποδεκτούς:
Ο δεύτερος των συμβαλλομένων αναλαμβάνει τη υποχρέωσιν όπως δαπάναις και ευθύνη αυτού συγκεντρώση 25 έως 30 μαθητάς εσωτερικούς και οικοτρόφους προς εκμάθησιν πνευστών οργάνων και άσματος, αναδεχόμενος την υποχρέωσιν της υπό καταλλήλους και υγιεινούς όρους στεγάσεως, σιτίσεως, διαπαιδαγωγήσεως και μουσικής μορφώσεως των νέων τούτων.
Υποχρεούται ο αυτός δεύτερος συμβαλλόμενος όπως προς έκαστον μαθητήν καταβάλλη κατά μήνα και την πρώτην ημέραν εκάστου μηνός ανά δραχμάς διακοσίας (200) ως επίδομα.
Ο αυτός δεύτερος συμβαλλόμενος υποχρεούται όπως κατά μήνα δίδη δύο συναυλίας δωρεάν προς μουσικήν μόρφωσιν και ψυχαγωγίαν των δημοτών και τρίτην δε τοιαύτην επί εισιτηρίω και εκ της τελευταίας ταύτης εισπράξεις μετ’ αφαίρεσιν του φόρου θα διανέμωνται μεταξύ της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς και του δευτέρου συμβαλλομένου εξ’ ημισείας.
Εξ’ ετέρου ο πρώτος των συμβαλλομένων υπό την ιδιότητά του δηλοί ότι η υπ’ αυτού εκπροσωπουμένη Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιώς διατηρεί ακέραιον το δικαίωμα της παρακολουθήσεως της μορφώσεως, σιτίσεως και διαμονής των μαθητών του δευτέρου συμβαλλομένου, της τακτικής καταβολής προς αυτούς του μηνιαίου επιδόματος, της εγκρίσεως του ρεπερτορίου των συναυλιών και του τόπου και χρόνου τούτων και εν γένει της επιμελούς εκ μέρους του δευτέρου συμβαλλομένου εκπληρώσεως των δια της παρούσης αναλαμβανομένων υποχρεώσεων και του ανατιθεμένου δι’ αυτής εις τούτον έργου.-
Ο αυτός πρώτος των συμβαλλομένων υπό την ρηθείσαν ιδιότητά του δηλοί ότι η Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιώς αναλαμβάνει την υποχρέωσιν όπως καταβάλλη προς τον δεύτερον συμβαλλόμενον την πρώτην εκάστου μηνός δραχμάς πεντήκοντα χιλιάδας (50.000) ως συνολικήν αμοιβήν δια το όλον ανατιθέμενον εις αυτόν έργον. Δια της καταβολής του ποσού τούτου εξαντλείται πάσα ευθύνη ή υποχρέωσις της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς εκ της παρούσης συμβάσεως.-
Ρητώς συνομολογείται ότι η Δημ. Φιλαρμονική Πειραιώς ουδεμίαν σχέσιν, ευθύνην ή υποχρέωσιν υπέχει έναντι οιωνδήποτε τρίτων ως και των μαθητών.
Ομοίως συνομολογείται ότι εις περίπτωσιν αθετήσεως ή οπωσδήποτε πλημμελούς εκ μέρους του δευτέρου συμβαλλομένου εκτελέσεως του ανατιθεμένου δια της παρούσης εις αυτόν έργου ή εκπληρώσεως οιασδήποτε των βαρυνουσών αυτόν υποχρεώσεων, η Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιώς δικαιούται ν’ αναστέλλη την καταβολήν της αμοιβής μετά προηγουμένην έγγραφον καταγγελίαν προς τον δεύτερον συμβαλλόμενον περί της εκ μέρους του παραβάσεως.
Ομοίως συμφωνείται ότι η συμφωνηθείσα κατά τ’ άνω αμοιβή προσδιωρίσθη επί τη βάσει συγκεκριμένης προτάσεως του δευτέρου συμβαλλομένου παρ’ αυτού ρητώς εγγυηθείσης και οπωσδήποτε ο αυτός δεύτερος συμβαλλόμενος παραιτείται του δικαιώματος να ζητήση αύξησιν της αμοιβής δι’ οιονδήποτε λόγον ως και ένεκα τυχόν απροβλέπτου μεταβολής των τιμών και των συνθηκών.-
Διάρκεια της παρούσης συμβάσεως συμφωνείται ενιαυσία αρχομένη από της 1ης Ιανουαρίου 1965 και λήγουσα την 31ην Δεκεμβρίου 1965.

-Τέσσαρα δακτυλογραφημένα φύλλα, γραμμένες οι τέσσαρες σελίδες.
«Αναφορά Αλεξάνδρου Θ. Αινιάνος Δ/ντού της Δ.Ο.Χ.
προς τον Αξιότιμον Πρόεδρον του Δ.Σ. της Δ.Φ.Π. Δήμαρχον Κον Γ. Κυριακάκον».
Ενδιαφέρον δακτυλογραφημένο κείμενο τεσσάρων σελίδων του Αινιάνος με επισημάνσεις για την σωστή λειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας, προτάσεις ώστε αν πραγματοποιηθούν υπόσχεται να εμφανίσει «εις το Δημοτικόν Θέατρον Πειραιώς και οιονδήποτε των Αθηνών υπό τον έλεγχον της αυστηροτέρας κριτικής δυο μήνας μετά την προμήθειαν οργάνων, Ορχηστρικόν σύνολον αποτελούμενον εκ των πνευστών της Συμφωνικής εις πρόγραμμα κλάσεως». Οι 50.000 που είναι 40.000 τελικά δεν φτάνουν για να ιδρυθεί και οργανωθεί η σχολή, να αναγνωριστεί από το κράτος ώστε να έρχονται σπουδαστές με ασφάλεια καριέρας και να μην απαιτούνται διαρκείς εκδηλώσεις αφού οι μισθοί είναι ελάχιστοι, υπάρχει κόπωση και πίεση ενώ ο χρόνος χάνεται στην προετοιμασία τους κι όχι στην μελέτη.

-Τρία δακτυλογραφημένα φύλλα, γραμμένες οι τρεις σελίδες.
Έκθεσις Αλεξάνδρου Θ. Αινιάνος Δ/ντού της Δ.Ο.Χ. (Περί συμμετοχής του Χορωδιακού Συγκροτήματος εις 8 Συναυλίας του Φεστιβάλ Αθηνών). Προς το Δ.Σ. της Δ.Φ.Π. Ενταύθα.
Η προσφορά του Ε.Ο.Τ. (πρόεδρος ήταν ο Καλογερόπουλος) για οκτώ συναυλίες σε διάφορες πόλεις, υπολογίζοντας τα τυχόν έσοδα και τα έξοδα, αν γίνουν κατάλληλες κινήσεις θα επιφέρει κέρδη στην Μουσική Σχολή του Δήμου Πειραιώς… Αν μάλιστα γίνει ακόμα μια συναυλία στο Ηρώδειο εντός ή εκτός φεστιβάλ θα είναι μεγαλύτερο το όφελος. Μπορεί επίσης να συμμετέχει σε εκπομπές του Ε.Ι.Ρ. «Πάντα ταύτα, εκ της συμβάσεώς μου προκύπτει ότι δύναμαι να καρποθώ ή τουλάχιστον μέγα μέρος αυτών προσφέρων μικράν τινα αμοιβήν ως συνήθως συμβαίνει εις τους εκτελεστάς. Δεν είναι όμως ο σκοπός ον έχω τάξει από της νεότητός μου ο χρηματισμός. Και είναι γνωστόν τοις πάσι ότι τουναντίον ηνάλωσα την πατρικήν περιουσίν στεγάζων, διατρέφων, διδάσκων και παρέχων όργανα εις είκοσι οικοτρόφους εις την οικίαν μου καθ’ όλην την κατοχήν εν πεποιθήσει ότι μόνον δι’ αυτού του μέσου είναι δυνατόν να προαχθή η μουσική εν Ελλάδι και πραγματοποιών μόνος ότι πάντοτε μου ηρνήθησαν αι αρχαί». Προτείνει από τον δήμαρχο να φροντίσει για την ατέλεια φόρου, την παραχώρηση του Ηρωδείου και της μεταφοράς. «Εν τούτοις προσθέτω, μολονότι αδιάφορον, ότι ως ιδιότης δεν δύναμαι ν’ αποδεχθώ την συμμετοχήν ως μη επαρκών δια την επίτευξιν των δυο ως άνω επιβοηθημάτων αφ’ ενός, αφ’ ετέρου δε διότι υπό τας παρούσας συνθήκας λειτουργίας της Σχολής καθόλου δεν είναι βέβαιον ότι θα είμαι εις θέσιν να ανταποκριθώ δεδομένου ότι η διάλυσίς μας είναι πιθανοτάτη. Αναμένων οδηγίας σας κ. Πρόεδρε διατελώ μετά πάσης τιμής».

-Πρόσκληση.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εν Πειραιεί τη 2α Ιανουαρίου 1965
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς, όπως τιμήσητε δια της παρουσίας σας την υπό της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ διδομένην Συναυλίαν, την προσεχή Δευτέραν 11ην τρέχοντος και ώραν 8.30 μ. μ.μ. εις την αίθουσαν του Δημοτικού Θεάτρου και εις τα πλαίσια των προσπαθειών του Δήμου εις καλλιτεχνικήν και ψυχαγωγικήν προσφοράν.

-Δίφυλλο πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. 1η πανηγυρική συναυλία της Δ.Φ.Π.
(Χειμερινή Περίοδος 1964 – 1965). Υπό την Διεύθυνσιν του Αρχιμουσικού
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΦΑΚΙΟΛΑ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1965 8.30 Μ.Μ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.
[Έργα Μπετόβεν, Κετέλμπη, Μέντελσον, Φρίντμαν, Όφφενμπαχ, Πονκιέλλι, Φακιολά. Κείμενα Νίκυς Νευράκης]

-Πρόσκληση.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ο Δήμαρχος Πειραιώς Κος ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς, όπως ευαρεστούμενοι τιμήσητε δια της παρουσίας σας την υπό της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ διδομένην Συναυλίαν, την προσεχή Δευτέραν 25ην τρέχοντος και ώραν 8.30 μ.μ. εις το Δημοτικόν Θεάτρον. Εν Πειραιεί τη 15ην Ιανουαρίου 1965.

- Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, Κυριακή 24 Ιανουαρίου 1965.
… Η πρώτη εμφάνισι της φιλαρμονικής χαιρετίσθηκε με διθυραμβικές κριτικές από τον Πειραϊκό Τύπο, και τονίσθηκε η τεράστια συμβολή της στην πνευματική ανύψωση της πρώτης εργατούπολης. Η ευθύνη των εκδηλώσεων της Δημοτικής Φιλαρμονικής και των άλλων μουσικών εκδηλώσεων έχει ανατεθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στο δημοτικό σύμβουλο κ. Θεοφ. Κωνσταντινίδη. Έχουν προγραμματισθεί οι εξής εκδηλώσεις:
22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Βραδυά ελληνικής οπερέτας με πνευστά και έγχορδα, με εκτελεστές της Λυρικής Σκηνής.
1 ΜΑΡΤΙΟΥ: Μελοδραματική βραδιά με συμμετοχή της Λυρικής Σκηνής.
22 ΜΑΡΤΙΟΥ. Πανηγυρική εκδήλωση για την εθνική επέτειο με έργα Ελλήνων συνθετών, εμπνευσμένα από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. [Υπογραφή Γ.Χ.Σ.]

-Δίφυλλο πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ. Περίοδος Συναυλιών 1965. Δευτέρα 25η Ιανουαρίου, Ώρα 8.30 μ. μ. ακριβώς. 2α συναυλία της Δημοτικής συναυλίας Πνευστών. Διευθυντής Ορχήστρας: Αθανάσιος Κόκκινος. Σολίστ: Μαίρη Απέργη - Σταματοπούλου. Τη ευγενή συμπράξει της Ανδρικής Χορωδίας των Σ.Ε.Κ. υπό την Διεύθυνσιν του κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΚΙΤΣΗ.
[Έργα Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκυ, Κέλερ - Μπέλα, Κοκκίνου, Βέρντι, Δημοτικό, Μπετόβεν, Ροσσίνι, Ανέρτο, Μότσαρτ, Τσαντήλα, Δημοτικό. Τύποις: Κ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ - Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ Τσαμαδού και Νοταρά 34]

-Φάκελος και δυο δακτυλογραφημένα έγγραφα της Χορωδίας Πειραιώς προς τον πρόεδρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς και τον δήμαρχο Πειραιώς.
Η Χορωδία Πειραιώς 1960, σωματείο αναγνωρισμένο, οδός Νοταρά 5.
Με την πληροφορία ότι ο Δήμος Πειραιώς θα συγκροτήσει χορωδία, αναφέρεται ότι η Χορωδία Πειραιώς 1960 διαθέτει Μικτή Χορωδία Πειραιώς με πάνω από 60 μέλη. Με το πλούσιο ρεπερτόριό της τίθεται στην διάθεση του Δήμου αντί του ποσού των 5000 δραχμών, αυξημένο με 2000 δραχμές όταν συμπράττουν διάφοροι καλλιτέχνες ως σολίστ, χωρίς άλλη δαπάνη. Προσφέρεται επίσης να διδάξει μαθητές για χορωδία με τον όρο πρόσληψης ενός αρχιμουσικού επί συμβάσει και με τους όρους προσλήψεως των αρχιμουσικών της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Υποβάλλεται αντίγραφο παλαιότερης επιστολής (17.12.1964) που αναφέρεται στους σκοπούς, στις σχολές διδασκαλίας και την εν γένει δραστηριότητα την οποία επέδειξε μέχρι τότε η Χορωδία Πειραιώς με αίτημα την οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο Πειραιώς.
[Πρόεδρος ήταν ο Τάσος Μαραγκίδης, Γεν. Γραμματέας ο Ευθύμιος Παπαβασιλείου]

-ΠΡΕΣ ΚΟΝΦΕΡΑΝΣ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
(ΠΕΜΠΤΗ 1.2.65 ώρα 10. π.μ.)
Επαναλαμβάνεται το ήδη παρουσιασμένο δακτυλογραφημένο κείμενο, με προσθήκες και χειρόγραφες σημειώσεις με στυλό. Μεταξύ των οποίων, στην πρόταση για ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού Πειραιώς, γράφτηκε: «Μας απασχολεί. υπάρχει σχετική αίτηση ιδιωτών». Επίσης, «Πνευματικό Κέντρο θα μπη μπροστά εντός του μηνός το οποίον θα φιλοξενήση πολλές από τις εκδηλώσεις» [Εννοεί το κτήριο της πλατείας Κοραή που ενώ προοριζόταν ως Πνευματικό Κέντρο μετατράπηκε σε Δημαρχείο]

-Χειρόγραφο μονόφυλλο.
Μέλη Καλλιτεχνικής Επιτροπής Δημοτ. Φιλαρμονικής Πειραιώς
1. Βασίλειος Παπαδημητρίου. Μουσικολόγος - Μουσικοκριτικός. Δ/σις Πανελλήνιον Μουσικόν Σύλλογον Χαλκοκονδύλη 24-26. Αθήνας
2. Ιωάννης Μανιωδάκης. Καθηγητής Μουσικής - Πρόεδρος Συνδέσμου Καθηγητών Σχολικής Μουσικής. Δ/σις Ράλλειον Παιδαγωγικήν Ακαδημίαν. Πειραιά.
3. Στέφανος Νικολαΐδης. Σκηνοθέτης - Καθηγητής Θεωρητικής Μουσικής. Δ/σις Θήρας 73 - Αθήνας
4. Κούλα Καλλιγά. Διευθύντρια Χορωδίας Κοριτσιών - Καθηγήτρια Μουσικής. Δ/σις Χατζηκυριακού 13α. Πειραιά.
Ορίζεται….. διά την περίοδον από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου 1965
[Μονόφυλλο με 10 διαπιστώσεις ερωτήματα για την Φιλαρμονική, την οργάνωση , τις εμφανίσεις, τα όργανα την Χορωδία την Σχολή, κ.λ.π.]

-Πρόσκληση.
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Εν Πειραιεί τη 9η Φεβρουαρίου 1965
Ο Δήμαρχος Πειραιώς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς, όπως ευαρεστούμενος τιμήσητε την υπό της Δημοτικής Χορωδίας διδομένην πρώτην Συναυλίαν, υπό την διεύθυνσιν του κ. Α, Αινιάν, την προσεχή Δευτέραν 15ην τρέχοντος μηνός και ώραν 8.30΄ μ.μ. εις το Δημοτικόν Θεάτρον Πειραιώς.

-Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 1965.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ ΧΘΕΣ «Φιλοδοξούμε να κάνουμε τον Πειραιά πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών».
Με το γνωστό καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μια φωτογραφία στις σκάλες του Δημοτικού Θεάτρου, στο φουαγιέ του οποίου ανακοινώθηκαν τα μεγαλόπνοα σχέδια.

-Πρόγραμμα. Δίφυλλο. ΤΥΠΟΙΣ: ΚΟΥΛΟΥΚΗ, ΑΘΗΝΑΙ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΑΙΝΙΑΝ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ. 1Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ..εκ της σειρας συναυλιων χορωδιακου τραγουδιου.. ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Φεβρουαρίου 1965 ωρα 8.30΄ μ. μ.
Στη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» γίνονται δεκτοί Νέοι Τραγουδισταί με καλό αυτί και φωνή έστω μετρία, αλλά να έχουν διάθεσι για σπουδή. Με νέα αποτελεσματική μέθοδο και χωρίς έξοδα μπορείτε να μάθετε μουσική σε πολύ λίγο χρόνο και εξελιχθήτε αργότερα εις Μουσικόν. Αποτανθήτε: Καθημερινώς στον αρ. τηλ. 413.523 ώρα 8-2 π.μ.
Προς του κ. Ακροατάς μας,
Παρακαλείσθε να συμπληρώσετε το παραπλεύρως δελτίον. Θα σας ζητηθή στην έξοδο για να μάθουμε τις επιθυμίες σας και προσαρμοσθούμε στο γούστο σας. Σκοπός μας είνε να κάνουμε το Ελληνικό κοινό ν’ αγαπήση τη Χορωδία που είνε βάσις της Μουσικής αναπτύξεως.
Θα ξανάρθετε να μας ακούσετε πάλι;
Ποιο τραγούδι σας άρεσε περισσότερο;
Τι γνώμη έχετε για την εκτέλεσή μας;
Τι έχετε γενικά να μας υποδείξετε;
(Εάν θέλετε) Ον/μον Δ/σις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
Ο Δήμος Πειραιώς ίδρυσε Μουσικήν Σχολής Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως εις την οποίαν γίνονται δεκτοί μαθηταί εξ όλης της Ελλάδος. Η Σχολή διαθέτει διατροφήν, διαμονήν και μουσικόν όργανον, αναλόγως της κλίσεως του μαθητού, εντελώς δωρεάν. Παρέχεται δε συμπληρωματικώς πλήρης θεωρητική κατάρτισις και σπουδή της αρμονίας υποχρεωτικώς ως ειδικού μαθήματος, μέχρι μέσης σχολής δε το κλειδοκύμβαλον ως επικουρικού της αρμονίας. Γίνονται δεκταί αιτήσεις. Πληροφορίαι: Τηλέφωνον 413.523 καθ’ εκάστην.

-Πρόσκληση.
Εν Πειραιεί τη 15ην Φεβρουαρίου 1965
Ο Δήμαρχος Πειραιώς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς, όπως τιμήσητε δια της παρουσίας σας την υπό της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ διδομένην 3ην Συναυλίαν, την προσεχή Δευτέραν 22αν τρέχοντος και ώραν 8.30 μ.μ. εις την αίθουσαν του Δημοτικού Θεάτρου και εις τα πλαίσια των προσπαθειών του Δήμου εις καλλιτεχνικήν και ψυχαγωγικήν προσφοράν.

-Πρόγραμμα δίφυλλο.
3η Συναυλία Δήμου Πειραιώς. Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιώς. Περίοδος συναυλιών 1965. Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ώρα 8.30 μ.μ. Λαμβάνουν μέρος:
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ υπό την Διεύθυνσιν του Αρχιμουσικού ΔΩΡΟΥ ΦΑΚΙΟΛΑ
Οι Καλλιτέχναι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ΛΕΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΙΝΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ και η Αριστούχος του Ωδείου «Πειραϊκού Συνδέσμου» ΘΑΛΕΙΑ ΜΟΙΡΑ - ΚΡΗΤΙΚΟΥ.
[Αποσπάσματα από οπερέττες του Ν. Χατζηαποστόλου και του Θ. Σακελλαρίδη]

-Πρόσκληση.
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Εν Πειραιεί τη 6η Μαρτίου 1965
Ο Δήμαρχος Πειραιώς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς, όπως τιμήσητε δια της παρουσίας σας το υπό της Ρένας Παπαλάμπρου - Ανδρέου διδόμενον Ρεσιτάλ Πιάνου, την 14ην Μαρτίου ε. έ. ημέραν Κυριακήν και ώραν 11 π.μ. εις την αίθουσαν του Δημοτικού Θεάτρου και εις τα πλαίσια των προσπαθειών του Δήμου εις καλλιτεχνικήν και ψυχαγωγικήν προσφοράν.

-Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, Σάββατον 6 Μαρτίου 1965, σελ. 4.
«Η Δημοτική Χορωδία Πειραιώς εγκαινιάζοντας τον κύκλο των εμφανίσεών της στις συνοικίες του Πειραιώς δίνει αύριο Κυριακή 7)3)65 και ώρα 11 π.μ. συναυλία με διεύθυνσι του κ. Αινιάν στον Προφήτη Ηλία στο «Σινέ-Νιούς» (Ελευθερίου Βενιζέλου). Είσοδος ελευθέρα.

-Μονόφυλλο.
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Κυριακή 14 Μαρτίου 1965. Ώρα 11 π. μ. ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ Κας Ρένας Παπαλάμπρου - Ανδρέου.

-Πρόσκληση.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Εν Πειραιεί τη 9η Μαρτίου 1965
Ο Δήμαρχος Πειραιώς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς όπως ευαρεστούμενος τιμήσητε την υπό της Δημοτικής Χορωδίας διδομένην τετάρτην Συναυλίαν, υπό την διεύθυνσιν του κ. Α. Αινιάνος, την προσεχή Δευτέραν 15ην Μαρτίου ε. έ. και ώραν 8.30 μ. μ. εις το Δημοτικόν Θεάτρον Πειραιώς.

-Πρόγραμμα. Δίφυλλο. ΤΥΠΟΙΣ: ΚΟΥΛΟΥΚΗ, ΑΘΗΝΑΙ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΑΙΝΙΑΝ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ. 4Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ..εκ της σειρας συναυλιων χορωδιακου τραγουδιου.. ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Μαρτίου 1965 ωρα 9 μ. μ.

-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Εν Πειραιεί τη 15η Μαρτίου 1965
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς όπως ευαρεστούμενος τιμήσητε την υπό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς Συναυλίαν επί τη επετείω της Εθνικής Παλιγγενεσίας, τη συμμετοχή της Καλλιτέχνιδος της Εθν. Λυρικής Σκηνής Λέλας Ζωγράφου, του τενόρου Παναγ. Τζανιώτη και του συγκροτήματος Ελληνικών Λαϊκών Χορών Νέλης Δημόγλου υπό την διεύθυνσιν του Αρχιμουσικού Δώρου Φακιολά, την προσεχή Δευτέραν 22αν Μαρτίου ε.έ. και ώραν 8.30 μ. μ. εις το Δημοτικόν Θέατρον Πειραιώς.

-Δίφυλλο. Τύποις: Κ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ - Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ Τσαμαδού και Νοταρά 34.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ
Περίοδος Συναυλιών 1965
Δευτέρα 22α Μαρτίου Ώρα 8.30 μ. μ.
4η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΕΠΙ ΤΗ ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ
Λαμβάνουν μέρος:
η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Η Καλλιτέχνις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
ΛΕΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Ο Τενόρος ΠΑΝΑΓ. ΤΖΑΝΙΩΤΗΣ
Και το Συγκρότημα Ελληνικών Λαϊκών Χορών
ΝΕΛΗΣ ΔΗΜΟΓΛΟΥ
Διεύθυνσις: ΔΩΡΟΥ ΦΑΚΙΟΛΑ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

-Πρόγραμμα. Δίφυλλο. ΤΥΠΟΙΣ: ΚΟΥΛΟΥΚΗ, ΑΘΗΝΑΙ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΑΙΝΙΑΝ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ. 6Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ..εκ της σειρας συναυλιων χορωδιακου τραγουδιου.. ΔΕΥΤΕΡΑ 19 Απριλίου 1965 ωρα 9 μ. μ.

-Πρόσκληση.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εν Πειραιεί τη 5η Μαΐου 1965
Ο Δήμαρχος Πειραιώς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς, όπως ευαρεστούμενος τιμήσητε την υπό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς, διδομένην Συναυλίαν, με έργα Ροσσίνι & Σουπέ - Σαμάρα - Θεοδωράκη τη συμμετοχή του τενόρου κ. Ντίνου Λαφλές, υπό την διεύθυνσιν του Αρχιμουσικού Δώρου Φακιολά, την προσεχή Δευτέραν 10 Μαΐου ε.έ. και ώραν 8.30 μ. μ. εις το Δημοτικόν Θεάτρον.

-Δίφυλλο πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ. Περίοδος Συναυλιών 1965. Δευτέρα 10 Μαΐου, Ώρα 8.30 μ. μ. 5η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Λαμβάνουν μέρος: η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Ο Τενόρος ΝΤΙΝΟΣ ΛΑΦΛΕΣ. Διεύθυνσις: ΔΩΡΟΥ ΦΑΚΙΟΛΑ. Είσοδος ελευθέρα.
[Έργα Ροσσίνι, Σαμάρα, Βαλντόϊφελ, Σουπέ, Κάπουα, Θεοδωράκη, Κούρτις, Πόγγη, Χατζηαποστόλου, Λουΐτζι - Ντέζα. Τραγουδά ο Ντίνος Λαφλές]

-Πρόσκληση.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εν Πειραιεί τη 11η Μαΐου 1965
Ο Δήμαρχος Πειραιώς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς όπως ευαρεστούμενος τιμήσητε την υπό της Δημοτικής Χορωδίας διδομένην εβδόμην Συναυλίαν, υπό την Διεύθυνσιν του κ. Α. Αινιάν, την προσεχή Δευτέραν 17ην τρέχοντος μηνός και ώραν 9 μ. μ. εις το Δημοτικόν Θεάτρον Πειραιώς.

-Πρόγραμμα. Δίφυλλο. ΤΥΠΟΙΣ: ΚΟΥΛΟΥΚΗ, ΑΘΗΝΑΙ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΑΙΝΙΑΝ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ. 7Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ..εκ της σειρας συναυλιων χορωδιακου τραγουδιου.. ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Μαΐου 1965 ωρα 9 μ. μ.

-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Εν Πειραιεί τη 1η Ιουνίου 1965
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς όπως ευαρεστούμενος τιμήσητε την υπό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς, διδομένην Συναυλίαν, με έργα (Σουπέ, Στράους, Μπραμς, Λέχαρ, Κάλμαν) τη συμμετοχή των Καλλιτεχνών της Εθν. Λυρ. Σκηνής κας Λέλας Ζωγράφου και του τενόρου Νικ. Γρηγοροπούλου υπό την Διεύθυνσιν του Αρχιμουσικού Δώρου Φακιολά, την προσεχή Δευτέραν 7ην Ιουνίου ε. έ. και ώραν 8.30 μ. μ. εις το Δημοτικόν Θέατρον Πειραιώς.

-Δίφυλλο πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ. Περίοδος Συναυλιών 1965. Δευτέρα 7η Ιουνίου, Ώρα 8.30 μ. μ. 6η ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Λαμβάνουν Μέρος: η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Οι καλλιτέχναι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ΛΕΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (Σοπτάνο). ΝΙΚ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (Τενόρος). Διεύθυνσις: ΔΩΡΟΥ ΦΑΚΙΟΛΑ. Είσοδος ελευθέρα.
[Έργα Σουπέ, Στράους, Μπραμς, Κάλμαν, Λέχαρ. Τύποις: Κ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ - Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ Τσαμαδού και Νοταρά 34]

-Δακτυλογραφημένο μονόφυλλο.
Ομιλία 7-6-65
Με τη σημερινή εκδήλωση η Δημοτική αρχή κλείνει τον χειμερινό κύκλο μουσικών εκδηλώσεων, και από την προσεχή εβδομάδα αρχίζει καινούργιος κύκλος καλοκαιρινών υπαιθρίων εκδηλώσεων.
Με το κλείσιμο της χειμερινής περιόδου θεωρήσαμε απαραίτητο να θέσουμε υπ’ όψιν σας με δυο λόγια αυτό που έγινε στο μικρό διάστημα του εξαμήνου. Πολύ ή λίγο μέτριο ή καλό θα κριθή από σας εμείς απλώς θα αναφέρομε αριθμούς που είναι εύγλωττοι και δείχνουν την προσπάθεια, την ανάταση, που εξήγγειλε ο κ. Δήμαρχος προεκλογικώς και που άρχισε να εφαρμόζη την 13-12-64 με την Μ.Ο.Α.
Έκτοτε μέχρι σήμερα επραγματοποιήθηκαν 20 εκδηλώσεις μουσικές όλων των ειδών και αποχρώσεων δωρεάν για τον λαό μας, ρεκόρ πρωτοφανές εις την ιστορίαν της πόλεώς μας. Η ανταπόκρισις του λαού μας υπήρξεν καθολική και αυθόρμητος περί τις 15.000 έλαβον μέρος εις αυτές τις εκδηλώσεις αυτός ο αριθμός δείχνει το ανεβασμένο πολιτιστικό επίπεδο των συνδημοτών μας αλλά και επισημαίνει τις ευθύνες μας για τις μελλοντικές προοπτικές. Στο εξάμηνο που πέρασε αυτό έγινε, ήτανε η αρχή, πιστεύουμε ως αρχή ήτανε καλή, η φλόγα υπάρχει για εξακολούθηση του έργου, η ολόπλευρη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής με επί κεφαλής τον ρέκτην Δήμαρχον είναι δεδομένη, και ημείς ετοιμαζόμεθα δια την χειμερινήν εξόρμησιν που θα αγκαλιάση και άλλους πνευματικούς τομείς.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες που έλαβον μέρος στην προσπάθειαν αυτήν της Δημοτικής Αρχής, ευχαριστούμε τον Πειραϊκόν και Αθηναϊκόν τύπον δια την θερμήν του συμπαράστασιν, και ευγνωμονούμε το ανώνυμον πλήθος του λαού μας που ετίμησεν δια της παρουσίας του το έργο μας.
Υποσχόμεθα ότι θα συνεχίσωμεν για το καλό της πόλεως.

-Πρόσκληση.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εν Πειραιεί τη 12η Οκτωβρίου 1965
Ο Δήμαρχος Πειραιώς ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς, όπως ευαρεστούμενος τιμήσητε την υπό της Δημοτικής Χορωδίας διδομένην ογδόην Συναυλίαν, υπό την Διεύθυνσιν του κ. Α. Αινιάν, την προσεχή Δευτέραν 18ην τρέχοντος μηνός και ώραν 8 μ. μ. εις το Δημοτικόν Θεάτρον Πειραιώς, με έργα ΜΠΕΤΟΒΕΝ, ΜΠΟΤΖΑΡΤ, ΣΟΥΜΠΕΡΤ, ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ, ΑΙΝΙΑΝ.

-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Εν Πειραιεί τη 18η Οκτωβρίου 1965
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς, όπως ευαρεστούμενος τιμήσητε την υπό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς, διδομένην επ’ ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου Συναυλίαν, με έργα Ελλήνων συνθετών, Π. Φακιολά - Ν. Κοκκίνου - Ν. Χατζηαποστόλου - Ν. Λάβδα - Θ. Σακελλαρίδη - Σ. Δουκάκη, τη συμμετοχή του τενόρου κ. Ευαγγέλου Γαλανίδη, και της καλλιτέχνιδος Φλώρας Κατωγά Σοπράνο, υπό την Διεύθυνσιν του Αρχιμουσικού Δώρου Φακιολά, την προσεχή Δευτέραν 25ην Οκτωβρίου ε. έ. και ώραν 8 μ. μ. εις το Δημοτικόν Θέατρον Πειραιώς.

-Δίφυλλο πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ. Περίοδος Συναυλιών 1965-1966. Δευτέρα 25η Οκτωβρίου, Ώρα 8 μ. μ. 1η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Επί τη Επετείω της Εθνικής Εορτής 28ης Οκτωβρίου. Λαμβάνουν μέρος: η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Οι καλλιτέχναι: ΦΛΩΡΑ ΚΑΤΩΓΑ (Σοπτάνο). ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΛΑΝΙΔΗΣ (Τενόρος). Διεύθυνσις: ΔΩΡΟΥ ΦΑΚΙΟΛΑ. Είσοδος ελευθέρα.
[Έργα Κοκκίνου, Φακιολά, Δουκάκη, Λάβδα, Μωράκη, Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου. Τύποις: ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ]

-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Εν Πειραιεί τη 24η Νοεμβρίου 1965
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ
Έχει την τιμήν να παρακαλέση υμάς, όπως ευαρεστούμενος τιμήσητε την υπό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς, διδομένην Συναυλίαν, με έργα Όφφενμπαχ, Κετέλμπεη, Πονκιέλλι, Χατζηαποστόλου, Σακελλαρίδη, Ροσσίνι, Καρντέλλο, Φριμλ και Σπάθη τη συμμετοχή της καλλιτέχνιδος Μαίρης Απέργη Σοπράνο, και του τενόρου Δάνη Τσακιρίδη υπό την Διεύθυνσιν του Αρχιμουσικού Δώρου Φακιολά, την προσεχή Δευτέραν 29ην Νοεμβρίου ε. έ. και ώραν 8 μ. μ. εις το Δημοτικόν Θέατρον Πειραιώς.

-Δίφυλλο πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ. Περίοδος Συναυλιών 1965-1966. Δευτέρα 29η Νοεμβρίου, Ώρα 8 μ. μ. 2α ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Λαμβάνουν μέρος: η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Οι καλλιτέχναι: ΜΑΙΡΗ ΑΠΕΡΓΗ (Σοπράνο). ΔΑΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ (Τενόρος). Διεύθυνσις: ΔΩΡΟΥ ΦΑΚΙΟΛΑ. Είσοδος ελευθέρα.
[Έργα Όφφενμπαχ, Κετέλμπεη, Πονκιέλλι, Χατζηαποστόλου, Λέχαρ, Σακελλαρίδη, Φριμλ, Ροσσίνι, Καρντίλλο και Σπάθη. Τύποις: ΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ Τσαμαδού - Νοταρά 34]

Εδώ τελειώνουν οι προσκλήσεις και τα προγράμματα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς της συλλογής μου, έντυπα τοποθετημένα σε ένα φάκελο αρχειοθέτησης (20 θήκες).
Προσέτι στο τέλος του έχω βάλει μια φωτοτυπία απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς, της «24ης συνεδρίας γενομένης τη 6η Νοεμβρίου 1958».
Εκτός της ημερησίας διατάξεως με πρόταση του προέδρου, το σώμα κήρυξε παμψηφεί κατεπείγον σαν θέμα της ημερησίας διατάξεως το ζήτημα «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του κανονισμού της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς». Αντικαταστάθηκε το άρθρο 11, το άρθρο 14, το άρθρο 15, το άρθρο 16, το άρθρο 20 και προστέθηκαν τα άρθρα 25, 26, 27, 28. Πρόεδρος Δ.Σ. ήταν ο Θεοφάνης Κωνσταντινίδης. Γραμματεύς ήταν ο Εμμανουήλ Ρουσσάκης.
Μονόφυλλο. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, στην δεύτερη δημαρχία του Κυριακάκου, Πειραιάς 9 Μαρτίου 1979, προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόσκληση για συνεδρίαση στις 14 Μαρτίου στο δημαρχείο με επτά θέματα ημερήσιας διάταξης. Πρώτο θέμα συζήτησης, «Λήψη αποφάσεως για την επανασύσταση του Δημοτικού Νομικού Προσώπου με τίτλο: ″Δημοτική Φιλαρμονική Πειραιά″ που καταργήθηκε από τον Δήμαρχο της επταετίας».
Η απόφαση 62/79 του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε στην κατ’ αρχήν επανασύσταση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Πειραιώς. Με την 7830/23-3-1979 απόφαση του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Πειραιώς βεβαιώθηκε ότι η εν λόγω απόφαση του Δ.Σ. λήφθηκε νόμιμα, έτσι τα έγγραφα κοινοποιήθηκαν στα αρμόδια τμήματα του Δήμου.
Ο δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης πέρασε το Β.Δ. 485/1971 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 146 - 21.07.1971
«ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΔΗΜΩ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΥΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ"».
Μια άλλη απόφαση, στις 24-5-1972.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου