Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Πειραϊκά και άλλα θέματα μέσα από λίγα φύλλα εφημερίδων.

Λίγο πριν πεταχτούν στα σκουπίδια…

                                                                              
Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Εδώ και καιρό κάνω εκκαθαρίσεις παλιών φύλλων εφημερίδων που από χρόνια βρίσκονται στα συρτάρια μου. Έτσι πριν τα πετάξω διαβάζω προσεχτικά τις σελίδες τους. Κάνοντας μια πρώτη επιλογή, σας παρουσιάζω αποκόμματα και αντιγράφω κάποια στοιχεία κοινού πολιτιστικού ενδιαφέροντος συμπληρώνοντας όπως συνηθίζω με δικές μου σημειώσεις και υλικό από το αρχείο μου.

Ο θεμέλιος λίθος της Εθνικής Πινακοθήκης τέθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1964.
Τα σχέδια έκαναν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Παύλος Μυλωνάς, Δημήτρης Φατούρος και Νικόλαος Μουτσόπουλος.
Η ίδρυση του ταχυδρομικού γραφείου στην Δραπετσώνα οφείλεται στις πολύχρονες ενέργειες του δημάρχου Δραπετσώνας Μαρίνου Κοσκινά (1919 - 27.4.2004). Μέχρι τότε οι κάτοικοι εξυπηρετούνταν από το ταχυδρομείο Κερατσινίου. Το ενοίκιο θα το πληρώνει για δέκα χρόνια ο δήμος. [Αυγή, Κυριακή 22.11.1964]

 


Η ταινία ΠΡΟΔΟΣΙΑ παίχτηκε στην περίοδο 1964/65 σε πολλούς κινηματογράφους. Στον Πειραιά, η κόπια προβαλλόταν συγχρόνως στο ΣΠΛΕΝΤΙΤ και στο ΑΤΤΙΚΟΝ.

 
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 1965.
-«Ως ανηγγέλθη χθες επισήμως. Καλλιτεχνικόν και πνευματικόν κέντρον θα γίνη ο Πειραιεύς». Ο Δημήτρης Χαλιβελάκης (1936 - 2.2.2014) αναπαράγει τις διακηρύξεις του δημάρχου Γεωργίου Κυριακάκου και του Δημοτικού Συμβουλίου στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου το προηγούμενο μεσημέρι. Ακούστηκαν οι προτάσεις για τα λογοτεχνικά βραβεία, τις εκθέσεις, την μουσική αναγέννηση, τον αυτοδύναμο δημοτικό θίασο, τις δανειστικές βιβλιοθήκες και τις μορφωτικές προβολές ταινιών.
Ο Δημήτρης Χαλιβελάκης πολύ αργότερα έγινε φίλος μου, κοντά του (σε μορφή σεμιναρίων αλλά και με τις κοινές μας γνωριμίες) εντρύφησα στα πολιτικά - κοινωνικά - πολιτιστικά ζητήματα και έμαθα λεπτομέρειες  - μυστικά της δημοσιογραφικής τέχνης.
-Στις 24 Φεβρουαρίου ο θίασος του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου θα παρουσιάση στο «Δημοτικό Θέατρο» Πειραιώς την διασκεδαστική κωμωδία του Λετράζ «Τίνος είναι ο Μπιμπής». Εν τω μεταξύ, το ήδη παιζόμενο έργο του Όσκαρ Ουάϊλντ «Μια γυναίκα χωρίς σημασία» θα παρουσιάζεται μέχρι την 21η Φεβρουαρίου. Αύριον η σκηνική δημιουργία του Ουάϊλντ συμπληρώνει τις 100 παραστάσεις.
Το έργο «Τίνος είναι ο Μπιμπής» είχε μεταφράσει η Ιουλία Ιατρίδη. Σκηνοθεσία Βασίλη Διαμαντόπουλου και σκηνογραφίες Α. Σαμιώτη.                       
-Το Πειραϊκό θέατρο ετοιμάζεται για την προσεχή του περιοδεία στα κράτη της Νοτίου Αμερικής. Προς τον σκοπό αυτό ο Θ. Κρίτας αναχωρεί μεθαύριο Κυριακή μέσω Μαδρίτης για την Νότιο Αμερική, με πρώτο σταθμό το Ρίο, όπου θα συναντηθή με τον κυβερνήτη της πόλεως κ. Λασέρντα. Ο κ. Λασέρντα έχει εκδηλώσει την επιθυμία όπως περιλάβη τις παραστάσεις του «Πειραϊκού Θεάτρου» στον εορτασμό των 400 ετών της πόλεως του Ρίο, που θα γίνουν καθ’ όλον τον εφετινό χρόνο. Μετά το Ρίο, ο Θ. Κρίτας θα επισκεφθή διαδοχικώς το Σάο Πάολο, το Μοντεβίντεο, το Μπουένος Άϋρες της Αργεντινής, το Σαν Ντιέγκο της Χιλής και την πόλιν του Μεξικού. Θα επιστρέψη μετά ένα μήνα περίπου, μέσω Νέας Υόρκης, ώστε να ευρίσκεται στας Αθήνας προ της αναχωρήσεως του «Πειραϊκού Θεάτρου» για την ήδη προγραμματισμένην προσεχή περιοδείαν του εις Κεντρικήν Ευρώπην η οποία θα αρχίση την 20ή Μαρτίου από την Δυτικήν Γερμανία και θα συμπεριλάβη την Τσεχοσλοβακία, Ελβετία, Στρασβούργο και Βέλγιο και όπου θα παίξη «Ιππόλυτο», «Ηλέκτρα» και «Μήδεια». Στην Τσεχοσλοβακία το «Πειραϊκό Θέατρο» πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψι, ενώ τα άλλα κράτη στα οποία θα περιοδεύση τα έχει επισκεφθή επανειλημμένως.
-Τον Ιανουάριο του 1965 είχε ανακοινωθεί ότι αναμενόταν να έλθει τον επόμενο μήνα στον Πειραιά το πρώτο εμπορικό σκάφος ατομικής ενεργείας «Σαβάννα» [
Nuclear ship Savannah], οπότε πολλές αθηναϊκές και πειραϊκές εφημερίδες προανήγγελλαν την άφιξή του και τους φόβους τυχούσης διαρροής ραδιενέργειας.
Το πλοίο πήρε τ’ όνομα από το παλαιότερο ατμόπλοιο του 19ου αιώνα, που διέσχισε τον Ατλαντικό, από την ομώνυμη πόλη
Savannah της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Το σκάφος «Σαβάννα»… θα επισκεφθή τον Πειραιά 2-8 Φεβρουαρίου» έλεγε ο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ στις 12.1.1965. Έτσι όταν αναχώρησε, δικαιολογημένα ο ημερήσιος τύπος καθησύχασε το κοινό:  
ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΙΠΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΝ ΤΟ «ΣΑΒΑΝΝΑ». Ανακοίνωσις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας αναφέρει ότι αι μετρήσεις ραδιενεργείας του περιβάλλοντος προ του κατάπλου, κατά την διάρκειαν της παραμονής και μετά τον απόπλουν του ατ
oμοκινήτου εμπορικού σκάφους «Σαβάννα», εγένοντο υπό της αρμοδίας υπηρεσίας, άνευ ουδεμιάς μυστικότητος που προβλέπονται υπό των εν υσχύϊ κανονισμών ακτινοπροστασίας. Αι εν λόγω μετρήσεις ραδιενεργείας του περιβάλλοντος, ουδεμίαν διαφοράν παρουσίασαν προ του κατάπλου, κατά την παραμονήν και μετά τον απόπλουν του πλοίου.
Ο μετρητής ήταν τοποθετημένος στην ταράτσα του Τελωνείου. Δειγματοληψίες έγιναν και στον βυθό. Το γεγονός, σημαντικό για την εποχή του, στάθηκε αφορμή εκτός από τις πολλές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, μια φωτογραφία της αφίξεως του πλοίου στην πόλη μας να τυπωθεί και να διατηρηθεί σε ένα μαθητικό τετράδιο! Το θέμα, είναι απόλυτα πειραϊκό για αυτό ένα αντίτυπο του εν λόγω τετραδίου βρίσκεται στην συλλογή μου.



Μαθητικό τετράδιο της εταιρείας Chouette (γαλλική λέξη, σημαίνει γλαύκα, κουκουβάγια) είκοσι φύλλων, με την ένδειξη ″ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ: «Σαβάννα», το πρώτον πυρηνοκίνητον πλοίον″. Βλέπουμε τον κόσμο που περιμένει να το επισκεφθεί όταν το πλοίο ελλιμενίστηκε στον προβλήτα της Ακτής Μιαούλη. Η φωτογραφία είναι του Νικολάου Στουρνάρα. Τετράδια με εξώφυλλα τουριστικού ενδιαφέροντος, (τοπία, μνημεία) αλλά και με πολλά διαφορετικά θέματα έβγαζαν οι χαρτοβιομηχανίες για την τέρψη και εκπαίδευση των μαθητών. Βρίσκεται στην συλλογή μου.

 
-Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Η. Τσιριμώκος ανεκοίνωσεν, ότι θα καταθέση σήμερον εις την Βουλήν το νομοσχέδιον «περί εκλογικών περιφερειών και νεοσυσταθέντων νομών Πειραιώς και Γρεβενών».
-Εις την διασταύρωσιν των οδών Παν. Τσαλδάρη και Σαλαμίνος της Αμφιάλης, αυτοκίνητον Ι.Χ. οδηγούμενον υπό του Γ. Περιβολάρη, ετών 29, ξυλουργού, παρέσυρε και ετραυμάτισε σοβαρώς τον εν υπηρεσία αστυφύλακα Ν. Τσαλακουβέρταν όστις μετεφέρθη εις το Τζάνειον νοσοκομείον. Ο δράστης οδηγός εξαφανισθείς μετά το ατύχημα, παρουσιάσθη αργότερον αυθορμήτως. Η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ του Ιωάννη Ευαγγελίδη την ίδια ημέρα, αναφέρει το όνομα του αστυφύλακα ως Παν. Τσαλαμονβέρτο…  



Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, η πριγκίπισσα Ειρήνη και ο ακαδημαϊκός - μέλος της διοικήσεως του Ε.Θ. Ηλίας Βενέζης, προσέρχονται στο Εθνικό Θέατρο για την επίσημη πρώτη της 11.2.1965 του έργου «Λορεντζάτσιο» του Αλφρέ ντε Μυσσέ. Πρωταγωνιστής, ο Δημήτρης Χορν. Λίγες ημέρες μετά ο Χορν «ασθένησε αιφνιδίως» και ανακοινώθηκε ότι οι παραστάσεις ματαιώνονται έως και την Κυριακή 21.2. Έτσι το Σάββατο 20.2. και την Κυριακή 21.2. παίχτηκε η κωμωδία του Μολιέρου «Ο φιλάργυρος» με τον Χριστόφορο Νέζερ. Το έργο «Λορεντζάτσιο» συνεχίστηκε από Τρίτη 23 Φεβρουαρίου. 





Δυο εκδηλώσεις στο «Πλακιώτικο Σαλόνι» της Αθήνας, οδός Δαιδάλου 15, τον Φεβρουάριο του 1965. Η πρώτη αναφέρεται στο Σάββατο 13 του μήνα. Εκεί διασκέδαζε πολύς κόσμος ερχόμενος από τον Πειραιά.

 

Εμβόλιμα θα αναφέρω ότι το Σάββατο, ώρα 22.00 της 13 Φεβρουαρίου 1965, έγιναν τα εγκαίνια του ΡΙΑΛΤΟ στην Κυψέλη. Ξεκίνησε πριν χρόνια ως θερινός χώρος για μουσικές κι άλλες εκδηλώσεις, με επιφανή την παρουσία του Γιώργου Οικονομίδη. Μετατράπηκε σε χειμερινός κινηματογράφος πρώτης προβολής 900 θέσεων.
Η διακόσμηση έγινε από τον Δημ. Φιλανδριανό. Την διανομή ταινιών ανέλαβε η επιχείρηση Αδελφοί Κουρουνιώτη και Σία Ο.Ε., το εναρκτήριο έργο ήταν «Οι τυχοδιώκτες» με τον Τζώρτζ Πέππαρτ και την Κάρολ Μπαίηκερ.
Παρόμοιο περιεχόμενο γύρω από τις πειραϊκές ειδήσεις βρήκα επίσης στις εφημερίδες ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ του εκδότη Αθανασίου Εμμ. Παράσχου και στην ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ της Ελένης Γ. Βλάχου - Λούνδρα οι οποίες είχαν κυκλοφορήσει την ίδια ημέρα.
-Εις εκκαθαριστικάς επιχειρήσεις εναντίον των δυστυχισμένων περιστεριών επεδύθη η Αστυνομία Πειραιώς. Παραπλήθυναν, λέει, οι πτερωτοί ένοικοι του Σταθμού του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, μέχρι σημείου να ρυπαίνουν όχι μόνον τον χώρο του Σταθμού, αλλά και τας… κεφαλάς των τουριστών! Έπαψαν, δηλαδή, να φέρωνται ως… αθώαι περιστεραί, εφ’ ώ και αντιμετωπίζουν το κράτος του νόμου! [ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ]

ΤΑ ΝΕΑ, εκδότης Χ. Δ. Λαμπράκης, διευθυντής ο Κώστας Νίτσος. Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 1965.
-Ζωηρά επεισόδια χθες στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιώς. Αφορμή, το ποσοστό του θεάτρου: Η Δημαρχιακή Επιτροπή, είχε εγκρίνει να μειωθή από 12% σε 6% το ποσοστό των εισπράξεων του θιάσου Διαμαντοπούλου, που θα δίδεται στον Δήμο σαν δικαίωμα χρήσεως του Δημοτικού Θεάτρου της γείτονος.
Το θέμα, εισήχθη χθες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και τελική έγκριση. Αλλά ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλ. Μαντούβαλος, εθεώρησε ότι δεν πρέπει να μειωθή το ποσοστό και είπε χαρακτηριστικά: «Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος δεν σέβεται την υπογραφή του. Ώφειλε να συμμορφωθή προς την απόφαση καταβολής ποσοστού 12%, όπως προβλέπεται από την συμφωνία, που υπέγραψε ο ίδιος».
Η φράση αυτή προεκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, απ’ αυτούς δε ο κ. Θεοφ. Κωνσταντινίδης, εχαρακτήρισε τα όσα ελέχθησαν σαν ασέβεια προς το πρόσωπο του καλλιτέχνη που έχει προσφέρει πολλά στην πόλη του Πειραιώς. Τελικά, επειδή επακολούθησαν ζωηρές αντεγκλήσεις, η συνεδρίαση διακόπηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Μερτίκα.
-Πριν διακοπεί η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Πειραιώς, εξ αφορμής ζωηρών αντεγκλήσεων μεταξύ των συμβούλων, συζητήθηκαν διάφορα θέματα.
Μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Χασανάκος ζήτησε να γίνουν ενέργειες από τον Δήμο για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου και εφετείου. Επίσης ανακοινώθηκε ότι δεν προκύπτει θέμα μεταφοράς των οίκων ανοχής της Τρούμπας στην περιοχή του Χατζηκυριακείου, όπου προβλέπεται από την κυβέρνηση να χτιστούν σχολεία. Οι κάτοικοι της παραπάνω περιοχής είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα μετά από ορισμένες προτάσεις που διαδίδονταν.      
-Ο Γιώργος Χαρίδημος, που πρόκειται να επιχορηγηθεί από τον Δήμο Πειραιά, θα διασκεδάσει αύριο το πρωί από τις 11.00 έως τις 13.00 τους φίλους του στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΑΣ Καστέλλας με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός». «Τα γέλια άφθονα, γιατί ο ήρως μας, αγράμματος αυτός διορίζεται γραφεύς προς χρήσιν των λοιπών αγραμμάτων!...». Ο πατέρας του Χρήστος είναι γνωστό ότι έπαιζε Καραγκιόζη στο θέατρο ΕΡΜΗΣ του Πειραιά από το 1926, ο ίδιος το είχε αναλάβει από το 1948 έως το 1958 περίπου. Μετά η γνώριμη φωνή του συνέχισε να ακούγεται σε σημεία της πόλης και αλλού.
-Απόψε εγκαινιάζεται το νέο θέατρο του Πειραιώς «Αυλαία», που βρίσκεται στην οδό Κουντουριώτη και Β΄ Μεραρχίας. Στο καινούργιο θέατρο θα εμφανισθή θίασος υπό την Μιράντα και τον Ανδρέα Μπάρκουλη, ο οποίος θα παρουσιάση το περίφημο έργο της Λώραιν Χάνσμπερυ «Σταφύλι στον ήλιο».

 



Το πρώτο πρόγραμμα του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ στα 1965. Εξώφυλλο και πρώτη σελίδα. Θίασος Μιράντας Μυράτ και Ανδρέα Μπάρκουλη. Το έργο “A Raisin in the Sun”, στα ελληνικά «Ένα σταφύλι στον ήλιο», έγραψε η  Lorraine Hansberry (19.5.1930 - 12.1.1965). Είχε παιχτεί πριν τέσσερα χρόνια από το Θέατρο Τέχνης, τώρα όμως η συγγραφέας δεν ζούσε πια. Βρίσκεται στην συλλογή μου.

 

 

Μια από τις πολλές κριτικές για το έργο «Ένα σταφύλι στον ήλιο» που δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο τύπο της εποχής. Κείμενο του ηθοποιού, δημοσιογράφου και λογοτέχνη Φάνη Καμπάνη. 

 
-Νέα Ανωτάτη Διοίκηση Χωροφυλακής Πειραιώς και Νήσων ιδρύθηκε με έδρα τον Πειραιά. Στην διοίκηση αυτή θα υπαχθούν, εκτός της πόλεως του Πειραιώς, και οι περιοχές Κυκλάδων και Ευβοίας, καθώς και η Διεύθυνση Μεταγωγών Πειραιώς.   

Η ΑΥΓΗ, εκδότης ο Λ. Κύρκος, διευθυντής ο Πότης Παρασκευόπουλος, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 1965.
-Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την παρουσία του 6ου στόλου στα Φαληρικά νερά και για τις αμερικανικές επιθέσεις κατά του λαού του Βιετνάμ.
  
 



Τα πλοία του 6ου στόλου στον όρμο του Φαλήρου όπως φαίνονταν πάνω από το τότε Τουρκολίμανο (Μικρολίμανο στις ημέρες μας). Καρτ ποστάλ με αριθμό 656 της ΔΕΛΤΑ του Εμμανουήλ Διακάκη και Υιού. Πίσω, έχει γραφτεί μια αφιέρωση σε εμένα προερχόμενη από τα παλιά, από μια καλή φίλη που μού εύχεται χρόνια πολλά και γρήγορα να πλησιάσω στα ελληνικά νερά … επειδή ζούσα στην Ρόδο, από αστείο την θεωρούσαμε εξωτερικό λόγω έντονου τουρισμού και της φορολογικής της ατέλειας.

 

-Η Κινηματογραφική Λέσχη Πειραιώς θα προβάλει αύριο στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «Αττικόν» Πειραιώς την ταινία του Φελλίνι «ΛΑ ΣΤΡΑΝΤΑ».
Τα γραφεία της στα 1964/65 ήταν στην οδό Αλιπέδου 4, στον πέμπτο όροφο.
Εγώ αργότερα ήμουν μέλος και θαμώνας των προβολών της στο ΣΙΝΕΑΚ.
-Το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 1965 σημειώθηκε πρωτοφανής νεροποντή και χαλαζόπτωση στην περιοχή της Αθήνας. «Ήταν τόσο μεγάλη η χαλαζόπτωση, ώστε σε πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας, το χαλάζι, μεγέθους ρεβυθιού μέχρι φουντουκιού, σωριάσθηκε και σε ύψος αρκετών εκατοστών έμεινε πολλή ώρα, μέχρι που το έλιωσε η βροχή που ακολούθησε». Στον Πειραιά η νεροποντή έπληξε ιδιαίτερα τις ακραίες συνοικίες Απόλλωνα, Καμινίων, Μοσχάτου, Ρέντη και Νέου Φαλήρου. Πλημμύρισαν πολλά καταστήματα και σπίτια. Οι συγκοινωνίες διακόπηκαν και αποκαταστάθηκαν τις απογευματινές ώρες. Οι ποταμοί Κηφισός και Ιλισός παρέσυραν στο Μοσχάτο τις εγκαταστάσεις της υπαίθριας λαϊκής αγοράς της οδού Πίνδου - Κατσώνη. «Στην οδό Πειραιώς, όπου όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν αποχετευτικά έργα, η συγκοινωνία διακόπηκε εντελώς, πολλοί δε επιβάτες αυτοκινήτων πανικοβλήθηκαν, εγκατέλειψαν τα παγιδευμένα οχήματα και κατέφυγαν στα γειτονικά σπίτια».

 


Η ταινία «Κάνε με πρωθυπουργό» παιζόταν τον Φεβρουάριο του 1965 και στον πειραιώτικο κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
 
 
Η ΑΥΓΗ, Κυριακή 2 Μαΐου 1965.
-Η εργατική πρωτομαγιά εορτάστηκε χθες στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Την συγκέντρωση οργάνωσε η «Ευρεία Δημοκρατική Συνδικαλιστική Συνεργασία».
-Η εταιρεία «Κόνφερανς Εγγύς Ανατολής και Ατλαντικού» επέβαλε επίναυλο σε όλα τα πλοία που ξεφορτώνουν στο λιμάνι του Πειραιά. [Ναύλος: το αντίτιμο που πληρώνεται για την μεταφορά ανθρώπων ζώων ή εμπορευμάτων με πλοίο. Επίναυλος: το ποσοστό προσαύξησης του ναύλου, ο επιπλέον, ο πρόσθετος ναύλος].
Δεν είχαν γίνει σημαντικά έργα στο λιμάνι ώστε να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό σε μηχανήματα, με ευρύχωρες αποθήκες και κατάλληλα κρηπιδώματα. Η αύξηση της εμπορικής κίνησης ήθελε δραστικές βελτιώσεις. Υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η προσέλευση μεταφορικών πλοίων αφού ήδη θεωρείται ένα από τα ακριβότερα λιμάνια. Τελικά υπάρχει κίνδυνος τον επίναυλο θα πληρώσουν οι πολίτες με την ανατίμηση των ειδών λαϊκής κατανάλωσης. Οι αποθήκες κρατούνται γεμάτες για πολύ καιρό και εισπράττονται υψηλά αποθήκευτρα. «Χθες περί τα 15 πλοία παρέμεναν φορτωμένα περιμένοντας τη σειρά τους για να ξεφορτώσουν γιατί όλα τα κρηπιδώματα ήσαν κατειλημμένα». Θα γίνουν ειδικές συσκέψεις για την επίλυση του προβλήματος. Επίσης η ατμοπλοϊκή κοινοπραξία «Αμετιλέ» των Ιταλικών λιμένων Ανατολικής Μεσογείου απεφάσισε την επιβολή επιναύλου 10% από 5.5.1965 για φορτία με προορισμό τον Πειραιά… πράγμα που έκαναν κι άλλες κόνφερανς.       
-Εβδομάδα Βουλγαρικού κινηματογράφου στο ΡΕΧ Αθηνών, ΗΛΥΣΙΑ Θεσσαλονίκης και ΟΛΥΜΠΙΟΝ Πειραιώς. Επίσημη παράσταση στον ΟΛΥΜΠΙΟΝ, την Τρίτη 4.5.1965, στις 10.30 μ.μ. 
 
Η ΑΥΓΗ, Κυριακή 20 Ιουνίου 1965.
-Δευτέρα 21 Ιουνίου 1965, ώρα 8 μ.μ. Εγκαίνια της Πανελλήνια Έκθεσης Θαλασσογραφίας στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου. Την οργάνωσε η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς. Ήταν η τέταρτη στην σειρά από τις 25 συνολικά.
-Σύμφωνα με τις εφημερίδες, τον Φεβρουάριο του 1965, τα δρομολόγια γραμμής Αργοσαρωνικού έκαναν τα παρακάτω πλοία: ΑΙΓΙΝΑ, ΚΑΜΕΛΙΑ, ΜΑΡΙΩ, ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΝΕΡΑΪΔΑ, ΣΑΡΩΝΙΣ, ΥΔΡΑ.
Τα πλοία της κοινοπραξίας ΕΛΕΝΑ, ΕΡΙΕΤΤΑ, ΜΑΡΙΝΑ, πήγαιναν Σουβάλα - Αγία Μαρίνα Αίγινας. 
Το Δ/Π ΜΑΡΙΛΕΝΑ Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ίο, Οία, Θήρα. 
Το Α/Π ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ (αυτό πήγαινε νομίζω Κυκλάδες, έφτανε μέχρι Σάμο - Ικαρία, και σε λιμάνια της Πελοποννήσου).
Το ΕΣΠΕΡΟΣ και το ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ πήγαιναν Ηράκλειο.
Το ΦΑΙΣΤΟΣ, στα Χανιά.
Το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Άγιο Κήρυκο, Καρλόβασι, Βαθύ Σάμου.
Το ΛΗΜΝΟΣ Κέα, Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο, Σύρο.
Το ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ, έκανε την διαδρομή Πάτρα - Κέρκυρα.
Το ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Πάτρα, Κέρκυρα, «Βρινδήσιον».
Το ΑΓΓΕΛΙΚΑ, Χίο - Μυτιλήνη.
Το ΚΑΝΑΡΗΣ, Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο.
Το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, στα Δωδεκάνησα.

 

 

Κατάλογος των πειραιώτικων κινηματογράφων με τις ταινίες που έπαιζαν την Κυριακή 20 Ιουνίου 1965.


Η ΑΥΓΗ, Κυριακή 7 Μαρτίου 1965.
-Ο Γιώργος Χαρίδημος θα δώσει παράσταση στον κινηματογράφο «Ολυμπιάς» την Κυριακή 7.3.1965 στις 11 π.μ.


 
 
Μάρτιος 1965. Διαφημίσεις προβολής ελληνικών ταινιών ήταν πολύ διαδεδομένες στις αθηναϊκές και επαρχιακές εφημερίδες. Εδώ βλέπουμε το «Αφήστε με να ζήσω» που παίχτηκε στο «Χάι-Λάιφ» του Πειραιά αλλά και το «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» που σύντομα παίχτηκε και στην πόλη μας. Το «Φίλησέ με, κουτέ», παραπέμπει στην ταινία “Kiss me, Stupid”, του 1964, σκηνοθέτης ο Billy Wilder με τους Din Martin, Cliff Osmond, Kim Novak, Ray Walston, Felicia Farr κ.ά.
  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου