Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Πληροφορίες από την εφημερίδα ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ του 1975 - 1979.


                                                                               Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Στα 1975-1979 βρισκόμουν ανάμεσα στον Πειραιά, στην Ρόδο και στον νομό Έβρου.
Με την εκκαθάριση φύλλων εφημερίδων εκείνης της εποχής που βρέθηκαν στην κατοχή μου από το αρχείο του δικηγόρου και δημοτικού σύμβουλου Θεοφάνη Κωνσταντινίδη, πριν τα πετάξω επειδή δεν είναι πλήρη (κυρίως λείπουν οι ενδιάμεσες σελίδες), διάβασα και έφερα στην μνήμη μου πολλά πράγματα, γενικού και πειραϊκού ενδιαφέροντος. Κάποια θέματα ελκυστικού περιεχομένου παρουσιάζονται εδώ.
Στο προκείμενο αναφέρομαι σε φύλλα της εφημερίδας ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ που δυστυχώς αφού έκανε τον κύκλο της από το 1897 έπαψε να κυκλοφορεί. Ευνόητο είναι ότι συμπλήρωσα τις παρεχόμενες πληροφορίες με αρκετές σημειώσεις προερχόμενες από το προσωπικό μου αρχείο.


               Η ταυτότητα της εφημερίδας ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ όπως δημοσιευόταν στα 1975 και στα 1979.

 

Τον Φεβρουάριο του 1975 θυμάμαι ότι άγνωστος είχε ανεβεί στον έβδομο όροφο του καταστήματος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ στην οδό Φίλωνος και έκλεψε από το ταμείο το αναφερόμενο ποσό των 65.359 δραχμών.
  
Χρονογράφος, Πέμπτη 15 Μαΐου 1975.
-Θέατρα
ΑΥΛΑΙΑ. Θίασος Γιάννας Βαλέντη. Μάνου Βενιέρη: Η Παραμυθατζού, μουσική κωμωδία. Σύμπραξις Νίκου Παπαναστασίου. Σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου. Χορογραφίες Μανώλη Καστρινού. Μουσική και τραγούδια Βασίλη Αρχιτεκτονίδη. Σκηνικά Πέτρου Καπουράλη. 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Θίασος κωμωδίας Ρένας Βλαχοπούλου. Δημήτρη Ψαθά «Η Χαρτοπαίχτρα». Σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου. Σκηνικά Πέτρου Καπουράλη.
ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. 34ου Συντάγματος. Θίασος Γιάννη Γκιωνάκη. Δημήτρη Ψαθά «Το ανθρωπάκι». Τιμή 100 δραχμές.
ΚΥΒΟΣ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 12. Ιδρυτής ο σκηνοθέτης παραγωγός και ηθοποιός Γιάννης Γεωργιάδης στα 1974. Βικτόρ Λανού «Το ανοιχτήρι», πρεμιέρα στις 14.3.1975. Το πρώτο έργο της σεζόν ήταν εκείνο του Μπρεχτ «Ο Σβέυκ στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο» που παίχτηκε μέχρι τις 2.3.1975.
Την εκμετάλλευση των θεάτρων Δημοτικό, Αυλαία και Πειραϊκό Λυρικό είχαν οι θεατρικές επιχειρήσεις του Μπάμπη Κράλιοβιτς.
-ΗΝΩΜΕΝΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ιδιόκτητα γραφεία στο μέγαρο της Ακτής Μιαούλη 65 (5ος όροφος).
-ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΓΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, Αριστοτέλους 6, Δραπετσώνα.
-ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ, ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΞΟΧΩΝ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 16.
Άπρακτος έφυγε άγνωστος διαρρήκτης από το εφοπλιστικό γραφείο του Αγ. Σορούλα επί της οδού Γούναρη 21-23, διότι δεν βρήκε να κλέψη τίποτε».
Η Βιβλιοθήκη Παν. Πιπινέλη που είχε δωριθεί στον Δήμο Πειραιώς  λειτουργούσε στον β΄ όροφο του δημαρχιακού μεγάρου.
   
[ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ, 8.7.1975: Στις 5.7.1975, βράδυ Σαββάτου, έγιναν στο Πασαλιμάνι τα εγκαίνια του νέου πλοίου ΔΕΛΦΙΝΙ ΕΞΠΡΕΣ της Ναυτιλιακής Εταιρίας Ταχυπλόων Σκαφών Αργοσαρωνικού ΚΑΠΑΝΤ ΕΠΕ. Κατασκευάστηκε από ειδικό κράμα αλουμινίου, είναι αυτοματοποιημένο και κλιματιζόμενο, ταχύτητα 25 κόμβων με 220 θέσεις για επιβάτες.
Στις 8 Ιουλίου παίχτηκε στην Καστέλλα από το ΜΠΡΑΖΙΛ ΤΡΟΠΙΚΑΛ η ρεβύ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΡΙΟ. Επίσης δεν θα έλθουν οι νέοι σολίστ με το κλιμάκιο των σοβιετικών μπαλέτων Μπολσόϊ, αντ’ αυτών ο Θ. Κρίτας φέρνει για την πρεμιέρα της 9.7. τα φολκλορικά σοβιετικά μπαλλέτα της Γεωργίας που είχαν ξανάρθει πριν δώδεκα χρόνια στον κινηματογράφο «ΠΑΛΛΑΣ».
Ένδεκα παραστάσεις θα δώσει στο ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ (για πρώτη φορά σε υπαίθριο θέατρο) ο ερμηνευτής του φλαμένγκο Ραφαέλ ντε Κόρντοβα.] 

Χρονογράφος, Τετάρτη 23 Ιουλίου 1975.
-Χθες η Χριστίνα Ωνάση έγινε σύζυγος του 30χρονου Αλέξανδρου Ανδρεάδη, δευτερότοκου γιου του καθηγητή Στρατή Γ. Ανδρεάδη, ο οποίος υπηρετεί στρατιώτης από 18μηνο. Σαν πολίτης είναι διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Ελευσίνος. Ο γάμος έγινε στις 20.15΄ σε περιορισμένο οικογενειακό κύκλο στο εκκλησάκι της Αιξωνής προς την Άνω Γλυφάδα.
-Θέατρα.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ. Σοβιετικά Γεωργιανά Μπαλλέτα. Τιμαί 200, 150, 100.
ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟΝ. Λαϊκές συναυλίες συγκροτήματος Μαρίζας Κωχ, καθημερινώς (εκτός Δευτέρας), 9.30 μ. μ. Τιμαί εισιτηρίων 100 - 70 και φοιτητικά - μαθητικά 50.
ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΛΥΡΙΚΟ. Θίασος Νίκου Ξανθόπουλου, Γιάννας Βαλέντη, Γεωργίας Βασιλειάδου, «Ρόδος και Πασαλιμάνι, πού το παν οι Αμερικάνοι». Μιούζικαλ του Μάνου Βενιέρη με μουσική Κώτσα Καπνίση. Τιμή 100 δραχμές.
-Κινηματογράφοι
ΑΝΕΣΙΣ Αστυνόμος
ΑΠΟΛΛΩΝ Καθάρματα
ΑΡΜΟΝΙΑ Νέον Έργον
ΓΚΛΟΡΙΑ Ανταλλέν 31
ΖΕΑ Τα εκατομμύρια που καίνε
ΚΑΣΤΕΛΛΑ Τζέντλεμαν πορτοφολάς
ΟΛΥΜΠΙΑΣ 7 φορές 7
ΠΑΛΛΑΣ Μπροστά στον καθρέπτη έμαθα τον έρωτα
ΣΠΛΕΝΤΙΤ Εκτελεστής υπεράνω νόμου
-Ο αστυνομικός διευθυντής Πειραιώς Κ. Λαδιάς μείωσε το όριο ταχύτητας στην Ακτή Κουμουνδούρου σε 40 χιλιόμετρα ωριαίως «προς ασφαλή διεξαγωγήν της κυκλοφορίας».
-Το Χρηματιστήριον Εμπορευμάτων Πειραιώς, οδός Δημητρίου Γούναρη 21-23, στις 4.10.1975 προκήρυξε διαγωνισμό για την μεταφορά των επίπλων, γραφείων, βιτρινών και λοιπών οργάνων και την εγκατάστασή τους «εις κτίριον εντός ακτίνος ενός περίπου χιλιομέτρου από τα σημερινά γραφεία».
Ένας Αιγύπτιος, ο Μωχαμέντ Αμπτάν, 27 ετών, στην οδό Φίλωνος, με σπασμένη φιάλη, ετραυμάτισε, τον Στέργιον Μανώλογλου 31 ετών σερβιτόρον κέντρου διασκεδάσεως».

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 1976.
Στο θυελλώδες δημοτικό συμβούλιο της χθεσινής ημέρας που δεν προσήλθε ο δήμαρχος Βουλόδημος, έγινε επίθεση κατά του προέδρου του Γ. Αράπη (είχε εκλεγεί από την πλειοψηφία με ψήφους 20 από τους 21).
Αναφέρθηκαν στο Σχιστό, που εκεί ο δήμος είχε κτηματική περιουσία. Υπήρχε κίνδυνος να χαθεί η απαλλοτριωμένη έκταση ένδεκα στρεμμάτων για λειτουργία της χαβούζας, αν δεν γίνει σε άλλο χώρο, υπόθεση που κρατάει από το 1972 που είχε σταλθεί έγγραφο του Οργανισμού Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΟΑΠ) ενδιαφερόμενου να βρει χώρο για να εκκενώνει τα βυτιοφόρα. Τότε είχε δεχθεί το υπουργείο, παρέμεινε όμως στάσιμο. Επί δημαρχίας Ζέππου στα 1974 είχε ανακινηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης και ο δήμος ήταν σε αναμονή. Με απόφαση του Αναπληρωτή Νομάρχη Πειραιώς (ΦΕΚ 268/ 21/11/1975) απαλλοτριώνονται τα ένδεκα στρέμματα στο Σχιστό Κερατσινίου για την «δημιουργία Κέντρου Εκκενώσεων Βόθρων. Ο Δήμος Περάματος εξέδωσε το υπ’ αριθ. 451αρνητικό ψήφισμα στην συνεδρίασή του της 19.1.1976: «θεωρούμε εγκληματική την μελετουμένη δημιουργία χαβούζας στην περιοχή».
Παράλληλα όμως ο ΟΛΠ ζήτησε 130 στρέμματα με την διάθεση να πληρώσει γύρω στα 300 εκατομμύρια. Επίσης διάφορες επιχειρήσεις έδειξαν πρόθεση να μισθώσουν χώρους στο Σχιστό.
Στα παραπάνω, αλλά και σε άλλες υποθέσεις ο Αράπης έδειξε αμέλεια και ήταν φανερό ότι υπονόμευε τον δήμαρχο. Με την εξέλιξη της διαδικασίας ο γραμματέας του προεδρείου δήλωσε ότι είχε θιχθεί από τις καταγγελίες και για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε. Έτσι «η πρωτοφανής εις τα δημοτικά χρονικά επεισοδιακή και εκρηκτική συνεδρία, ελύθη ολίγον προ του μεσονυχτίου χωρίς εννοείται να συζητηθούν καν τα θέματα της ημερησίας διατάξεως».     
-Το δημοτικό οικόπεδο στην Κολοκοτρώνη και Βενιζέλου (κληροδότημα Πλαΐτη) παραχωρήθηκε παράτυπα για εκμετάλλευση την περίοδο των εορτών σε ιδιώτη πωλητή.
-Ο Δήμος Νικαίας στις 6.2.1976, σε φανερό πλειοδοτικό επαναληπτικό διαγωνισμό, θα προβεί σε εκποίηση «των κοντών στεφάνων των, εις το Δημοτικόν Νεκροταφείον Νικαίας «Η ΑΝΑΛΗΨΙΣ» κατατεθειμένων επί των σορών εις τα τελουμένας κηδείας. Οι κοντοί είναι απλοί και τρίποδες· οι τρίποδες υπολογίζονται εις τρεις (3) απλοί έκαστος. Τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσόν των δέκα (10) δραχμών δι’ έκαστον κοντόν… Διάρκεια της εκποιήσεως, από της υπογραφής της συμβάσεως έως της 31ης Δεκεμβρίου 1976…».
-Στο Γ΄ Α. Τ. παρουσιάστηκε ο αδελφός του Λεωνίδα Φωτάκου, ιδιοκτήτη του Κάβο Ντόρο, Βασίλης Φωτάκος ως υπεύθυνος τραυματισμού του Π. Κανακάκη την περασμένη εβδομάδα «όπου ως γνωστόν έγιναν τα επεισόδια μεταξύ των τεσσάρων της παρέας που πήγαν να τα σπάσουν και του προσωπικού του Κέντρου». Στον αξιωματικό υπηρεσίας παρέδωσε ένα περίστροφο και σφαίρες των 20 χιλιοστών.

 



Στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ συναντάμε πολλές διαφημίσεις του ξενοδοχείου ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ όπου γίνονταν πλειστηριασμοί έργων τέχνης, επιδείξεις μόδας, μουσικές - χορευτικές βραδιές και εκδηλώσεις.  

 


-Ο Πειραιώτης ποιητής Στέλιος Γεράνης ετιμήθη με το Κρατικό βραβείο ποιήσεως για το βιβλίο του «Τα μικρά μου θαύματα». Το βραβείο που συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 50.000 δραχμών, αποτελεί τιμή για τον πνευματικό Πειραιά, στον οποίο ο εκλεκτός ποιητής προσφέρει τις υπηρεσίες του.
[Στέλιος Γεράνης. τα μικρά μου θαύματα. εκδόσεις κέδρος. {Αθήνα, 1974. Στοιχειοθετήθηκε και τυπώθηκε στο τυπογραφείο Π. ΚΑΛΚΑΤΖΑΚΟΥ και Σία Ε.Ε. Εξώφυλλο: ο ζωγράφος ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ}. Διαστάσεις 24Χ17,2 - σελίδες 64]



Η ποιητική συλλογή του Στέλιου Γεράνη (φιλολογικό ψευδώνυμο του Στέλιου Παναγιωτόπουλο, 5.12.1920 - 3.2.1993) που απέσπασε το κρατικό βραβείο. Αντίτυπό της βρίσκεται στην συλλογή μου.



Πανικός από τηλεφώνημα αγνώστου φαρσέρ ότι ετοποθετήθη ωρολογιακή βόμβα εις το Δημαρχείον Πειραιώς». Χθες στις 7.30 μ. μ. το τηλεφώνημα έθεσε σε ακινητοποίηση τις αστυνομικές αρχές. Έγινε εξονυχιστικός έλεγχος χωρίς αποτέλεσμα. Το τηλεφώνημα υπήρξε φάρσα κάποιου ασυνειδήτου.

[Το καλοκαίρι του 1976 το ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στην Βασιλίσσης Σοφίας και Σωτήρος, τηλ. 428.853, ο θίασος Αλέκου Αξεξανδράκη - Νόνικας Γαληνέα έπαιξε το έργο του Μπέρναντ Σλέιντ «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα». Μετάφραση, Παύλος Μάτεσης. Σκηνικά, Διονύσης Φωτόπουλος. Μουσική επιμέλεια, Ζακ Μεναχέν. Κείμενα, Ζάχος Χατζηφωτίου. Σκηνοθεσία, Ανδρέας Βουτσινάς.
Το Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Καστέλλας, τηλ. 425.498, λειτουργούσε καθημερινά στις 21.30 μ.μ. Τα εισιτήρια προς 200 και 150 δραχμές, προπωλούνταν στην Αθήνα, κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Υπήρχε λεωφορείο του ΕΚΤΕΛ ειδικά για τις παραστάσεις του από Αμαλίας και Ξενοφώντος στις 20.45 μ.μ. και από το θέατρο στην Πλατεία Συντάγματος.
Να επισημάνω ότι στην τακτική συνεδρία του της Παρασκευής 17 Ιουλίου 1976, το Δημοτικό Συμβούλιο μετονόμασε το μέχρι πρότινος Σκυλίτσειο Θέατρο, σε Βεάκειο. Η απόφαση ελήφθη από 20 σύμβουλους από του συνολικά 31, αν και έλειπαν κάποιοι. Άλλες προτάσεις που απορρίφτηκαν, Μενάνδρειον, Τερψιχόρη.   
Το θέατρο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ στην 34ου Συντάγματος, τηλ. 421.480, παρουσίασε το «Όχι θα κάτσω να σκάσω» των Λαζαρίδη, Αθερινού, μουσική Αρχοντίδη με τους Μάρθα Καραγιάννη, Τάσο Γιαννόπουλο, Τάκη Μηλιάδη, Μαίρη Μεταξά, Καστρινό, Ζώκα, Μπάμπη Ανθόπουλο, Νίτσα Μαρούδα, Δάκη και Γιάννη Φέρμη]      

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ, Παρασκευή 12 Αυγούστου 1977.
-Το ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου, έργο του Κανακάκη, δωρεά Ιωάννη Μελετόπουλου, θα στηθεί στην πόλη αν και υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για την καλλιτεχνική του αξία. «Ο μεν κ. Βασιλάτος είπε χαρακτηριστικά ότι το άγαλμα μοιάζει μάλλον στο… Λένιν παρά στο Βενιζέλο, η δε δις Εγγλέζου (ζωγράφος) το απεκάλεσε φρικτό κατασκεύασμα». Τελικά τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 4.5.1978.
-Το Βεάκειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Πειραιώς: Χορωδία και μπαλλέτο του Σοβιετικού Ναυτικού.
Δελφινάριο: Θεατρικές επιχειρήσεις αδελφών Μαροσούλη. Επιθεώρηση των Κ. Νικολαΐδη - Ιακωβίδη - Πυθαγόρα, ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ. Βέγγος, Παπαγιαννόπουλος, Σταυρίδης, Λυγίζος, Παπαναστασίου, Κάτια Αθανασίου. Σκηνοθεσία Φώτης Μεταξόπουλος. Σκηνικό Νίκου Πετρόπουλου. «Πλούσιος φωτιστικός διάκοσμος και πριν από κάθε παράσταση βεγγαλικά στον Πειραϊκό ουρανό!».
-Πειραϊκό Λυρικό, θίασος Χρόνη Εξαρχάκου, Κωμωδία του Λάκη Μιχαηλίδη ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ ΚΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ.
Πειραιεύς, Δέσποινα Στυλιανοπούλου – Γ. Τσάμη ΜΙΑ ΜΑΡΙΑ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ.     

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 1978.
-Το θέατρο ΑΥΛΑΙΑ έπαιζε το έργο ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΤΑ ΜΟΥ (Παπανίκα - Ζαχαριάδης - Ζαχαροπούλου - Μπρούσαλης.
Το θέατρο ΚΥΒΟΣ, θίασος Γιάννη Γεωργιάδη, ΕΔΩ ΡΟΒΙΝΣΩΝΑΣ.
Το θέατρο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ, επιθεωρησιακή κωμωδία των Καραγιάννη Σακελλάρη, Η ΖΩΖΩ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΤΣΟΣ (θίασος Ζωζώς Σαπουντζάκη με τους Ν. Βασταρδή, Ν. Τσούκα κ.ά.)
Σκληρό πορνό πρόβαλε στον κινηματογράφο του «Βαρβάρα» στα Καμίνια ο Χαράλαμπος Ιωσηφίδης και συνελήφθη υπό οργάνων της υπηρεσίας ηθών και λεσχών της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς. Η ταινία, χωρίς τίτλο και υπότιτλους, ξένης παραγωγής κατασχέθηκε και ο κινηματογραφιστής παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω». Το σινέ Βαρβάρα είχε ως τακτικούς θαμώνες πολλούς «ανήσυχους» νέους στην εποχή της λειτουργίας του.  
-Διακόσιες χιλιάδες δρχ. και χρυσαφικά αξίας 50.000 δρχ. πήρε σα προκαταβολή, ο Χ. Π., 24 ετών, ηλεκτρολόγος, για να παντρευτεί τη κόρη της Θ. Δ., Πολυτίμη, 25 ετών. Αυτά ανέφερε σε μήνυση που κατέθεσε χθες στην αστυνομία, η μέλλουσα πεθερά, με την οποία ζητάει την ποινική δίωξη του προικοθήρα. Λεπτομέρεια: Κατά την τελετή της μνηστείας που έγινε στο σπίτι της νύφης χρύσωσαν τον υποψήφιο γαμπρό και άλλοι συγγενείς της νύφης».

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 1979.
-Το θέμα του Δελφιναρίου ρυθμίστηκε οριστικά. Ο δήμαρχος Γεώργιος Κυριακάκος συνάντησε τον Αχιλλέα Καραμανλή (Υπουργός Προεδρίας επί θεμάτων Αθλητισμού)  και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Σουφλιά όπου τους ενημέρωσε για τις απόψεις του Δήμου. Η διακοπή λειτουργίας του Δελφιναρίου Δημοτικού Θεάτρου θα ζημίωνε την πόλη κατά πέντε εκατομμύρια. «Το θέατρο θα λειτουργήσει οπωσδήποτε εφέτος, όπως είναι και όπου βρίσκεται». Επίσης η απόδοση του γηπέδου του Δελφιναρίου στον Πειραϊκό Σύνδεσμο «σε καμία περίπτωση δεν θα παραβλάψει τα δημοτικά συμφέροντα». Όλη αυτή η συζήτηση γινόταν πριν ξεκινήσουν τα έργα για να χτιστεί το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας…
-Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 27.2. θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η «Λήψη απόφασης για τη δωρεάν παραχώρηση 120 μέτρων διακοσμητικών σημαιών (συνιάλα) στον Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων «Μπαϊκούτση». Τον ίδιο Μάιο ο Όμιλος έκφρασε τις ευχαριστίες του στον δήμαρχο για τις σημαίες που διέθεσε ο δήμος για τον εορτασμό τους.
-Το Σάββατο 24.2. ο Όμιλος Χειμερινών Κολυμβητών Πειραιώς δίνει τον αποκριάτικο χορό του στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.
-Μετά από «σκληρές» διαπραγματεύσεις των οικείων της 19χρονης που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τέσσερις νεαρούς Πειραιώτες, η Ο. Σ. απέσυρε χθες τη μήνυση και οι «βιαστές» της αφέθηκαν ελεύθεροι. Έτσι έληξε άδοξα η μάχη της τιμής που δόθηκε στα δυο στρατόπεδα της 19χρονης και των τεσσάρων νεαρών».

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ, Τρίτη 22 Μαΐου 1979.
-Υπό την αιγίδα του Πειραϊκού Συνδέσμου, με τις διατάξεις του νόμου 576/1977 λειτουργεί το Λύκειο Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, έτος ιδρύσεως 1901, Καραΐσκου 153 και το Λύκειο Ραδιοτηλεγραφητών Εμπορικού Ναυτικού, έτος ιδρύσεως 1931, Καραΐσκου 104. Φοίτηση τριετής. Έχουν καθιερώσει εκπαιδευτικά ταξίδια. Διευθυντής της Σχολής Ασυρματιστών Ε. Ν. είναι ο Δημήτρης Περγάμαλης. Εφέτος την ψυχαγωγία - ειδίκευση προσέφερε στους σπουδαστές, η Ναυτιλιακή Εταιρία ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ των αδελφών Ανδρέα και Γεωργίου Ποταμιάνου. Με το πλοίο ΩΚΕΑΝΟΣ επισκέφτηκαν νησιά του Αιγαίου και το Κουσάντασι.
-Αγώνας δρόμου στην μνήμη Λαμπράκη (στα πλαίσια της Β΄ μεταδικτατορικής Συνδιάσκεψης Ειρήνης) έγιναν στις 21 Μαΐου από το Δημαρχείο έως το Στάδιο Καραϊσκάκη με σαράντα αθλητές. Ακολούθησε στο Στάδιο συναυλία Θεοδωράκη με συμμετοχή Τσιτσάνη, Μπέλλου και άλλων.
-Το νέο Δελφινάριο (το αρχικό σχεδίασμά του λειτούργησε στα 1971) ο δήμος πρότεινε να διαθέτει 3.500 θέσεις από το παλαιό που είχε 2.800. «Κάθε δαπάνη του δημοσίου για έργο, να εξυπηρετεί όχι μόνο το παρόν, αλλά και το άμεσο μέλλον».
-Στην πλατεία Σερφιώτου υπήρχε η καφετέρια - σνακ μπαρ ουζερί
ARJUNA του Πέτρου και του Χρυσόστομου.
-Η Εταιρία Θαλασσίων Μεταφορών Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ Α.Ε. είχε τα γραφεία της στην Ακτή Μιαούλη 35-39.

 


             Παπαδόπουλος και.. CIA. Παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, Φεβρουάριος 1975.

 



                           Η Χαρτοπαίχτρα. Παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, Μάιος 1975.







Το θεατρικό έργο «Η Παραμυθατζού» που παίχτηκε στο ΑΥΛΑΙΑ. Επίσημη «πρώτη» έγινε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 1975. «Ο Μπάμπης Κράλιοβιτς, ο αξιέπαινος αυτός Πειραιώτης, επέτυχε αναμφισβήτητα σαν θεατρικός επιχειρηματίας, γιατί στα 11 χρόνια με το θέατρο «Αυλαία», έγινε δυνατό να δείξει πως στόχος του είναι να προσφέρει στο Κοινό όλο και κάτι καλλίτερο, σε ό,τι αφορά την εκλογή των έργων και των καλλιτεχνών, που παίρνουν μέρος σ’ αυτά. Άξια συνεργάτις του είναι η γυναίκα του, η γνωστή και δημοφιλής ηθοποιός Γιάννα Βαλέντη». [Χρονογράφος, Τετάρτη 12.2.1975].
Ο Μάνος Βενιέρης (ο συγγραφέας του έργου και ηθοποιός στον ρόλο του ψαρά) γεννήθηκε στην Νίκαια. Έκανε μεταγλωττίσεις σε πολεμικές σειρές, όπως στο «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» φωνή του πρωταγωνιστή Μichael Landon, στους Γουόλτονς, στην «Οδύσσεια του διαστήματος» φωνή Οδυσσέα, σε καρτούνς όπως στον «Σκυλόγατο» φωνή του σκύλου, κ.α.]. Πειραιώτες είναι και οι Ντίνος Φρεζάδος (ρόλος του μπαλωματή), Νίκος Παπαναστασίου (δάσκαλος του χωριού), Λεωνίδας Νικολαΐδης (καπετάν Γιώργης). Έπαιξαν και οι Ελπιδοφόρος Γκότσης, Μάκης Λιβαδάς, Ζωή Ρίζου, Ταϋγέτη, Χαρά Αποστόλου, Τζένη Φωτίου, Λουκία Κρίκου κ.ά. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην γραφική Τζιά. 

Στις φωτογραφίες η Γιάννα Βαλέντη με τον Νίκο Παπαναστασίου και η ίδια με τον συγγραφέα και ηθοποιό Μάνο Βενιέρη.    











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου