Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Στην Αττική και στην Αθήνα από τα έτη 1904 μέχρι τα 1958.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

  

ΣΥΡΟΣ - ΑΘΗΝΑ 1904. CARTE POSTALE. Από τις αμέτρητες κάρτες που κυκλοφόρησαν και ταχυδρομήθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, εισαγόμενες από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να γίνουν αντικείμενα συλλογής, παρουσιάζω αυτή με την χαριτωμένη απεικόνιση γατιών μέσα σε βάρκα. «Καγώ σας ενθυμήθην πολύ την πρώτην Μαΐου, εύχομαι και ημείς / υπήγον εις την εξοχήν με την θείαν σου Ευτυχίαν και της εδιηγώμην πόσον ωραίαν επεράσαμε πέρισυ μαζύ. Εδώ δεν έβρεξε διόλου. Σε φιλώ Ισαβέλλα. Σύρος 19 Μαΐου 1904». Παραλήπτης: «Κύριον Στέλιον Κρ. Αίσωπον Ζαΐμη 8 α. Αθήνας».

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Οπτική ψευδαίσθηση. Δεν φαίνεται να είμαστε στην ακρογιαλιά αλλά οι δυο κοπέλες καθισμένες σε χαλάκι έχουν φόντο μια ζωγραφική παράσταση που παραπέμπει σε μεγάλο μπαλκόνι που μπορεί αυτό να βλέπει προς τη θάλασσα... "25 ΔΡΑΧ ΤΑ 6/ Στο ΦΩΤΟ - ΡΑΔΙΟ Ι. ΓΕΩΡΓΑΛΑ/ ΑΘΗΝΑΙ ΣΤΑΔΙΟΥ 36/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ΡΕΠΟΥΛΗ 35". (Η οδός Εμμανουήλ Ρέπουλη = η Σωτήρος Διός).

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ 1929. «Γλυφάδα 1929» έτσι τουλάχιστον γράφει η πίσω όψη, εγώ όμως επιμένω να παρουσιάζω πιο πολύ τις μορφές των ανθρώπων ενταγμένες όπως τραβήχτηκαν στον χώρο και στον χρόνο προβολής τους.

 

 

 

 

«Athènes Faliro le 20 / 7 / 30». Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον και τους ανθρώπους της... μια μακρά ζωή βλέπει τις αλλαγές και συγκρίνει καταστάσεις. Όμως τίποτα δεν είναι αναστρέψιμο.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. «Ενθύμιον 23 Ιουλίου 1933 Φάληρον». Τρεις νέοι με τα μαγιό όπως ήταν τότε του συρμού (της μόδας δηλαδή).

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ - ΖΑΠΠΕΙΟ 1938 Xαρά και εργασία. Freude und Arbeit. Joy and Work. Joie et Travail. Alegria y Trabajo. Η ξακουστή έκθεση στο Ζάππειο του 1938. Μια σπάνια φωτογραφία της συλλογής μου: «ΖΑΠΠΕΙΟΝ Έκθεσις χαρά και εργασία 21 - 5 – 38». Χαρακτηριστικό της κατάστασης, αυτό που έγραψε στην πίσω όψη ένας από τους εικονιζόμενους: «Τρελλό πράμμα». Πράγματι από τότε η έκφραση ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ χρησιμοποιήθηκε για πολλούς σκοπούς. Επίσης την ίδια ημέρα 21 Μαΐου 1938 είχαμε στο Ζάππειο και την επίσημη έναρξη του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Χαρτί LEONAR.

 

 

 

 


ΑΘΗΝΑ. Ξέγνοιαστες στιγμές ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε πότε και πού έζησαν.. Διαστάσεις των φωτογραφιών, 6Χ6 εκ. "ΑΛΕΞ. ΓΑΖΙΑΔΗΣ/ ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 14/ ΤΗΛ. 31-212"

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ. Χαρές του καλοκαιριού 1938. Στην απείραχτη ακόμη παραλία του Σαρωνικού, ο Νίκος, ο Γιάννης, η Λιλή, η Μπούλη, η Λένα, η Ρίρη... σε μια βαρκάδα που μας άφησε μόνο την εικόνα της αφού ο χρόνος μάς στέρησε κατά πάσα πιθανότητα τους ανθρώπους.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ - ΒΑΡΚΙΖΑ 1940. «Εν Βάρκιζα τη 28ης Μαΐου 1940 Εκδρομή σχολείου ΘΕΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγγελική Ν. Κεχαγιά». Πρόκειται για την Σχολή Αποστολοπούλου στην Καλλιθέα (1934).

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ Στην ανωνυμία, χαμένος στον τόπο και στον χρόνο, αυτός ο -τότε- νέος της φωτογραφίας μάς κοιτάζει σοβαρός, ανίδεος για το μέλλον κι αμέτοχος σε κάθε δικό μας σχόλιο. Σημείωσε στην πίσω όψη: «Souvenir Από την εν Αθήναις Ζωήν μου». "ΦΩΤΟ - ΡΑΔΙΟ/ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΑΛΑ/ ΑΘΗΝΑΙ Σταδίου 36/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ Ρέπουλη 35" Εμμανουήλ Ρέπουλη, η Σωτήρος Διός.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Μια ηλιόλουστη ημέρα στην οδό Κοραή. Πατέρας κρατώντας από το χέρι την κόρη του κατηφορίζει προς την Σταδίου, ένας κύριος κοντοστάθηκε να διαβάσει κάτι στην εφημερίδα. Πίσω τους το Πανεπιστήμιο. Η επιγραφή δηλώνει την Αγγλική παρουσία λίγο μετά την απελευθέρωση. H.Q. 116 PROVOST COMPANY.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. Μια οικογένεια σε εκδρομή. Παλαιό Φάληρο. Ιούλιος 1946.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 1948. Γυναίκες καθισμένες στη χλόη. «30/5/48. Πάρκο».

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ Κέντρο Ομόνοια. Ναύτης με καλοκαιρινό, κοντό παντελόνι, κρατώντας διπλωμένη (μάλλον πλυμένη και σιδερωμένη) μια άλλη στολή καθώς και ψώνια. Διακρίνεται και η άκρη μιας κρεμάστρας; Ένας φίλος ομάδας σχολίασε: - Ορντινάτσα το πιθανότερο. Στην πίσω όψη είναι γραμμένη και ημερομηνία, κάπως δυσδιάκριτη η  χρονολογία, ένας άλλος φίλος την συμπληρώνει «Ενθύμιον της 8ης / 7 / 49 Αθήναι».

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Περπάτημα στο Σύνταγμα. Γνωστό φωτογραφικό μοτίβο. "A M CROWN COPYRIGHT RESERVED"

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ. Τον άνδρα το έλεγαν Αλέκο, την γυναίκα όμως; (Αννίτσα;). Χωρίς χρονολογία.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ 1950. ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ. «Ενθύμιον εκδρομής εις Πόρτο-ράφτη με τους προσκόπους την 11ην Ιουνίου 1950. Νίκος/ Τη χαρίζω στην αγαπημένη μου φίλη Δώρα για να με θυμάται. Νίνα».

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 1956. «14/6/56 ΚΟΛΩΝΟΣ ΑΘΗΝΑΙ». Καλοκαιρινός περίπατος στο τότε δασάκι του λόφου.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ 1957. «2/6/57. Στον Κάλαμο (Αμφιαράειο)».

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. Μπραχάμι 1958. Γυναίκα καθισμένη σε χωράφι που είτε έχει χτιστεί είτε έχει γίνει δρόμος... ποιος ξέρει.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου