Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Έγγραφα του 1956-57 προς το Κέντρον Κοινωνικής Προνοίας Πειραιώς.



Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.
Αντιπρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς - Πρόεδρος Ινστιτούτου Πειραϊκών Μελετών - Δημοσιογράφος, ερευνητής πειραϊκής ιστορίας.
 

Από όλη την τεράστια αλληλογραφία, τα διαβιβαστικά δακτυλογραφημένα έγγραφα για διεκπεραίωση δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων ίσως υποθέσεων μιας κοινωνικής υπηρεσίας, ψήγματα μόνο αν βρεθούν στα χέρια μας μπορούν, έστω επιφανειακά, να αναδείξουν τον τρόπο λειτουργίας της, το κλίμα της εποχής, τις ανάγκες των προσώπων που καταφεύγουν σε αυτήν για εξυπηρέτηση και παροχή βοήθειας.
Το Κέντρον Κοινωνικής Προνοίας Αττικής είχε τα κεντρικά γραφεία του στην οδό Ερμού 5. Διευθυντής ήταν ο Μ. Φάντης. Στα 1951 διαιρείτο σε έξι εποπτείες εντός Αθηνών και τέσσερις στα περίχωρα. Εκεί απευθύνονταν για περίθαλψη οι άποροι. Προσφερόμενες υπηρεσίες ήταν η εξακρίβωση και ο προσδιορισμός απορίας των αιτούντων περίθαλψη, η έκδοση πιστοποιητικών απορίας μέσω των οποίων δινόταν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εισαγωγή σε ιδρύματα, διευκόλυνση σε δικαστήρια, διορισμούς κ.λ.π. Ειδικό πρόγραμμα υπήρχε για τα απροστάτευτα παιδιά μέχρι 15 ετών: Παιδιά ορφανά από ένα ή δυο γονείς. Παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν ανίκανοι προς εργασία. Παιδιά τα οποία ζούσαν «εις υγιεινώς ή ηθικώς ακατάλληλον περιβάλλον».
Για το Κέντρον Κοινωνικής Προνοίας Πειραιώς και τους τέσσερις Τομείς του (περιφέρειες - ενορίες)  έχω ξαναγράψει στο άρθρο μου «Κατάλογος Κοινωφελών Ιδρυμάτων Πειραιώς 1951», ανάρτηση του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2018. Έδρευε στην Βασιλίσσης Σοφίας 99 Γρηγόρη Λαμπράκη) με διευθυντή τον Μαστρογιάννη.
Η διαδικασία για την έγκριση φροντίδας κάθε παιδιού ήταν να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν πιο πολλά και αναλυτικά στοιχεία για την οικογενειακή του κατάσταση, να τεκμηριωθούν από ένα εντεταλμένο από το τοπικό Κέντρο άτομο.
Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τα έγγραφα του αρχείου μου, παραλείποντας βέβαια από αβρότητα τα ονόματα των αναφερόμενων προσώπων.

-Έχουμε την πλήρη έκθεση της γυναίκας που ανέλαβε να συντάξει την κατάσταση διαβίωσης και το οικογενειακό περιβάλλον δυο ανήλικων, απροστάτευτων παιδιών από τον Πειραιά, με σκοπό να εισαχθούν στο ορφανοτροφείο, ζητώντας την συνδρομή των συγγενών που ανέλαβαν προσωρινά την φιλοξενία τους στην Νέα Ιωνία.
ΕΚΘΕΣΙΣ
Οικογενειακής και οικονομικής καταστάσεως του Σ. και της Φ. Α. Α., κατά την υπ’ αριθ. Ο.Α. 6570/55 εγκ. Υπ. Κοιν. Προνοίας.
Ο Σ. και η Φ. Α. τέκνα το Α. Α. και της Β., διέμενον πρότερον μετά των γονέων των εις τον Συνοικισμόν Ταμπουρίων του Πειραιώς. Επειδή το παρελθόν έτος η μητέρα των ησθένησε εκ πνευμονικής φυματιώσεως και εισήχθη προς νοσηλείαν εις την Σωτηρίαν, εξακολουθούσα και μέχρι σήμερον να νοσηλεύεται, ο πατέρας των παρεκάλεσεν δύο πρώτας εξαδέλφας της συζύγου του να περιθάλψουν επ’ ολίγον τα δυο προαναφερθέντα τέκνα των, το τρίτον τέκνον υπηρετεί εις τας τάξεις του στρατού υποσχεθείς εις αυτάς ότι εντός μηνός και τα δύο θα εισαχθούν εις ορφανοτροφείον. Ούτω τον μεν Σ. παρέλαβεν η Φ. Α. ήτις διαμένει εις Ν. Ιωνίαν-Βουτσά -- την δε Φ. η αδελφή της Φ., Γ. Χ. ήτις και αύτη διαμένει εις Ν. Ιωνίαν οδός Μ. Αλεξάνδρου αριθ. --.
Έκτοτε και μέχρι σήμερον αι δύο αδελφαί περιθάλπουν τα προαναφερόμενα παιδιά.
Η Φ. Α. ετών 67 διαμένει μετά του υιού της Ν. ετών 32 εις μικράν πτωχικήν κατοικίαν, αύτη λαμβάνει εκ του Ι.Κ.Α. σύνταξιν γήρατος 552 Δραχ. και εκ του ταμείου κλωστοϋφαντουργών 375 Δραχ. ο δε υιός της διατηρεί επί της οδού Μ. Ασίας Ν. Ιωνία κουρείον και κερδίζει περίπου 1000 Δραχ. μηνιαίως.
Η. Γ. Χ. ετών 65 διαμένει εις μικρόν ιδιόκτητον δωμάτιον και λαμβάνει εκ του Ι.Κ.Α. λόγω θανάτου θυγατρός της, σύνταξιν εξ 675 Δραχ. είναι δε από ετών χήρα και δεν έχει ουδέν τέκνον. Αι δύο αδελφαί εκ φιλανθρωπίας περιθάλπουν και τρέφουν εξ ιδίων από έτους και πλέον τα δύο παιδιά άνευ ουδεμίας ενισχύσεως εκ μέρους του πατρός των. Γραίαι όμως και φιλάσθεναι μετά μεγίστου κόπου τα φροντίζουν κυρίως διότι είναι ατίθασσα, δύστροπα και απαιτητικά, προτίθενται δε να τα επιστρέψουν εις τον πατέρα των αν δεν ήθελεν εγκριθή η εισαγωγή των εις τι ορφανοτροφείον.
Ο πατέρας των διαμένει εις τον Συνοικισμόν Ταμπουρίων του Πειραιώς επί της οδού Κατσαντώνη αριθ. -- και εργάζεται ως εργάτης οικοδομών ως μ’ επληροφόρησαν αι δύο αδελφαί. Ούτος αφ ότου αι ανωτέρω παρέλαβον τα δύο παιδιά ουδόλως ενδιαφέρθη διά τα τέκνα του, όχι μόνον διά την συντήρησίν των αλλά ούτε επεσκέφθη ουδέποτε ταύτα.
Μέθυσος και άστοργος εύρε ευκαιρίαν με την ασθένειαν της συζύγου του ν’ απαλλαγή των τέκνων του. Ούτος και κατά την κατοχήν δύο άλλα τέκνα του ηλικίας 9 και 7 ετών εξαπατήσας την σύζυγόν του ότι θα τα εισαγάγη  εις τι Ίδρυμα, τα εγκατέλειψε εις άγνωστον δι’ αυτά μέρος και έκτοτε εχάθησαν τα ίχνη των.
Ο μεγαλύτερος αδελφός των παιδιών Α. εξακολουθεί να υπηρετή εις τας τάξεις του στρατού, ως με επληροφόρησεν η Φ.
Κατάστασις παιδιών: Η Φ. είναι 10 ετών, έχει καλήν ανάπτυξιν, είναι πονηρή και γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ όσα αρμόζουν εις την ηλικίαν της. Είναι ζωηρά και αυθάδης. Ο Σ. είναι 8 ετών, είναι ευτραφής, ατίθασσος και ανυπάκουος εις το έπακρον. Και τα δύο παιδιά δεν φοιτούν εις το Σχολείον, διότι ουδείς ενδιεφέρθη διά την μετεγγραφήν των εκ του Σχολείου του Πειραιώς εις Ν. Ιωνίαν. Η Φ. έχει φοιτήσει μέχρι Β΄ Δημ. Σχολ. ο δε Σ. μέχρι της Α΄ Τάξεως.
Περισσοτέρας πληροφορίας περί του πατρός και της οικονομικής καταστάσεως τούτου δεν έχομεν καθότι ούτος διαμένει εις Πειραιά, παρακαλούμεν όμως όπως ζητηθούν τοιαύται παρά του Κ.Κ.Π.Πειραιώς.-
Εν Αθήναις τη 23-6-56
Η Εξακριβώτρια
Ευγ. Παπαγεωργίου
[Σφραγίδα] ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ Εν Αθήναις Αυθημερόν ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΩΣ [Υπογραφή και στρογγυλή σφραγίδα]

-Τα Κέντρο Προνοίας των Αθηνών ζητάει από το Κέντρο Προνοίας Πειραιώς τα οικογενειακά και οικονομικά στοιχεία του Α. Α., πατέρα των παιδιών, που μένει Πειραιά, στην οδό Κατσαντώνη.
ΚΟΙΝ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΟΝ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπηρεσία Παιδ. Προνοίας
6.7.56
Το Κέντρον Κοιν. Προνοίας
Πειραιώς
Εις Πειραιά
5516/1674
Σχετ. 4297/1241
Περί εξ/σεως οικογ. και οικον. κατ/σεως του Α. Α. κατοίκου Πειραιώς.-
Κατόπιν των υπ’ αριθ’ 1. 3999/56 και Ο.Α. 2880/56 εγγράφων των Δ/σεων Ιδρυμάτων και Σωματείων Τμ. Β΄ και Δ/σεως Ε.Ο. και Π.Σ. του Προϊσταμένου ημών Υπουργείου και προκειμένου να κριθή η εις Ορφ/φείον εισαγωγή των απροστατεύτων αδελφών Σ. ετών 8 και Φ. ετών 10 Α. του Α., έχομεν την τιμήν να παρακαλέσωμεν υμάς όπως προβείτε εις εξ/σιν επί της οικογεν. και οικονομ. καταστάσεως του εν Πειραιεί διαμένοντος πατρός των και επί της οδού Κατσαντώνη αρ. -- Σ/σμόν Ταμπουρίων, αποστέλλοντες ημίν σχετικήν έκθεσιν εις ην να γνωρίσητε και την γνώμην υμών επί του προκειμένου.-
Ο Διευθυντής
Μ. Φάντης.
Κοινοποίησις
1) Δ/σις Ιδρυμ. και Σωματ.
Τμ. Βον επί υπ’ αρ. 1 3999/55
2) Δ/σις Ε.Ο. και Π.Σ. επί υπ’ αρ.
Ο.Α. 2880/56 μετ’ αντιγράφου εκθέσ.
3) κ. Α. Φ. οδός Βουτσά αρ. -- Ν. Ιωνία
4) Δ΄ Εποπτείαν επί υπ’ αρ. 187/164/56
5) Υπ. Παιδ. Προνοίας
[Σφραγίδα] ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ Εν Αθήναις Αυθημερόν ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΩΣ [Υπογραφή και στρογγυλή σφραγίδα]              
-Τρεις μήνες αργότερα δεν είχε ενημερωθεί ακόμα το Κέντρο Προνοίας Αθηνών. Επαναλαμβάνει την υπόμνηση.
ΚΟΙΝ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Κ. Κ. Π. ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπηρ. Παιδ. Προνοίας
8/10/6
το Κ.Κ.Π. Πειραιώς
Εις Πειραιά
Αρ. σχετ. 4742/1420/56
                5516/1674/56
                4297/1241/56
7857/2550
″Υπόμνησις περί αποστολής ημίν εκθέσεως αφορώσης τον Α. Α. κάτοικον Πειραιώς″
Υπομιμνήσκοντες το υπ’ αριθ. 5516/1674/6.7.56 προηγούμενον έγγραφόν μας, έχομεν την τιμήν και αύθις να παρακαλέσωμεν υμάς όπως, προβήτε εις εξακρίβωσιν επί της οικογενειακής και οικονομικής εν γένει καταστάσεως του αυτόθι διαμένοντος Α. Α. και επί της οδού Κατσαντώνη αρ. -- εις Συν/σμόν Ταμπουρίων, προκειμένου να κριθή η εις Ορφ/φείον εισαγωγή των τέκνων του, Σ. ετών 8 και Φ. ετών 10 Α.-
Ο Διευθυντής
Μ. Φάντης.
Κοινοποίησις:
1) Δ/σιν Ιδρυμ. Και Σωμ.
Τμ. Βον επί υπ’ αριθ. 1 3999/55/-
2) Δ/σιν Ε.Ο. & Π.Σ. επί υπ’ α-
ριθ. Ο.Α. 2880/56
3) κ. Α. Φ. οδός
Βουτσά αρ. -- Ν. Ιωνία
4) Υπ. Παιδ. Προνοίας
[Σφραγίδα] ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ Εν Αθήναις Αυθημερόν ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΩΣ [Υπογραφή και στρογγυλή σφραγίδα]
 


-Φεύγουμε από τα παραπάνω αδέλφια και προχωράμε σε δύο ακόμα αναφορές για οικονομική ενίσχυση σε γυναίκες που έχρηζαν βοηθείας. Η πρώτη, 1 Φεβρουαρίου 1957. Αφορά στην περίπτωση συνέχισης επιδότησης.
ΚΟΙΝ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Κ. Κ. Π. ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπηρ. Παιδ. Προνοίας
1.2.7
Το Κέντρον Κοιν. Προνοίας Πειραιώς
Εις Πειραιά
919/318
Περί αποστολής ημίν φακέλλου επιδοτήσεως της Ελένης Βαρβούνη.-
Έχομεν την τιμήν να παρακαλέσωμεν υμάς, όπως μας αποστείλητε εν αντιγράφω τον υπ’ αριθ. 2296 φάκελλον επιδοτήσεως της άχρι τούδε παρ’ υμών επιδοτουμένης Ελένης Βαρβούνη, τέως κατοίκου Δραπετσώνος Πειραιώς και νυν κατοίκου Νέας Ιωνίας, προκειμένου να κριθή η συνέχισις ή μη της επιδοτήσεώς της παρ’ ημών.-
Ο Διευθυντής
Μ. ΦΑΝΤΗΣ
Κοινοποίησις:
1) Υπηρ. Παιδ. Προνοίας
Διεύθυνσις Αιτούσης.
Ελ. Βαρβούνη
Περιφέρεια Ωμορφοκκλησιάς
Τετράγ. 536 αρ. 12. -
[Σφραγίδα] ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ Εν Αθήναις Αυθημερόν ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΩΣ [Υπογραφή και στρογγυλή σφραγίδα]
 

 
-Η δεύτερη αναφορά έχει να κάνει με την επιδότηση της οικογένειας όταν ήταν φτωχή κι ο σύζυγος είχε καταταγεί στον στρατό. Η ενδιαφερόμενη ζητούσε την συμπαράσταση της βασίλισσας Φρειδερίκης. Η Φρειδερίκη επονομαζόταν «μητέρα του Ελληνικού Στρατού». Αναλάμβανε η Γραμματεία της.
ΚΟΙΝ. ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Κ. Κ. Π. ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπηρ. Παιδ. Προνοίας
13/2/7
Το Κέντρον Κοιν. Προνοίας Πειραιώς
Εις Πειραιά
847/310
″Περί επιδοτήσεως της οικογενείας της Αγγελικής Βίλλα συζύγου στρατευθέντος″.-
Έχομεν την τιμήν να διαβιβάσωμεν υμίν συνημμένως το υπ’ αριθ. 2034/57 έγγραφον της Γραμματείας της Α.Μ. της Βασιλίσσης μετά της συν αυτώ αιτήσεως της Αγγελικής Βίλλα κατοίκου υμετέρας περιφερείας και επί της οδού Αιτωλικού 136 αιτουμένης οικονομικήν ενίσχυσιν ως συζύγου στρατευθέντος, λόγω αρμοδιότητος.
Ο Διευθυντής
Μ. ΦΑΝΤΗΣ
Συνημμένα:
2
Αίτησις, 1 έγγραφον
Κοινοποίησις:
1) Γραμματείαν της Α.Μ. της
Βασιλίσσης, επί του υπ’ αριθ. 2034/57 εγγράφου.
2) κ. Αγγελικήν Βίλλα.
Αιτωλικού 136 Πειραιεύς
3) Υπηρ. Παιδ. Προνοίας.
[Σφραγίδα] ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ Εν Αθήναις Αυθημερόν ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΩΣ [Υπογραφή και στρογγυλή σφραγίδα]

-Το Υπουργείον Κοινωνικής Προνοίας, Κέντρον Κοινωνικής Προνοίας Πειραιώς, εκτός από την αλληλογραφία αναζήτησης δεδομένων για τις παροχές είχε και τα επίσημα έντυπά του. Έχω υπ’ όψη μου το ΔΕΛΤΙΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟΧΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ της Καλλιόπης Θεολογίδη του Δημητρίου (γεν. 1921) για το έτος 1952. Κατοικία: Κ. ΑΡ. 18 Συνοικία Γ. Νεκροταφείου Αστυνομικόν Τμήμα Σταθμός Αγ. Βαρβάρας Ενορία Αγ. Κωνσταντίνου (Πόλις Αθήναι Κοινότης Αγ. Βαρβάρας Επαρχία Αττικής Νομός Αττικής). Ο σύζυγός της Δημήτριος είχε πεθάνει στις 12.7.1949 από ξηρά πλευρίτιδα (εξασκούσε το επάγγελμα έργου του Εμπορικού Ναυτικού). Διέμενε με τον πατέρα της Δημήτριο Πούλο (συνταξιούχος ΝΑΤ) και τις δύο κόρες της Σωτηρία (28.11.1941) και Αικατερίνη (29.1.1947). Είχε εγκριθεί το μηνιαίο ποσό χρηματικής ενίσχυσης εκ δραχμών 290.000 (τιμές του 1952). Την επόμενη χρονιά το έντυπο διαφέρει, δεν ανήκει πλέον στην δικαιοδοσία του Κ. Κ. Π. Πειραιώς. Μηνιαία ενίσχυση, δρχ. 200.000. Από την οδό Κ. ΑΡ. 18 (Πελοποννήσου; μετακόμισε στα 1954 στην οδό Θήρας 13, Κορυδαλλός (ιδιόκτητο). Οι 200.000 έγιναν 200 δραχμές. Στα 1955 μειώθηκε στις 100 δραχμές. Στις 1.6.1958 απορρίπτεται η παροχή των 100 δραχμών επειδή «οι πόροι καλύπτουν τας αναγκαίας ανάγκας».   
[Μέχρι το 1948 η Αγία Βαρβάρα ανήκε στον Δήμο Αιγάλεω, Κοινότητα έγινε στα 1951, Δήμος στα 1963. Δήμος Αιγάλεω, 1934 Κοινότητα, Δήμος στα 1943]    


              
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου