Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Δωροληψία διευθυντού Δημοτικού Σχολείου στα 1911.


Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.
Αντιπρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς - Πρόεδρος Ινστιτούτου Πειραϊκών Μελετών - Δημοσιογράφος, ερευνητής πειραϊκής ιστορίας.

Ανάμεσα στα ανέκδοτα έγγραφα της συλλογής μου ανασύρω και το παρακάτω.
Η αυθεντικότητά του αποδεικνύεται από το ειδικό τυπωμένο χαρτόσημο των 50 λεπτών, σε κόλλα διαγωνισμού όπου συντάσσονταν χειρόγραφα με μελάνι όλες οι επίσημες αιτήσεις των πολιτών προς τις διάφορες Αρχές του τόπου. Την τσάκιζαν κάθετα στα δυο και σαν οδηγό την μεσαία άκρη (επίσης με την βοήθεια χάρακα) συνέτασσαν το κείμενο στην δεξιά πλευρά. Η παραλήπτρια υπηρεσία με την σειρά της έθεσε την σφραγίδα, όπως σε αυτήν την περίπτωση: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ/ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ/ 091,921 ΤΗ 22 ΣΕΠ. 1911/ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.    ΕΛΗΦΘΗ.
Πρόκειται για μια σπάνια, ασυνήθιστη αναφορά ενός Πειραιώτη, μάλλον γονέα, προς τον Υπουργό ώστε να καταγγείλει τον διευθυντή του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Πειραιώς περί δωροληψίας, ότι δηλαδή απαιτούσε χρηματικά ποσά ή άλλα βρώσιμα είδη για να προβιβάσει μαθητές της τάξης όπου δίδασκε:

Αίτησις
Χαραλάμπους Γρυπίδου
Φανοποιού
Κατοίκου Πειραιώς

Εν Πειραιεί τη 12 Ιουλίου 1911

Κύριε Υπουργέ: Ο Διευθυντής του Αου Δημοτικού Σχολείου Πειραιώς Βασίλειος Γιαννακόπουλος, παρανόμως εφορολόγησεν άπαντας τους μαθητάς του δια τα ενδεικτικά, λαβών μάλιστα παρά των μη εχόντων χρήματα, οίνον, κεφαλοτύρια, κ.λ.π., εκανόνισεν δε την προαγωγήν και βαθμολογίαν αυτών ουχί συμφώνως προς την ικανότητα εκάστου, αλλά συμφώνως προς την χρηματικήν αμοιβήν ή τα διάφορα δώρα, άτινα ελάμβανε διαρκούντος του σχολικού έτους, απορρίψας κατά τας εξετάσεις πάντας ατυχώς τους απόρους.
Ταύτα, κ. Υπουργέ, μαρτυρούσιν οι Νικόλ. Πιτσάκης, Αντώνιος Τσιμουλάκης, Π. Γαλιδάκης, Προκόπιος Πιτσιλάτος, Εμμ. Λαμπουσάκης, Πέτρ. Δαμουράκης, και όλοι όσοι είχον τα τέκνα των εις την τάξιν του ειρημένου δημοδιδασκάλου.
 
Ευπειθέστατος.
Χαρ. Γριπίδης.


Η απάντηση, μάλλον η οδηγία για διεκπεραίωση της υπόθεσης είναι καταγεγραμμένη αριστερά της πίσω σελίδας. 

Αριθ. 19921
          16361
Αποστέλλεται προς τον κ. Επιθεωρητήν των Δημοτικών Σχολείων  της Εκπαιδευτικής Περιφερείας Αττικής, ίνα μετά την σύντονον ενέργειαν προς εξακρίβωσιν των κατεγγελεσμένων κατά του δημοδιδασκάλου του Α΄ εν Πειραιεί Δημοτ. Σχολείου των αρρένων Βασιλείου Γιαννακοπούλου, ενεργήση κατ’ αυτού ό,τι επιβάλλεται αυτώ εκ των καθηκόντων του και γνωρίση ημίν την ενέργειά του.
Εν Αθήναις τη 29 7βρίου 1911
Ο Υπουργός.

[Δυο υπογραφές]

ΣΧΟΛΙΑ
Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αρρένων είναι εκείνο της Πλατείας Δηλιγιάννη. «Α΄ Πλήρες Δημοτικόν Σχολείον Αρρένων Πειραιώς», το «Αστικόν Σχολείον», πιο γνωστό σαν ο παλιός «Προμηθέας» (το κτήριο είναι από το 1897). Κοίτα την ανάρτηση στο blog μου: 21ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. «Το αρχαιότατον των ενταύθα σχολείων».
-Το «Υπουργείον Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως» συναντάται από την ίδρυσή του στα 1833 έως το 1926. Μετονομάστηκε σε «Υπουργείον Θρησκευμάτων και Παιδείας» (έως το 1949). Μετά από πολλές αλλαγές, από το 2019 έχουμε το «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων».
-Υπουργός στο Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως στην κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου (Οκτώβριος1910 - Φεβρουάριος 1915) ήταν ο Απόστολος Αλεξανδρής (1879-1961) έως το καλοκαίρι του 1912 οπότε αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Τσιριμώκο (1866-1934).
-Στον Πλήρη Οδηγό του Πειραιώς του Αλεξάκη του 1906, δηλαδή πέντε χρόνια πριν το 1911 του εγγράφου, βρήκα τον Βασίλειο Γιαννακόπουλο ως διευθυντή στο Δ΄ Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Παραπλεύρως του Ορφανοτροφείου.
-Τα περισσότερα ονόματα είναι κρητικής καταγωγής, δείγμα των κατοίκων που διέμεναν στον γειτονικό λόφο του Προφήτη Ηλία.      






    
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου