Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Πειραϊκές φωτογραφίες ένστολων και τρία τεκμήρια στρατιωτικών συλλόγων.


Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Μια ενότητα πειραϊκών φωτογραφιών της συλλογής μου αποτελείται από απεικονίσεις ένστολων, νέων και μεγαλύτερων ανδρών οι οποίοι υπηρέτησαν ή εργάστηκαν στον στρατό, στην χωροφυλακή, στο ναυτικό, στο λιμενικό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στολές, τα καπέλα, τα διακριτικά του βαθμού τους.
Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω σε πιο σώμα ανήκαν και τι δείχνουν τα σήματά τους, άλλωστε όλα αυτά έχουν αλλάξει με τα χρόνια και μόνο ένας καλός μελετητής επί των στρατιωτικών θα τα αναγνωρίζει. Στην πίσω όψη των φωτογραφιών, οι σφραγίδες των φωτογραφείων δείχνουν την πειραιώτικη καταγωγή των εικονιζόμενων ή ότι εκεί έγινε η εκτύπωσή τους.
Στον Πειραιά καταγράφεται ένας ικανός αριθμός στρατιωτικής φύσεως σωματείων. Χάριν ποικιλίας, με την ευκαιρία των φωτογραφιών με τους ένστολους, θα σας παρουσιάσω τρία από αυτά τα σωματεία μέσα από ένα καταστατικό, ένα δελτίο ταυτότητας και μια πρόσκληση. 

 



Ένστολος σε κλασική στάση για φωτογράφιση. Η κάτω πλευρά μαυρισμένη. «15 ΔΡΑΧ. ΤΑ 6/ Στο ΦΩΤΟ - ΡΑΔΙΟ Ι. ΓΕΩΡΓΑΛΑ/ ΑΘΗΝΑΙ ΣΤΑΔΙΟΥ 36/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ΡΕΠΟΥΛΗ 35». 


 

 


Λιμάνι Πειραιά. Στρατιώτης, γυναίκα και κορίτσι φωτογραφίζονται μπροστά από ένα ναυάγιο, υπόλειμμα βυθισμένου σκάφους από τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή των λιμενικών εγκαταστάσεων. Στα πόδια της ένας μπόγος ίσως περιείχε τροφή ή αντικαθιστούσε τις σημερινές τσάντες. Στο βάθος ένα πλοίο και τα υψώματα της Δραπετσώνας.   

 





″Ν. Φάληρον/ Βουρλοπόταμον/ Τάγμα Ιππονίων/ 30-12-46/ 1946″. Το Νέο Φάληρο είναι μακριά από τον Βουρλοπόταμο (περιοχή Νέας Σμύρνης προς Παλαιό Φάληρο) η φωτογραφία όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού παραπέμπει στον ελληνικό εμφύλιο. Χαρτί Velox.

 






Ένστολος. Φωτογραφία μικρού μεγέθους που αποκολλήθηκε από δελτίο ταυτότητας ή ανάλογο υπηρεσιακό έγγραφο. Χαρτί CROWN COPYRIGHT RESERVED. 

 

 



Ένστολος. «ΦΩΤΟ/ ΖΕΡΒΟΥ/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ/ ΛΑΥΡΙΟΝ/ ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ/ ΦΙΛΩΝΟΣ 71 - ΤΗΛΕΦ. 42.965». ″Μικρό εμπόδιο/ Λησμονιάς/ Χαρισμένη εις την/ κυρίαν Σοφίαν.-/ Χαρίλαος/ Δοκ. Υπεν/ρχης/ Σχολή Χ. Ο. Λαυρίου/ 2ος Λόχος.-″. Φωτογραφία σε θήκη.    


  

  

Αξιωματικός. «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΝ ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΩΝ/ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ/ 81 ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81/ ΠΕΙΡΑΙΕΎΣ». Φωτογραφία τύπου POST CARD/ CARTE POSTALE.


 



Ένστολοι όρθιοι για φωτογράφιση σε πλακόστρωτη πλατεία. ″Πειρ. 29/7/63/ Ενθύμιον/ Λεμονάδικα/ Πειραιώς″.

 

 


Αξιωματικός ναυτικού. «Μπενέτος. Φίλωνος 48 - Πειραιεύς».

 





Αξιωματικός ναυτικού. «ΦΩΤΟ-ΣΓΑΓΙΑ [;]/ ΦΙΛΩΝΟΣ 85 - ΤΗΛ. 42.985/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ».



   




Φωτογραφία ναυτικού. «ΦΕΒ. 1967». «Φώτο/ Μ. Κίτσογλου/ Βασ. Γεωργίου 2 Κερατσίνι/ Τηλ. 462.337 - Πειραιεύς». Βασιλέως Γεωργίου, η σημερινή Λεωφόρος Δημοκρατίας.
 



 
 


Καταστατικό του Συλλόγου Αποστράτων Οπλιτών του Πολεμικού Ναυτικού Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ. Διαστάσεις 15,3Χ11. Σελίδες 16. Τυπώθηκε στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Ιδρύθηκε στα 1907. Ψηφίστηκε στην Γενική Συνέλευση της 28 Οκτωβρίου 1907. Πρόεδρος ήταν ο Ν. Κοταράς. Αντιπρόεδρος ο Ν. Ματάκιας. Ταμίας ο Γ. Γώγος. Γραμματέας ο Κ. Δικαίος. Στην αρχή τα άρθρα ήταν 21, για την έγκρισή του όμως αφαιρέθηκαν τα υπ’ αριθμόν 16 και 20 ενώ στο πρώτο προστέθηκε η φράση «οπλιτών» μετά την λέξη «αποστράτων». Ο σύνδεσμος θα είχε την σημαία του ναυάρχου Μιαούλη του 1821, κατασκευασμένη από μετάξι και κρόσσια, φέρουσα επί πλέον την προτομή του. Ο σύνδεσμος θα εόρταζε κάθε 25 Μαρτίου στον Άγιο Νικόλαο.

 





Εθνική Οργάνωσις Παλαιών Πολεμιστών Πειραιώς. Ιδρύθηκε στα 1931. Δελτίο ταυτότητας. Αχρησιμοποίητο αντίτυπο. Σελίδες 12. Οι σελίδες για τις μηνιαίες καταβολές αρχίζουν από Ιανουάριο του 1938 και λήγουν στα 1945. Οι σελίδες από 8 έως 12 ήταν προορισμένες για τις εκάστοτε αρχαιρεσίες της οργάνωσης.      


 

 


Ένωσις Εφέδρων Μαχητών Αξιωματικών και Οπλιτών Πειραιώς. Ιδρύθηκε στα 1952. Η σφραγίδα έφερε σπαθί μέσα σε δάφνινο στεφάνι και την ρήση ΑΠΟ ΘΕΟΥ ΑΡΧΕΣΘΕ. Δίπτυχο έντυπο πρόσκλησης:
Αξιότιμε Κύριε
Έχομεν την τιμήν να προσκαλέσωμεν υμάς, όπως μετά της οικογενείας σας τιμήσητε την Κοινωνικήν μας εκδήλωσιν, τη συνεργασία Πειραϊκών οργανώσεων ήτις θα λάβη χώραν την Κυριακήν 22αν τ.μ. ώραν 10.30 π.μ. εις τον Πειραϊκόν Σύνδεσμον.
Μετά τιμής
το Δ. Σ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε εμβατήρια από την Χορωδία Νεανίδων Εθνικού Ωδείου Πειραιώς υπό την διεύθυνση του Τίτου Παπάζογλου.
Ομιλία του Π. Φίλη με θέμα «Η Εφεδρική ιδιότης ως ενεργός εθνική δύναμις».
Ανάπτυξη σκοπών της Ένωσης από αντιπρόσωπους πειραϊκών οργανώσεων.
Ομιλία του Ν. Βέμπου με θέμα «Εθνικοί ριζοσπαστικοί προσανατολισμοί της Πειραϊκής Νεότητος».
Χορωδία και λήξη με τον Εθνικό Ύμνο.







   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου