Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

Προσκλήσεις για cocktails κι άλλες εκδηλώσεις του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου Πειραιώς.


                                                                               Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Η συλλογή μου λιτή, ελεγχόμενη σε έκταση αλλά περιεκτική σε περιεχόμενο κρύβει κάποιες εκπλήξεις ακόμα και σε εμένα που την εξετάζω.
Μια δεσμίδα παλαιών φακέλων αλληλογραφίας με επιστολές και προσκλήσεις…
Αυτή θα σας παρουσιάσω στο παρόν μου άρθρο, πριν την ταξινομήσω και τοποθετήσω σε θήκες ζελατίνας (
display book). Αποτελεί ελάχιστο κομμάτι μιας αξιόλογης δραστηριότητας, ψήγμα μόνο της καθημερινότητας ενός συνδέσμου ο οποίος λειτούργησε στον Πειραιά, έκανε τον κύκλο του μέχρι που έσβησε και ξεχάστηκε.
Μετά τον μεγάλο πόλεμο την κατοχή και την απελευθέρωση η Ελλάδα τέθηκε κάτω από την «προστασία» της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έτσι άρχιζε να σχηματίζεται νέα πραγματικότητα, με έμφαση εκτός από την ανασυγκρότηση, στην πολιτιστική ανόρθωση και εκπαίδευση των νέων με προγράμματα δυτικοευρωπαϊκού (καλλίτερα αγγλοαμερικανικού) τύπου.
Το Βρετανικό Προξενείο (
British Consulate Piraeus) στεγαζόταν στο Μέγαρο Λαϊκής Τραπέζης, ένα κτήριο που έχει κατεδαφιστεί και σήμερα λειτουργεί η Alpha Bank, οδοί Ναυαρίνου 23 και Δ. Γούναρη. Τον Απρίλη του 1946, πρέσβυς της Αυτού Βρεταννικής Υψηλότητος στην Αθήνα (His Britannic Majestys Consul General at Athens) ήταν ο W. L. C. Knight. Πρόξενος στον Πειραιά (His Britannic Majesty’s Consul at Piraeus), ο Arthur Warden Baker.
 

 

               3 Απριλίου 1946. Πρόσκληση για συνάντηση στην Λεωφόρο Φαλήρου στην Καστέλλα.

 
Τέλη του 1945 ιδρύθηκε ο Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος Πειραιώς (ANGLO - HELLENIC LEAGUE / PIRAEUS). Τo γραφείo - εντευκτήριο - βιβλιοθήκη του Συνδέσμου ήταν στην Φιλελλήνων 24 και Βασιλέως Κωνσταντίνου (Ηρώων Πολυτεχνείου). Τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 1945, ώρα 16.00. Πρόεδρός του υπήρξε ο Μιχαήλ Σαγόνιας (Υδραίος). Γενικός Γραμματέας ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ο οποίος διέμενε με την σύζυγό του Ευαγγελία και τον γιό του Ιωάννη στην οδό Βούλγαρη 6.
Στις 1 Δεκεμβρίου 1945 ημέρα Σάββατο και ώρα 6 μ.μ. μίλησε αγγλιστί στο εντευκτήριο του Συνδέσμου «η Αυτού Εξοχότης ο Πρέσβυς του Καναδά Στρατηγός
LA FLÊCHE με θέμα» : «Ο Καναδάς ως ανεξάρτητον κράτος εις την μεγάλην οικογένειαν της Βρεττανικής Συμπολιτείας» με σημείωση ότι η ομιλία ταυτοχρόνως θα μεταφράζεται και στην ελληνική.
Μονόφυλλη
δακτυλογραφημένη πρόσκληση του 1946:
INSTITUTE OF ENGLISH STUDIES
9 HERMES STREET
ATHENS
TEL. 29-007

The Director requests the pleasure
 of your company at the End of Term Gather-
 ing to be held at the Institute on Saturday,
1st June, at 6 p.m.

Ο Φαληρικός όρμος ήταν τόπος ελλιμενισμού πολλών συμμαχικών πολεμικών πλοίων. Το Σάββατο 3 Αυγούστου 1946 και ώρα 7.30 μ.μ. είχαμε χορευτική προεσπερίδα προς τιμήν Άγγλων Αξιωματικών του Ναυτικού.

 

Πρόσκληση του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου Πειραιώς για προεσπερίδα προς τιμήν Άγγλων Αξιωματικών του Ναυτικού, στις 3.8.1946.
 
 
Από το σχολικό έτος 1945 - 1946 και για κάποια χρόνια είχαμε το Ινστιτούτον Αγγλικής Γλώσσης και Λογοτεχνίας του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου Πειραιώς σε ένα όμορφο νεοκλασικό στην Ακτή Τρύφωνος Μουτσοπούλου 18, ιδιοκτησίας Άννας Ν. Πιπινέλη.

 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Διαφημιστικό έντυπο για τις εγγραφές νέων σπουδαστών σχολικού έτους 1948 - 1949. Δελτάριο με σφραγίδα ταχυδρομείου ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ στις – 4 ΙΧ 48. Βρίσκεται στην συλλογή μου.Στις 13 Δεκεμβρίου 1946 το Βρετανικό Προξενείο Πειραιώς συνέταξε κι απέστειλε μια πρόσκληση:
Βρεταννικόν Προξενείον
Πειραιώς
13 Δεκεμβρίου, 1946.

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Ι Σ

Ο εν Πειραιεί Πρόξενος της
Α. Β. Μ. έχει την τιμήν, κατά
παράκλησιν του Κυβερνήτου του
Βρεταννικού Καταδρομικού ″
AJAX
Πλοιάρχου
John Cuthbert, C. B. Ε.,
να καλέση υμάς εις Τέϊον
δοθησόμενον την προσεχή Κυριακήν
15ην τρέχ.,  ώραν 3,30 - 5,30 μ.μ.
επί του σκάφους.
Παρακαλούμεν επιβεβαιώσατε
Τηλ. 41.345 &
       42.410
[Υπογραφή του
Warden Baker]
……………………………….
Ένδυμα Περιπάτου
Επιβίβασις εκ της
Αποβάθρας ΤΡΟΥΜΠΑΣ.


Μέσα στον φάκελο υπήρχε ένα σημείωμα. Επειδή έγινε λάθος στο όνομα του κυβερνήτη, διορθώνεται με το σωστό:
Εν σχέσει με την υπό σημερινήν ημερομηνίαν
Πρόσκλησιν διά το Τέϊον επί του Αγγλικού Καταδρομικού
″ΑΙΑΣ″, ο Βρεταννός Πρόξενος λυπείται διότι εκ παρα-
δρομής το όνομα του Πλοιάρχου ανεφέρθη ως
Captain
John Cuthbert C.B.E., αντί Captain S. B. DE COURCY -
IRELAND.
 
Πειραιεύς τη 13 Δεκεμβρίου, 1946.
Την ίδια εποχή, Κυριακή πρωί, 22 Δεκεμβρίου 1946, έγιναν και τα εγκαίνια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πειραιώς στην οδό Κολοκοτρώνη 66 με διευθυντή τον Jean Malbert.
Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 1946, 6 μ.μ., ο Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος πραγματοποίησε  χριστουγεννιάτικη χορευτική προεσπερίδα «υπό την προστασίαν της Α.Ε. του πρεσβευτού της Μ. Βρεττανίας» στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου.
Σε κατάλληλες ώρες της εβδομάδας τα μέλη συγκεντρώνονταν στο εντευκτήριο του Συνδέσμου για τσάι:

 

                          Δελτίον ελευθέρας εισόδου μέλους. Πρόσκληση για τσάι της 21 Ιουνίου 1947.
 
Στις 5 Ιανουαρίου 1948, ημέρα Δευτέρα, από τις 6 έως τις 8 μ.μ. στον Αγγλοελληνικό Σύνδεσμο το ζεύγος Warden Baker είχε την τιμή να προσκαλέσει κόσμο στο αποχαιρετιστήριο πάρτι για τον υποναύαρχο A. G. Talbot, επικεφαλής της Βρετανικής Ναυτικής Αποστολής στην Αθήνα. Το Βρετανικό προξενείο είχε νέα διεύθυνση στο Πασαλιμάνι.
Στις αρχαιρεσίες της 19 Μαρτίου 1948 ο Νικόλαος Ι. Παναγιωτόπουλος εξελέγη πάλι Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου για μια διετία. «Συγχαίροντες Υμάς, ευελπιστούμεν ότι θέλετε συμβάλει διά την ευόδωσιν των σκοπών και την πρόοδον του Συνδέσμου».  Πρόεδρος, ο Μιχαήλ Σαγόνιας.
Την Τετάρτη 25 Αυγούστου 1948 και μεταξύ 7ης και 9ης μ.μ. ώρας ο κύριος και η κυρία
A. Warden Baker πραγματοποίησαν αποχαιρετιστήρια δεξίωση στον χώρο του Συνδέσμου.


 

 25 Αυγούστου 1948. Αποχαιρετιστήρια δεξίωση του κυρίου και κυρίας A. Warden Baker στον Αγγλοελληνικό Σύνδεσμο Πειραιώς.
 
Στις 3 Δεκεμβρίου 1948, ο νέος πρόξενος στον Πειραιά S. S. G. Simmons είχε την ευχαρίστηση να καλέσει κόσμο σε κοκτέιλ στην Λεωφόρο Φαλήρου 70, Καστέλλα.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1949, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα των διαλέξεων του Συνδέσμου μίλησε ο λογοτέχνης Ιωάννης Τερζόπουλος με θέμα: «Κυκλάδες και Κυκλαδικός Πολιτισμός».

20 Φεβρουαρίου 1949. Η πρόσκληση για την ομιλία του Ιωάννου Τερζόπουλου στις 25 του μήνα στον Αγγλοελληνικό Σύνδεσμο Πειραιώς με θέμα: Κυκλάδες και Κυκλαδικός Πολιτισμός.   
 
 
Περίπου στα 1950. Ο κύριος και η κυρία E. D. O. Maltman επιζητούν την χαρά της συντροφιάς του κυρίου και της κυρίας Παναγιωτόπουλου για κοκτέιλ στις 17 Φεβρουαρίου από τις 7 έως τις 9 το βράδυ. Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου ΙΙ 13 στο Καλαμάκι.   
1950. Για να εορταστούν τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ ο κύριος και η κυρία
J. H. B. Knight προσκαλούν κόσμο για κοκτέιλ το Σάββατο 10 Ιουνίου μεταξύ των ωρών 7.30 - 9.30 μ.μ. στην Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου ΙΙ αριθμός 11 στο Καλαμάκι.
 
 
         Κοκτέιλ για τον εορτασμό των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ το Σάββατο 2 Ιουνίου 1951.

 
1951. Για να εορταστούν τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ ο κύριος και η κυρία J. H. B. Knight προσκαλούν κόσμο για κοκτέιλ το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 7.30 στην Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου ΙΙ αριθμός 11 στο Καλαμάκι.
Ο Σύνδεσμος, τιμώντας τον πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα
Sir Clifford Norton (1891 - 1990) και την σύζυγό του, οργάνωσε αποχαιρετιστήρια δεξίωση στην αίθουσά του το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 1951.

 Αγγλοελληνικός Σύνδεσμος Πειραιώς. Πρόσκληση για αποχαιρετιστήρια δεξίωση στις 29.9.1951 προς τιμήν του Βρετανού πρεσβευτή.
 
  
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 1951, από 7 έως 9 μ.μ. Προς τιμήν του
Sir Charles και της Lady Seake (δυσανάγνωστο επώνυμο) ο πρέσβυς  J. G. Whittall και η κυρία του προσκάλεσαν κόσμο για κοκτέιλ στο ξενοδοχείο New Carlton, οδός Ποσειδώνος 30, Παλαιό Φάληρο.
Η εκτελεστική επιτροπή του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου καλεί τα μέλη και τους φίλους του στο χριστουγεννιάτικο πάρτι, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 1951 και ώρα 7μ.μ. στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 18, Αθήνα. Θα ακουστούν ελληνικά και αγγλικά κάλαντα. Θα δοθούν αναψυκτικά.  

 Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Γεώργιος VI και η βασίλισσα Ελισάβετ. Φωτογραφία εποχής που βρίσκεται στην συλλογή μου. 


Ο Γεώργιος ΣΤ΄ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1895 και βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του από στεφανιαία θρόμβωση το πρωί της 6 Φεβρουαρίου 1952. Μια επίσημη τελετή μνήμης έγινε στον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό των Αθηνών, το πρωί της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου 1952. 

 
15 Φεβρουαρίου 1952. Επίσημο μνημόσυνο προς τιμήν του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας Γεωργίου του VI στην Μητρόπολη Αθηνών. Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ήταν προσκαλεσμένος.
 

Την Κυριακή, 20 Ιουλίου 1952, από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα, γινόταν επίσκεψη στο Καναδικό βασιλικό πλοίο «MAGNIFICENT». Για την προσέγγισή του, πλωτά μέσα (βάρκες) αναχωρούσαν από το Πασαλιμάνι.
 
Πρόσκληση για επίσκεψη στο καναδικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο MAGNIFICENT στις 20 Ιουλίου 1952. Το πλοίο, κατασκευής 1942-1943, δόθηκε από την Βρετανία στον Καναδά στα 1948. Το αποκαλούσαν χαϊδευτικά Maggie. Δεν έλαβε μέρος στον Κορεατικό πόλεμο, αλλά ως ενταγμένο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ έκανε επισκέψεις σε συμμαχικά λιμάνια με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Στα 1957 έφυγε από τον Καναδά και κατέληξε στο Plymouth. Αντικαταστάθηκε από το Bonaventure. Η αδυναμία να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις χρήσης των νέων τύπων αεροσκαφών το παρόπλισε. Διαλύθηκε στα 1965. Ενδιαφέρον έχουν οι τρεις σφραγίδες: BRITISH CONSULATE PIRAEUS - 15 JUL 52, HEAD OF BRITISH NAVAL MISSION - GREECE- 20 JUL 1952 και μια δυσδιάκριτη υπηρεσιακή με το βρετανικό εθνόσημο.

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου Πειραιώς προσκαλεί «όπως τιμήσητε δια της παρουσίας σας την υπό του Συνδέσμου οργανουμένην Συναυλίαν την 11ην Απριλίου 1954, ημέραν Κυριακήν, και ώραν 7 μ.μ. ακριβώς, εν ταις αιθούσαις αυτού, (Φιλελλήνων 24-Πειραιεύς). R. S. V. P. τηλ. 4.4266)».
Στις 5 Αυγούστου 1954 είχαμε τον αγιασμό για την έναρξη λειτουργίας του «εν τη προσωρινή του στέγη» Ναυτικού Μουσείου στην Ακτή Μουτσοπούλου 18, δηλαδή στον χώρο όπου στεγαζόταν το Ινστιτούτο Αγγλικής Γλώσσης και Λογοτεχνίας του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου Πειραιώς.
Το Ινστιτούτο μεταστεγάστηκε στην οδό Καραΐσκου 157 (πλατεία Τερψιθέας). Το τηλέφωνό του ήταν 42.401:
«Το Ινστιτούτον, ανεγνωρισμένον παρά του Κράτους και υπό την εποπτείαν του Βρεττανικού Συμβουλίου, εισερχόμενον εις το ΔΩΔΕΚΑΤΟΝ ΕΤΟΣ από της ιδρύσεώς του, με γνωστά εις άπασαν την Κοινωνίαν του Πειραιώς τα επιτευχθέντα μέχρι τούδε αποτελέσματα, θέλει λειτουργήσει και κατά το ερχόμενον σχολικόν έτος (Οκτώβριος 1955 - Ιούνιος 1956) με το πλέον επίλεκτον και πεπειραμένον διδακτικόν Προσωπικόν κατά το σύστημα της μικτής διδασκαλίας παρ’ Άγγλων και Ελλήνων καθηγητών, ως τούτο καθιερώθη από το παρελθόν έτος, διά τας ανωτέρας κυρίως τάξεις, προς αρτιωτέραν κατάρτισιν των σπουδαστών.
Διά τους επιθυμούντας να επιδοθούν εις το εμπόριον και έχοντας σχετικήν γνώσιν της Αγγλικής Γλώσσης, απεφασίσθη όπως λειτουργήσουν πρωϊνά τμήματα Αγγλικής Εμπορικής Αλληλογραφίας. Επίσης θα λειτουργήσουν πρωϊνά τμήματα δι’ αρχαρίους.
Κατά τας πρώτας απογευματινάς ώρας θα λειτουργήσουν τμήματα με διδασκαλίαν προσηρμοσμένην εις μαθητάς μικράς ηλικίας.
Κατά το ερχόμενον σχολικόν έτος θα χρησιμοποιηθούν εντατικώς πολυγραφημένα βοηθητικά φυλλάδια, ούτως ώστε ο σπουδαστής ν’ απαλλάσσεται περισσοτέρου κόπου και να μη σπαταλά πολύτιμον χρόνον.
 Η προβολή κινηματογραφικών ταινιών εις την Αγγλικήν, διά μορφωτικούς αλλά και ψυχαγωγικούς λόγους, θα συστηματοποιηθή και θα πυκνωθή.
Ψυχαγωγικαί επίσης εκδηλώσεις θα περιλαμβάνωνται εις το πρόγραμμα του Ινστιτούτου, θέλουν δε συστηματοποιηθή κατά τοιούτον τρόπον, ώστε δεν θα παρέρχεται μην, καθ’ ον δεν θα πραγματοποιήται μία ψυχαγωγική συγκέντρωσις, μία εκδρομή κλπ.
Το πολυετές της ευδοκίμου λειτουργίας του Ινστιτούτου και το ανώτερον περιβάλλον του πείθουν περί της σοβαρότητος του Ιδρύματος, τα δε επιτευχθέντα μέχρι τούδε αποτελέσματα είναι αδιάσειστα τεκμήρια της αρτίας και μεθοδικής διδασκαλίας.
Εν Πειραιεί τη 5 Σεπτεμβρίου 1955
»                                        Κοκτέιλ στο Καλαμάκι, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 1955.
 

Πρόσκληση για κοκτέιλ: Ο κύριος και η κυρία J. H. B. Knight προσκαλούν κόσμο («request the pleasure of the company of») για κοκτέιλ (for cocktails) την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 1955 στις 7.30  μ.μ. στην Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου ΙΙ αριθμός 11 στο Καλαμάκι. 
Πρόσκληση για κοκτέιλ: Ο κύριος και η κυρία
J. H. B. Knight προσκαλούν κόσμο   για κοκτέιλ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 1956 μεταξύ 7.30 - 9.30 μ.μ. στην Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου ΙΙ αριθμός 11 στο Καλαμάκι.

 
                                   Εορτασμός γενεθλίων βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ στις 31 Μαΐου 1956.

 
Ο κύριος και η κυρία L. P. Biggie επιζητούν την χαρά της συντροφιάς των προσκεκλημένων τους για τον εορτασμό των γενεθλίων της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ την Πέμπτη 31 Μαΐου 1956 από τις 7 έως τις 9 το βράδυ για κοκτέιλ στο Παλαιό Φάληρο, Ακτή Ποσειδώνος 30.
Η μετέπειτα πορεία του Συνδέσμου και του Ινστιτούτου ξεφεύγει από τα όρια των προσκλήσεων και εγγράφων που ανέφερα ότι βρίσκονται στην κατοχή μου...

ΣΧΟΛΙΑ
*Βρεττανικό, Βρεταννικό, Βρετανικό. Παραλλαγές στην ορθογραφία από την ιστορική σύγχυση των λέξεων
Britannia (Βρετανία), Britannic (Βρετανικός), Brittany (Βρετάνη).
*Τα τηλέφωνα του Βρετανικού Προξενείου στον Πειραιά ήταν: 42.410, 41.345 και 43.831.
*Το Βρετανικό Συμβούλιο στα 1951 ήταν στην Φιλικής Εταιρείας 17, Αθήνα με τηλέφωνο 71.664. 
*Σύμφωνα με κάποια στοιχεία ο Α.
Warden Baker γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1893. Στις 30 Οκτωβρίου 1944 έγινε πρόξενος στον Πειραιά. Στις 1 Σεπτεμβρίου 1948 μετατέθηκε στο Παλέρμο.               
*
Captain Stanlay Brian DE COURCY - IRELAND. Γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1900 και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 2001. Το όνομά του συνδέθηκε με πολλές πολεμικές θαλάσσιες επιχειρήσεις (αποσύρθηκε στα 1951) που μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο.
*Ο Παναγιωτόπουλος Νικόλαος του Ιωάννου ασκούσε το επάγγελμα του Τηλεγραφητή Α΄ στο Τηλεγραφείο Πειραιώς.
*Σύμφωνα με στοιχεία, ο
Arthur George Talbot (31.3.1892 - 15.10.1960)  από υποναύαρχος (8.7.1943) προήχθη σε αντιναύαρχο στις 4.1.1948 οπότε αποχώρησε από την υπηρεσία, εξ ου και το αποχαιρετιστήριο πάρτι (farewell party).
*Ο Ιωάννης Σ. Τερζόπουλος ήταν συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έχω στην συλλογή μου το βιβλίο: Τήνος – Ιστορία, Αρχαιότητες, Τουρισμός, χωρίς χρονολογία έκδοσης. Τυπογραφείο Τερζόπουλος αναφέρεται ότι υπήρχε στον Πειραιά. 
*Η Ελισάβετ, σύζυγος του Γεωργίου
VI, γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1900 και πέθανε στις 30 Μαρτίου 2002, έφερε τον τίτλο The Queen Mother για να μην συγχέεται με την κόρη της. Τα γενέθλια των βρετανών βασιλέων γιορτάζονται δύο φορές τον χρόνο - όπως λέγεται - από το 1748, όταν ο Γεώργιος Β΄ που είχε γεννηθεί στις 9 Νοεμβρίου 1683 αποφάσισε λόγω ψύχους να εορτάζει τα γενέθλιά του την ημέρα επετείου ανόδου του στο θρόνο στις 22.6.1727 ή κατ’ άλλους συνδέθηκε με την ανοιξιάτικη στρατιωτική παρέλαση με την ονομασία «Trooping the Color». Συνήθως τα δεύτερα γενέθλια εορτάζονταν το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου ή σε ένα από τα πρώτα Σάββατα του Ιουνίου. Ακόμα και σήμερα η Ελισάβετ ΙΙ, που γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 βλέπουμε να εορτάζει δυο φορές (αν και προτιμά την δική της πραγματική ημερομηνία) με καλό καιρό κι όλα αυτά για υπηρεσιακούς λόγους, την παρέλαση, την εμφάνιση της οικογένειας στο μπαλκόνι και τους απαραίτητους κανονιοβολισμούς.
*L. P. Biggie: Laurence Patrick Biggie.
*E. D. O. Maltman: Edward Derek Oswald Maltman.
 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου