Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Από την Αθήνα στην Σιάτιστα Κοζάνης μέσω 15 ασπρόμαυρων φωτογραφιών.


                                                                             Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.


Με τις παρακάτω τρεις πρώτες φωτογραφίες από την συλλογή του Παναγιώτη Δριτσάκου που συνεχίζω να δημοσιεύω, τελειώνουμε τις Αθηναϊκές και προχωράμε σε αυτές που αναφέρονται στην ελληνική επαρχία. Εδώ στην πλειοψηφία τους τα θέματα είναι τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά και καθρέπτης των αξιόλογων έργων που επιτελούνταν σε συγκοινωνιακές κυρίως υποδομές. Προσθέτω κι άλλες σφραγίδες των διάφορων φωτορεπόρτερ που εκτύπωναν συνειδητά την τότε επικαιρότητα ή ενίσχυαν με τον φακό τους την τουριστική προβολή της χώρας μας.
     
*COPYRIGHT/ K. RAPHAELIDIS/ 57, SOKRATES ST. – T.T.101/ ATHENS - GREECE/ TEL. 535.140, 527.0;1 ;OWE 463.392/ PLEASE GREDIT AS FOLLOWS/ PHOTO BY K. RAPHAELIDIS
*NINA EMMANUEL/ 5, XENIAS ST.,/ ATHENS
* PHOTO/ DIMITRI/ COPYRIGHT/ 86, VAS. SOFIAS/ATHENS
*PHOTO BY/ DIMITRI/ DIMITROS 17/ AGHIA PARASKEYI/ ATHENS - GREECE/ PHONE 685.605
*
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ/ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ/ ; ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑΙ/ ΤΗΛ. 74.079
*COPYRIGHT - PHOTOGRAPH/ BY/ PAYLOS MYLOFF, HPS. / PANAGIOTARA 28A/ ATHENS/ N.. [
Τίθεται ο αύξων αριθμός της φωτογραφίας]/ PLEASE CREDIT
*SPYROS MELETZIS/ 24, KAISARIAS STREET/ ATHENS
*THIS PRINT IS RELEASED FOR/ PUBLICATION ONCE ONLY/ COPYRIGHT/ VOULA PAPA
ΪOANNOU/ 36A TSAKALOF ST./ ATHENS/ PLEASE CREDIT AS FOLLOWS/ PHOTO BY/ VOULA PAPAΪOANNOU/ ATHENS
*ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ/ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ/ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ/
COPYRIGHT/ ΓΙΑΝΝΗ/ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ/ ΣΑΧΤΟΥΡΗ 11/ ΧΑΛΑΝΤΡΙ - ΑΘΗΝΑ/ ΤΗΛ. 682.120/ Κατά τη δημοσίευση παράκληση να γραφτή/ Φωτ. - ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ [Δίγλωσση ορθογώνια σφραγίδα στα ελληνικά και αγγλικά]
Οι φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου και του Γιάννη Σκουρογιάννη - όπως κι άλλων επαγγελματιών - αγοράστηκαν και σφραγίστηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, προσφέρθηκαν και διανεμήθηκαν παντού, οι δε υπόλοιπες - επαναλαμβάνω - στάλθηκαν στα κατά τόπους Γραφεία Τύπου κρατικών φορέων του εξωτερικού για πάσα χρήση. 





27 Αυγούστου 1969. Σπουδαστές του American Institute for Foreign Study επισκέφτηκαν την Αθήνα για σπουδές αρχαίας και νέας ελληνικής ιστορίας και τέχνης, διαρκείας τεσσάρων εβδομάδων. Παράλληλα θα κάνουν εξορμήσεις  σε αρχαιολογικούς χώρους και σε νησιά. Μετά το πέρας λαμβάνουν πτυχίο. Στην φωτογραφία οι αμερικανοί σπουδαστές με τους καθηγητές και συνοδούς τους συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Ρόκα, ο οποίος και τους δεξιώθηκε στο δημοτικό μέγαρο. Δήμαρχος Αθηναίων ήταν ο Δημήτριος Ρίτσος που ορκίστηκε στις 18.12.1968. Το AIFS Ιδρύθηκε στα 1964 από τον Sir Cyril Julian Hebden Taylor (γεν. 1935).





 
Παλαιά ανάκτορα. Η βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου έγινε σε καλλιτεχνική μελέτη του Εμμανουήλ Λαζαρίδη (Α΄ βραβείο Υπουργείου Στρατιωτικών στα 1926). Πρώτα έγιναν οι κατάλληλες αποχωματώσεις. Ο Φωκίων Ρώκ φιλοτέχνησε τον νεκρό οπλίτη. Τα υπόλοιπα στοιχεία συμπληρώθηκαν από τον Κώστα Δημητριάδη. Εκτέλεση έργου, από τον μηχανικό Γ. Βιτάλη. Γύρω στα 1930 το κτήριο μετατράπηκε σε σχέδια του Ανδρέα Κριεζή και στέγασε την Βουλή. Μπροστά του περνάει το τραμ της εποχής. Τα εγκαίνια του μνημείου τελέσθηκαν στις 25.3.1932. Στην εικόνα, ένας κάτοικος οδηγεί και στρίβει το τετράποδό του στην Πανεπιστημίου. Η φωτογραφία είναι της Μαρίας Χρουσάκη (1899 - 1972), συγγενής του Στέφανου Σκουλούδη [Ήταν κόρη της ανιψιάς του. Ο Γεώργιος Εμμ. Αθηνογένης νυμφεύτηκε την αδελφή του Σκουλούδη Μαρία. Η κόρη τους Κλεώνη Αθηνογένη παντρεύτηκε τον Ιωάννη Χρουσάκη κι έκαναν την Μαρία Χρουσάκη], που δώρισε το αρχείο της (αρνητικά και λευκώματα) στην Εθνική Πινακοθήκη στα 1971, το χαρτί είναι agfa brovira.


  



Ακρόπολη Αθηνών. Το Ερεχθείο φωταγωγημένο. Η σφραγίδα πίσω δυσδιάκριτη, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ.







Μονή Δαφνίου. Καλλιτεχνικά στημένη φωτογραφία, με το όργανο της τάξης και την επισκέπτρια σε πρώτο πλάνο. Φωτογραφία του Κ. Ραφαηλίδη. 






 
Μονή Δαφνίου. Οι παλιές φωτογραφίες δίνουν μια διαφορετική διάσταση στο αυθεντικό φυσικό τοπίο.







                 Λιβαδειά. Άποψη ενός από τους δρόμους της πόλης. Φωτογραφία χωρίς χρονολογία.






 
17 Αυγούστου 1956. Λιβαδειά. Εργατικές κατοικίες. «Εις τα πρόθυρα της Λεβάδειας, ο «Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας» δημιουργεί μίαν νέαν πόλιν όπου κτίζονται αι εργατικαί κατοικίαι της πόλεως μέσα εις μίαν ωραίαν τοποθεσίαν». Στην φωτογραφία αυτή του Ελληνικού Δημοσιογραφικού Πρακτορείου (ΕΔΗΠ), εργάτες ασχολούμενοι με το κτίσιμο των οικιών.







                               Λιβαδειά. Άποψη της πόλης από αέρος. Φωτογραφία χωρίς χρονολογία. 






 
Υπάτη. Το τουριστικό ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ». Α΄ κατηγορίας, 78 κλίνες. Στην θέση του ήταν το παλαιό ξενοδοχείο «Φθιώτις». Χρονολογείται από το 1957. Το σχεδίασε ο αρχιτέκτων Χαράλαμπος Σφαέλλος (1914 - 2004), όπως και του ξενοδοχείου Miramare στην Ρόδο (1958 - 1960), που σύχναζα στα χρόνια της παραμονής μου στο νησί. Συνεργάτης ήταν ο Διονύσιος Ζήβας. Εργολάβος: ΕΤΚΛ ΑΕ. Η φωτογραφία αυτή του Δημήτρη - Ντίμη Χαρισιάδη (1911 - 1993) είναι ήδη γνωστή στο διαδίκτυο.







 
25 Ιουνίου 1969. Ο διάσημος ατομικός επιστήμονας Βέρνερ φον Μπράουν με την οικογένειά του κατά την παραμονή τους στην Αθήνα επισκέφθηκαν τους Δελφούς. 







                                                           Δελφοί. Το αρχαίο θέατρο. 







                                                       Χορός της Ρούμελης. Ο Αραχωβίτικος. 






   
Γέφυρα Τεμπών. «Οδαγωγός γέφυρα ποταμού Πηνειού στα Τέμπη». Η κυρίως γέφυρα έχει μήκος 154 μέτρα και με τις δύο εν σειρά άνω διαβάσεις ανοίγματος 25,10 και 30,50 μ. από την μεριά της Λάρισας, φτάνει στα 209,60 μέτρα. Το πλάτος του καταστρώματός της είναι 14 μέτρα. Την στατιστική μελέτη εκπόνησε στα 1959 το τεχνικό γραφείου του πολιτικού μηχανικού Ζεράρ Ναχνικιάν και κατασκευάσθηκε από την «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ». Εγκαινιάσθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1960 από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων Σόλωνα Γκίκα. Το γραφείο Ναχνικιάν έκανε τα σχέδια του ναού Αγίου Διονυσίου στα Ζαρουχλέϊκα της Πάτρας (γύρω στα 1928), την στατιστική μελέτη του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στου Ζωγράφου (χρόνος μελέτης 1967 - 1970, κατασκευή 1970 - 1974) καθώς και πολυκατοικίες (γνωρίζω μια στα Ιλίσια Αθηνών).





 

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων Σόλων Γκίκας επισκέφτηκε τα εκτελούμενα έργα στην Θεσσαλία και στην Ήπειρο. Στην φωτογραφία η γέφυρα Πύλης Τρικάλων στον Πορταϊκό ποταμό. Στο επίσημο blog του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης Τρικάλων διαβάζουμε: Η γέφυρα Γκίκα. Κατασκευάστηκε το 1960-61 από οπλισμένο σκυρόδεμα και εξυπηρετεί μέχρι σήμερα πολλά χωριά στα ριζά του Κόζιακα.  Έχει μήκος 170 μ. Ο Σόλων Γκίκας (1898 - 1978) γεννήθηκε στα Τρίκαλα, ήταν στρατιωτικός αλλά ασχολήθηκε και με την πολιτική. Στις κυβερνήσεις Καραμανλή του 1958 και του 1961 διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων.








Σιάτιστα νομού Κοζάνης. Η φωτογραφία της εποχής δείχνει μερική άποψη της πόλης (το τμήμα Γεράνεια, το άλλο λέγεται Χώρα), με τον ωρολογιακό της πύργο στο κέντρο και ένα τμήμα του νέου εθνικού επαρχιακού δρόμου που ανοίχτηκε για να διέρχεται από την πόλη. Ο πέτρινος πύργος του ρολογιού (έργο του 1862) έχει εξαγωνικό σχήμα. Είναι το καμπαναριό της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής που χρονολογείται από το 1677 (νότιά της είναι κολλημένος ο ναΐσκος της Παναγίας).            
 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου