Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

Πειραϊκοί φωτογραφικοί παλμοί.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1930. «Στον Χρήστο για να με θυμάται Πειραιεύς 22/ 12/ 30» (Υπογραφή).

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. «9/ 1/ 1941. Πειραϊκή Χερσόνησος Ενθύμιον φιλίας Φούλα Ελένη Φρόσω» …

 

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Σαν το νεογέννητο, έτσι κι ο καινούργιος χρόνος. Ευχόμαστε χαρά κι ευτυχία, υγεία και πάντα όμορφες στιγμές. Όμως το μέλλον σκοτεινό και απροσδιόριστο. Κάθε μέρα φέρνει τα δικά της γεγονότα, χτίζει το δικό της πεπρωμένο... "ΦΩΤΟ - ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ/ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 26/ ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ"

 

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Σε χαρτί ματ που γυαλίζει και δυσκολεύει την φωτογράφισή της από το κινητό, αυτή η φωτογραφία έχει μια ιδιαιτερότητα. Ενώ μας απεικονίζει ένα κοριτσάκι στην πολυθρόνα να έχει στα πόδια του μια κούκλα, στην πάνω δεξιά μεριά ο φωτογράφος έχει προσθέσει ένα αγορίστικο πρόσωπο, κατά πάσα πιθανότητα τον αδελφό του κοριτσιού! Επίσης η θήκη είναι πρωτότυπη, η φωτογραφία μπαίνει μέσα της, δεν είναι δίπτυχο όπως έχουμε συνηθίσει. Πίσω στο χαρτί είναι τυπωμένο: DUPONT Defender. "ΦΩΤΟ - ΕΥΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ/ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 58/ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ"

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Πατέρας και γιος σε φωτοκάρτα του "ΦΩΤΟ - ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ/ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ/ – ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ – " Χαρτί gevaert.

 

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Στο Πασαλιμάνι. Άντρας, γυναίκα και γιος. Χαρτί ματ γυαλιστερό.

 

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. «Τουρκολίμανο τη 12η Ιανουαρίου 1948»

 

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Σε κάποιο δρόμο της πόλης τραβήχτηκε αυτή η πόζα. Ήταν Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 1950. «5-1-50/ Εις Πειραιά»

 

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Φωτογραφία ζεύγους (ο κύριος είναι ένστολος) σε χάρτινο δίπτυχο του Πάνου Καρίπη: "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΙ/ ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΙΠΗΣ/ ΛΕΩΦ. ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 8/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ - ΤΗΛΕΦ. 42.783" 21 ΙΑΝ. 1950

 

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Μια από τις τόσες φωτογραφίες με απεικόνιση ζεύγους ενός ακόμα πειραιώτη επαγγελματία κολλημένη κι αυτή σε χάρτινο δίπτυχο: "Ατελιέ/ Αφών Μπόη/ Αγχιάλου 6 και 20/ ΤΗΛ. 463-491 - 462-327" 22 ΙΑΝ. 1957

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1958. «Στην μεγάλη μου αγάπη/ Μαίρη/ 19.1.58» Ομορφιά που διατήρησε το φωτογραφικό χαρτί Agfa Portriga. "STUDIO/ Ελ. Θεοδωρή/ ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 20 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ/ ΤΗΛ. 43-712"

 

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Η πινακίδα πίσω γράφει ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Χαρτί LEONAR.

 

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ. 20 Δεκεμβρίου 1960. Η τρίτη και τελευταία φωτογραφία της συλλογής μου στον ίδιο χρόνο, στο ίδιο σημείο με τα ίδια πρόσωπα. Βρισκόμαστε στην ψαροταβέρνα ΖΕΦΥΡΟΣ.

 

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Χαρακτηριστική φωτογραφία γυναίκας με το πρόσωπο στο πλάι. "ΦΩΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ/ Β. ΚΩΝ/ΝΟΥ 58/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ" 26 ΙΑΝ.1962

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. Σε κάποιο Λούνα Παρκ από τα πολλά που μας διασκέδαζαν εκείνα τα χρόνια. Πίσω ένα καρότσι γράφει .... ΓΛΥΦΑΔΑΣ. Η φωτογραφία όμως τυπώθηκε στη Δραπετσώνα, σε ένα στούντιο που συναντώ πρώτη φορά "ΦΩΤΟ/ Π. ΑΦΑΤΖΑΝΙΔΗ/ ΟΠΙΣΘΕΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ/ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ"

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Αγιασμός των υδάτων στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960... οπότε αρκετά από τα πρόσωπα είναι γνωστά...(Ο Αρχιεπίσκοπος, ο Κωνσταντίνος κ.ά) "ΡΕΝΤΖΗΣ/ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ & ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ/ ΟΔΟΣ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 4 (ΟΜΟΝΟΙΑ)/ ΑΘΗΝΑΙ - ΤΗΛ. 527.992"

 

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1965. Μια πολύ αναγνωρίσιμη περιοχή στην πόλη όπως ήταν τότε που φωτογραφήθηκαν οι δυο αυτοί νέοι.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Το παλιό Δημαρχείο της πόλης τραβηγμένο από την πλατεία Αγίας Τριάδος, μάλλον την εποχή που είχε προταθεί να μετατραπεί σε μουσείο. Η μοίρα του όμως ήταν προδιαγεγραμμένη...

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Πλατεία Κοραή. Τέσσερις νέοι μπροστά από το εορταστικό ομοίωμα που παρίστανε τον Άγιο Βασίλειο. Κάγκελα του ΟΛΠ, διαφήμιση της εταιρείας ΡΑΔΗΛΕΞ του Β. Οικονόμου. Είχε πλέον κατεδαφιστεί το κτήριο του Α' Γυμνασίου (μετέπειτα Πρωτοδικείο, Επαγγελματική και Οικοκυρική Σχολή του Δήμου) που το διαδέχτηκε το σημερινό Δημαρχείο. Πίσω δεξιά ο τοίχος του Πειραϊκού Συνδέσμου και αριστερά οι τότε οικοδομές της οδού Καραΐσκου.

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1996. Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι. Κάθε χρόνο ο Δήμος παρείχε σε κάποιους πειραϊκούς συλλόγους περίπτερα για να επικοινωνούν με το ευρύ κοινό αλλά και να εκθέτουν τα βιβλία, τα περιοδικά, τα προϊόντα τους. Η Φιλολογική Στέγη συμμετείχε για πολλά χρόνια. Όταν ερχόταν ο καιρός λάμβανε το συμβούλιο απόφαση και κατάρτιζαν ένα πρόγραμμα για τις βάρδιες 18 με 23 μ.μ. Από τα περίπτερα πέρναγε τόσος κόσμος, τόσοι γνωστοί μας.. ατελείωτες συζητήσεις, γνωριμίες, νέες εγγραφές μελών. Κι εγώ δεν θυμάμαι σε πόσες εκθέσεις είχα λάβει μέρος. Εδώ είμαστε στις 24 Μαΐου 1996. Βλέπουμε παλιά σημαντικά στελέχη της Στέγης. Χατζημανωλάκη Μαίρη. Δραπανιώτης Θόδωρος. Σταυριανάκου Ποτούλα. Τραϊφόρος Νάσος. Την φωτογραφία τράβηξε: ΦΩΤΟ/ ΡΟΣΒΑΝΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ. Διατηρείται σε χάρτινη κορνίζα.











Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025

Θεσσαλονίκη: Φωτογραφίες από απόθεμα του αρχείου μου.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κάποτε στην «Αρετσού». Photo paper ILFORD.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1930. «Θεσσαλονίκη τη 5/8/1930/. Αγαπητή μου Κα Μπουμπάρα σας στέλλω την φωτογραφία του Γιωργάκη να τον ιδήτε. Ο Γιαννάκης καθημερινώς αναφέρει το όνομά σας δεν σας λησμονεί/ με πολλήν αγάπην/ Καλλιρρόη Α. Ματσούκα». Στην όψη: Γεώργ. Αργ. Ματσούκας. Ανάγλυφα: "Φώτο Χριστοπούλου/ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΗΣ 2/ Θεσσαλονίκη"

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Περίπατος στην παραλία, έτος 1944.
"ΦΩΤΟ... ΝΤΕR;;; (δυσανάγνωστο)/ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 41/ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"

 

 

  



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ιούλιος 1945. Συντροφιά φοιτητών (;) στο Πανεπιστήμιο και σε δρόμο που λόγω λανθασμένης χαμηλής λήψης μάς στερεί την πλήρη θέαση των κτηρίων. Χαρτί Velox και LEONAR.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην 16η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Διάρκεια από 16 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 1951. Στο βάθος η επιγραφή ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Χαρτί Velox.

 

 

  

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Από την Έκθεση της Θεσσαλονίκης 30-9-51». Φ.Π. 659/Ν.

 

 

 

  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τρεις νέοι σε βραδινή λήψη. Ο ένας κρατάει κιθάρα... «Βόλτα στη Γεωργ.[ική] Σχολή/ Οκτώβριος του 1951». Χαρτί Agfa Lupex.

 

 

 

  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Θες/νίκη 1953». Στην παραλία.

 

 

 

  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Θεσσαλονίκη 25/9/53». Φωτογράφιση με χαμόγελα στην παραλία της Λεωφόρου Νίκης.

 

 

 

  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «21η Δ.Ε.Θ. 10 - 9 - 1956». Νυχτερινή λήψη.

 

 

 

  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στην έκθεση κάποιο Σεπτέμβριο... Διακρίνω: ΠΟΛΩΝΙΑ (Το περίπτερό της στη έκθεση) ...ORS STANDARD, TRIUMPH, ΑΦΟΙ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ Ο.Ε.

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως σε χρόνο παρελθόντα. Αριστερά διαβάζουμε BADALINI BEDOGNI και δεξιά ITALIA.

 

 

 

  


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Μια περασμένη έκθεση με τα περίπτερα Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας. Στην ίδια έκθεση, μια γυναίκα φωτογραφίζεται στον πρώτο όροφο του περιπτέρου αριθμός 2, στη βόρεια πλευρά της ΔΕΘ.

 

 

 

  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το χαρτί (λεγόμενο «μεταξωτό») μπορεί να υστερεί από την φωτογραφία μια καλλίτερη ανάλυση, όμως η λήψη είναι ενδιαφέρουσα.

 

 

 

  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Παλαιά αντρικά χαμόγελα σε πρόσωπα που γέρασαν και ίσως ταξίδεψαν...

 

 

 

  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΕΡΑΙΑ . Τα καλοκαίρια εναλλάσσονται, οι άνθρωποι ζουν και φεύγουν, οι ανάγκες για τα μπάνια στην θάλασσα δεν αλλάζουν. «Στην Περαία Θεσσαλονίκης»

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αυτή η παραλία σε βάζει σε πειρασμό να την περπατάς πάνω-κάτω...

 

 

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε κάποιο σημείο της πόλης που κι αν την έχω πολυπερπατήσει δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω. Πολλές φορές ο φακός εστίαζε στα πρόσωπα και - χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία - έκοβε τα ύψη των πίσω κτηρίων.

 

 

 

  

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πεθύμησα λίγο συμπρωτεύουσα.. Εδώ τρεις άνδρες μπροστά στον Πύργο του ΟΤΕ.










Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Αττικές και αθηναϊκές περισκοπήσεις.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

ΑΘΗΝΑ. Αρχίζω με μια παλιά καρτποστάλ που δείχνει την Πλάκα, εκεί στα σκαλιά με την ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ: 704, ΠΑΛΑΙΑ ΑΘΗΝΑ – Πλάκα. Εκδόσεις ΑTTALOS του Β. ΓΟΥΔΗ, Γ. Σταύρου 8 Αθήναι. Τυπώθηκε στην Ιταλία, Trimboli - Via Puccini, 21 - Pescara (Italy).

 

 

 

 

Έτη Πολλά/ Κατίνα. Ταχυδρομημένη Carte Postale από την ΥΔΡΑ προς την ΑΘΗΝΑ κάποιο Νοέμβριο στον γνωστό σε μας κι από άλλες κάρτες Στέλιο Αίσωπο, οδός Κυκλοβόρου 4, «Παραπλεύρως Αθηναίου», στην σημερινή οδό Μάρνη.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ - ΦΑΛΗΡΑ. Μια carte postale που επιβεβαιώνει τις καλοκαιρινές αναζητήσεις των παλιών καιρών. Ενθύμιον LUNA PARK/ «Νικόλαος Π. Χάγιας./ Ιωάννης Γ. Κουζουρής/ Θεμιστοκλής Α[;] Σεργιάνης/ Φάληρον - 10 Αυγούστου 1914». Στην πίσω όψη, το φωτογραφικό χαρτί γράφει "Έκδοσις Μ. Ν. Μιχαλοπούλου Αθήναι"

 

 

 

 



 ΦΑΛΗΡΟ. 3 Νοεμβρίου 1936. Τα μικρά τους ονόματα στην πίσω όψη.

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 1942. «Εν Αθήναις τη 26 - 7 – 42./ Βασιλικός Κήπος»
Τέσσερα παλικάρια (μαθητές;) της κατοχής και της αντίστασης ή και απλοί πολίτες της καθημερινότητας...

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Νοέμβριος 1943. Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Όμορφο σκηνικό γύρω από ένα πτυσσόμενο τραπέζι.

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Αφιερωμένη στην επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944. Στην πλατεία Συντάγματος ο κόσμος στρέφεται αυθόρμητα προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου αν και ο υπαίθριος φωτογράφος προλαβαίνει να "αρπάξει" μερικά βλέμματα.

 

 

 

 

 




ΑΘΗΝΑ. Σε συνέχεια των φωτογραφιών που έχω ήδη αναρτήσει: Τέσσερα ακόμα στιγμιότυπα από τη ζωή κάποιων ανθρώπων που έζησαν στην πόλη ή στα περίχωρά της. Η τελευταία παραπέμπει σε εκδήλωση στο Αρσάκειο Ψυχικού.. Φωτογραφίες, "ΑΛΕΞ. ΓΑΖΙΑΔΗΣ/ ΕΜΜ ΜΠΕΝΑΚΗ 14/ ΤΗΛ. 31-212". Διαστάσεις 6Χ6 εκατοστά. Χαρτί Agfa Lupex.

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Στην Ομόνοια, στα χρόνια που δεν μπορούσες να ξεφύγεις εύκολα από τον αδιάκριτο φωτογράφο για ένα ξαφνικό ενσταντανέ. A M CROWN COPYRIGHT RESERVED.

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Όλοι αυτά τα άτομα που έτυχε να περνούν από το ίδιο πεζοδρόμιο ίσως να μην είχαν αφήσει τα ίχνη της ύπαρξής τους αν δεν συνέβαινε να τα απαθανατίσει ένας ελεύθερος φωτογράφος... Χαρτί LEONAR. [Έγραψαν στα σχόλια: Είναι στην οδό Σταδίου έμπροσθεν κτιρίου ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ… Μάλλον Σταδίου 38, Εθνική Τράπεζα]

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Στρατιώτης και πολίτης στον λόφο του Αρείου Πάγου με θέα την Αρχαία Αγορά, την Ακρόπολη και το αθηναϊκό λεκανοπέδιο.

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. «Πανήγυρις Αγίας Βαρβάρας». Χωρίς χρονολογία.

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. «Ενθύμιον Χαϊδαριού 1950»

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ - ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ. Σεπτέμβριος 1955.

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. 3 Νοεμβρίου 1958. «Ενθύμιον»

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Περπάτημα στην οδό Μπουμπουλίνας, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. "ΦΩΤΟ-ΟΛΥΜΠΙΑ/ ΠΑΝ. ΖΟΥΝΗ-ΧΡΙΣΤ. ΜΙΧΑΗΛ/ ΚΑΝΙΓΓΟΣ 2 & ΓΑΜΒΕΤΤΑ 14/ ΣΤΟΑ "ΜΕΡΛΙΝ" ΓΩΝΙΑ/ ΤΗΛ. 20-621"

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Ζευγάρι περπατάει στην πόλη. Ο φωτογράφος επί το έργον. Συχνά μέσα στο πλήθος ξεχωρίζει και μια στρατιωτική στολή, συνηθισμένο γεγονός στα μεταπολεμικά χρόνια.

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. ΑΚΡΟΠΟΛΗ. Γιαγιά κι εγγόνια μπροστά από τις Καρυάτιδες. «Αγαπημένοι μας θείε και θεία σάς στέλνομεν έναν ενθύμιο όπου είχαμεν βγη στην Ακρόπολη μαζί με την γιαγιά πριν φύγη. Με αγάπη Κώστας και Μαρία...»

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Πολύ δύσκολο να ξαναζήσει κάποιος αυτές τις χαρούμενες στιγμές με τους ελάχιστους συγκριτικά επισκέπτες, το άνετο πήγαινε έλα στον ιερό βράχο και την απεριόριστη θέα. Όλα εκείνα τα σκόρπια μαρμάρινα κομμάτια που αγγίζαμε χωρίς ν' απαγορεύεται, οι αρχαιολόγοι κάπου θα βρήκαν να βάλουν στη θέση τους. Ακόμα και μέσα στον Παρθενώνα μπαίναμε νιώθοντας το ύψος των κιόνων να μας δείχνει το πόσο ταπεινοί ήμασταν μπροστά στο πιο θαυμάσιο δείγμα της αρχιτεκτονικής.

 

 

 

 

 

Κλείνω με μια ακόμα παλιά καρτποστάλ. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. CARTE POSTALE. Β. Ησαΐας - Ευπόλιδος 12 - Αθήναι - Τηλ. 538.195.