Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Γενικές, ανέντακτες φωτογραφικές λήψεις και καρτποστάλ.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

ΕΛΛΑΔΑ. Σε κάποια παραλία - που ίσως έχασε προ πολλού την φυσική ομορφιά - αυτή η συντροφιά μάς δείχνει την τότε επί γης ύπαρξή της... Διαστάσεις της φωτογραφίας, 4,5Χ6,5 εκ. Χωρίς τόπο και χρονολογία.

 

 

 


Εορταστική παλαιά καρτ ποστάλ γραμμένη στα γερμανικά, στην Leipzig Λειψία, 17 Δεκεμβρίου 1928.

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ. Ένα χαλαρό στιγμιότυπο του μεσοπολέμου σε κάποια παραλία. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να γράψει μια λέξη στην πίσω όψη.
Έτσι τα δώδεκα πρόσωπα της φωτογραφίας, ο τόπος κι ο χρόνος θα μείνουν χωρίς να τα μάθουμε εμείς, οι τόσο απαιτητικοί fans του σημερινού διαδικτύου...

 

 

 

 


Στην πίσω όψη αυτής της φωτογραφίας αναγράφεται: «Άγιος Νικόλαος 4 - 6 - 32». Κοντά σε ποιο τόπο, σε ποιο ξωκκλήσι να τραβήχτηκε άραγε;

 

 

 

 

12 Μαΐου 1938. Το όνομα της πόλης στην πίσω όψη μαζί με την χρονολογία, είναι δυσανάγνωστο [Ζαχάρω;]

 

 

 

 

Ελληνικό Πάσχα! Διαστάσεις φωτογραφίας 4Χ3 εκατοστά.

 

 

 

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. Όπου νάναι, όποιος νάναι, όσα χρόνια κι αν πέρασαν..

 

 

 

 

Παλιά χαρτονένια δίπτυχα που με κορδονάκια στήριζαν το καθένα ένα δεύτερο λευκό χαρτί για να γραφτούν μερικές προτάσεις με ευχές. Οι περισσότεροι θεώρησαν περιττό να βάλουν χρονολογία, ίσως έτσι καλλίτερα, να αναρωτιέται κάνεις και να αφήνει να αιωρείται η απορία του απροσδιόριστου. «Στους αγαπημένους μας Μάρκο και Δημήτρη Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το καινούργιο χρόνο Με αγάπη Φαίδρα Βασίλης»

 

 

 

 

ΝΑΟΥΣΑ 1954. «30/5/54. Σχολική εκδρομή εις Νάουσαν».

 

 

 

 

Ένα καλοκαίρι, μια παραλία, μια θάλασσα, δυο γυναίκες...

 

 

 

 


Στις 17 Μαρτίου 2020 είχα αναρτήσει την "δίδυμη" φωτογραφία της. "Αχμέτ Αγά 17-3-57". Αχμέτ Αγά λοιπόν, 17 Μαρτίου 1957, ιστορική τοποθεσία στην Εύβοια, οικισμός γνωστός πλέον ως Προκόπι από το αντίστοιχο της Μικράς Ασίας (Προκόπι, Προκόπιον, Ürgüp), κράτησε για δεκαετίες το παλιό του όνομα. Στο σημείο που είναι ξεκολλημένη από το άλμπουμ λείπει το κομμάτι χαρτιού.

 

 

 

 

Το λιμάνι είναι της Καβάλας αλλά δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο χρόνος ούτε ποιος εικονίζεται... το σκηνικό, αν και ασπρόμαυρο είναι πολύ γαλήνιο, τόσο καλοκαιρινό...

 

 

 

 


ΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥΔΑΣ. 9 Φεβρουαρίου 1964. Όταν η φωτογραφία επιβεβαιώνει το γεγονός. «Ενθύμιον εξ επισκέψεως εις Χανιά κατά την κηδείαν του Σ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Ελήφθη επί του πλοίου «Ακρόπολις» κατά την ώραν της αναχωρήσεως εκ του λιμένος της Σούδας». Κρατώντας μια αφίσα με την εικόνα του Γεωργίου Παπανδρέου, σημειώνει: «Συν τω προσφιλεί «γέροντι» Δείγμα Θαυμασμού και Σεβασμού». Ήταν η κηδεία του Σοφοκλή Βενιζέλου, ημέρα Κυριακή, 9.2.1964.

 

 

 

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Πάσχα του 1967. Ήταν Κυριακή 30 Απριλίου.

 

 

 

 




Τέσσερις φωτογραφίες τυπωμένες στο "ΦΩΤΟ - ΦΙΝΟ/ ΠΛΑΤ. Ι. ΜΕΤΑΞΑ 2 -  ΚΡΗΝΗ/ ΤΗΛ. 492.756"

 

 

 

 

Σε κάποια παραλία, νησιού η στεριάς που μετά από τόσα χρόνια φυλαγμένη στην άκρη, αυτή η φωτογραφία έχασε την ταυτότητά της. Διαβάζουμε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΝ ΚΟΥΡΕΙΟΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΝ. Εσείς που ξέρετε, στείλτε!
Η κυρία Ninetta Papaoikonomou Theochari σχολίασε: Η φωτογραφία είναι από τον Πόρο, είναι στην κεντρική πλατεία Κολώνας, οι δύο κυρίες είναι μπροστά στο Ηρώον που φαίνεται μόνο λίγο, πρέπει να έχει έλθει πλοίο που έδενε εκεί μπροστά και είναι απογευματινή ώρα. Υπολογίζω γύρω στο 1950.








Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Πειραιάς, σύντομα σχόλια σε 25 φωτογραφίες.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ζευγάρι που άφησε τα ίχνη του σε αυτή την παλιά, τσαλακωμένη, σκισμένη στις άκρες φωτογραφία τύπου CARTE POSTALΕ. Έχει ενώσει τα χέρια σε ένδειξη αγάπης κι εμπιστοσύνης. Ελπίζοντας τουλάχιστον να πέρασε μια ευτυχισμένη ζωή. Στρογγυλή σφραγίδα "ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Ι. ΚΑΡΙΠΗΣ/ Ν. ΜΠΗΤΤΥ 23/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ"

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Μπάνια στην Καστέλλα. Γνωστό το σημείο, μήνας Ιούλιος του 1935... Πειραιώτες μιας άλλης εποχής. Την "δίδυμη" φωτογραφία της είχα αναρτήσει στο FACE BOOK  στις 26 Ιουλίου 2021.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τρεις νέοι. «Ενθύμιον 1937». Μια δυσανάγνωστη υπογραφή. "ΦΩΤΟ-ΨΑΛΙΔΑ"

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τέσσερις άνδρες στα μπάνια στου Παρασκευά, στημένοι πάνω στους βράχους που εξείχαν, πολύ πριν την επιχωμάτωση και τον καλλωπισμό για να σχηματιστεί η σύγχρονη παραλία Βοτσαλάκια. Διακρίνονται τα νεοκλασικά της Ακτής Κουντουριώτη και στο βάθος αμυδρά ο Άγιος Βασίλειος. (Η χρονολογία που γράφει πίσω 23-4-43 ελέγχεται).

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Τέσσερις νέοι στα μπάνια στου Παρασκευά, πολύ πριν την επιχωμάτωση και τον καλλωπισμό για να σχηματιστεί η σύγχρονη παραλία Βοτσαλάκια. Διακρίνονται τα νεοκλασικά της Ακτής Κουντουριώτη. (Η χρονολογία που γράφει πίσω 23-4-43 ελέγχεται).

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1944. Βρισκόμαστε στην παραλία της Καστέλλας (που μια άκρη της βλέπουμε αριστερά μας) σε ένα από τα πολλά βράχια που εξείχαν πριν διαμορφωθεί ο χώρος. Πίσω από τους τρεις άνδρες με τα μαγιό, περνάει μια βάρκα. Δεξιά η βραχονησίδα Κουμουνδούρου (Σταλίδα). Ειρηνικό τοπίο σε καιρό πολέμου.
Όλα αυτά, τον Ιούλιο του 1944.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Αυτό στο στιγμιότυπο αποτυπωμένο σε τσαλακωμένο, με αλλοιωμένο χρώμα χαρτί δεν αποκλείεται να μας δείχνει το παλιό Τουρκολίμανο.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Χαρούμενη εξόρμηση στα βράχια της Πειραϊκής. Διακρίνονται μάλλον τα νεόκτιστα προσφυγικά της Καλλίπολης.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Γυναίκα με ωραίο φόρεμα και τσάντα. "Φωτογράφος/ Μ. Κίτσογλου/ Ταμπούρια - Πειραιεύς". Photo paper Agfa.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Δυο κοπελιές φωτογραφήθηκαν στο στούντιο κρατώντας σχολικές τσάντες. Το λογότυπο "ΦΩΤΟ-ΦΛΑΜΠΟ/ Σωκράτους 23/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ" πλαισιώνεται με τον Μίκυ Μάους να φωτογραφίζει την Μίννι με κάμερα σε τρίποδο. (Σωκράτους, σήμερα η Ηρώων Πολυτεχνείου). Photo paper Agfa.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ. Τρεις φίλοι βολτάρουν στην τότε παραλία. Όμορφες, χαλαρές στιγμές που όλοι τις ζήσαμε, όσο κι αν άλλαξε το περιβάλλον.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ακόμα ένα αδημοσίευτο μέχρι τώρα instantané τραβηγμένο με φόντο το Δημοτικό μας Θέατρο. Πέντε νέοι στην πλατεία στραμμένοι προς την πλευρά του Αγίου Κωνσταντίνου. Δεν είχε τοποθετηθεί το άγαλμα του Βενιζέλου, διακρίνεται η προτομή του Θεόδωρου Αφεντούλη (1824-1893) πριν μεταφερθεί μπροστά στο Νοσοκομείο επί της οδού Ζαννή. Δεξιά το μακρόστενο κτήριο που στέγαζε διάφορα καταστήματα, μεταξύ των οποίων και ανθοπωλεία.

 

 

 

 

Η καρτποστάλ αυτή στάλθηκε από το Ψυχικό στον Πειραιά εξ αιτίας της ονομαστικής εορτής του παραλήπτη. «Εν Ψυχικώ τη 21/4/1952/ Αγαπητέ Γεώργη/ Σου εύχομαι έτη πολλά και ευτυχισμένα/ Ο φ/;χος σου, [Υπογραφή].
Κον Γεώργιον Δρακόπουλον,/ οδός Υψηλάντου 138/ Πειραιά». Μόνη ένδειξη στην πίσω πλευρά, Perla.

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Πέμπτη 4 Ιουνίου 1953 .Στην απεργία του Ιουνίου 1953 (λόγω της ακρίβειας που προκάλεσε η υποτίμηση της δραχμής) συμμετείχε μια ισχυρή ομάδα επαγγελματιών, υπαλλήλων και εργαζομένων «για τιμαριθμική αναπροσαρμογή, σταμάτημα των απολύσεων, για το σεβασμό την κεκτημένων». Εδώ μια παρέα συναδέλφων, ποιος ξέρει τίνος χώρου, βγήκε βόλτα στον Πειραιά, όπου φωτογραφήθηκε στην Πλατεία Αλεξάνδρας και στα Λουτρά Παρασκευά στην Καστέλλα.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1956. 10 Ιουνίου 1956. Ημέρα Κυριακή. Ένας γάμος, ίσως στην Αγία Αικατερίνη.
"ΦΩΤΟ-ΕΠΤΑΝΗΣΑ/ ΟΔΟΣ ΝΟΤΑΡΑ 47 ΕΝΑΝΤΙ Ι.Κ.Α./ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ"

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. ΜΑΪΟΣ 1959. Από τις θείες μου που δεν ζουν πια, από παλιές πειραιώτικες οικογένειες που μου παραχώρησαν άφθονο φωτογραφικό υλικό, εμφανίζω δύο αναμνηστικές πόζες του ίδιου γάμου που τραβήχτηκαν φυσικά στο ίδιο στούντιο. Εργασία προσεγμένη, σε ειδική θήκη και διαφανές χαρτί προστασίας. "STUDIO Ελ. Θεοδωρή/ ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 20 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ"

 

 

 

 



"ΦΩΤΟ - ΛΟΥΛΑ/ ΚΩΝ. ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ/ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  3/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ". Δεν αναφέρεται πού τραβήχτηκαν οι τρεις αυτές στάσεις με γυναίκα και δύο αγοράκια στην πρώτη, με μια άλλη γυναίκα και τα ίδια αγοράκια στις άλλες δυο. Κάτι μου λέει το σηματάκι με την άγκυρα στα μπλουζάκια τους. Στην τρίτη φωτογραφία παρατηρώ ρούχα απλωμένα και μια αρχαία κολώνα;

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. 25 Ιουνίου 1965. Αυτή την περίοδο της λήξης του σχολικού - εκπαιδευτικού έτους, βλέπουμε τις ωραίες δραστηριότητες των πειραιώτικων Ωδείων, με τις εκδηλώσεις σε ανοιχτό κοινό. Μουσικοχορευτικές παραστάσεις με ορχήστρα, τραγούδια, χορωδίες, χορούς, εμπνευσμένα κείμενα. Στις γεμάτες αίθουσες (μπορεί και σε θεατρικούς χώρους) θαυμάζουμε τις επιδόσεις των σπουδαστών - αγοριών και κοριτσιών στο πιάνο, στα διάφορα μουσικά όργανα, στα θεατρικά μουσικά δρώμενα. Επιβράβευση μιας ολόκληρης περιόδου. Εδώ, μάλλον μια δασκάλα πιάνου, σε κάποια σχολή ή σε σπίτι.. Αφιερώνεται σε φιλικά μου, αγαπημένα γυναικεία πρόσωπα, ιδιοκτήτριες γνωστών σχολών στην πόλη μας. "ΦΩΤΟ-ΜΑ;/ Β. ΚΩΝΣ/ΝΟΥ 42;/-ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ-"

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Φρεαττύδα Πασαλιμάνι Καστέλλα. Αυτή η φωτογραφία βγήκε σε πολλά αντίτυπα. Είναι η εποχή των μεγάλων αλλαγών στο παραλιακό μέτωπο με τις επιχωματώσεις και την ανέγερση νέων κτηρίων. Η περιοχή στα Βοτσαλάκια ακόμα αδιαμόρφωτη. Διαστάσεις 18Χ12,9.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1996. Έκθεση Βιβλίου στο Πασαλιμάνι. Κάθε χρόνο ο Δήμος παρείχε σε κάποιους πειραϊκούς συλλόγους περίπτερα για να επικοινωνούν με το ευρύ κοινό αλλά και να εκθέτουν τα βιβλία, τα περιοδικά, τα προϊόντα τους.
Η Φιλολογική Στέγη συμμετείχε για πολλά χρόνια. Όταν ερχόταν ο καιρός λάμβανε το συμβούλιο απόφαση και κατάρτιζαν ένα πρόγραμμα για τις βάρδιες 18 με 23 μ.μ. Από τα περίπτερα πέρναγε τόσος κόσμος, τόσοι γνωστοί μας.. ατελείωτες συζητήσεις, γνωριμίες, νέες εγγραφές. Κι εγώ δεν θυμάμαι σε πόσες εκθέσεις είχα λάβει μέρος.
Εδώ είμαστε στις 24 Μαΐου 1996. Βλέπουμε παλιά σημαντικά στελέχη της Στέγης.
Χατζημανωλάκη Μαίρη. Δραπανιώτης Θόδωρος Σταυριανάκου Ποτούλα. Τραϊφόρος Νάσος. Την φωτογραφία τράβηξε : "ΦΩΤΟ ΡΟΣΒΑΝΗΣ ΤΑΣΟΣ". Διατηρείται σε χάρτινη κορνίζα.










Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Ενδεικτικά, απολυτήρια, έγγραφα Ιδιωτικών Σχολών κι Εκπαιδευτηρίων στον Πειραιά.

Μέρος Α΄.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.


Για τα παλαιότερα σχολεία του Πειραιά, θέμα που με έλκυε από την νεαρή ηλικία, με έμφαση σ’ εκείνα που ιδρύθηκαν από διάφορους εκπαιδευτικούς, έχω ξαναγράψει, αφού πρώτα συγκέντρωσα άφθονο υλικό βάσει δικής μου έρευνας, από οδηγούς, σχολικά περιοδικά, εφημερίδες - ημερολόγια και διάφορα έντυπα. Κυριότερο άρθρο μου υπήρξε αυτό που δημοσίευσα στο περιοδικό ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ, τεύχος 35, Απρίλιος - Μάϊος - Ιούνιος 2011 το οποίο και ανάρτησα στο blog μου το Σάββατο 4 Μαΐου 2013 με τον ίδιο τίτλο «Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στον Πειραιά του 20ού αιώνα». Συνέχισα με τα άρθρα: Απολυτήρια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Πειραιά. Πειραϊκό Ορόσημο τεύχος 84/2023 σελ. 18-21 (στο blog 2.9.2023) και Ένδεκα απολυτήρια κι ένα ενδεικτικό παλαιών ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων του Πειραιά, Πειραϊκό Ορόσημο τεύχος 85/2023 σελ. 18-21 (στο blog 16.12.2023).
Όμως στο αρχείο μου, συγκροτημένο πάντα με επίλεκτο περιεχόμενο, βρίσκονται εδώ και χρόνια, πολλά (πάνω από εκατό) απολυτήρια και ενδεικτικά δημόσιων, ιδιωτικών σχολείων και κάποιων σχολών, που καιρός είναι να τα φανερώσω τώρα που μαζί με όλα τα άλλα μετέφερα στο χωριό και τα έχω μπροστά μου, πριν τα κρύψω ξανά σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.
Τις πληροφορίες αντλώ από τα ίδια τα έγγραφα αφού τα αναφερόμενα σχολεία είναι πλέον κλειστά.

*[Χειρόγραφο ενδεικτικό σε ριγέ κόλλα με το σήμα της Σχολής] –Αντίγραφον – Γαλλική Σχολή: Άγιος Παύλος - εν Πειραιεί - Πειραϊκόν Λύκειον: Ερμής. Σχολ. Έτος 1920-1921. Ενδεικτικόν. «Ο Μαθητής Γεώργιος Δημητρίου Στουπής εκ Πειραιώς, ετών 13 - πατρός υποδηματοποιού - κατά το λήξαν έτος διακούσας τα της πρώτης τάξεως του Ελληνικού Σχολείου μαθήματα και συμφώνως τω νόμω δοκιμασθείς εκρίθη άξιος προαγωγής εις την Δευτέραν τυχών του βαθμού Καλώς (7) Διαγωγήν δε επεδείξατο κοσμίαν Εν Πειραιεί, τη 8 Ιουνίου 1921. Ο Διευθυντής [Υπογραφή] Εθεωρήθη/ Εν Πειραιεί τη 10 Ιουνίου 1921/ Ο Επιθεωρητής [Υπογραφή] Ενεγράφη εν τη Γαλλ. Σχολή Άγιος Παύλος κατά το έτος 1921-1922. Δυο σφραγίδες ÉCOLE ST PAUL/ PIRÉE (GRÈCE)

*ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ “Ο ΠΛΑΤΩΝ„ ΠΕΡ. Π. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ. ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. ΟΔΟΣ ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 4 - 6 - 8. ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1887. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 8665/24-3-1927. ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 1964-1965. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΝ. Ο μαθητής Μαγκονάκης Αλέξανδρος του Παναγιώτου πατρός σχεδιαστού εγγεγραμμένος εν τω μητρώω των Αρρένων του Δ. Πειραιώς υπ’ αύξοντα αριθμόν 3/956 και έτος γεννήσεως 1951 ως προκύπτει εκ του υπ’ αριθ. 60760 και χρονολογίαν 10-6-63 πιστοποιητικού του ως άνω δήμου χριστιανός ορθόδοξος διακούσας κατά το διδακτικόν έτος χίλια εννεακόσια εξήκοντα τρία – χίλια εννεακόσια εξήκοντα τέσσερα (1963 - 1964) πάντα τα εν τη Πρώτη τάξει του Εξαταξίου Κλασσικού Γυμνασίου διδασκόμενα μαθήματα και τας κατά νόμον δοκιμασίας υποστάς εκρίθη άξιος προαγωγής εις την Δευτέρας τάξιν με γενικόν βαθμόν Σχεδόν Καλώς Ένδεκα και 5/11 <11 5/11>και διαγωγήν Κοσμιωτάτην.
Η δε κατά μαθήματα βαθμολογία έχει ως εξής: [Ακολουθούν 15 μαθήματα, οι βαθμολογίες στα 11 που διδάχθηκε] Ισχυρόν δια Σχολικήν χρήσιν. ΕΘΕΩΡΗΘΗ/ Εν Πειραιεί τη 25-9-64/ Ο ΓΕΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ/ Μ. Ε. Δ΄ ΕΚΠΑΙΔ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. [Υπογραφή]. Εν Πειραιεί τη 19 Σεπτεμβρίου 1964. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ και α.α. [Υπογραφή] ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΙ [Έξι υπογραφές] Τρία χαρτόσημα. Τρεις σφραγίδες ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ «Ο ΠΛΑΤΩΝ» ΠΕΡ. Π. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ - ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ -/ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1887 και δυο ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ Δ΄ ΕΚΠΑΙΔ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Φωτογραφία του μαθητή με βεβαίωση ταυτοπροσωπίας. Υποστάς την κατατακτήριον εξέτασιν κατετάγη εις την β΄ τάξιν.

*ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΝΥΦΑΝΤΗ “Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ„ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΝ. ΣΠΑΡΤΗΣ 152 - ΥΠΑΠΑΝΤΗ - ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ - ΤΗΛ. 462.532. Ημερήσιον Ιδιωτ. ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ (Ν. Δ. 4379/1964). Εν Πειραιεί. Μαθητ. 46 Π. Σπ. 10 Αποδ. 1. Πρωτ. 11 Αριθμ. Μαθητολ. 70 Τάξις Β. Σχολικόν έτος 1965 – 1966. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΝ. Ο μαθητής Σκριβάνος Δημήτριος του Νικολάου πατρός εμπόρου εκ Κερατσινίου εγγεγραμμένος εν τω Μητρώω αρρένων του Δήμου Κερατσινίου υπ’ αύξ. αριθ. 234/18 και έτος γεννήσεως 1951 ως προκύπτει εκ του υπ’ αριθ. 10413/469 και χρονολογίαν 20-5-63 Πιστοποιητικού του ως άνω Δήμου - Κοινότητος, χριστιανός Ορθόδοξος, ενεγράφη κατά το σχολικόν έτος χίλια ενακόσια εξήκοντα τέσσερα έως χίλια ενακόσια εξήκοντα πέντε (1964 – 1965) εις την Β! (Δευτέραν) τάξιν του ημετέρου Γυμνασίου φοιτήσας δε κανονικώς και υποστάς τας νομίμους εξετάσεις απερρίφθη. Η αγωγή του υπήρξε κοσμιωτάτη. Τη εγγράφω αιτήσει του λαβούση αριθ. πρωτ. 11 εκδίδεται το παρόν. Ισχυρόν δια σχολικήν χρήσιν. Εν Πειραιεί τη 20 - 9 - 1965. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ [Υπογραφή Ι. Παυλάκης]. ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΙ. ΕΘΕΩΡΗΘΗ/ Εν Πειραιεί τη 20 ΣΕΠ. 1965/ Ο Γενικός Επιθεωρητής Σχολείων/ Μέσης Εκπαιδεύσεως ΚΣΤ! Περιφερείας. [Υπογραφή και σφραγίδα ΣΤΑΘΗΣ. Κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ] Δυο σφραγίδες ΗΜΕΡ. ΙΔΙΩΤ. ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ Α. ΑΝΥΦΑΝΤΗ. Ν.Δ.4379/1964/ “Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ„ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. Τέσσερις σφραγίδες ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΕΩΣ ΚΣΤ. ΕΚΠ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Μια σφραγίδα δυσανάγνωστη ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Φωτογραφία του μαθητή. Τέσσερα χαρτόσημα. Γραμμένο με το χέρι: Υποστάς τας κατατακτηρίους εξετάσεις κατετάγη εις την Βαν τάξιν 10-10-65 Ο Διευθυντής [Υπογραφή]

*ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΣ Β. ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥ “Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ„ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ 46.694 ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1949.
Αύξων Αριθ. 9 Απολυτηρίου 9 Μαθητολογίου 7 Ελέγχου 7 Δήμος Δραπετσώνος. Αριθ. Μητρώου 9401/19 Έτος γεννήσεως 1952. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΝ. Η μαθήτρια Κουτμάνη Ιωάννα Κων/ντίνου εκ Δραπετσώνος ετών 12 πατρός Εργάτου διακούσασα τα μαθήματα της ΣΤ΄ τάξεως του Δημοτικού Σχολείου κατά το σχολικό έτος 1963-64 και τας νενομισμένας εξετάσεις υποστάς, εκρίθη αξ[ία;] απολύσεως με τον βαθμόν «Λ. Καλώς 8». Η δε διαγωγή της υπήρξε Κοσμιωτάτη. Εν Πειραιεί τη 21η Ιουνίου 1964. ΕΘΕΩΡΗΘΗ 29/6/64/ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ [Υπογραφή] Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ [Υπογραφή Δημ. Αλευρομαγείρου]. Φωτογραφία της μαθήτριας. Δυο χαρτόσημα. Δυο σφραγίδες ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΔΗΜ. Β. ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥ/ Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ. Μια σφραγίδα ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ Α.΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Στην πίσω όψη η διεύθυνση της μαθήτριας, οδός Κωστή Παλαμά στην Δραπετσώνα.
-ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΣ Β. ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥ “Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ„ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ 46.694 ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1949. Αύξων Αριθ. 6 Απολυτηρίου 6 Μαθητολογίου 2 Ελέγχου 2 Δήμος Κούνου. Αριθ. Μητρώου 265 Έτος γεννήσεως 1952.
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΝ. Ο μαθητής Μαριόλης Ιωάννης Μιχαήλ εκ Κούνου ετών 12 [γεν. 1952] πατρός Εργάτου διακούσας τα μαθήματα της ΣΤ΄ τάξεως του Δημοτικού Σχολείου κατά το σχολικό έτος 1963-64 και τας νενομισμένας εξετάσεις υποστάς, εκρίθη άξιος απολύσεως με τον βαθμόν «Λ. Καλώς 8». Η δε διαγωγή του υπήρξε «Κοσμιωτάτη». Εν Πειραιεί τη 21η Ιουνίου 1964. ΕΘΕΩΡΗΘΗ 29/6-64/ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ [Υπογραφή] Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ [Υπογραφή Δήμ Αλευρομαγείρου] Φωτογραφία του μαθητή. Δυο χαρτόσημα. Δυο σφραγίδες ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΔΗΜ. Β. ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥ/ Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ. Μια σφραγίδα ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ Α.΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Στην πίσω όψη η διεύθυνση του μαθητή, Πάροδος Καπετάν Γέρμα στην Αγία Σοφία.

*Αριθ. Απολυτ. 13 Μαθητολ. 13 Ελέγχου 13. ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ [Σβησμένο το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΝ “ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ„ ΜΑΡΙΑΣ ΑΛ. ΑΠΕΡΓΗ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΝ. Ο μαθητής Γαβριηλίδης Αριστ. Παναγιώτης εκ Μυτιλήνης ετών 14 πατρός Ορφανός διακούσας τα μαθήματα της Έκτης τάξεως του Εκπαιδευτηρίου τούτου και εν τέλει του σχολικού έτο[υ]ς 1937 – 1938 εξετασθείς εις αυτά εκρίθη άξιος απολύσεως δια του βαθμού Λίαν Καλώς 9 Η δε διαγωγή του υπήρξε Κοσμιωτάτη. Είναι εγγεγραμμένος εις την Αγίας Παρασκευήν υπ’ αριθ. μητρώου 8 και έτος γεννήσεως 1924. Εν Πειραιεί τη 19η Ιουνίου 1939. Εθεωρήθη [Υπογραφή] Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ [Υπογραφή Μαρία Απέργη] Τρία χαρτόσημα. Σφραγίδα ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ Β.΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Σφραγίδα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΕΡΓΗ/ ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ.
Το έντυπο, Τύποις: ΞΥΛΟΥ, Πειραιεύς Αγ. Σοφία Τηλέφωνον 42-326.
-ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ [Καλυμμένο με τα χαρτόσημα το ήδη ακυρωμένο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΝ “ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ„ ΜΑΡΙΑΣ ΑΛ. ΑΠΕΡΓΗ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΝ. Ο μαθητής Γιώτης Γεωργίου Ιωάννης εκ Πειραιώς ετών 15 πατρός Ορφανός διακούσας τα μαθήματα της Έκτης τάξεως του Εκπαιδευτηρίου τούτου και εν τέλει του σχολικού έτους 1938 – 1939 εξετασθείς εις αυτά εκρίθη άξιος απολύσεως δια του βαθμού Καλώς < 7 > Η δε διαγωγή του υπήρξε Κοσμιωτάτη. Είναι εγγεγραμμένος εις τον Δήμον Πειραιώς υπ’ αριθ. μητρώου 160 και έτος γεννήσεως 1924. Εν Πειραιεί τη 25η Ιουνίου 1939. Εθεωρήθη [Υπογραφή] Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ [Υπογραφή Μαρία Απέργη] Τρία χαρτόσημα. Σφραγίδα ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ Β.΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Σφραγίδα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΕΡΓΗ/ ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ.
Το έντυπο, Τύποις: ΞΥΛΟΥ, Πειραιεύς Αγ. Σοφία Τηλέφωνον 42-326.

*Αριθ. Ενδεικτ. 31 Μαθητολ. 46 Ελέγχου 46. Αριθ. Μητρώου 3101 Έτος γεννήσ. 1926. ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΣΧΟΛΗ ΑΥΓΕΡΗ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΝ. Ο μαθητής Ασλάνης Δημήτριος του Γεωργίου εκ Πειραιώς ετών 12 πατρός Εργατικού διακούσας τα μαθήματα της Έκτης τάξεως του Δημοτικού Σχολείου της Σχολής ταύτης κατά το σχολικόν έτος 1937 -1938 απολύεται με βαθμόν Λίαν καλώς -9- Η δε διαγωγή του υπήρξεν αρίστη. Εν Πειραιεί τη 15 Ιουνίου 1938. ΕΘΕΩΡΗΘΗ/ Ο Επιθεωρητής των Δημοτ. Σχολείων/ Α΄. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ [Υπογραφή] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ [Υπογραφή Αυγέρης] Τέσσερα χαρτόσημα. Σφραγίδα ΓΕΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Β! ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Σφραγίδα ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΣΧΟΛΗ ΑΥΓΕΡΗ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ.
Το έντυπο, Βιβλιοχαρτοπωλείον Σ. ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ Σωκράτους 21 – ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ.
-ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΣΧΟΛΗ - ΑΥΓΕΡΗ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ. ΣΧΟΛΙΚΟΝ ΕΤΟΣ 1937 = 1938. Αριθ. Αύξ. 1 Ενδεικτ. 87. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΝ. Ο μαθητής Τσικαλάς Νικόλαος του Θρασυβούλου εκ Πειραιώς πατρός Εργατικού εγγεγραμμένος εις τα μητρώα του Δήμου ή Κοινότητος Πειραιώς υπ’ αύξ. αριθ. Μητρώου 94 και έτος γεννήσεως 1922 ως εμφαίνεται εκ του υπ’ αριθ. 28416 και από 15-9-38 πιστοποιητικού του Δήμου ή Κοινότητος Πειραιώς, διακούσας πάντα τα διδασκόμενα μαθήματα της Αης Εξαταξ. τάξεως του Γυμνασίου της Σχολής ταύτης κατά το σχολικόν έτος 1937 - 1938 και τας νενομισμένας δοκιμασίας υποστάς εκρίθη άξιος προαγωγής τυχόν του γενικού βαθμού καλώς <13> Εν εκάστω δε μαθήματι ως εξής: [Ακολουθούν 15 μαθήματα με τις βαθμολογίες των 11] Διαγωγήν δ’ επεδείξατο Κοσμιωτάτην. Εν Πειραιεί τη 30 Ιουνίου 1938. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ α. α. [Υπογραφή Αυγέρη] ΕΘΕΩΡΗΘΗ/ Ο ΓΕΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ [Υπογραφή] Ο ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ [Υπογραφή Αυγέρη] Πέντε χαρτόσημα. Δυο σφραγίδες ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΣΧΟΛΗ ΑΥΓΕΡΗ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. Σφραγίδα ΓΕΝ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Β! ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
-Τετρασέλιδο έντυπο με υδατόσημο. Γραμμένη η πρώτη όψη. ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΝ ΔΡ.20.ΕΙΚΟΣΙ/ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟΝ ΔΡ. 8. ΠΚ 017264. Βασίλειον της Ελλάδος. Αη Εκπαιδευτική Περιφέρεια. Σχολή Αυγέρη. Εν Πειραιεί. Αριθ. 1. Πιστοποιητικόν. Πιστούται ότι ο μαθητής Κατσάνης Στυλιανός του Σταύρου πατρός ηλεκτροδηγού ενεγράφη εις τους μαθητάς της Έκτης τάξεως υπ’ αύξοντα αριθμόν Μαθητολογίου 9 κατά το Σχολ. έτος 1935-1936. Τακτικώς δε φοιτήσας μέχρι τέλους και τας νομίμους απολυτηρίους εξετάσεις υποστάς, απελύθη τυχών του γενικού βαθμού μεν καλώς < 6 > διαγωγής δε αρίστης.
Εξεδόθη το υπ’ αριθ. 3 απολυτήριον, όπερ ως εδήλωσεν εν τη αιτήσει του εχρησίμευσε δια την εις την Σιβιτανίδειον Σχολής εγγραφήν του.
Φέρεται εγγεγραμμένος εις τα Μητρώα του Δήμου Πειραιώς υπ’ αύξ. αριθ. 38 και έτος γεννήσεως 1924
Τη αιτήσει του δίδοται το παρόν, ίνα τω χρησιμεύση όπου δει.
Εν Πειραιεί τη 20 Σεπτεμβρίου 1938. Ο Διευθυντής [Υπογραφή Αυγέρης]. Σφραγίδα ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΣΧΟΛΗ ΑΥΓΕΡΗ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ.
-[Χειρόγραφο] Βασίλειον της Ελλάδος. Ιδιωτικόν Γυμνάσιον Αυγέρη. Εν Πειραιεί. Σχολ. έτος 1952-1953. Αριθμ. Β.Π.Σ. 2 Αποδ. 2 Μαθητ. 240 Αποδεικτικόν. Ο μαθητής Δανούκας Ευάγγελος του Ανδρέου πατρός Εργάτου εγγεγραμμένος εις το Μητρώον των αρρένων του Δήμου Ν. Φαλήρου υπ’ αύξ. αριθμ. 50/12 και έτος γεννήσεως 1937 ως προκύπτει εκ του υπ’ αριθμ. 2508/917 και χρονολογίαν 6-9-50 πιστοποιητικού του ως άνω δήμου, το θρήσκευμα Χριστιανός Ορθόδοξος ενεγράφη κατά το λήξαν σχολικόν έτος χίλια εννεακόσια πεντήκοντα έν έως χίλια εννεακόσια πεντήκοντα δύο (1951-1952) εις τους μαθητάς της Τετάρτης (Δ΄) τάξεως του Οκταταξίου Γυμνασίου υπ’ αύξ. αριθμ. Μαθητολ. 240. Ο ειρημένος παρεπέμφθη εις ολικήν κατά Σεπτέμβριον εξέτασιν λόγω απουσιών. Η διαγωγή του υπήρξε Κοσμιωτάτη.
Τη αιτήσει του πρωτοκολλ. υπ’ αριθμ. 114/11-9-52 εκδίδεται το παρόν και είναι ισχυρόν δια σχολικήν χρήσιν. Εν Πειραιεί τη 11 Σεπτεμβρίου 1952.
Ο Διευθυντής. Οι Καθηγηταί [Δυο υπογραφές] Εθεωρήθη. Εν Αθήναις τη 12-9-52. Ο Γενικός Επιθεωρητής Αης Εκπ. Περιφερείας Ι. Ε. [Υπογραφή] 22 χαρτόσημα. Σφραγίδα ΣΧΟΛΗ ΑΥΓΕΡΗ/ ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. Δυο δυσδιάκριτες σφραγίδες ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΓΕΝ[;] ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΙΔΙΩΤ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Α! ΕΚΠΑΙΔ. ΠΕΡΙΦ.

*ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ Ο “ΑΓΓΕΛΟΣ„ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Κ. ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. ΦΑΛΗΡΟΥ 23 ΚΑΣΤΕΛΛΑ - ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. ΑΡΙΘ. ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 57.812)42. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΝ [158] ΑΥΞ ΑΡΙΘ. {ΑΠΟΛΥΤ. 4 ΜΑΘΗΤ. 77 ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ΣΧΟΛΙΚΟΝ ΕΤΟΣ 1951 1952. ΔΗΜΟΣ Κοιν. Ρεθύμνης Αριθ. Μητρώου 19 ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ 1940 Ο μαθητής Καπετανάκης Εμμανουήλ του Κων/τίνου εκ Ρεθύμνου ετών 12 πατρός Παραγ/δόχου διακούσας τα μαθήματα της ΕΚΤΗΣ τάξεως του Σχολείου τούτου κατά το σχολικόν έτος 1951 - 1952 και τας νενομισμένας εξετάσεις υποστάς εκρίθη άξιος απολύσεως με τον βαθμόν Λίαν καλώς < 9 > Η δε διαγωγή του υπήρξε κοσμιωτάτη. Εν Πειραιεί τη 22α Ιουνίου 1952. ΕΘΕΩΡΗΘΗ/ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ/ [Υπογραφή] Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ/ [Δυο υπογραφές] Εισάγεται αριθ. πράξ. 27/ 9.7.52 Δυο χαρτόσημα. Σφραγίδα ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ/ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Κ. ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Ο “ΑΓΓΕΛΟΣ„ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. Σφραγίδα ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ Β! ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
-Τετρασέλιδη κόλλα διαγωνισμού. Γραμμένη η πρώτη σελίδα. Αίτησις Κων/ίνου Εμ. Καπετανάκη κατοίκου Πειραιώς Τέρμα Αλεξάνδρου Πάροδος - Προφ. Ηλιού Πειραιώς.
Προς τον Κον Γυμνασιάρχην Σ.Τ. Γυμνασίου. Πειραιώς. Λαμβάνω την τιμήν να παρακαλέσω υμάς όπως επιτρέψητε εις τον υιόν μου Εμμανουήλ Κων/ίνου Καπετανάκην να συμετάσχη εις τας εισητηρίους εξετάσεις του εφ’ υμάς Γυμνασίου-
Συνημμένως υποβάλλω χαρτόσημον 1) Εκπαιδευτ. Τελών Δραχμ. 15.000- 2) Κοινόν Δρχ. 3.000 καθώς και Απολυτήριον της Έκτης Τάξεως του ιδιωτικού Δημοτικού σχολείου <Άγγελος> Γεωργίας Βυζαντίου. Μετά τιμής / ο Γονεύς/ [Υπογραφή Κ.Ε. Καπετανάκις]
-ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ. ΑΡΙΘ. ΠΙΣΤ. 332β΄.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΝ. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Πιστοποιεί ότι, Ο Εμμανουήλ Καπετανάκις του Κων/νου και της Ευαγγελίας εκ του ημετέρου Δήμου - νυν διαμένων εις Αθήνας - είναι Έλλην πολίτης εγγεγραμμένος εις τα Μητρώα αρρένων του Δήμου ημών υπ’ αύξ. αριθ. 17 και έτος γεννήσεως (1940) χίλια εννεακόσια τεσσαράκοντα.- Το παρόν χορηγείται κατόπιν αιτήσεως ίνα χρησιμεύση όπου δει.- Ρέθυμνον τη 26 Ιουνίου 1962. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης [Υπογραφή α. α. ;] Ο επί των Μητρώων και Δημοτολογίου [Μονογραφή] πέντε χαρτόσημα. Τέσσερις σφραγίδες ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ.

*Αύξ. Αριθ. πιστοποιητ. 181 Ελέγχου 183 Μαθητολογίου 130 ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΝ Ι. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Ο “ΕΛΙΚΩΝ„ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ. ΣΧΟΛΙΚΟΝ ΕΤΟΣ 1939 - 1940. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΝ. Ο μαθητής Μπενετάτος Διονύσιος του Ευαγ. εκ Πειραιώς ετών 12 πατρός Σωφέρ διακούσας πάντα τα μαθήματα της Έκτης τάξεως του σχολείου τούτου κατά το σχολικόν έτος 1939 - 1940 απολύεται με τον βαθμόν «Λίαν καλώς 9». Η διαγωγή του υπήρξε «Αρίστη» Είναι εγγεγραμμένος εις τον Δήμον Πειραιώς υπ’ αριθμόν μητρώου 52 και έτος γεννήσεως 1928 έχει δε δαμαλισθή κατά το έτος 1939 Εν Πειραιεί τη 18η Ιουνίου 1940 ΕΘΕΩΡΗΘΗ/ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ [Υπογραφή] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ [Υπογραφή Ελευθερίου] Τρία χαρτόσημα. Σφραγίδα ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ Α΄. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Σφραγίδα ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ/ ΜΙΚΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΝ Ο “ΕΛΙΚΩΝ„ ΙΩΑΝ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ.

*Τετρασέλιδο φύλλο με ρίγες. Έντυπο ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΝ ΔΡ. 3. ΤΡΙΩΝ. Υδατόσημο.
Αριθ.{Μαθητολογ. 7 Ελέγχου 44 Μητρώου Δ. Πειραιώς 8/1903. Λύκειον Φιλίππου Ι. Ζορμπά. Σχολ. Έτος 1917-918. Απολυτήριον. Ο μαθητής Χαράλαμπος Δημητρίου Γαλάνης, εκ Πειραιώς, ετών 14, [γεν. 1903] πατρός υπαλλήλου, διακούσας άπαντα τα εν τη Τρίτη, (Γη), τάξει του Ελληνικού Σχολείου του Λυκείου τούτου διδασκόμενα μαθήματα και κατά το τέλος του Σχολ. Έτους 1917-1918 εξετασθείς εις αυτά, κατά τον Νόμον, εκρίθη άξιος απολύσεως με τον βαθμόν «Καλώς», έξ, (6). Διαγωγήν δε εν τω Λυκείω επεδείξατο «Αρίστην». Εν Πειραιεί τη 18η Ιουνίου 1918. Ο Διευθυντής [Υπογραφή Ζορμπάς]. Τρία χαρτόσημα. Δυο σφραγίδες ΛΥΚΕΙΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΖΟΡΜΠΑ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ [Στο κέντρο οι κεφαλές του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου] Αριθ. 238/ Μαθ. 1923-4.

*Τετρασέλιδο φύλλο με ρίγες. Υδατόσημο. Έντυπο ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΝ ΔΡ. 20. ΕΙΚΟΣΙ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΝ ΠΟΣΟΣΤΟΝ ΔΡ. 8. ΠΚ 011966. ΛΥΚΕΙΟΝ Ε. ΚΑΡΟΥΣΗ. Σχολ. έτος 1938-1939. αριθ. αύξ. 21 αποδ. 3. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΝ. Πιστούται ότι καθ’ α εξάγεται εκ των παρ’ ημίν τηρουμένων βιβλίων ο εκ Πειραιώς Ωραιόπουλος Β. Βασίλειος πατρός ορφανός εγγεγραμμένος εις τα μητρώα του Δήμου Πειραιώς υπ’ αύξ. αριθ. μητρώου 1/34252 και έτος γεννήσεως 1923 ως εμφαίνεται εκ του υπ’ αριθμόν 33.058 και από 4 Οκτωβρίου 1938 πιστοποιητικού του Δήμου Πειραιώς ενεγράφη κατά το σχολ. έτος 1937-1938 εις τους μαθητάς της Πρώτης τάξεως του ημετέρου Εξαταξίου Γυμνασίου υπ’ αριθ. μαθητολογίου 9 και διακούσας πάντα τα διδασκόμενα μαθήματα της ως άνω τάξεως κατά το σχολ. τούτο έτος ως και τας νενομισμένας υποστάς εξετάσεις παρεπέμφθη εις κατά Σεπτέμβριον επανεξέτασιν εις τα Φυσικά και την Γεωγραφίαν. Διαγωγήν δ’ επεδείξατο Κοσμιωτάτην. Τη αιτήσει του χορηγείται το παρόν προς νόμιμον χρήσιν. Εν Πειραιεί τη 24 Σεπτεμβρίου 1938.
Εθεωρήθη/ Ο Γεν. Επιθεωρητής [Υπογραφή] Ο Διευθυντής ]Υπογραφή] Έξι χαρτόσημα. Σφραγίδα ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Β! ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Σφραγίδα ΛΥΚΕΙΟΝ Ε. ΚΑΡΟΥΣΗ/ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. Να εγγραφεί εις την Προκαταρκτικήν.

Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση.