Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μια επιστολή της Ενώσεως Επιστημόνων Συνοικισμών Πόλεως Πειραιώς προς το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Σ.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Στα χρόνια μετά το 1922, με τον ερχομό των προσφύγων που κατέκλυσαν τον πειραϊκό κι ευρύτερο χώρο, ιδρύθηκαν πολλοί σύλλογοι, εθνικοτοπικοί κυρίως για αλληλοβοήθεια, θύμηση και σύσφιξη της σχέσης των καταγόμενων από την ίδια πατρίδα (από το ιδιαίτερο χωριό, πόλη ή επαρχία του καθένα, π.χ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΓΔΗΣ 30 ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΙΚΟΝΙΟΥ, Η ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ (1925). Εκτός όμως από αυτούς συγκροτήθηκαν και αρκετά σωματεία, λέσχες, σύλλογοι, όμιλοι, ενώσεις κι όπως αλλιώς ονομάστηκαν με σκοπό να βοηθήσουν τους συνανθρώπους στα πρώτα βήματα της αποκατάστασης και προσαρμογής στην νέα τους ζωή (ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ). Φυσικά συνέβαλλαν με το δικό τους ποσοστό και οι παλιοί, καθαρά πειραιώτικοι σύνδεσμοι. Ας μην αναφέρουμε την αθλητική πλευρά του θέματος.
Εδώ ένα σπάνιο έγγραφο της Ενώσεως Επιστημόνων Συνοικισμών Πόλεως Πειραιώς με γραφεία στο κέντρο της πόλης, στην οδό Φίλωνος, με την τότε αρίθμηση στο 32: «παραπλεύρως Ταχυδρομείου», άρα δεξιά από το σημερινό Παλιό Ταχυδρομείο όπου η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς στην Φίλωνος 29 και «έναντι καπνοκοπτηρίου», δηλαδή απέναντι από το τότε Καπνεργοστάσιο στην διασταύρωση των οδών Φίλωνος και Τσαμαδού (διευθυντής ήταν ο Ιωάννης Βενιός), όπου το σημερινό Κεντρικό Ταχυδρομείο Πειραιώς (Φίλωνος 36). Την ίδια διεύθυνση - Φίλωνος 32 - είχε τότε και το «Πυροσβεστείον» αργότερα 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πειραιά, Φίλωνος 31 (στη θέση του λειτουργεί το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ). Άρα η Φίλωνος 32 μετατράπηκε σε Φίλωνος 31.

*ΕΝΩΣΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΟΥ. ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΕΞΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΕΝΔΕΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΕΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ.
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΦΙΛΩΝΟΣ 32 (ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΠΝΟΚΟΠΤΗΡΙΟΥ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ).
ΤΗΛΕΦΩΝΟΝ 10-40. Αριθ. 108. Αριθ. 108.

«Καλούμεν πάντα δυνάμενον να μας συντρέξη ή να μας μιμηθή διότι πιστεύομεν ότι υπάρχουσι τόσοι τρόποι και ατομική καλή θέλησις, ώστε οργανουμένης και εναρμονιζομένης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς την Κυβερνητικήν κ.λ.π. να μη υπάρξη άνεργος ή άνευ περιθάλψεως ενδεής Πειραιώτης….»

Εν Πειραιεί τη 24/4/1931
Προς/ Το αξιότιμον Διοικητικόν Συμβούλιον του Εμπορικού - Βιομηχανικού - Επαγγελματικού Συλλόγου. Κοκκινιάν[;]
Έχομεν την τιμήν να διαβιβάσωμεν ψήφισμα εν αντιγράφω του υμετέρου συμβουλίου εις απάντησιν του υπ’ αριθ. 1567 ε. ε. εγγράφου Σας προς γνώσιν, συν τη πληροφορία ότι ατομικώς δύνανται τα μέλη να πράξωσι κατά βούλησιν δια την περί ης πρόκειται σύσκεψιν, ως οργάνωσις όμως εκρίθη ότι δεν είμεθα ημείς τουλάχιστον, το γε νυν και εντός τριημέρου από της συσκέψεως ικανοί να προβώμεν εις λύσεις ή συζυτήσεις ζητημάτων τόσων δυσκόλων, όπως μετά προσδοκίας συντελέσωμεν εις διαφώτισιν και προαγωγήν αυτών. Εις τούτο δεν ευθυνόμεθα ημείς αλλ’ οι σχόντες την πρωτοβουλίαν της συσκέψεως άνευ προτέρας συνεννοήσεως, τοσούτο μάλλον καθόσον σας ανηγγείλαμεν πρότερον την σύμπηξιν ομοσπονδίας, επί δε του σχετικού εγγράφου μας δεν ελάβατε απόφασιν ην να μας ανακοινώσητε, ούτε εντός του φιλικού πλαισίου μας συνεχάρητε.
Εις ταύτα προήλθεν η οργάνωσίς μας, ασχέτως των εγκαρδίων σχέσεων των εκατέροθεν φυσικών προσώπων άτινα αποτελούσι τας οργανώσεις μας.
Ο Πρόεδρος [Μονογραφή]

Στις εφημερίδες της εποχής και στα ίσως σωζόμενα αρχεία κάπου στην πόλη θα μπορούσαμε να γίνουν οι τυχόν διευκρινήσεις και να μαθαίναμε περισσότερα. 

 



 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου