Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Μια προκήρυξη του Εργατικού Κέντρου Πειραιώς για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1948.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από την τρέχουσα ιστορία της, τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα αναμεμιγμένα με το παρελθόν και τις συνθήκες που επικράτησαν εκείνα τα χρόνια. Ο τρόπος σκέψης και διαχείρισης της πληροφορίας αλλάζει, εξαρτώμενος από το σύστημα που κυβερνά, τις επιδιώξεις και τις ιδέες που θέλει να επιβάλλει. Δείγματα προπαγάνδας βρίσκουμε σε έντυπα πολεμικών περιόδων, δικτατορικών καθεστώτων, σε εμφύλιες και μετεμφύλιες διαμάχες. Ύστερα - στα λεγόμενα ήρεμα χρόνια - η παραπληροφόρηση δεν χάνεται, εκφράζεται με πολλούς τρόπους, αναγνωρίζεται όμως και κάπως ελέγχεται.
Παρουσιάζω ένα τέτοιο δείγμα διάδοσης εχθρικών προς το κομμουνιστικό δόγμα μηνυμάτων που κράτησαν διχασμένους τους Έλληνες στα αμέσως μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο χρόνια. Όλα τα επίσημα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν κατευθυνόμενα, εξαπέλυαν μύδρους φανατισμού ενάντια στο κάθε τι που δεν ήταν υποταγμένο στην λογική του κυριάρχου εθνικισμού. Μετά την νίκη της άρχουσας τάξης άργησε πολύ να ξεχαστεί ο φόβος και επηρέασε αρνητικά πολλές μορφές της καθημερινότητας του Έλληνα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ/ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Συνάδελφοι, Ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός θα εορτάση και εφέτος την Επέτειον της Ανεξαρτησίας του. Η επέτειος αύτη της 25ης Μαρτίου δεν θα συμβολίση μόνον τον Αγώνα της Ελληνικής Φυλής δια την Ανεξαρτησίαν και Ελευθερίαν, αλλά και δια την οριστικήν απολύτρωσιν από την ύπουλη επιβουλή του Σλαυϊσμού και σκοπεύει με τας κομμουνιστικάς ορδάς του να σκλαβώση και να επιβάλλη για πάντα τον κόκκινον φασισμόν εις την ελεύθερη και για πάντα ανεξάρτητη Ελλάδα μας.
Όχι δεν θα το πετύχουν. Η Ελλάς δεν υποτάσσεται, η Ελλάς, η μήτηρ της Ελευθερίας και του Πολιτισμού, δεν υποδουλώνεται.
Πιστοί τηρηταί παραδόσεων χιλιετηρίδων και κληρονομίας που μας αφήκαν οι ηρωϊσμοί των Γιγάντων του 1821 θα εορτάσωμεν την εφετεινήν επέτειον της Ανεξαρτησίας μας με περισσότερον θάρρος και Εθνικήν υπερηφάνειαν, αγωνιζόμενοι εις τον αγώνα δια την εξασφάλισιν των ελευθέρων θεσμών εναντίον των κατακτητικών διαθέσεων του σλαυοκομμουνισμού.
Η τάξις των εργαζομένων, υπερήφανος και πάλιν πρώτη, όπως πάντοτε, εις πάσαν εκδήλωσιν, προσφέρει τα πάντα υπέρ του αγώνος. Η Εργατική Τάξις δια των προσπαθειών και θυσιών της επετέλεσε και αποτελεί την εμπροσθοφυλακήν και το Κύριον Σώμα δια κάθε Εθνικήν προσπάθειαν και είναι εκείνη που πάντοτε εκράτησε και κρατεί υψηλά το γόητρον της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Οι Έλληνες όπου και αν ευρέθησαν είτε εις την ξηράν, είτε εις την θάλασσαν, αντιμετώπισαν δια της πίστεως και αυτοθυσίας των Υπερτέρας εχθρικάς δυνάμεις και πάντοτε ενίκησαν.
Οι αγωνισταί του 1821 μάς εξασφάλισαν την ελευθερίαν της γλυκειάς μας Πατρίδος. Οι κατά τους μετέπειτα πολέμους του 1912 απελευθέρωσαν την Βόρειον Ελλάδα.
Εις τον πόλεμον 1914 – 18 ευρέθημεν στο πλευρόν των συμμάχων μας, και το Έπος του 40 – 41 μάς έδωσε, ύστερα από 600 χρόνια σκλαβιάς, την Ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων, όπου σήμερον κυματίζει υπερήφανα η κυανόλευκος. Και συνεχίζουν τον σημερινόν αγώνα εναντίον του εσωτερικού υπούλου εχθρού πρώτοι παντού και πάντοτε οι Έλληνες Εργάται.
Η εφετεινή επέτειος της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας βρίσκει το Έθνος μας σ’ ένα αγώνα για το τελικό ξεκαθάρισμα της Χώρας μας από τις προδοτικές ληστοσυμμορίες που υπηρετούν τους εχθρούς μας και υπονομεύουν την Εθνικής μας Ανεξαρτησίαν, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα την ανοικοδόμησιν της Χώρας και συνεχίζοντας το καταστρεπτικόν τους έργον, με το στυγερώτερον και ανήκουστον έγκλημα του παιδομαζώματος, δια να ξεκληρίσουν το Γένος μας. Δεν θα το επιτύχουν όμως, διότι, μπροστά στην κατάστασιν αυτήν, η εργατική τάξις διατρανώνει την θέλησή της να ξεκαθαρισθή ο τόπος μας από το ληστροσυμμοριτικόν άγος και να αποκατασταθή η γαλήνη και η ηρεμία, για να αναγεννηθή η ΕΛΛΑΣ μέσα από την τέφρα της, σαν άλλος φοίνιξ μυθικός.
Οι Έλληνες εργάται θαλάσσης και ξηράς συμμετέχουν με θρησκευτικήν ευλάβειαν και συγκίνησιν εις την Πανελλήνιον εκδήλωσιν του εορτασμού της Εθνικής μας ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ, ορκίζονται δε ότι θα διαθέσουν και την τελευταίαν ρανίδα του αίματός των δια την Ανεξαρτησίαν της πολυβασανισμένης μας Πατρίδος.
ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ/ ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ/ Πειραιεύς τη 22 Μαρτίου 1948.
ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ/ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ/ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ / Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΡΟΥΤΗΣ.
ΤΑ ΜΕΛΗ: Γεώργ. Κουκλάδας, Σταύρος Τηλιακός, Δημήτριος Μελέτης, Ηλίας Κροκιδάς, Σταύρος Δημητρακόπουλος, Δημήτριος Μπενετάτος, Ιωάννης Κωστόπουλος, Κωνστ. Σταθόπουλος, Ιωάννης Οικονόμου. 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου