Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Μια αίτηση για την εγγραφή μαθητή στις Νυκτερινές Σχολές Μηχανικών Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Τα παλαιά έντυπα με πειραϊκό ενδιαφέρον, ξεπερασμένα πια από την εξέλιξη, την αλλαγή νοοτροπίας και τα ηλεκτρονικά μέσα, δίνουν σήμερα την ευκαιρία σε μελετητές και φιλίστορες να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης και έκφρασης των ανθρώπων της εποχής σύνταξής τους. Κάθε φορέας, δημόσιος, δημοτικός, εκπαιδευτικός, θρησκευτικός, νομικός, ναυτιλιακός κ.λπ., είχε τυπώσει τις φόρμες του, τις στερεότυπες εκείνες εκφράσεις για να συμπληρώσει ο κατά περίπτωση ενδιαφερόμενος τα προσωπικά του στοιχεία ώστε να εξυπηρετηθεί.
Παρουσιάζω μια τετρασέλιδη αίτηση του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ για την εγγραφή κάποιου σε τάξη των Νυκτερινών Σχολών Μηχανικών. Βρίσκεται στο αρχείο μου. Από το περιεχόμενο «ΕΟΝ» και ένδειξη χρονολογίας 194… μάλλον θα τυπώθηκε γύρω στα 1940, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση της ήταν βραχύβια αφού τον Απρίλιο του 1941 είχαμε την γερμανική εισβολή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Ο “ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ„
ΝΥΚΤΕΡΙΝΑΙ ΣΧΟΛΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1900
ΒΡΑΒΕΙΟΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (1939)

Πρώτη σελίδα:
ΑΙΤΗΣΙΣ Του μαθητού ... κατοίκου … οδός … αριθ. … Περί εγγραφής του εις την … τάξιν των Νυκτ. Σχολών Μηχανικών «Ο Προμηθεύς»

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΝ ΤΩΝ ΝΥΚΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ο “ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ„ Ενταύθα
Κύριε Διευθυντά, λαμβάνω την τιμήν να παρακαλέσω Υμάς, όπως ευαρεστούμενος εγκρίνητε και εγγραφώ εις την … τάξιν των υπό την διεύθυνσιν υμών Νυκτερινών Σχολών Μηχανικών «Ο Προμηθεύς», κάτοχος πάντων των υπό του Κανονισμού λειτουργίας των Σχολών οριζομένων νομίμων στοιχείων, άτινα και επισυνάπτω τη παρούση δια την εγγραφήν μου εν τη … τάξει.
Εν Πειραιεί τη … 194… Ευπειθέστατος Ο ΑΙΤΩΝ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ:
1) Υπεύθυνος δήλωσις του κηδεμόνος …
2) Ενδεικτικόν της … τάξεως …
3) Πιστοποιητικόν Δήμου ή Κοινότητος ή απόσπασμα του Υπουργείου Εσωτερικών …
4) Πιστοποιητικόν εργασίας του Εργοστασίου …
5) Απόδειξις του Ταμείου των Σχολών «Προμηθέως»
1) Απόδειξις Εγγραφής … Νο Τριπλ. …
2) Απόδειξις Γραφικής ύλης, ταχυδρ. τελών Νο Τριπλ. …

Δεύτερη σελίδα.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ
Επώνυμον μαθητού …
Όνομα …
Όνομα Πατρός …
Όνομα μητρός …
Τόπος γεννήσεως …
Έτος γεννήσεως …
Δήμος ή Κοινότης εις ην είναι εγγεγραμμένος …
Αριθ. μητρώου …
Εργοστάσιον εις ό υπηρετεί (τίτλος) …
Διεύθυνσις Εργοστασίου: Εν … οδός … αριθ. …
Ειδικότης εργασίας μαθητού …
Υπηρεσία εν αυτώ από … μέχρι …
ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Τίτλος Εργοστασίου …
Υπηρεσία από … μέχρι …
Σύνολον υπηρεσίας και προϋπηρεσίας
ΤΙΤΛΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΡΦΩΣΕΩΣ
Ενδεικτικόν ή απολυτήριον …
Βαθμός ενδεικτικού ή απολυτηρίου …
Διαγωγή ενδεικτικού ή απολυτηρίου …
Σχολικόν έτος πρώτης εγγραφής …
Εισιτήριοι εξετάσεις …

Τρίτη σελίδα.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΛΩΣΙΣ ΚΗΔΕΜΟΝΟΣ
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος (1) … μόνιμος κάτοικος (2) … οδός … αριθ. … κηδεμών (3) … του πρόσθεν αιτούντος δια την εγγραφήν του εν τη … τάξει μαθητού (4) … δηλώ υπευθύνως και εν γνώσει των, περί ψευδούς δηλώσεως Νόμου, συνεπειών ότι:
1) Αναλαμβάνω τον ειρημένον μαθητήν υπό την κηδεμονίαν μου δια την εν τη Σχολή του «Προμηθέως» φοίτησίν του μεθ’ όλας τας εκ της ιδιότητος ταύτης απορρεούσας υποχρεώσεις και δηλώ υπευθύνως ότι θα παρακολουθώ αυτόν τόσον κατά την εν τη Σχολή φοίτησίν του, όσον και εις την εκτός της Σχολής διαγωγήν του.
2) Εις ην περίπτωσιν δεν θα μου είναι δυνατόν να εκπληρώσω τας εκ της κηδεμονίας ταύτης αναληφθείσας υποχρεώσεις μου δι’ οιανδήποτε αιτίαν ή λόγω απουσίας μου θέλω σπεύσει να ορίσω δι’ εγγράφου τον αντικαταστάτην μου.
3) Αναλαμβάνω και δηλώ υπευθύνως ότι ο παρ’ εμού κηδεμονευόμενος θα πειθαρχή και θα συμμορφούται ασυζητητεί προς τους υφισταμένους κανονισμούς, διαταγάς και αποφάσεις των Σχολών, των οποίων έλαβον πλήρη γνώσιν εκ της λεπτομερούς μελέτης του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας των Σχολών.
4) Θα συμμετέχη ανελλιπώς εις τας συγκεντρώσεις της φάλαγγος« Προμηθέως», τμήμα της Ε.Ο.Ν.
5) Θα φέρη υποχρεωτικώς το εγκεκριμένον πηλίκιον «Προμηθέως», εάν δε επιτρέπωσι τα οικονομικά του, και την εγκεκριμένην στολήν της Σχολής.
6) Θα εργάζεται, σύμφωνα με τον Κανονισμόν, εις μίαν των λεπτομερώς αναφερομένων εν αυτώ ειδικοτήτων δια την συμπλήρωσιν της ετησίας οριζομένης υπηρεσίας.
Δηλώ ωσαύτως ότι έλαβον πλήρη γνώσιν της εφαρμογής του άρθρου 65 του Κανονισμού της Σχολής «δι’ ό οι μαθηταί οι απουσιάζοντες εκ της Σχολής δεδικαιολογημένως ή αδικαιολογήτως επί ώρας διδασκαλίας περισσοτέρας των εξήκοντα και ολιγωτέρας των εκατόν είκοσιν ή μη ασκήσαντες οπωσδήποτε το επάγγελμά των επί τεσσαράκοντα το πολύ εργασίμους ημέρας κατά το διάστημα του σχολικού έτους παραπέμπονται εις εξετάσεις κατά μήνα Σεπτέμβριον, οι δεν υπερβάντες το όριον των 120 απουσιών παραμένουσι στάσιμοι.
Εν Πειραιεί τη … 194 … Ο ΥΠΕΥΘΥΝΩΣ ΔΗΛΩΝ ΚΗΔΕΜΩΝ
Προσοχή: Πριν ή υπογράψετε την παρούσαν δήλωσιν, αναγνώσατε ταύτην μετά προσοχής λόγω των μεγάλων ευθυνών ας αναλαμβάνετε έναντι της Σχολής εκ της ιδιότητος του κηδεμόνος. (Τόπος υπογραφής) …

Τέταρτη σελίδα.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΚΗΔΕΜΟΝΟΣ
Ονοματεπώνυμον κηδεμόνος …
Επάγγελμα …
Τόπος διαμονής …
Οδός … αριθ. …


Επεξηγήσεις των εντός παρενθέσεων αριθμών
(1) Να γραφή το ονοματεπώνυμον του κηδεμόνος.
(2) Να γραφή ο τόπος διαμονής του κηδεμόνος, απαραιτήτως δε δέον να διαμένη εν Αθήναις ή εν Πειραιεί.
(3) Να γραφή η σχέσις του με τον κηδεμονευόμενον ή ελλείψει ταύτης επίσημος πράξις ή έγγραφος συγκατάθεσις του γονέως ή νομίμου κηδεμόνος τούτου, κωλυομένου δι’ οιονδήποτε λόγον.
(4) Να γραφή ευαναγνώστως το ονοματεπώνυμον του κηδεμονευομένου ιδιοχείρως υπό του κηδεμόνος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου