Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

ΑΘΗΝΑ - ΑΤΤΙΚΗ. Σε φόντο φωτογραφικό.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 

 

ΦΑΛΗΡΟ. Λουόμενες καθισμένες σε βράχο. Το χαρτί κόπηκε με ψαλίδι στις γωνίες και κολλήθηκε σε άλμπουμ. Τώρα πια διακρίνονται οι λέξεις Φάληρο Παρασκευή 24/6/ και το ίχνος μιας υπογραφής. [Ο Δημήτρης Κακίτσης σχολίασε στις 25.6.2022: «Δεκαετία 1910 στην Πικροδάφνη όταν το Καλαμάκι το ανέφεραν σαν Παλαιό Φάληρο. Ο βράχος πίσω είναι το Σουνιάκι δίπλα από τις σπηλιές της Νεραΐδας».

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. Μονή Κλειστών. 3 Ιουνίου 1928.

 

 

 

 

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ. 10 Ιουλίου 1937. "Ενθύμιον". Ο φίλος Δημήτρης Κακίτσης μάς ενημερώνει: Βλέπουμε τα πρώτα μικτά λουτρά της Αττικής τα Λουτρά της Ούλεν όπως και το κτίριο του αντλιοστασίου της Ούλεν, το οποίο κτίσθηκε το 1925. Πιο αναλυτικά: «Παλαιό Φάληρο. Λουτρά Ούλεν. Σαν σήμερα 10/7/37. Οι δυο κολυμβητές σε μια φωτογραφία ογδόντα πέντε χρόνια πριν. Βλέπουμε τα Λουτρά της Ούλεν όπως και το κτίριο το αντλιοστασίου της Ούλεν, το οποίο κτίσθηκε το 1925.
Τα πρώτα μικτά λουτρά (γνωστά και σαν μπαίν - μιξ). Η Κοινότητα του Παλαιού Φαλήρου επί Λάππα προσπαθώντας να προσελκύσει κόσμο και να μαζέψει χρήματα, κατασκεύασε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 με 1930 σαράντα καμπίνες για λουτρά στην περιοχή "Ούλεν". Εδώ φαίνονται τα πρώτα μικτά λουτρά της Αττικής τα λουτρά της Ούλεν. Τα μικτά λουτρά (γνωστά και σαν μπαίν - μιξ) θα επιτραπούν ή μάλλον θα επικρατήσουν μετά το 1930, προκαλώντας για πολύ καιρό μεγάλο σκάνδαλο με διαμαρτυρίες, εξεγέρσεις θρησκευτικών οργανώσεων. Οι καμπίνες ήταν χωρισμένες σε δυο τμήματα και έκαναν κάτι σαν ανοιχτή γωνία. Οι τριάντα δεξιά είναι ακριβώς κάτω από την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Οι δέκα ακριβώς πίσω από τους κολυμβητές. Πίσω από τις καμπινές μέσα στα πεύκα είναι το κτίριο το αντλιοστασίου της Ούλεν. Τα λουτρά της Ούλεν το 1970 θάφτηκαν από τα μπάζα, και είναι θαμμένα σήμερα κάπου ανάμεσα από το παρκάκι μπροστά από την βίλα Κουλούρα και την σημερινή λεωφόρο Ποσειδώνος. © Φωτογραφικό αρχείο Δημήτρη Κρασονικολάκη.
Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας & Ιστορική επιμέλεια - Δημήτρης Κακίτσης. © All rights reserved : Παλαιό Φάληρο Καλαμάκι Αναμνήσεις».

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. Παλαιό Φάληρο. Εν Αθήναις τη 2 / 7/ 1942. "ΕΝΘΥΜΙΟΝ".

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. "Εις Φάληρον". 22 Ιουλίου 1945. Χαρτί LEONAR.

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. 2 Ιουνίου 1946. Στην κυρία είσοδο μιας πολυκατοικίας. Στην πίσω όψη γράφτηκε: "Κυριακή πρωί μετά την Κοτοπούλη".

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ 1946. Τότε που συνήθιζαν να γράφουν τόπο και χρόνο στο κάτω μέρος φωτογραφιών με πολλά πρόσωπα σε εκδρομές και ομαδικές εκδηλώσεις στο ύπαιθρο. "Ενθύμιον Νέας Κηφισσιάς 29 - 7 - 46". "Ενθύμιον εν Κατασκηνώσει/ της Νέας Κιφησιάς/ Κατηχητηκόν/ 1946".

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. 6 Ιουνίου 1948. "Κάτω στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού Χαρισμένη στον αδελφούλη μου Γεώργο/ Νέτα".

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ - 1948. Ένστολοι και πολίτες, ατέλειωτο πήγαινε-έλα στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πρωτεύουσας. Πίσω το ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΝ Π. ΜΠΑΚΑΚΟΥ και η Αγίου Κωνσταντίνου. "Ενθήμιον Στρατού/ Αθήναι τη 17.6.48./ Προστήν Σεβαστήμου/ Μητέρα".

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. 1 Ιουνίου 1949. Τρεις μαθήτριες στο θέατρο Διονύσου.

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. 19 Ιουνίου 1949. Έντεν - Παλαιό Φάληρο.

 

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ. Ας δώσω και μια κοντινή λήψη με καθισμένους πελάτες στο ζυθεστιατόριο Μπάτης, αφού οι περισσότεροι αναρτούν τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο...

 

 

 

 

 

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ. Άποψις γενική Παλαιού Φαλήρου. Αφιερωμένη σε όλους τους Παλαιοφαληριώτες φίλους. ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧAΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ/ ΟΜΗΡΟΥ 14/ - ΑΘΗΝΑΙ -

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. 10 Ιουλίου 1957. Αν δεν βγάλετε φωτογραφίες όπως αυτό το ζευγάρι, πώς θα θυμάστε (και θα σας θυμούνται) μετά...

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 1958. Ένα σπάνιο στιγμιότυπο. "Παρακολουθώντας την ξενάγηση του κ. Πολίτη έξω από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών 28/5;/58". «ΦΩΤΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ/ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 6 - ΑΘΗΝΑΙ/ ΤΗΛ. 612.734/ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ΚΑΤ' ΟΙΚΩ ΓΑΜΩΝ/ ΒΑΠΤΙΣΕΩΝ, ΠΑΡΤΥ, ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ, ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ/ ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΙΣ ΦΙΛΜ Κ.Λ.Π.». Photo paper LEONAR.

 

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Ο φακός, πολλές φορές αδιάκριτος, απαθανάτιζε τον κάθε περαστικό κι αυτός ήθελε δεν ήθελε πήγαινε κι αγόραζε την φωτογραφία από το κοντινό κατάστημα. Πολλές όμως έμεναν στα αζήτητα... «FOTO - ΤZAL/ ΤΖ. ΑΛΙΦΕΡΗ/ ΣΤΑΔΙΟΥ 50». Τζανής Αλιφέρης, ο μετέπειτα γνωστός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης ταινιών (ΤΖΑΛ Φιλμ) [Οι Απάχηδες των Αθηνών - Έγκλημα στο Κολωνάκι κ. ά.]

 

 

 

 

 

 "ΜΠΑΤΗΣ". «ΦΩΤΟ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ/ ΣΠΕΤΣΑΙ».

 

 

 

 

Θαυμάζοντας τα μνημεία της Ακρόπολης. Φωτοκάρτα. Photo paper LEONAR.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Στους κήπους του Ζαππείου.


 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ; Μια βόλτα στην πόλη. Πίσω η επιγραφή ΠΑΛΑΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΧΑΡΑΚΤΣΗΣ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου