Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Πειραιώτικος φωτογραφικός περίπατος.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ευχές μέσα από μια καρτ ποστάλ. "Σύρος τη 5/12/1905/. Αγαπητέ μου Νικολάκη σε φιλώ. Επί τη αύριον ερχομένη εορτή σου σου εύχομαι έτη πολλά και αγαθά. Σου έστειλα μίαν κάρταν καθώς και της Μαμαζελίτσας και δεν έλαβα τίποτα. Μήπως έχει τίποτα η Μαμαζέλ. Χαιρετισμούς ειπέ εις αυτήν. Σε φιλώ. Σταυρωνία". Παραλήπτης ήταν ο Νικόλαος Ι. Μπαρμπαρέσος στον Πειραιά.

 

 

 

 

ΦΑΛΗΡΟ 1925. Αφιέρωμα ενός αστυνομικού στον «προστάτη» του… "Την παρούσαν ανατίθημι εις τον προστάτη μου κ. Μιχαήλ Β. Λάνδον σεβασμού και υιϊκής αγάπης ένεκεν.- Φάληρον τη 8.12.925 [Υπογραφή] υπαστυνόμος".

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ενδυμασίες νέων μιας εποχής, περίπου ένα αιώνα πριν από μας… «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΔΗ/ Κ. ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ/ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 76/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ». Χαρτί
Velox.

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Εκπαιδευτική εκδρομή εις την μονήν Δαφνίου «Σκαραμαγκά». Εν Πειραιεί τη 12 Φεβρουαρίου 1936.

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Σε κάποια ταράτσα της πόλης, ημέρα χωρίς βροχή, με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στα προπολεμικά χρόνια.

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Οικογενειακή φωτογραφία σαν κι αυτή, μέσα σε στούντιο, ποιος παλιός δε έχει στο συρτάρι ή φυλαγμένη σε άλμπουμ… «Φωτογράφος/ Α. Σγάγιας/ Φίλωνος 85 - Πειραιεύς». Χαρτί Agfa.

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Στο μεγάλο λιμάνι ερχόταν ο κόσμος από όλη την χώρα για να μεταναστεύσει. Από την περιοχή του Τελωνείου ξεκινούσαν τα υπερωκεάνια. Τόπος αποχωρισμού με βαριές αναμνήσεις, αναχωρήσεις που συνοδεύονταν με κλάματα, με παρηγοριές, με παραινέσεις. Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 1953: "Ημέρα αλησμόνητη που έφυγε το παιδί μας για τη Ξενιτειά στις 4 το απόγευμα με το υπερωκιάνηον Ν. ΕΛΛΑΣ". Ακολουθούν ονόματα συγγενών και φίλων… μεταξύ των οποίων τρεις κιθαρωδοί για το στερνό αντίο ... goodbye

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Κεντρικός λιμένας. Τραβήχτηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1958 "Στον Πειραιά πριν φύγουμε".

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ρεμβασμός νέας γυναίκας πάνω στο πλοίο. Απέναντι η Ακτή Μιαούλη.

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Με χαμόγελο για μια καινούργια ημέρα. «ΙΩ. ΚΑΡΙΠΗΣ/ ΝΑΥΑΡΧ. ΜΠΗΤΤΥ 18/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ».

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Παλιές φωτογραφίες με δυο νύφες και δυο γαμπρούς δύσκολα βρίσκουμε και μάλιστα όχι στην εκκλησία αλλά στο τραπέζι που ακολουθεί. «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΑΒΑΣΗΣ/ ΦΩΤΟ - “ΣΙΚ„/ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 53 - ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ». Χαρτί
ARGENTA.

 

 

 

 



ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Πασαλιμάνι. Το να κάθεσαι στο πεζούλι και να περπατάς στο πέταλο του κυκλικού λιμανιού, δίνει μια ανείπωτη χαρά που ανεβάζει το ηθικό και γαληνεύει τα νεύρα. Ειδικά εμπνέει τις ευαίσθητες, ερωτευμένες καρδιές. Έτοιμες να γράψουν τις σκέψεις τους με ποιητική διάθεση, τα παλιά χρόνια που οι άνθρωποι ήταν πιο δοτικοί στα λεπτά συναισθήματα… 19 Φεβρουαρίου 1957.
1 - Η σκέψις πλανάται στα μάτια σου. Η θάλασσα πίσω κοροϊδεύει. Δύο αντίζηλες η μια κοντά στην άλλη. Η θάλασσα και η Χριστίνα.
2 - Για σκέψου πού περπατάς την στιγμή αυτή. Στον λιμένα της Ζέας.
3 - Στο Πασαλιμάνι η Χριστίνα, τα Ναυτικά Χρονικά και ο Πειραιάς! Φωτογραφικό χαρτί
Agfa Lupex.

 

 

 

 


ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Βάφτιση στην παλιά εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στα Καμίνια. Ο φωτογράφος σφράγισε την πίσω όψη της φωτογραφίας: 4 ΔΕΚ. 1966. «ΦΩΤΟ - ΤΣΕΡΩΝΗ/ ΕΝΑΝΤΙ ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 25/ ΚΑΜΙΝΙΑ - ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ/ ΤΗΛ. 475.870».

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Χριστουγεννιάτικη σχολική εορτή. Δέκα παιδιά στην σκηνή, πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια ντυμένα με τα ρούχα της εποχής εκείνης. Τα δυο αγοράκια (με το μακρύ παντελόνι) κρατούν τρίγωνα. Δίπλα τους τα υπόλοιπα με κοντά παντελόνια, το ένα φοράει παλτουδάκι. Από τα πέντε κορίτσια διακρίνονται τα τρία. Πίσω το χριστουγεννιάτικο δένδρο με το απαραίτητο χιόνι και τις γιρλάντες. «ΦΩΤΟ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ/ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ & ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ/ ΤΣΑΚΩΝΑΣ/ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΠΗΤΤΥ 37/ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ/ ΤΗΛΕΦ. 42.177».

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. "Αγαπητέ Αυγερινέ, ευχαριστώ για τις ευχές σου, αντεύχομαι θερμά. Γράψε μου νέα σου. 31.12.69. Βασίλης Κουτουζής. Υ.Γ. Από το Πασαλιμάνι που βολτάραμε.-"

 

 

 

 


Χριστουγεννιάτικη φάτνη με ογκώδη σκηνικά και μεγαλοπρεπείς μορφές. Έργα γνωστού δημάρχου που κατόπτριζαν μια εποχή. Εμείς πάντως σαν παιδιά τα χαρήκαμε. 1970 στο Πασαλιμάνι…

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1970. Η χριστουγεννιάτικη φάτνη που είχε στηθεί στο Πασαλιμάνι, σε μια δεύτερη άποψη ως συνέχεια με την προηγούμενη ανάρτηση.

 

 

 

 

 

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου