Μια βραχύβια πειραϊκή εφημερίδα.
Ερευνά
και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.
Την
ύπαρξη εφημερίδας με τίτλο ΝΕΟΣ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ γνωρίζω από παλιά ενώ την έχω περάσει
στον κατάλογο των πειραϊκών εντύπων που συντάσσω κάθε φορά που βρίσκω ένα «νέο»
τεύχος ή φύλλο. Αναφέρεται άλλωστε από τον Γιάννη Χατζημανωλάκη στο «Χρονικό
της πειραϊκής πνευματικής ζωής», Πειραιάς 1973, σελ. 158, όμως ότι είχε
διάρκεια από 1963 έως 1966. Ένα αντίτυπο της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου 1967 με
απλή ένδειξη και φωτογραφία βρίσκεται στο αρχείο και παρουσιάζεται στον
ιστότοπο του ΕΛΙΑ.
Έχοντας στην συλλογή μου πέντε φύλλα αποκτημένα κατά καιρούς αλλά και προερχόμενα από το αρχείου του Φάνη Κωνσταντινίδη (κρατούσε όσες εφημερίδες είχαν άρθρα του ή αναφέρονταν στα δημοτικά της θητείας του ως Σύμβουλος) τα παρουσιάζω ώστε να δώσω μια έστω γνώση της κυκλοφορίας της.
ΝΕΟΣ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ανεξάρτητος Δεκαπενθήμερος Εφημερίς. Ιδιοκτήτης - Διευθυντής Γιώργος Κατσικάρος. Γραφεία: Κολοκοτρώνη 68. Έτος 2ον – Αριθ. φύλλου 16. Τιμή φύλλου Δρχ. 2. Κυριακή 31 Ιανουαρίου 1965. Προϊστάμενος Τυπογραφείου ΚΩΝ. ΚΟΚΚΑΛΙΔΗΣ. Νοταρά 45. Διαστάσεις περίπου 58Χ40 εκ. Σελίδες 14.
Με την άφιξη του 1965, το φύλλο αυτό αποτελεί μια ειδική έκδοση.
Μεταξύ των πολλών κειμένων, επιλέγω τα πλέον ενδιαφέροντα.
-Κύριο άρθρο, ο Ο.Λ.Π. αρνείται να αυξήσει την ετήσια επιχορήγηση των δυο εκατομμυρίων προς τον Δήμο Πειραιώς σε πέντε εκατομμύρια αλλά ούτε να χορηγήσει το ποσόν των τριών εκατομμυρίων ως έκτακτη ενίσχυση για το 1965.
-Στην αριστερή πλευρά, Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ΨΗΛΩΝΕΙ! διαβάζουμε τα νέα ύψη που επιτρέπετε να κτίζονται οι οικοδομές σε εννέα τομείς της πόλης. Για παράδειγμα:
Τομεύς Δ΄ ήτοι εννεαώροφοι οικοδομαί δύνανται ν’ ανεγερθούν:
1ον. Επί της λεωφόρου Γεωργίου Α΄ και επί του τμήματος μεταξύ των οδών Καραΐσκου και Πραξιτέλους.
2ον. Επί της λεωφόρου Βασ. Κων)νου και μεταξύ του τμήματος από Πλατείας Κοραή μέχρι και Σωτήρος και από οδού Αγ. Κων)νου μέχρι Τσαμαδού.
3ον. Επί της λεωφόρου Βασ. Γεωργίου, από Πλατείας Κοραή κατά μήκος της οδού Ποσειδώνος μέχρι της Πλατείας των Ε.Η.Σ. και επί της ακτής Μιαούλη μέχρι Τελωνείου …
Στην δεύτερη σελίδα, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΟΔΗΜΟΣ, ένας πνευματικός εκλεκτός Πειραιώτης, που αγωνίσθηκε για την πόλη. Υπογραφή, Νίκος Σιγανός.
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ, ο κορυφαίος της Ελληνικής σκηνής. Ανυπόγραφο.
-Στην τρίτη σελίδα, μια έρευνα του Πέτρου Δάνδολου για τις εκρήξεις φουρνέλων στα λατομεία της Χαλκηδόνας στην Αμφιάλη. Η ζωή των κατοίκων που έκτισαν εκεί τα σπίτι τους διέτρεχαν κίνδυνο από τις ανατινάξεις των ογκολίθων (δονήσεις, εκσφενδονισμοί, σκόνες, ρωγμές, τραυματισμοί). Τα λατομεία προς την οδό Ακροπόλεως ήταν του Οικονομάκη, του Γεωργίου Αδάμ, του Κουλουριώτη και του Καρρέ.
-Τον χρόνο που πέρασε, στις 8 Ιανουαρίου του 1964 έκλεισε το ιστορικό καφενείο ΟΛΥΜΠΟΣ.
-Στις 17 Μαΐου 1964 τελέστηκαν τα εγκαίνια της Αγίας Τριάδας.
-Στις 7 Σεπτέμβρη 1964 εξελέγη δήμαρχος ο Γεώργιος Κυριακάκος με αντιδήμαρχο - αναπληρωτή (τότε πρωτοθεσπίστηκε) τον Ιωάννη Φραγκούλη. Στις 16 Οκτωβρίου ο Φραγκούλης αρνήθηκε «να δεχθή δι’ επίσκεψιν αβροφροσύνης τον Αμερικανόν διοικητήν του 6ου Στόλου». Στις 26 Νοεμβρίου 1964 «παύεται υπό του υπουργού Εσωτερικών ο αντιδήμαρχος κ. Φραγκούλης και την θέσιν του καταλαμβάνει ο κ. Γ. Αράπης».
-Μερικά από τα προγραμματισμένα έργα του Δήμου και του Ο.Λ.Π. για το 1965:
Ανέγερσις του 12ωρόφου Πνευματικού Κέντρου επί της Πλατείας Κοραή συνολικής δαπάνης 12.000.000. [Πρόκειται για το σημερινό Δημαρχείου που είχε προβλεφθεί για τέτοια χρήση]
Ανέγερσις του 12ωρόφου Εμπορικού Κέντρου εις τον χώρον της δημοτικής αγοράς, συνολικής δαπάνης 100 εκατομμυρίων δραχμών και πλέον. [Το έργο πραγματοποίησε ο Αριστείδης Σκυλίτσης με τον ημιτελή - ακόμα - Πύργο του]
Έναρξις κατασκευής επιβατικού σταθμού εις τον προβλήτα Αγίου Νικολάου. [Η έναρξη έγινε στα 1966 και τα εγκαίνια στα 1970]
Ολοκλήρωσις διαμορφώσεως της περιοχής Λούκου και περιοχής Βασιλικού Περιπτέρου.
Η σελίδα 4 έχει τον γενικό τίτλο ΑΝΑΔΡΟΜΗ.
-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ… Ένα παληό κείμενο του Χρήστου Λεβάντα.
-Επιτεύγματα του Λουκά Ράλλη. Η ΙΔΡΥΣΙΣ ΤΟΥ «ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΥ» ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Ανάπτυξις του Εμπορείου και της Ναυτιλίας. [Χωρίς υπογραφή]
-ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ 1900. Παραμονή πρωτοχρονιάς… Μια σύντομη περιγραφή του Θεοδ. Βλάσση:
…Σε τέτοια μέρα ο νους των παληών Πειραιωτών ταξιδεύει με τα πανιά της νοσταλγίας, στον αλλοτινό Πειραιά, τον παληό, τον ξεχασμένο. Και φτερουγίζει η σκέψη των γκριζομάλληδων συμπολιτών στην εποχή που τούτος ο τόπος δεν είχε την έκτασι της σημερινής πολιτείας κι’ ο κόσμος του, ο τόσο γνωστός μεταξύ του, εκινείτο σε περιωρισμένα όρια … [Περιγράφει την εορταστική κίνηση στην λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α΄ στις αρχές του 20ού αιώνα]
-Νίκος Χαντζάρας. Ο ΑΡΓΥΡΗΣ. [Από την σειρά ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΑ που είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Η Φωνή του Πειραιώς» όπου ο Χαντζάρας (1884 - 1949) εργαζόταν επαγγελματικά]
Σελίδα 5.
Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ. Του κ. Θ. Βλάσση. [Ομοιοκατάληκτη πλοκή στίχων με κωμική διάθεση σε πειραϊκά συμβάντα για κάθε μήνα του χρόνου]
Σελίδες 6 και 7.
Στο λεγόμενο «σαλόνι» της εφημερίδας, φωτογραφικό υλικό με θέμα «Ο Πειραιεύς Χθες… Ο Πειραιεύς Σήμερα…»
Δεκατέσσερις φωτογραφίες με τους υπότιτλούς τους. Στο κέντρο η γνωστή αεροφωτογραφία του λιμένα και κάτω το Πασαλιμάνι με την Πειραϊκή από την Καστέλλα.
Τότε…
Το Πειραϊκό «χθες».
Ένα «χθες» συναρμολογημένο, σαν περιδέραιο, από κόμβους-κόμβους ιδρώτα, ίδιες διαμαντόπετρες. Ένα «χθες», που με τα λιγοστά του μέσα κατάφερε να στήση τα γερά, τα ασάλευτα θεμέλια του Πειραϊκού οικοδομήματος. Εποχή νοσταλγίας, για όσους θυμούνται την παλιά τούτη πόλη με τους λιγοστούς κατοίκους της, τους άρχοντές της, τους τύπους της, τις αραιοκατωκημένες περιοχές, τα απέριττα κεντράκια της, τις γραφικές ακρογιαλιές της. Πειραϊκή, Φρεαττίδα, Πασαλιμάνι, Καστέλλα, Τουρκολίμανο, Φαληράκι, Προφήτη Ηλία, Δημοτικό, Τερψιθέα, Βρυώνη, Χατζηκυριακού, Καμίνια, Αγία Σοφία και το λιμάνι. Για τον σημερινό ασπρομάλλη, περιπατητή του Πειραιώς κάθε γωνιά και αναμνήσεις συνδεόμενες με κτίρια που κατεδαφίζονται με μορφές φευγάτες, με λησμονημένες συνθήκες ζωής.
Η ζωή προχωρεί.
Μα για τους παληούς Πειραιώτες, κάθε τόσο η ζωή φρενάρει το λαχανιασμένο τρεχαλητό της και κάποτε-κάποτε πισωγυρίζει, για να φέρη στο νου τους εικόνες από τον αξέχαστο παληό Πειραιά τον Πειραιά τον απλό, τον λιτοδίαιτο, τον Πειραιά του πετροπόλεμου, της καντάδας, του ξεροσφυριού και της σκληρής δουλειάς.
Το Πειραιά τον ντόμπρο, τον Πειραιά τον σεμνό.
Αυτή τη συγκίνησι επιχειρούμε να προκαλέσουμε στους παληούς Πειραιώτες αναγνώστας μας με τις δημοσιευμένες σπάνιες φωτογραφίες του παληού Πειραιά, οι οποίες είναι πραγματική προσφορά για την πόλη μας.
………………………….
Τώρα…
Ο χωραφότοπος του 1836, με τις δεμένες στ’ αγκονάρια του λιμανιού του πέντε σαραβολιασμένες ψαρόβαρκες, είναι σήμερα σε θέσι να διεκδική, από πλευράς κινήσεως, οργανώσεως και εξοπλισμού τα πρωτεία ανάμεσα στα λιμάνια της Μεσογείου.
Ύστερα από τη δραματική παρένθεσι «εκμηδενίσεως» κατά την κατοχική περίοδο, ο Πειραιάς, με το χαλύβδινο κουράγιο, απαγκιστρώθηκε από το τέλμα του κι’ έφτασε στα ζηλευτά επίπεδα της σημερινής του δραστηριότητος. Ο σημερινός Πειραιάς, αθλητής στον στίβο της ζωής, έκανε θαυματουργά άλματα προόδου.
Ο σημερινός Πειραιάς δεν θυμίζει τίποτα από τη νεκρή πολιτεία της εφιαλτικής περιόδου 1941-44.
Το λιμάνι του, δάσος από εναλλασσόμενα άλμπουρα.
Από τη μπούκα του, τόνα πίσω απ’ τάλλο τα φορτηγίδια και τα επιβατηγά καράβια, που κουβαλάνε ντουνιά και πραμμάτιες από κάθε γωνιά της γης.
Και γύρω απ’ το Λιμάνι, αυτή την ακούραστη κυψέλη της δουλειάς, η προκοπή έχει εναποθέσει τη σφραγίδα της. Σε κάθε σημείο του Πειραϊκού χώρου τεράστια οικοδομικά μεγαθήρια. Στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους όχι μόνον του κέντρου μα και των συνοικιών η επαγγελματική στέγη μαγνητίζει και ικανοποιεί και τον πιο δύσκολο πελάτη.
Ο σημερινός Πειραιάς γεμάτος φιλοδοξίες συνεχίζει τον δρόμο της ανόδου που δεν θα είναι μόνον προς όφελος της πόλεως, μα και ολοκλήρου τα χώρας.
Γι’ αυτό ζητεί την ανταπόκρισι του Κράτους.
Δίκαιη αξίωσις.
Στην σελίδα 8, Πειραιεύς και πέριξ Δήμοι: Υπό την σημαίαν της γενικής αθλητικής ανασυγκροτήσεως. Να ενδιαφερθή το Κράτος. Να διαδοθή ο αθλητισμός. Να γίνουν αθλητικοί χώροι.
ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ είναι ανεπαρκέστατοι διά την συνεχώς ογκουμένην έφεσι των νέων μας προς την αθλητική δράσι. Ούτε το παραδοθέν προ μηνών στάδιο Καραϊσκάκη, ούτε και εκείνο της Νικαίας - Κορυδαλλού ούτε και της Νεαπόλεως και ακόμη αυτό του Πειραϊκού Συνδέσμου, του Θεμιστοκλείου γυμναστηρίου ή το στάδιον Περάματος είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες των 4.000 και πλέον ποδοσφαιριστών και αθλητών στίβου από 80 συλλόγους της πόλεώς μας, γιατί τα τέσσερα «τερραίν» μπάσκετ (Ολυμπιακού, Πειραϊκού, Φοίνικος και ΧΑΝ Νικαίας) και ένα βόλλεϋ (Ολυμπιακού) ούτε καν επαρκούν έστω και για τις προπονήσεις των 500 και πλέον παικτών οκτώ συλλόγων.
Είναι λοιπόν ευνόητον πως εφ’ όσον επικρατεί αυτή η κατάστασις για τον αθλητισμό στίβου και ποδοσφαίρου πολύ λίγα υφίστανται και για τον υγρό στίβο. Στην μοναδική κλειστή δεξαμενή της Σχολής Δοκίμων παρατηρείται πλήρης συμφόρησις ενώ ο κωπηλατικός στίβος ήτο και είναι ένα απλησίαστο όνειρο εκατοντάδων κωπηλατών και κωπηλατριών μας.
Προς την πλευρά τούτη θα είμεθα ευχαριστημένοι εάν ετίθετο κάποιο θετικό πρόγραμμα για μελλοντική, έστω, πραγματοποίησι.
-Το δεύτερο άρθρο της σελίδας μάς ενημερώνει ότι «Η στάθμη της Πειραϊκής οικονομίας ευρίσκεται εις ρευστήν κατάστασιν». Δίνονται ορισμένα στοιχεία οικονομικής φύσεως, όπως ότι οι διαμαρτυρήσεις συναλλαγματικών σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος στο ενδεκάμηνο του 1964 ανήλθαν σε 61.513, αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 139.025.242 δραχμών. Σε αντιπαραβολή με το 1963 εμφανίζουν διόγκωση κατά 8.698, αξίας 15.718.691 δραχμές.
Στα 1964, στην περιοχή του Πειραιά έγιναν 690 εξώσεις, σε ανάλογο αριθμό οικιών και καταστημάτων. Στα 1963 είχαμε 736.
Επίσης σημειώθηκαν 64 πτωχεύσεις. Στα 1963 ήταν 87. Ακολουθεί κατάλογος με όλες τις πτωχεύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά κατά μήνα, π.χ.:
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ. Εργοστάσιον λατομικών προϊόντων Α. Κουλουριώτη και Σία, Νεάπολις Νικαίας.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. Γ. Ευσταθόπουλος και Σία, εμπόριον βάμβακος και νημάτων, Μυκάλης 29.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. Νικ. Λειβαδιώτης, χυτήριον, Πολυδεύκους και Φωκίωνος.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ. Νικ. Τσουκαλάς, έμπορος αυγών, οδός Νικήτα.
Κανελλόπουλος εκμετάλλευσις κινηματογράφου «Απόλλων» εις συνοικισμόν Ζέας Πειραιώς.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. Ανών. Εταιρία υπό την επωνυμίαν «Νηματουργείον ΑΣΤΗΡ» εργοστάσιον επεξεργασίας βάμβακος, Παλαμηδίου 32.
Σελίδα 9.
-Ακατάλληλα κτίρια. Έλλειψις προσωπικού. Απαράδεκτοι όροι εργασίας & εξυπηρετήσεως. Η Θέμις ταλαιπωρείται στον Πειραιά.
Περιγραφή της οικτρής κατάστασης των πειραϊκών δικαστηρίων. Οι πληροφορίες που δίδονται αξίζουν της προσοχής ενός ιδιαίτερου άρθρου.
Παρέχονται στατιστικά για τις δίκες και τις επιβληθείσες ποινές και τις αθωωτικές αποφάσεις, πόσες ήταν οι αιτήσεις, οι αγωγές, οι εξαγορές, οι εκκρεμείς υποθέσεις…
-Ακολουθεί σύντομη εικόνα του προγράμματος έργων για το 1965 πέντε Δήμων γύρω από τον Πειραιά.
Όλη η σελίδα 10: Το οικονομικόν παραστράτημα… ΒΑΣΙΚΑΙ ΑΚΑΝΘΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΗΣΙΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Ένα ενδιαφέρον άρθρον του Πειραιώτου κ. ΚΡΙΤΩΝΟΣ ΔΗΛΑΒΕΡΗ.
Σελίδα 11. Άρθρο του Σωτήρη Αράπη. Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Δ. Βασιλάκος εκθέτει τας απόψεις του διά την επικρατούσαν κατάσταση. Ησυχία στην «αγορά» της παρανομίας. Ο Πειραιεύς «ωχριά» συγκριτικώς με άλλους λιμένας. - Ο αριθμός εγκληματικότητος μειωμένος.
… Η εμφανισθείσα μείωσις, είναι καθαρώς έργον της αστυνομίας. Εδούλεψε σκληρά και κατώρθωσε ν’ αποσπάση την εμπιστοσύνην των ιεροδούλων. Αναγνωρίζουσαι δε αυταί το ενδιαφέρον και την συμπαράστασιν της αστυνομίας έφθασαν, εις το σημείον να προσέρχωνται μόναι των, εις τον προϊστάμενον της Υπηρεσίας Ηθών και να καταγγέλλουν, χωρίς φόβον, τους μέχρι προ ολίγων στιγμών «προστάτας» των, αλλά εις την ουσίαν κοινούς εκβιαστάς και εκμεταλλευτάς.
Επειδή η ύπαρξις κοινών γυναικών αποτελεί κοινωνική ανάγκη, η αστυνομία δεν δύναται να τας διώξη, τας παρακολουθεί, όμως, και τας ελέγχει, δια την εφαρμογήν της περί αφροδισίων νοσημάτων νομοθεσίας.
Η εμπορία ναρκωτικών διεξάγεται, εις περιορισμένην έκτασιν. Οργανωμέναι σπείραι, δεν υπάρχουν. Αι ελάχισται εξηρθρώθησαν. Η συναλλαγή εμπόρων ναρκωτικών και τοξικομανών, γίνεται μεμονωμένα και εις ελαχίστας ποσότητας.
Η Υπηρεσία όμως, Διώξεως Ναρκωτικών της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς επαγρυπνεί. Και κατά το επερχόμενον έτος συνελήφθησαν υπ’ αυτής 53 άνδρες και 14 γυναίκες, με την κατηγορίαν της εμπορίας, κατοχής ή χρήσεως ναρκωτικών. Το δε κατασχεθέν εμπόρευμα, ανέρχεται περίπου, εις τα δυο κιλά χασίς και 150 γραμμάρια ηρωΐνης … [Αγνός ο παλιός Πειραιάς!]
-Ένα μικρό σχετικά κείμενο προβάλλει την σπουδαιότητα των τοπικών συλλόγων για την καλή εμφάνιση και την εξυπηρέτηση της περιοχής τους. Ανεκτίμητη η προσφορά των εξωραϊστικών συλλόγων εις την Πειραϊκήν αξιοποίησιν. Δια να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Αναφέρονται:
Ο Εξωραϊστικός, Μορφωτικός, Φιλανθρωπικός και Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος «Η Αγία Παρασκευή». Πρόεδρος, ο Ι. Χατζηϊωαννίδης, γενικός γραμματέας ο Χρ. Βάπτισμας. Στις γιορτές διένειμε ενδύματα σε τριάντα άπορους μαθητές στο 43 Δημοτικό Σχολείο.
Ο Μορφωτικός, Κοινωνικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος ο «Φοίβος». Πρόεδρος, ο Ευστρ. Καλδάκης. Τα Χριστούγεννα μοίρασε 32 δώρα καθώς και κοτόπουλα σε ισάριθμα άπορα παιδιά του συνοικισμού Καμινίων.
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αγίας Σοφίας» Πειραιώς. Πρόεδρος, ο Δημ. Κεραμέας. Στο εργοστάσιό του κόπηκε η πίτα στις 2 Ιανουαρίου 1965.
Ο Εξωραϊστικός, Μορφωτικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος Αγίου Διονυσίου ο «Άγιος Νεκτάριος». Πρόεδρος, ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης. Πρόσφερε 5.000 δραχμές στην Παιδική Στέγη της περιφέρειας. Δόθηκαν ρούχα και παπούτσια σε άπορα παιδιά.
Ο Μορφωτικός και Αθλητικός Όμιλος «Κρίτων». Πρόεδρος ο Μιχαήλ Λιοσσάτος. Για τα μέλη και τους κατοίκους της περιοχής Γούβας Βάβουλα οργανώθηκε τετραήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Κρίτωνα κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία της. [Ο Λιοσσάτος (γραφεία στην Αλκιβιάδου 42) πουλούσε ιδιόκτητα οικόπεδα στα προάστια Ασπροπύργου και Σκαραμαγκά με το σύνθημα: «Εξασφαλίζετε το μέλλον των παιδιών σας την προικούλα της κορούλας σας και το αποκούμπι των γηρατειών σας»]
-Αμαρτίαι της παλαιάς Δημοτικής Αρχής. Μια φορά κι’ έναν καιρό απεφασίσθη να γίνη μιά επισκευή μικροζημίας στο αποχετευτικό σύστημα των Δημοτικών ουρητηρίων Τερψιθέας. Ανεσκάφη, λοιπόν, το πλακόστρωτο, αλλά η δημιουργηθείσα τρύπα εκαλύφθη μεν, αλλά εντελώς προχείρως, με ένα τεράστιο αγκωνάρι, που απειλεί την σωματικήν ακεραιότητα των εισερχομένων. Η παληά αυτή αμαρτία δεν είναι βέβαια της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει των ευθυνών την αρμοδίαν Δημοτικήν υπηρεσίαν.
Σελίδα 12.
-Οι καταγραμμένες «πυρκαϊές» στα 1964 από Ιανουάριο έως και Νοέμβριο ήταν 375 με ζημιές υπολογισμένες σε 5.432.150 δρχ. (305 στα 1963). Αν και περισσότερες σε αριθμό, οι καταστροφές του 1963 ήταν πιο σημαντικές (ζημιές 36.996.950 δρχ.). Στις 27 Ιουλίου 1963 είχε καεί ένα εργοστάσιο Καλλυντικών Εντομοκτόνων Λευκοσιδήρου με ζημιές 20 εκατομμυρίων. Οι ζημιές στην φωτιά στην ΒΙΒΕΧΡΩΜ τον Ιούλιο του 1963, 5 περίπου εκ. Αντίθετα η πυρκαγιά του Νοεμβρίου 1964 σε υαλουργείο της Παλαιάς Κοκκινιάς είχε ζημιές γύρω στις 800.000 δραχμές.
-Ήταν αναγκαία η έγκριση νέων υψών στα κτίσματα του κεντρικού Πειραιά. Η τάση ανέγερσης πολυκατοικιών είχε αυξηθεί. Η πρώτη πολυκατοικία έγινε στα 1952 στο Πασαλιμάνι. Όπως κατέγραψε το Γραφείο Πολεοδομίας Πειραιώς, στα 1962 εκδόθηκαν 4.963 άδειες συνολικού όγκου 1.712.415,55 κυβικών μέτρων και προϋπολογισθείσας δαπάνης 530.102.487 δρχ.
Στα 1963 εκδόθηκαν 5.041 άδειες συνολικού όγκου 1.894.911,20 κυβικών μέτρων και προϋπολογισθείσας δαπάνης 668.355.506 δρχ.
Στα 1964 εκδόθηκαν 5.450 άδειες συνολικού όγκου 2.224.019 κυβικών μέτρων και προϋπολογισθείσας δαπάνης 763.678.750 δρχ.
-Μια άλλη πλευρά της κατάστασης στον Πειραιά μάς δίνει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαντούβαλος.
Ο Πειραιεύς προχωρεί για ένα καλύτερο αύριο. Άρθρον του Δ. Συμ. κ. Γιάν. Μαντούβαλου.
… Έτσι ο Πειραιάς είναι βέβαιο, μέσα σε μια, περίπου, δεκαετία θα γίνει μια μοντέρνα και χαρούμενη πόλη, που θα τραβήξει το τουριστικό ενδιαφέρον, των ξένων, κυρίως, πράγμα που θα δώσει οικονομική και πολιτιστική ώθηση και όφελος γενικό σε καθολικώτερη εθνική κλίμακα.
Σ’ αυτούς εδώ τους δρόμους και τα σοκκάκια του Πειραιά, μέσα σε τούτο το γύρω χώρο, περπατήσαμε από το πρώτο της ζωής μας ανάβλεμμα, σχεδόν όλοι, και διατηρούμε, σίγουρα το παληό το πολύ παληό άλλοι, πολεοδομικό διάγραμμα και τη φυσιογνωμία του χώρου και του τοπίου της περιοχής και αλλοίμονο! Με σπαραγμό βλέπουμε πως λίγα πράγματα άλλαξαν.
Οι ίδιες, όπως και παληά φτωχογειτονιές προβάλλουν και τώρα μέσα στη μελαγχολική τους εγκατάλειψη. Σοκκάκια στενά, χωματόδρομοι, πολεοδομική αναρχία, χωρίς επαρκή συγκοινωνία, χωρίς πλήρη ύδρευση, χωρίς καμμιά εκπολιτιστική κίνηση, χωρίς πνευματικές λέσχες και βιβλιοθήκες, χωρίς παιδικούς σταθμούς, χωρίς πράσινο.
Ξεραΐλα, αναθυμιάσεις αφόρητες παντού, βρωμόνερα που ρέουν αηδιαστικά στους χωματόδρομους των ακραίων, κυρίως, συνοικιών με σαπουναφρούς, δημιουργώντας απαίσια και νοσογόνα ρυάκια, φαινόμενο θλιβερό παληών μαχαλάδων καθυστερημένης ανατολίτικης πόλης.
Ένα ρωμαλέο και μακράς πνοής πρόγραμμα, με τη στοργή που αρχίζει να δείχνει το δημοκρατικό κράτος, μπήκε σ’ εφαρμογή, κι’ ανοίγεται μια ευοίωνη προοπτική για ν’ αλλάξει η μορφή και η μοίρα της πόλης μας, η οποία θα μετατρέψει σύντομα την πόλη μας σε μια βουερή κυψέλη πολιτισμού και οικονομικής ανόρθωσης.
[Ο Γιάννης Μαντούβαλος - Μανωλάκος από τους Άνω Μπουλαριούς Λακωνίας, έγινε σύμβουλος όταν μετά την απομάκρυνση του Φραγκούλη, κατέλαβε την θέση αναπληρωτή δημάρχου ο Γεώργιος Αράπης. Στην επταετία εκτοπίστηκε στην Γυάρο και στην Λέρο]
-Ανακοινώνεται επίσημα η έκδοση την Πρωτοχρονιά του 1966 του ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ. Τότε είχε σχεδιαστεί να περιέχει την ποικιλόμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα της πόλης και των γύρω Δήμων, όλους τους τομείς της κοινωνικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής, οικονομικής, ναυτιλιακής, βιομηχανικής, εκπαιδευτικής, πολιτικής δραστηριότητας. Ζητούσε μάλιστα οτιδήποτε έγγραφο χειρόγραφο ή φωτογραφία που να εκφράζει το παρελθόν της ιστορικής πόλεως του Πειραιά. Όποιος θα προσκόμιζε τέτοιο υλικό θα πληρωνόταν αναλόγως. Πληροφορίες, Κολοκοτρώνη 68. Τελικά ο μοναδικός τόμος που κυκλοφόρησε με διευθυντή τον Νίκο Κατσικάρο περιορίστηκε κυρίως στην αντιγραφή παλαιών κειμένων από το πλούσιο αρχείο της πειραϊκής μας κληρονομιάς.
Σελίδα 13. Ο Θεόδωρος Βλάσσης (1905 - 1971) παρουσιάζει το γραφτό του «Από την έρημη ακτή του 1834 στην γιγαντωμένη πολιτεία του 1965. ΠΩΣ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΕΠΙΖΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ερανική προσφορά ιδρώτος εξ’ όλων των μερών της χώρας». Το κείμενο τελειώνει ως εξής:
… Εκατόν τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τις πρώτες αφίξεις. Και ο Πειραιάς, παρά τις μεγάλες κατά περιόδους ζημίες του, ορθώνεται με την πάροδο των χρόνων και πιο υπερήφανος και πιο δημιουργικός.
Χιώτες, Υδραίοι, Κρήτες, Μανιάτες, Πελοποννήσιοι, Κεφαλλήνες, Ζακύνθιοι, Ιθακήσιοι, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, Μυκονιάτες, Σαντορινιοί, Μηλιοί, Συριανοί, Τηνιακοί, Αιγινήτες, Δωδεκανήσιοι, Σμυρνιοί, Κωνσταντινουπολίτες, Αρμένιοι και από κάθε γωνιά της ελεύθερης Ελλάδος, όλοι αυτοί σκαπανείς της προόδου του Πειραιώς.
Κάθε συντοπίτικο συνάφι με τον εδρεύοντα στον Πειραιά σύλλογό του και τον καφενέ του για να μη χάνουνε την μεταξύ τους επαφή οι πατριώτες. Μα παράλληλα, όλοι θεωρούν τον Πειραιά σαν δεύτερή τους πατρίδα, αφού εκεί ανάλωσαν και αναλώνουν την δραστηριότητά τους κι’ η πρόοδος του τόπου έχει πλέον συνταυτιστή με τη δική τους προκοπή.
-Στις 15 Δεκεμβρίου έγινε εκδήλωση από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για τους κινδύνους που απειλούν την νεολαία. Πρότεινε «σωστές» λύσεις: Να γίνεται έλεγχος στα νυχτερινά κλαμπς και αυστηρός έλεγχος στην ηλικία των εισερχομένων. Να περιορισθούν οι άδειες για την λειτουργία των κέντρων ψυχαγωγίας καθώς και οι ώρες που είναι ανοιχτά. Η Αστυνομία πρέπει να ιδρύσει ειδικό τμήμα επιβλέψεως της νεολαίας. Να δημιουργηθούν αθλητικά γήπεδα και λέσχες υγιούς ψυχαγωγίας σε κάθε σχολείο και ενορία. Να καθιερωθεί «Εβδομάδα νεότητος» κάθε χρόνο. Να γίνεται δυο φορές τη εβδομάδα προβολή μορφωτικής ταινίας σε κινηματογράφους του Πειραιά. Κίνδυνοι αποτελούν οι λέσχες, τα άσεμνα θεάματα, ο κίτρινος τύπος, οι άσεμνες φωτογραφίες, οι ειδήσεις στις εφημερίδες και τα περιοδικά, τα νάιτ-κλαμπς και τα υπόλοιπα κέντρα ψυχαγωγίας.
Τα αφροδίσια νοσήματα έχουν αυξηθεί. «Οι γυναίκες του παρανόμου έρωτα δεν επισκέπτονται τον γιατρό τακτικά». Επιβιώνει η σωματεμπορία. «Η κάθε γυναίκα έχει τον ″φίλο″ της. Αυτό το ξέρει η αστυνομία. Γιατί λοιπόν δεν παραπέμπονται στο δικαστήριο οι 2.000 σωματέμποροι που αντιστοιχούν στον αριθμό των γυναικών αυτών; Πρέπει να υπάρχη η καταγγελία της παθούσης. Αυτό ζητεί η αστυνομία για να στηρίξη την κατηγορία» .
Στο Κερατσίνι λειτουργούν ορισμένα κακόφημα κέντρα.
«Επανειλημμένως η αστυνομία κάνει, εφόδους και συλλαμβάνει ανήλικες κοπέλλες που έχουν αφοσιωθή ″ψυχή τε και σώματι″ στον έρωτα». Τα κέντρα εξακολουθούν να λειτουργούν αν και έχει προταθεί το κλείσιμό τους. Ηλεκτρικά κουδούνια, τσιλιαδόροι και συρματοπλέγματα ειδοποιούν και εμποδίζουν την πρόσβαση.
Λύση είναι τα κατηχητικά σχολεία τα οποία προτείνεται όχι τόσο να αυξηθούν όσο να ευρυνθεί ο κύκλος των διδασκομένων μαθημάτων σε πιο σύγχρονα κοινωνικά και καθημερινά ανθρώπινα θέματα.
Σελίδα 14.
-Η «Επιτροπή Πειραϊκών Θεμάτων» ιδρύθηκε με σκοπό να συνενώσει τις πειραϊκές παραγωγικές δυνάμεις. Με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του προέδρου της Π. Παπαμαρινόπουλου, κατέγραψε και ιεράρχησε τις επιδιώξεις της και ετοιμάζεται να τις πραγματοποιήσει. Μια πρότασή της είναι η κατασκευή υπόγειας σήραγγας για τους ΕΗΣ (ΗΣΑΠ πλέον) από την πλατεία Ιπποδαμείας έως το Νέο Φάληρο… [Κάτι που ακόμα συζητιέται αλλά δεν εφαρμόζεται]
-Ένα δημοσίευμα για τους ανθρώπους του μόχθου, τους εργάτες στις βιομηχανίες και στα ναυτικά επαγγέλματα με παρότρυνση να συσπειρωθούν στο συνδικαλιστικό κίνημα και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους:
… Δυο κολοσσιαίους τομείς της εργατικής τάξεως περιλαμβάνει ο Πειραιεύς. Το τομές της Βιομηχανίας και τον τομέα της Ναυτιλίας. Και οι δυο αυτοί κλάδοι ευρίσκονται σήμερα εις κινητοποίησιν, δια την κατοχύρωσιν των δικαιωμάτων των.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητον, ότι πλείσται όσαι αδικίαι εγένοντο εις βάρος των εργαζομένων. Η δημοκρατική Κυβέρνησις του κ. Γ. Παπανδρέου είναι φανερόν, ότι θα επιφέρη την αναμενομένην βαθείαν τομήν.
ΕΙΣ ΤΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Είναι γνωστόν ότι ο Πειραιεύς αποτελεί, κατ’ εξοχήν την μεγαλυτέραν βιομηχανικήν πόλιν της χώρας. Εκατοντάδες καμινάδες υψώνονται, και μάλιστα εν μέσω κατωκημένων περιοχών και από τα άγρια χαράματα μαύροι καπνοί τυλίγουν την ατμόσφαιραν της πόλεως και των πέριξ Δήμων. Από την στιγμήν εκείνην στρατιά εργαζομένων αναχωρεί για τα εργοστάσια. Από νεαρά παιδιά και κορίτσια μέχρι ηλικιωμένους. Διότι πρέπει να σημειωθή ότι η σύνταξις χορηγείται μόλις οι εργαζόμενοι συμπληρώσουν τα 65 τους χρόνια και αυτό είναι ένα γεγονός που παρατηρείται εις την Ελλάδα.
Εις τα περισσότερα εργοστάσια η εργασία γίνεται υπό αθλίας συνθήκας… Εκατοντάδες εργάται τραυματίζονται ή και χάνουν ακόμη την ζωήν των. Και τούτο, κατά το μεγαλύτερον ποσοστόν οφείλεται εις τους εργοδότας οι οποίοι, είτε αμελούν να ανανεώσουν τον μηχανικόν εξοπλισμόν των, είτε προσλαμβάνουν μικρούς, ανειδικεύτους εργάτας και νεαράς εργατρίας, με αποτέλεσμα οι οικογένειαί των να θρηνούν κάθε τόσο θύματα.
ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΑΙ
Η κατάσταση στα πλοία είναι αφόρητη. «Εντελώς στοιχειώδεις ανάγκαι των εργαζομένων θεωρούνται υπό τους εργοδότας ως πολυτέλεια». Ένα άλλο σοβαρό γεγονός, είναι «ότι ″ινστρούχτορες″ των κομμουνιστών έχουν παρεισφρήσει εις την τάξιν των ναυτιλλομένων και τους εξεγείρουν κατά των εφοπλιστών».
Το εδεσματολόγιο είναι βασικό αίτημα. «Κάθε χρόνο βγαίνουν άχρηστοι εκατοντάδες ναυτικοί εξ αιτίας πεπτικών διαταραχών».
Ο κλάδος ζητεί αύξηση αποδοχών και διάφορα άλλα αιτήματα τα οποία η Π.Ν.Ο. δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.
-Γράφει ο Γεώργιος Σιγουράκος. «Καυσαέρια: Ένα μόνιμο πρόβλημα. Ο κίνδυνος κυκλοφορεί στον Πειραιά. Επιβάλλεται ν’ αντιμετωπισθή το θέμα της δημοσίας υγείας». Τα καυσαέρια είναι πρόβλημα παλαιό και μόνιμο. Ο πληθυσμός του Πειραιά πνίγεται από τους ρίπους των 713 εργοστασίων κατανεμημένα σε 99 ατμοκίνητα, 130 χημικά, 4 μεταλλουργικά, 150 μηχανολογικά, 200 κλωστοϋφαντουργικά, 30 δέρματος και 100 ξύλου.
-Ο λόφος ΕΥΤΥΧΙΑ θα αλλάξει όψη. Ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Χασανάκος, εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Ενώσεως Κατοίκων Αγίου Δημητρίου, Κοπής, Υπαπαντής, Αγίου Διονυσίου Περιφερείας Πειραιώς Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Με προσπάθειές του το δημόσιο θα αναλάβει να αγοράσει έκταση 8.000 μέτρων αντί 300 δραχμών το μέτρο από τον ιδιοκτήτη Μελετόπουλο για να δημιουργηθεί «Σχολεούπολη» ενώ τμήμα θα διαμορφωθεί σε πάρκο και παιδική χαρά.
-Καθήκοντα Ληξιάρχου Πειραιώς ανέλαβε ο 41χρονος Βύρων Δ. Σωτηρόπουλος που μετατέθηκε από την Αθήνα με τον βαθμό του Τμηματάρχου Α΄.
-Ο Μιχαήλ Μπακούρης (1893 - 1975), πρόεδρος του Ι.Σ.Π., χρημάτισε και Α΄ αντιπρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου, σε σύντομο άρθρο του θεωρεί ότι τα κόμματα θα πρέπει να σκεφτούν το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης του λαού μας και να εκλέξουν το καλλίτερο για τον τόπο σύστημα. «Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, από όλα τα συστήματα, νομίζει, ότι καλύτερον είναι ο κατ’ ελευθέραν εκλογήν οικογενειακός γιατρός, αμειβόμενος κατ’ έτος και κατά κεφαλήν πελάτου. Κάτι παρόμοιον με τις παληές κοντόλες. Κάτι σαν το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού, που δοκιμαστικά εφαρμόζει το ΙΚΑ, μα πιο τελειοποιημένη και πιο προηγμένη. Το σύστημα αυτό είναι και εφαρμόσιμο και οικονομικώς αδιαβλητώτερον».
Διαφημίσεις (επιλογή):
*Ζαχαροπλαστείον διεθνές. Διευθυντής Νίκος Βουγιάλας. Εντός των ημερών εις την υπηρεσίαν της Πειραϊκής Κοινωνίας.
*Vesta υποκάμισα, γραβάτες, πυζάμαι. Οδός Σωτήρος 34 Πειραιεύς.
*Ασφάλειαι παντός κλάδου. Γ.Ν. Σανιδόπουλος. Συνέπεια Οικονομία Σιγουριά. Πειραιεύς Κολοκοτρώνη 68. Αθήναι Βερανζέρου 5.
*Σ. Κοντός, υιός και Σία. Πλοιοκτήται - ναυτικοί πράκτορες - ναυλομεσίται. Μέγαρον Γιαννουλάτου - Άστυγγος 6.
*Εις την καλλίτερη πλαζ της Σαλαμίνος (Ψιλή άμμος Μονής Φανερωμένης) πωλούνται προνομιούχα οικόπεδα με ευκολίες πληρωμής. Επίσκεψις τοποθεσίας εκάστην Τετάρτην και Κυριακήν δι’ ιδίων μεταφορικών μέσων. Πληροφορίαι: Ν. Χατζάκος. Δημ. Γούναρη 27.
*Τσιγάρα ΑΡΩΜΑ Γ.Α. Κεράνης Α.Ε.
* Θα βρήτε ό,τι καλύτερο υπάρχει στον Πειραιά. Γεώργιος Πιπεράκης. Κολοκοτρώνη 68 (Εντός στοάς). Γούστο. Εμφάνισις. Τελειότης.
*Ναυτιλιακά βιομηχανικά ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Ακτή Ποσειδώνος 26 και Αριστείδου 14. [Ιδρύθηκε στα 1946. Ως ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Α.Ε. συνεχίζει με επιτυχία στο Μοσχάτο, Λεωφόρος Ποσειδώνος 57]
*Ανδρικά ενδύματα ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ, Κολοκοτρώνη 68 (εντός Στοάς).
*Αναξαγόρας. Σχολαί Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Πειραιώς. Βασιλίσσης Σοφίας (Γρ. Λαμπράκη) 116 και 97. [Τον Αναξαγόρα διεύθυνε ο Νίκος Κατσικάρος. Μετά συνέχισαν η Ελένη Γκάτσου και ο Ευάγγελος Αθηναίος. Οι σχολές μεταφέρθηκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου 13 (απλώθηκε μέχρι και σε πέντε ορόφους, ύστερα κράτησε τον ένα) και τέλος, πριν κλείσουν στην δεκαετία του 1980 στο πρώην σχολείο Κουρούνη, στην Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 12 ανεβαίνοντας δεξιά (όπου το 38ο Δημοτικό Σχολείο). Το αρχείο του λέγεται ότι βρίσκεται κατατεθειμένο στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας]
*Φροντιστήρια Αξιωματικών Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Αλ. Μανωλάκου - Γ. Σαράντη - Φ. Κατσουράκη. 2ας Μεραρχίας και Αλκιβιάδου.
*Μοντέρνο και Άψογο ντύσιμο. ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ. Εμπορορράπτης. Βασιλέως Κωνσταντίνου 24α. Γούστο - Εφαρμογή - Τελειότης.
*Πλήρης Τεχνικός Εξοπλισμός. KRETA Διαφημίσεις. Τεχνική Επιμέλεια: Στεφ. Φιωτάκης. Οδός: Ομηρ. Σκυλίτση 36.
*SI BON. Μυροπωλείον - ψύκτρα και Είδη Δώρων. ΣΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ. Εθνικής Αντιστάσεως 19.
*Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών «ΒΥΡΩΝ». Διεύθυνσις: Ηλ. Μπούτος. Βασιλέως Κωνσταντίνου 60 - Παλαιολόγου 9.
*Το τεχνικό γραφείο Ιωάννου και Πέτρου Γρ. Τσίκλου (πτυχιούχοι Ε. Μ. Πολυτεχνείου) στην Κολοκοτρώνη 82, 2ος όροφος, βγάζει άδειες, μελέτες, τοπογραφήσεις και εκτελεί οικοδομικές εργασίες. Επίσης πουλάει οικόπεδα στο Σούνιο - Λαύριο «εις εξαιρετικήν θέσιν και επί της εθνικής οδού». Έχει γραφείο και στο Λαύριο, οδός Αγίας Παρασκευής 8.
*Φροντιστήρια Μηχανικών Ε.Ν. Α΄ Β΄ Γ΄ Τάξεως Ατμού και Μ. Ε. Κ. Μάνου Θ. Γεωργιάδου Μηχανικού Ε.Μ.Π. Πραξιτέλους και Μπουμπουλίνας 169.
*ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΝΟΝΗΣ. Διαφημιστικά εργαστήρια «ΦΩΣ». Μπουμπουλίνας 9.
*Υπερεντατικά Τμήματα Αγγλικής. Ινστιτούτον ΚΥΨΕΛΗ. Εντός του έτους νέα πολυτελή διδακτήρια προσωρινώς εγγραφαί Μπουμπουλίνας 24.
*Μόλις εκυκλοφόρησε μια ωραιότατη έκδοση του «Ελληνικού βιβλίου» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΟΙ ″ΑΝΩΝΥΜΟΙ″. Το βιβλίο των αγώνων και των πόθων του Λαού μας για ένα καλύτερο αύριο. Πωλείται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία.
Έχοντας στην συλλογή μου πέντε φύλλα αποκτημένα κατά καιρούς αλλά και προερχόμενα από το αρχείου του Φάνη Κωνσταντινίδη (κρατούσε όσες εφημερίδες είχαν άρθρα του ή αναφέρονταν στα δημοτικά της θητείας του ως Σύμβουλος) τα παρουσιάζω ώστε να δώσω μια έστω γνώση της κυκλοφορίας της.
ΝΕΟΣ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ανεξάρτητος Δεκαπενθήμερος Εφημερίς. Ιδιοκτήτης - Διευθυντής Γιώργος Κατσικάρος. Γραφεία: Κολοκοτρώνη 68. Έτος 2ον – Αριθ. φύλλου 16. Τιμή φύλλου Δρχ. 2. Κυριακή 31 Ιανουαρίου 1965. Προϊστάμενος Τυπογραφείου ΚΩΝ. ΚΟΚΚΑΛΙΔΗΣ. Νοταρά 45. Διαστάσεις περίπου 58Χ40 εκ. Σελίδες 14.
Με την άφιξη του 1965, το φύλλο αυτό αποτελεί μια ειδική έκδοση.
Μεταξύ των πολλών κειμένων, επιλέγω τα πλέον ενδιαφέροντα.
-Κύριο άρθρο, ο Ο.Λ.Π. αρνείται να αυξήσει την ετήσια επιχορήγηση των δυο εκατομμυρίων προς τον Δήμο Πειραιώς σε πέντε εκατομμύρια αλλά ούτε να χορηγήσει το ποσόν των τριών εκατομμυρίων ως έκτακτη ενίσχυση για το 1965.
-Στην αριστερή πλευρά, Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ΨΗΛΩΝΕΙ! διαβάζουμε τα νέα ύψη που επιτρέπετε να κτίζονται οι οικοδομές σε εννέα τομείς της πόλης. Για παράδειγμα:
Τομεύς Δ΄ ήτοι εννεαώροφοι οικοδομαί δύνανται ν’ ανεγερθούν:
1ον. Επί της λεωφόρου Γεωργίου Α΄ και επί του τμήματος μεταξύ των οδών Καραΐσκου και Πραξιτέλους.
2ον. Επί της λεωφόρου Βασ. Κων)νου και μεταξύ του τμήματος από Πλατείας Κοραή μέχρι και Σωτήρος και από οδού Αγ. Κων)νου μέχρι Τσαμαδού.
3ον. Επί της λεωφόρου Βασ. Γεωργίου, από Πλατείας Κοραή κατά μήκος της οδού Ποσειδώνος μέχρι της Πλατείας των Ε.Η.Σ. και επί της ακτής Μιαούλη μέχρι Τελωνείου …
Στην δεύτερη σελίδα, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΥΛΟΔΗΜΟΣ, ένας πνευματικός εκλεκτός Πειραιώτης, που αγωνίσθηκε για την πόλη. Υπογραφή, Νίκος Σιγανός.
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ, ο κορυφαίος της Ελληνικής σκηνής. Ανυπόγραφο.
-Στην τρίτη σελίδα, μια έρευνα του Πέτρου Δάνδολου για τις εκρήξεις φουρνέλων στα λατομεία της Χαλκηδόνας στην Αμφιάλη. Η ζωή των κατοίκων που έκτισαν εκεί τα σπίτι τους διέτρεχαν κίνδυνο από τις ανατινάξεις των ογκολίθων (δονήσεις, εκσφενδονισμοί, σκόνες, ρωγμές, τραυματισμοί). Τα λατομεία προς την οδό Ακροπόλεως ήταν του Οικονομάκη, του Γεωργίου Αδάμ, του Κουλουριώτη και του Καρρέ.
-Τον χρόνο που πέρασε, στις 8 Ιανουαρίου του 1964 έκλεισε το ιστορικό καφενείο ΟΛΥΜΠΟΣ.
-Στις 17 Μαΐου 1964 τελέστηκαν τα εγκαίνια της Αγίας Τριάδας.
-Στις 7 Σεπτέμβρη 1964 εξελέγη δήμαρχος ο Γεώργιος Κυριακάκος με αντιδήμαρχο - αναπληρωτή (τότε πρωτοθεσπίστηκε) τον Ιωάννη Φραγκούλη. Στις 16 Οκτωβρίου ο Φραγκούλης αρνήθηκε «να δεχθή δι’ επίσκεψιν αβροφροσύνης τον Αμερικανόν διοικητήν του 6ου Στόλου». Στις 26 Νοεμβρίου 1964 «παύεται υπό του υπουργού Εσωτερικών ο αντιδήμαρχος κ. Φραγκούλης και την θέσιν του καταλαμβάνει ο κ. Γ. Αράπης».
-Μερικά από τα προγραμματισμένα έργα του Δήμου και του Ο.Λ.Π. για το 1965:
Ανέγερσις του 12ωρόφου Πνευματικού Κέντρου επί της Πλατείας Κοραή συνολικής δαπάνης 12.000.000. [Πρόκειται για το σημερινό Δημαρχείου που είχε προβλεφθεί για τέτοια χρήση]
Ανέγερσις του 12ωρόφου Εμπορικού Κέντρου εις τον χώρον της δημοτικής αγοράς, συνολικής δαπάνης 100 εκατομμυρίων δραχμών και πλέον. [Το έργο πραγματοποίησε ο Αριστείδης Σκυλίτσης με τον ημιτελή - ακόμα - Πύργο του]
Έναρξις κατασκευής επιβατικού σταθμού εις τον προβλήτα Αγίου Νικολάου. [Η έναρξη έγινε στα 1966 και τα εγκαίνια στα 1970]
Ολοκλήρωσις διαμορφώσεως της περιοχής Λούκου και περιοχής Βασιλικού Περιπτέρου.
Η σελίδα 4 έχει τον γενικό τίτλο ΑΝΑΔΡΟΜΗ.
-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ… Ένα παληό κείμενο του Χρήστου Λεβάντα.
-Επιτεύγματα του Λουκά Ράλλη. Η ΙΔΡΥΣΙΣ ΤΟΥ «ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΥ» ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Ανάπτυξις του Εμπορείου και της Ναυτιλίας. [Χωρίς υπογραφή]
-ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ 1900. Παραμονή πρωτοχρονιάς… Μια σύντομη περιγραφή του Θεοδ. Βλάσση:
…Σε τέτοια μέρα ο νους των παληών Πειραιωτών ταξιδεύει με τα πανιά της νοσταλγίας, στον αλλοτινό Πειραιά, τον παληό, τον ξεχασμένο. Και φτερουγίζει η σκέψη των γκριζομάλληδων συμπολιτών στην εποχή που τούτος ο τόπος δεν είχε την έκτασι της σημερινής πολιτείας κι’ ο κόσμος του, ο τόσο γνωστός μεταξύ του, εκινείτο σε περιωρισμένα όρια … [Περιγράφει την εορταστική κίνηση στην λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α΄ στις αρχές του 20ού αιώνα]
-Νίκος Χαντζάρας. Ο ΑΡΓΥΡΗΣ. [Από την σειρά ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΑ που είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Η Φωνή του Πειραιώς» όπου ο Χαντζάρας (1884 - 1949) εργαζόταν επαγγελματικά]
Σελίδα 5.
Ο ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ. Του κ. Θ. Βλάσση. [Ομοιοκατάληκτη πλοκή στίχων με κωμική διάθεση σε πειραϊκά συμβάντα για κάθε μήνα του χρόνου]
Σελίδες 6 και 7.
Στο λεγόμενο «σαλόνι» της εφημερίδας, φωτογραφικό υλικό με θέμα «Ο Πειραιεύς Χθες… Ο Πειραιεύς Σήμερα…»
Δεκατέσσερις φωτογραφίες με τους υπότιτλούς τους. Στο κέντρο η γνωστή αεροφωτογραφία του λιμένα και κάτω το Πασαλιμάνι με την Πειραϊκή από την Καστέλλα.
Τότε…
Το Πειραϊκό «χθες».
Ένα «χθες» συναρμολογημένο, σαν περιδέραιο, από κόμβους-κόμβους ιδρώτα, ίδιες διαμαντόπετρες. Ένα «χθες», που με τα λιγοστά του μέσα κατάφερε να στήση τα γερά, τα ασάλευτα θεμέλια του Πειραϊκού οικοδομήματος. Εποχή νοσταλγίας, για όσους θυμούνται την παλιά τούτη πόλη με τους λιγοστούς κατοίκους της, τους άρχοντές της, τους τύπους της, τις αραιοκατωκημένες περιοχές, τα απέριττα κεντράκια της, τις γραφικές ακρογιαλιές της. Πειραϊκή, Φρεαττίδα, Πασαλιμάνι, Καστέλλα, Τουρκολίμανο, Φαληράκι, Προφήτη Ηλία, Δημοτικό, Τερψιθέα, Βρυώνη, Χατζηκυριακού, Καμίνια, Αγία Σοφία και το λιμάνι. Για τον σημερινό ασπρομάλλη, περιπατητή του Πειραιώς κάθε γωνιά και αναμνήσεις συνδεόμενες με κτίρια που κατεδαφίζονται με μορφές φευγάτες, με λησμονημένες συνθήκες ζωής.
Η ζωή προχωρεί.
Μα για τους παληούς Πειραιώτες, κάθε τόσο η ζωή φρενάρει το λαχανιασμένο τρεχαλητό της και κάποτε-κάποτε πισωγυρίζει, για να φέρη στο νου τους εικόνες από τον αξέχαστο παληό Πειραιά τον Πειραιά τον απλό, τον λιτοδίαιτο, τον Πειραιά του πετροπόλεμου, της καντάδας, του ξεροσφυριού και της σκληρής δουλειάς.
Το Πειραιά τον ντόμπρο, τον Πειραιά τον σεμνό.
Αυτή τη συγκίνησι επιχειρούμε να προκαλέσουμε στους παληούς Πειραιώτες αναγνώστας μας με τις δημοσιευμένες σπάνιες φωτογραφίες του παληού Πειραιά, οι οποίες είναι πραγματική προσφορά για την πόλη μας.
………………………….
Τώρα…
Ο χωραφότοπος του 1836, με τις δεμένες στ’ αγκονάρια του λιμανιού του πέντε σαραβολιασμένες ψαρόβαρκες, είναι σήμερα σε θέσι να διεκδική, από πλευράς κινήσεως, οργανώσεως και εξοπλισμού τα πρωτεία ανάμεσα στα λιμάνια της Μεσογείου.
Ύστερα από τη δραματική παρένθεσι «εκμηδενίσεως» κατά την κατοχική περίοδο, ο Πειραιάς, με το χαλύβδινο κουράγιο, απαγκιστρώθηκε από το τέλμα του κι’ έφτασε στα ζηλευτά επίπεδα της σημερινής του δραστηριότητος. Ο σημερινός Πειραιάς, αθλητής στον στίβο της ζωής, έκανε θαυματουργά άλματα προόδου.
Ο σημερινός Πειραιάς δεν θυμίζει τίποτα από τη νεκρή πολιτεία της εφιαλτικής περιόδου 1941-44.
Το λιμάνι του, δάσος από εναλλασσόμενα άλμπουρα.
Από τη μπούκα του, τόνα πίσω απ’ τάλλο τα φορτηγίδια και τα επιβατηγά καράβια, που κουβαλάνε ντουνιά και πραμμάτιες από κάθε γωνιά της γης.
Και γύρω απ’ το Λιμάνι, αυτή την ακούραστη κυψέλη της δουλειάς, η προκοπή έχει εναποθέσει τη σφραγίδα της. Σε κάθε σημείο του Πειραϊκού χώρου τεράστια οικοδομικά μεγαθήρια. Στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους όχι μόνον του κέντρου μα και των συνοικιών η επαγγελματική στέγη μαγνητίζει και ικανοποιεί και τον πιο δύσκολο πελάτη.
Ο σημερινός Πειραιάς γεμάτος φιλοδοξίες συνεχίζει τον δρόμο της ανόδου που δεν θα είναι μόνον προς όφελος της πόλεως, μα και ολοκλήρου τα χώρας.
Γι’ αυτό ζητεί την ανταπόκρισι του Κράτους.
Δίκαιη αξίωσις.
Στην σελίδα 8, Πειραιεύς και πέριξ Δήμοι: Υπό την σημαίαν της γενικής αθλητικής ανασυγκροτήσεως. Να ενδιαφερθή το Κράτος. Να διαδοθή ο αθλητισμός. Να γίνουν αθλητικοί χώροι.
ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ είναι ανεπαρκέστατοι διά την συνεχώς ογκουμένην έφεσι των νέων μας προς την αθλητική δράσι. Ούτε το παραδοθέν προ μηνών στάδιο Καραϊσκάκη, ούτε και εκείνο της Νικαίας - Κορυδαλλού ούτε και της Νεαπόλεως και ακόμη αυτό του Πειραϊκού Συνδέσμου, του Θεμιστοκλείου γυμναστηρίου ή το στάδιον Περάματος είναι δυνατόν να καλύψουν τις ανάγκες των 4.000 και πλέον ποδοσφαιριστών και αθλητών στίβου από 80 συλλόγους της πόλεώς μας, γιατί τα τέσσερα «τερραίν» μπάσκετ (Ολυμπιακού, Πειραϊκού, Φοίνικος και ΧΑΝ Νικαίας) και ένα βόλλεϋ (Ολυμπιακού) ούτε καν επαρκούν έστω και για τις προπονήσεις των 500 και πλέον παικτών οκτώ συλλόγων.
Είναι λοιπόν ευνόητον πως εφ’ όσον επικρατεί αυτή η κατάστασις για τον αθλητισμό στίβου και ποδοσφαίρου πολύ λίγα υφίστανται και για τον υγρό στίβο. Στην μοναδική κλειστή δεξαμενή της Σχολής Δοκίμων παρατηρείται πλήρης συμφόρησις ενώ ο κωπηλατικός στίβος ήτο και είναι ένα απλησίαστο όνειρο εκατοντάδων κωπηλατών και κωπηλατριών μας.
Προς την πλευρά τούτη θα είμεθα ευχαριστημένοι εάν ετίθετο κάποιο θετικό πρόγραμμα για μελλοντική, έστω, πραγματοποίησι.
-Το δεύτερο άρθρο της σελίδας μάς ενημερώνει ότι «Η στάθμη της Πειραϊκής οικονομίας ευρίσκεται εις ρευστήν κατάστασιν». Δίνονται ορισμένα στοιχεία οικονομικής φύσεως, όπως ότι οι διαμαρτυρήσεις συναλλαγματικών σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος στο ενδεκάμηνο του 1964 ανήλθαν σε 61.513, αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 139.025.242 δραχμών. Σε αντιπαραβολή με το 1963 εμφανίζουν διόγκωση κατά 8.698, αξίας 15.718.691 δραχμές.
Στα 1964, στην περιοχή του Πειραιά έγιναν 690 εξώσεις, σε ανάλογο αριθμό οικιών και καταστημάτων. Στα 1963 είχαμε 736.
Επίσης σημειώθηκαν 64 πτωχεύσεις. Στα 1963 ήταν 87. Ακολουθεί κατάλογος με όλες τις πτωχεύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά κατά μήνα, π.χ.:
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ. Εργοστάσιον λατομικών προϊόντων Α. Κουλουριώτη και Σία, Νεάπολις Νικαίας.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. Γ. Ευσταθόπουλος και Σία, εμπόριον βάμβακος και νημάτων, Μυκάλης 29.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. Νικ. Λειβαδιώτης, χυτήριον, Πολυδεύκους και Φωκίωνος.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ. Νικ. Τσουκαλάς, έμπορος αυγών, οδός Νικήτα.
Κανελλόπουλος εκμετάλλευσις κινηματογράφου «Απόλλων» εις συνοικισμόν Ζέας Πειραιώς.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ. Ανών. Εταιρία υπό την επωνυμίαν «Νηματουργείον ΑΣΤΗΡ» εργοστάσιον επεξεργασίας βάμβακος, Παλαμηδίου 32.
Σελίδα 9.
-Ακατάλληλα κτίρια. Έλλειψις προσωπικού. Απαράδεκτοι όροι εργασίας & εξυπηρετήσεως. Η Θέμις ταλαιπωρείται στον Πειραιά.
Περιγραφή της οικτρής κατάστασης των πειραϊκών δικαστηρίων. Οι πληροφορίες που δίδονται αξίζουν της προσοχής ενός ιδιαίτερου άρθρου.
Παρέχονται στατιστικά για τις δίκες και τις επιβληθείσες ποινές και τις αθωωτικές αποφάσεις, πόσες ήταν οι αιτήσεις, οι αγωγές, οι εξαγορές, οι εκκρεμείς υποθέσεις…
-Ακολουθεί σύντομη εικόνα του προγράμματος έργων για το 1965 πέντε Δήμων γύρω από τον Πειραιά.
Όλη η σελίδα 10: Το οικονομικόν παραστράτημα… ΒΑΣΙΚΑΙ ΑΚΑΝΘΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΗΣΙΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Ένα ενδιαφέρον άρθρον του Πειραιώτου κ. ΚΡΙΤΩΝΟΣ ΔΗΛΑΒΕΡΗ.
Σελίδα 11. Άρθρο του Σωτήρη Αράπη. Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Δ. Βασιλάκος εκθέτει τας απόψεις του διά την επικρατούσαν κατάσταση. Ησυχία στην «αγορά» της παρανομίας. Ο Πειραιεύς «ωχριά» συγκριτικώς με άλλους λιμένας. - Ο αριθμός εγκληματικότητος μειωμένος.
… Η εμφανισθείσα μείωσις, είναι καθαρώς έργον της αστυνομίας. Εδούλεψε σκληρά και κατώρθωσε ν’ αποσπάση την εμπιστοσύνην των ιεροδούλων. Αναγνωρίζουσαι δε αυταί το ενδιαφέρον και την συμπαράστασιν της αστυνομίας έφθασαν, εις το σημείον να προσέρχωνται μόναι των, εις τον προϊστάμενον της Υπηρεσίας Ηθών και να καταγγέλλουν, χωρίς φόβον, τους μέχρι προ ολίγων στιγμών «προστάτας» των, αλλά εις την ουσίαν κοινούς εκβιαστάς και εκμεταλλευτάς.
Επειδή η ύπαρξις κοινών γυναικών αποτελεί κοινωνική ανάγκη, η αστυνομία δεν δύναται να τας διώξη, τας παρακολουθεί, όμως, και τας ελέγχει, δια την εφαρμογήν της περί αφροδισίων νοσημάτων νομοθεσίας.
Η εμπορία ναρκωτικών διεξάγεται, εις περιορισμένην έκτασιν. Οργανωμέναι σπείραι, δεν υπάρχουν. Αι ελάχισται εξηρθρώθησαν. Η συναλλαγή εμπόρων ναρκωτικών και τοξικομανών, γίνεται μεμονωμένα και εις ελαχίστας ποσότητας.
Η Υπηρεσία όμως, Διώξεως Ναρκωτικών της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς επαγρυπνεί. Και κατά το επερχόμενον έτος συνελήφθησαν υπ’ αυτής 53 άνδρες και 14 γυναίκες, με την κατηγορίαν της εμπορίας, κατοχής ή χρήσεως ναρκωτικών. Το δε κατασχεθέν εμπόρευμα, ανέρχεται περίπου, εις τα δυο κιλά χασίς και 150 γραμμάρια ηρωΐνης … [Αγνός ο παλιός Πειραιάς!]
-Ένα μικρό σχετικά κείμενο προβάλλει την σπουδαιότητα των τοπικών συλλόγων για την καλή εμφάνιση και την εξυπηρέτηση της περιοχής τους. Ανεκτίμητη η προσφορά των εξωραϊστικών συλλόγων εις την Πειραϊκήν αξιοποίησιν. Δια να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Αναφέρονται:
Ο Εξωραϊστικός, Μορφωτικός, Φιλανθρωπικός και Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος «Η Αγία Παρασκευή». Πρόεδρος, ο Ι. Χατζηϊωαννίδης, γενικός γραμματέας ο Χρ. Βάπτισμας. Στις γιορτές διένειμε ενδύματα σε τριάντα άπορους μαθητές στο 43 Δημοτικό Σχολείο.
Ο Μορφωτικός, Κοινωνικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος ο «Φοίβος». Πρόεδρος, ο Ευστρ. Καλδάκης. Τα Χριστούγεννα μοίρασε 32 δώρα καθώς και κοτόπουλα σε ισάριθμα άπορα παιδιά του συνοικισμού Καμινίων.
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αγίας Σοφίας» Πειραιώς. Πρόεδρος, ο Δημ. Κεραμέας. Στο εργοστάσιό του κόπηκε η πίτα στις 2 Ιανουαρίου 1965.
Ο Εξωραϊστικός, Μορφωτικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος Αγίου Διονυσίου ο «Άγιος Νεκτάριος». Πρόεδρος, ο Κωνσταντίνος Λαλαούνης. Πρόσφερε 5.000 δραχμές στην Παιδική Στέγη της περιφέρειας. Δόθηκαν ρούχα και παπούτσια σε άπορα παιδιά.
Ο Μορφωτικός και Αθλητικός Όμιλος «Κρίτων». Πρόεδρος ο Μιχαήλ Λιοσσάτος. Για τα μέλη και τους κατοίκους της περιοχής Γούβας Βάβουλα οργανώθηκε τετραήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Κρίτωνα κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία της. [Ο Λιοσσάτος (γραφεία στην Αλκιβιάδου 42) πουλούσε ιδιόκτητα οικόπεδα στα προάστια Ασπροπύργου και Σκαραμαγκά με το σύνθημα: «Εξασφαλίζετε το μέλλον των παιδιών σας την προικούλα της κορούλας σας και το αποκούμπι των γηρατειών σας»]
-Αμαρτίαι της παλαιάς Δημοτικής Αρχής. Μια φορά κι’ έναν καιρό απεφασίσθη να γίνη μιά επισκευή μικροζημίας στο αποχετευτικό σύστημα των Δημοτικών ουρητηρίων Τερψιθέας. Ανεσκάφη, λοιπόν, το πλακόστρωτο, αλλά η δημιουργηθείσα τρύπα εκαλύφθη μεν, αλλά εντελώς προχείρως, με ένα τεράστιο αγκωνάρι, που απειλεί την σωματικήν ακεραιότητα των εισερχομένων. Η παληά αυτή αμαρτία δεν είναι βέβαια της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει των ευθυνών την αρμοδίαν Δημοτικήν υπηρεσίαν.
Σελίδα 12.
-Οι καταγραμμένες «πυρκαϊές» στα 1964 από Ιανουάριο έως και Νοέμβριο ήταν 375 με ζημιές υπολογισμένες σε 5.432.150 δρχ. (305 στα 1963). Αν και περισσότερες σε αριθμό, οι καταστροφές του 1963 ήταν πιο σημαντικές (ζημιές 36.996.950 δρχ.). Στις 27 Ιουλίου 1963 είχε καεί ένα εργοστάσιο Καλλυντικών Εντομοκτόνων Λευκοσιδήρου με ζημιές 20 εκατομμυρίων. Οι ζημιές στην φωτιά στην ΒΙΒΕΧΡΩΜ τον Ιούλιο του 1963, 5 περίπου εκ. Αντίθετα η πυρκαγιά του Νοεμβρίου 1964 σε υαλουργείο της Παλαιάς Κοκκινιάς είχε ζημιές γύρω στις 800.000 δραχμές.
-Ήταν αναγκαία η έγκριση νέων υψών στα κτίσματα του κεντρικού Πειραιά. Η τάση ανέγερσης πολυκατοικιών είχε αυξηθεί. Η πρώτη πολυκατοικία έγινε στα 1952 στο Πασαλιμάνι. Όπως κατέγραψε το Γραφείο Πολεοδομίας Πειραιώς, στα 1962 εκδόθηκαν 4.963 άδειες συνολικού όγκου 1.712.415,55 κυβικών μέτρων και προϋπολογισθείσας δαπάνης 530.102.487 δρχ.
Στα 1963 εκδόθηκαν 5.041 άδειες συνολικού όγκου 1.894.911,20 κυβικών μέτρων και προϋπολογισθείσας δαπάνης 668.355.506 δρχ.
Στα 1964 εκδόθηκαν 5.450 άδειες συνολικού όγκου 2.224.019 κυβικών μέτρων και προϋπολογισθείσας δαπάνης 763.678.750 δρχ.
-Μια άλλη πλευρά της κατάστασης στον Πειραιά μάς δίνει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαντούβαλος.
Ο Πειραιεύς προχωρεί για ένα καλύτερο αύριο. Άρθρον του Δ. Συμ. κ. Γιάν. Μαντούβαλου.
… Έτσι ο Πειραιάς είναι βέβαιο, μέσα σε μια, περίπου, δεκαετία θα γίνει μια μοντέρνα και χαρούμενη πόλη, που θα τραβήξει το τουριστικό ενδιαφέρον, των ξένων, κυρίως, πράγμα που θα δώσει οικονομική και πολιτιστική ώθηση και όφελος γενικό σε καθολικώτερη εθνική κλίμακα.
Σ’ αυτούς εδώ τους δρόμους και τα σοκκάκια του Πειραιά, μέσα σε τούτο το γύρω χώρο, περπατήσαμε από το πρώτο της ζωής μας ανάβλεμμα, σχεδόν όλοι, και διατηρούμε, σίγουρα το παληό το πολύ παληό άλλοι, πολεοδομικό διάγραμμα και τη φυσιογνωμία του χώρου και του τοπίου της περιοχής και αλλοίμονο! Με σπαραγμό βλέπουμε πως λίγα πράγματα άλλαξαν.
Οι ίδιες, όπως και παληά φτωχογειτονιές προβάλλουν και τώρα μέσα στη μελαγχολική τους εγκατάλειψη. Σοκκάκια στενά, χωματόδρομοι, πολεοδομική αναρχία, χωρίς επαρκή συγκοινωνία, χωρίς πλήρη ύδρευση, χωρίς καμμιά εκπολιτιστική κίνηση, χωρίς πνευματικές λέσχες και βιβλιοθήκες, χωρίς παιδικούς σταθμούς, χωρίς πράσινο.
Ξεραΐλα, αναθυμιάσεις αφόρητες παντού, βρωμόνερα που ρέουν αηδιαστικά στους χωματόδρομους των ακραίων, κυρίως, συνοικιών με σαπουναφρούς, δημιουργώντας απαίσια και νοσογόνα ρυάκια, φαινόμενο θλιβερό παληών μαχαλάδων καθυστερημένης ανατολίτικης πόλης.
Ένα ρωμαλέο και μακράς πνοής πρόγραμμα, με τη στοργή που αρχίζει να δείχνει το δημοκρατικό κράτος, μπήκε σ’ εφαρμογή, κι’ ανοίγεται μια ευοίωνη προοπτική για ν’ αλλάξει η μορφή και η μοίρα της πόλης μας, η οποία θα μετατρέψει σύντομα την πόλη μας σε μια βουερή κυψέλη πολιτισμού και οικονομικής ανόρθωσης.
[Ο Γιάννης Μαντούβαλος - Μανωλάκος από τους Άνω Μπουλαριούς Λακωνίας, έγινε σύμβουλος όταν μετά την απομάκρυνση του Φραγκούλη, κατέλαβε την θέση αναπληρωτή δημάρχου ο Γεώργιος Αράπης. Στην επταετία εκτοπίστηκε στην Γυάρο και στην Λέρο]
-Ανακοινώνεται επίσημα η έκδοση την Πρωτοχρονιά του 1966 του ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ. Τότε είχε σχεδιαστεί να περιέχει την ποικιλόμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα της πόλης και των γύρω Δήμων, όλους τους τομείς της κοινωνικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής, οικονομικής, ναυτιλιακής, βιομηχανικής, εκπαιδευτικής, πολιτικής δραστηριότητας. Ζητούσε μάλιστα οτιδήποτε έγγραφο χειρόγραφο ή φωτογραφία που να εκφράζει το παρελθόν της ιστορικής πόλεως του Πειραιά. Όποιος θα προσκόμιζε τέτοιο υλικό θα πληρωνόταν αναλόγως. Πληροφορίες, Κολοκοτρώνη 68. Τελικά ο μοναδικός τόμος που κυκλοφόρησε με διευθυντή τον Νίκο Κατσικάρο περιορίστηκε κυρίως στην αντιγραφή παλαιών κειμένων από το πλούσιο αρχείο της πειραϊκής μας κληρονομιάς.
Σελίδα 13. Ο Θεόδωρος Βλάσσης (1905 - 1971) παρουσιάζει το γραφτό του «Από την έρημη ακτή του 1834 στην γιγαντωμένη πολιτεία του 1965. ΠΩΣ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΕΠΙΖΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ερανική προσφορά ιδρώτος εξ’ όλων των μερών της χώρας». Το κείμενο τελειώνει ως εξής:
… Εκατόν τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τις πρώτες αφίξεις. Και ο Πειραιάς, παρά τις μεγάλες κατά περιόδους ζημίες του, ορθώνεται με την πάροδο των χρόνων και πιο υπερήφανος και πιο δημιουργικός.
Χιώτες, Υδραίοι, Κρήτες, Μανιάτες, Πελοποννήσιοι, Κεφαλλήνες, Ζακύνθιοι, Ιθακήσιοι, Ηπειρώτες, Θεσσαλοί, Μυκονιάτες, Σαντορινιοί, Μηλιοί, Συριανοί, Τηνιακοί, Αιγινήτες, Δωδεκανήσιοι, Σμυρνιοί, Κωνσταντινουπολίτες, Αρμένιοι και από κάθε γωνιά της ελεύθερης Ελλάδος, όλοι αυτοί σκαπανείς της προόδου του Πειραιώς.
Κάθε συντοπίτικο συνάφι με τον εδρεύοντα στον Πειραιά σύλλογό του και τον καφενέ του για να μη χάνουνε την μεταξύ τους επαφή οι πατριώτες. Μα παράλληλα, όλοι θεωρούν τον Πειραιά σαν δεύτερή τους πατρίδα, αφού εκεί ανάλωσαν και αναλώνουν την δραστηριότητά τους κι’ η πρόοδος του τόπου έχει πλέον συνταυτιστή με τη δική τους προκοπή.
-Στις 15 Δεκεμβρίου έγινε εκδήλωση από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για τους κινδύνους που απειλούν την νεολαία. Πρότεινε «σωστές» λύσεις: Να γίνεται έλεγχος στα νυχτερινά κλαμπς και αυστηρός έλεγχος στην ηλικία των εισερχομένων. Να περιορισθούν οι άδειες για την λειτουργία των κέντρων ψυχαγωγίας καθώς και οι ώρες που είναι ανοιχτά. Η Αστυνομία πρέπει να ιδρύσει ειδικό τμήμα επιβλέψεως της νεολαίας. Να δημιουργηθούν αθλητικά γήπεδα και λέσχες υγιούς ψυχαγωγίας σε κάθε σχολείο και ενορία. Να καθιερωθεί «Εβδομάδα νεότητος» κάθε χρόνο. Να γίνεται δυο φορές τη εβδομάδα προβολή μορφωτικής ταινίας σε κινηματογράφους του Πειραιά. Κίνδυνοι αποτελούν οι λέσχες, τα άσεμνα θεάματα, ο κίτρινος τύπος, οι άσεμνες φωτογραφίες, οι ειδήσεις στις εφημερίδες και τα περιοδικά, τα νάιτ-κλαμπς και τα υπόλοιπα κέντρα ψυχαγωγίας.
Τα αφροδίσια νοσήματα έχουν αυξηθεί. «Οι γυναίκες του παρανόμου έρωτα δεν επισκέπτονται τον γιατρό τακτικά». Επιβιώνει η σωματεμπορία. «Η κάθε γυναίκα έχει τον ″φίλο″ της. Αυτό το ξέρει η αστυνομία. Γιατί λοιπόν δεν παραπέμπονται στο δικαστήριο οι 2.000 σωματέμποροι που αντιστοιχούν στον αριθμό των γυναικών αυτών; Πρέπει να υπάρχη η καταγγελία της παθούσης. Αυτό ζητεί η αστυνομία για να στηρίξη την κατηγορία» .
Στο Κερατσίνι λειτουργούν ορισμένα κακόφημα κέντρα.
«Επανειλημμένως η αστυνομία κάνει, εφόδους και συλλαμβάνει ανήλικες κοπέλλες που έχουν αφοσιωθή ″ψυχή τε και σώματι″ στον έρωτα». Τα κέντρα εξακολουθούν να λειτουργούν αν και έχει προταθεί το κλείσιμό τους. Ηλεκτρικά κουδούνια, τσιλιαδόροι και συρματοπλέγματα ειδοποιούν και εμποδίζουν την πρόσβαση.
Λύση είναι τα κατηχητικά σχολεία τα οποία προτείνεται όχι τόσο να αυξηθούν όσο να ευρυνθεί ο κύκλος των διδασκομένων μαθημάτων σε πιο σύγχρονα κοινωνικά και καθημερινά ανθρώπινα θέματα.
Σελίδα 14.
-Η «Επιτροπή Πειραϊκών Θεμάτων» ιδρύθηκε με σκοπό να συνενώσει τις πειραϊκές παραγωγικές δυνάμεις. Με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του προέδρου της Π. Παπαμαρινόπουλου, κατέγραψε και ιεράρχησε τις επιδιώξεις της και ετοιμάζεται να τις πραγματοποιήσει. Μια πρότασή της είναι η κατασκευή υπόγειας σήραγγας για τους ΕΗΣ (ΗΣΑΠ πλέον) από την πλατεία Ιπποδαμείας έως το Νέο Φάληρο… [Κάτι που ακόμα συζητιέται αλλά δεν εφαρμόζεται]
-Ένα δημοσίευμα για τους ανθρώπους του μόχθου, τους εργάτες στις βιομηχανίες και στα ναυτικά επαγγέλματα με παρότρυνση να συσπειρωθούν στο συνδικαλιστικό κίνημα και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους:
… Δυο κολοσσιαίους τομείς της εργατικής τάξεως περιλαμβάνει ο Πειραιεύς. Το τομές της Βιομηχανίας και τον τομέα της Ναυτιλίας. Και οι δυο αυτοί κλάδοι ευρίσκονται σήμερα εις κινητοποίησιν, δια την κατοχύρωσιν των δικαιωμάτων των.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητον, ότι πλείσται όσαι αδικίαι εγένοντο εις βάρος των εργαζομένων. Η δημοκρατική Κυβέρνησις του κ. Γ. Παπανδρέου είναι φανερόν, ότι θα επιφέρη την αναμενομένην βαθείαν τομήν.
ΕΙΣ ΤΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Είναι γνωστόν ότι ο Πειραιεύς αποτελεί, κατ’ εξοχήν την μεγαλυτέραν βιομηχανικήν πόλιν της χώρας. Εκατοντάδες καμινάδες υψώνονται, και μάλιστα εν μέσω κατωκημένων περιοχών και από τα άγρια χαράματα μαύροι καπνοί τυλίγουν την ατμόσφαιραν της πόλεως και των πέριξ Δήμων. Από την στιγμήν εκείνην στρατιά εργαζομένων αναχωρεί για τα εργοστάσια. Από νεαρά παιδιά και κορίτσια μέχρι ηλικιωμένους. Διότι πρέπει να σημειωθή ότι η σύνταξις χορηγείται μόλις οι εργαζόμενοι συμπληρώσουν τα 65 τους χρόνια και αυτό είναι ένα γεγονός που παρατηρείται εις την Ελλάδα.
Εις τα περισσότερα εργοστάσια η εργασία γίνεται υπό αθλίας συνθήκας… Εκατοντάδες εργάται τραυματίζονται ή και χάνουν ακόμη την ζωήν των. Και τούτο, κατά το μεγαλύτερον ποσοστόν οφείλεται εις τους εργοδότας οι οποίοι, είτε αμελούν να ανανεώσουν τον μηχανικόν εξοπλισμόν των, είτε προσλαμβάνουν μικρούς, ανειδικεύτους εργάτας και νεαράς εργατρίας, με αποτέλεσμα οι οικογένειαί των να θρηνούν κάθε τόσο θύματα.
ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΑΙ
Η κατάσταση στα πλοία είναι αφόρητη. «Εντελώς στοιχειώδεις ανάγκαι των εργαζομένων θεωρούνται υπό τους εργοδότας ως πολυτέλεια». Ένα άλλο σοβαρό γεγονός, είναι «ότι ″ινστρούχτορες″ των κομμουνιστών έχουν παρεισφρήσει εις την τάξιν των ναυτιλλομένων και τους εξεγείρουν κατά των εφοπλιστών».
Το εδεσματολόγιο είναι βασικό αίτημα. «Κάθε χρόνο βγαίνουν άχρηστοι εκατοντάδες ναυτικοί εξ αιτίας πεπτικών διαταραχών».
Ο κλάδος ζητεί αύξηση αποδοχών και διάφορα άλλα αιτήματα τα οποία η Π.Ν.Ο. δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.
-Γράφει ο Γεώργιος Σιγουράκος. «Καυσαέρια: Ένα μόνιμο πρόβλημα. Ο κίνδυνος κυκλοφορεί στον Πειραιά. Επιβάλλεται ν’ αντιμετωπισθή το θέμα της δημοσίας υγείας». Τα καυσαέρια είναι πρόβλημα παλαιό και μόνιμο. Ο πληθυσμός του Πειραιά πνίγεται από τους ρίπους των 713 εργοστασίων κατανεμημένα σε 99 ατμοκίνητα, 130 χημικά, 4 μεταλλουργικά, 150 μηχανολογικά, 200 κλωστοϋφαντουργικά, 30 δέρματος και 100 ξύλου.
-Ο λόφος ΕΥΤΥΧΙΑ θα αλλάξει όψη. Ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Χασανάκος, εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Ενώσεως Κατοίκων Αγίου Δημητρίου, Κοπής, Υπαπαντής, Αγίου Διονυσίου Περιφερείας Πειραιώς Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Με προσπάθειές του το δημόσιο θα αναλάβει να αγοράσει έκταση 8.000 μέτρων αντί 300 δραχμών το μέτρο από τον ιδιοκτήτη Μελετόπουλο για να δημιουργηθεί «Σχολεούπολη» ενώ τμήμα θα διαμορφωθεί σε πάρκο και παιδική χαρά.
-Καθήκοντα Ληξιάρχου Πειραιώς ανέλαβε ο 41χρονος Βύρων Δ. Σωτηρόπουλος που μετατέθηκε από την Αθήνα με τον βαθμό του Τμηματάρχου Α΄.
-Ο Μιχαήλ Μπακούρης (1893 - 1975), πρόεδρος του Ι.Σ.Π., χρημάτισε και Α΄ αντιπρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου, σε σύντομο άρθρο του θεωρεί ότι τα κόμματα θα πρέπει να σκεφτούν το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης του λαού μας και να εκλέξουν το καλλίτερο για τον τόπο σύστημα. «Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, από όλα τα συστήματα, νομίζει, ότι καλύτερον είναι ο κατ’ ελευθέραν εκλογήν οικογενειακός γιατρός, αμειβόμενος κατ’ έτος και κατά κεφαλήν πελάτου. Κάτι παρόμοιον με τις παληές κοντόλες. Κάτι σαν το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού, που δοκιμαστικά εφαρμόζει το ΙΚΑ, μα πιο τελειοποιημένη και πιο προηγμένη. Το σύστημα αυτό είναι και εφαρμόσιμο και οικονομικώς αδιαβλητώτερον».
Διαφημίσεις (επιλογή):
*Ζαχαροπλαστείον διεθνές. Διευθυντής Νίκος Βουγιάλας. Εντός των ημερών εις την υπηρεσίαν της Πειραϊκής Κοινωνίας.
*Vesta υποκάμισα, γραβάτες, πυζάμαι. Οδός Σωτήρος 34 Πειραιεύς.
*Ασφάλειαι παντός κλάδου. Γ.Ν. Σανιδόπουλος. Συνέπεια Οικονομία Σιγουριά. Πειραιεύς Κολοκοτρώνη 68. Αθήναι Βερανζέρου 5.
*Σ. Κοντός, υιός και Σία. Πλοιοκτήται - ναυτικοί πράκτορες - ναυλομεσίται. Μέγαρον Γιαννουλάτου - Άστυγγος 6.
*Εις την καλλίτερη πλαζ της Σαλαμίνος (Ψιλή άμμος Μονής Φανερωμένης) πωλούνται προνομιούχα οικόπεδα με ευκολίες πληρωμής. Επίσκεψις τοποθεσίας εκάστην Τετάρτην και Κυριακήν δι’ ιδίων μεταφορικών μέσων. Πληροφορίαι: Ν. Χατζάκος. Δημ. Γούναρη 27.
*Τσιγάρα ΑΡΩΜΑ Γ.Α. Κεράνης Α.Ε.
* Θα βρήτε ό,τι καλύτερο υπάρχει στον Πειραιά. Γεώργιος Πιπεράκης. Κολοκοτρώνη 68 (Εντός στοάς). Γούστο. Εμφάνισις. Τελειότης.
*Ναυτιλιακά βιομηχανικά ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Ακτή Ποσειδώνος 26 και Αριστείδου 14. [Ιδρύθηκε στα 1946. Ως ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Α.Ε. συνεχίζει με επιτυχία στο Μοσχάτο, Λεωφόρος Ποσειδώνος 57]
*Ανδρικά ενδύματα ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ, Κολοκοτρώνη 68 (εντός Στοάς).
*Αναξαγόρας. Σχολαί Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Πειραιώς. Βασιλίσσης Σοφίας (Γρ. Λαμπράκη) 116 και 97. [Τον Αναξαγόρα διεύθυνε ο Νίκος Κατσικάρος. Μετά συνέχισαν η Ελένη Γκάτσου και ο Ευάγγελος Αθηναίος. Οι σχολές μεταφέρθηκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου 13 (απλώθηκε μέχρι και σε πέντε ορόφους, ύστερα κράτησε τον ένα) και τέλος, πριν κλείσουν στην δεκαετία του 1980 στο πρώην σχολείο Κουρούνη, στην Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 12 ανεβαίνοντας δεξιά (όπου το 38ο Δημοτικό Σχολείο). Το αρχείο του λέγεται ότι βρίσκεται κατατεθειμένο στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας]
*Φροντιστήρια Αξιωματικών Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Αλ. Μανωλάκου - Γ. Σαράντη - Φ. Κατσουράκη. 2ας Μεραρχίας και Αλκιβιάδου.
*Μοντέρνο και Άψογο ντύσιμο. ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ. Εμπορορράπτης. Βασιλέως Κωνσταντίνου 24α. Γούστο - Εφαρμογή - Τελειότης.
*Πλήρης Τεχνικός Εξοπλισμός. KRETA Διαφημίσεις. Τεχνική Επιμέλεια: Στεφ. Φιωτάκης. Οδός: Ομηρ. Σκυλίτση 36.
*SI BON. Μυροπωλείον - ψύκτρα και Είδη Δώρων. ΣΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ. Εθνικής Αντιστάσεως 19.
*Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών «ΒΥΡΩΝ». Διεύθυνσις: Ηλ. Μπούτος. Βασιλέως Κωνσταντίνου 60 - Παλαιολόγου 9.
*Το τεχνικό γραφείο Ιωάννου και Πέτρου Γρ. Τσίκλου (πτυχιούχοι Ε. Μ. Πολυτεχνείου) στην Κολοκοτρώνη 82, 2ος όροφος, βγάζει άδειες, μελέτες, τοπογραφήσεις και εκτελεί οικοδομικές εργασίες. Επίσης πουλάει οικόπεδα στο Σούνιο - Λαύριο «εις εξαιρετικήν θέσιν και επί της εθνικής οδού». Έχει γραφείο και στο Λαύριο, οδός Αγίας Παρασκευής 8.
*Φροντιστήρια Μηχανικών Ε.Ν. Α΄ Β΄ Γ΄ Τάξεως Ατμού και Μ. Ε. Κ. Μάνου Θ. Γεωργιάδου Μηχανικού Ε.Μ.Π. Πραξιτέλους και Μπουμπουλίνας 169.
*ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΑΝΟΝΗΣ. Διαφημιστικά εργαστήρια «ΦΩΣ». Μπουμπουλίνας 9.
*Υπερεντατικά Τμήματα Αγγλικής. Ινστιτούτον ΚΥΨΕΛΗ. Εντός του έτους νέα πολυτελή διδακτήρια προσωρινώς εγγραφαί Μπουμπουλίνας 24.
*Μόλις εκυκλοφόρησε μια ωραιότατη έκδοση του «Ελληνικού βιβλίου» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΟΙ ″ΑΝΩΝΥΜΟΙ″. Το βιβλίο των αγώνων και των πόθων του Λαού μας για ένα καλύτερο αύριο. Πωλείται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία.
Η πλατεία Κοραή την εποχή
της κυκλοφορίας της εφημερίδας ΝΕΟΣ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ.
Οδός Νοταρά. Ο δρόμος με τα μεγάλα νούμερα, τα μικρά ονόματα και
τα κλειστά παράθυρα.
Όρμος Σκαφάκι. «Η άλλοτε έρημη ακτή της ″Πειραϊκής″ που σήμερα
έχει αξιοποιηθή».
Ο τίτλος της εφημερίδας Νέος ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ, φύλλο της Τετάρτης 16
Νοεμβρίου 1966.
Νέος ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ημερησία Απογευματινή
Εφημερίς. Ιδρυτής - Διευθυντής Γεώργιος Κατσικάρος. Γραφεία: Κολοκοτρώνη 68.
Τυπογραφεία: Νοταρά 45. Έτος 3ον - Περίοδος Β΄. Αρ. φύλλου 201. Τιμή
φύλλου δρχ. 1.50. Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 1966. Προϊστάμενος Τυπογραφείου Γρ.
Παπασωτηρίου Μονεμβασίας 14. Ν. Ιωνία. Μονόφυλλο.
Σελίδα 1.
-«Επτάωρος κοπιώδης συζήτησις του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς. Επεκράτησε η δημιουργική γνώμη του κ. Γ. Κυριακάκου. Το Θέατρον παρεχωρήθη εις πολλούς θιάσους. Φ. Κωνσταντινίδης: (προς την δεξιάν) Είμεθα η φωτιά και είσθε η στάχτη. Το Προεδρείον (Χ. Πατραγάς) καθυβρίσθη σκαιότατα από την δεξιάν. Το φεστιβάλ είναι αγώνας που οραματίσθηκε ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Γεώργιος Κυριακάκος». Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, αφού ασθένησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Παντελής Μερτίκας και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο, ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της πρότασης του δημάρχου 22 σύμβουλοι, καταψήφισαν 6 και 2 φώναξαν παρών. «Το Θέατρον παραχωρείται ως ακολούθως: Μέχρι τας 5.12.66 εις την Βίλμα Κύρου, από 6.12.66 έως 15.12.66 εις τον Κατράκην και από 16.12.66 έως 31.1.67 εις τον επιχειρηματίαν Κράλιοβιτς. Μετά ταύτα απεφασίσθη και η παραχώρησις του Παιδικού Θεάτρου εις τον θίασον Παχή - Χρηστάκη».
-Ένα άρθρο του Γ. Μ. Πολιτάρχη για την Πειραιώτισσα ζωγράφο Φίλντα Νιαμονιτάκη.
-Τον ετραυμάτισε δια ξυριστικής λεπίδος εις το πρόσωπον. Ο Ελευθέριος Παπαδόπουλος 45 ετών εμήνυσε τον Π. Κοκαρίνην, 19 ετών, διότι έξωθι της οικίας του τον ετραυμάτισεν δια ξυριστικής λεπίδος, εις το πρόσωπον ένεκα οικογενειακών των διαφορών.
Η πίσω σελίδα: Εκτός από την ικανοποίηση ότι η αγορά της πόλης είναι εφοδιασμένη, οι τιμές δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές. Έγιναν νέες εισαγωγές οσπρίων και ειδών αλιπάστων. Διαπιστώθηκε επάρκεια τυριών.
ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ: Κρέας μόσχου, εγχωρίου ξηροί καρποί, δημητριακά, ιχθείς κατεψυγμένοι. Κρέας αμνών, ελαιόλαδον, τυροκομικά, αλίπαστα, καφές.
ΚΙΝΗΣΙΣ: Κρέας, όσπρια, ζάχαρις. Άλευρα, κακάο, βακαλάος, μπαχαρικά.
ΤΙΜΑΙ: Αμνοί εγχώριοι (0,70), ελαιόλαδον άσσοι (0,20 - 0,30), ρέγγες Ρωσίας (Πειρ. 0,20), φακές Λαρίσης (Πειρ. 0,10). Κασέρι εγχώριο (0,30).
Η τιμή πώλησης της λίρας 309,5 και αγοράς 308,5.
Η υπόλοιπη σελίδα είναι γεμάτη με διαφημίσεις. Επίσης βρίσκουμε έναν κατάλογο 47 συμβολαιογράφων με έδρα τον Πειραιά και τις αφετηρίες των λεωφορείων προς τις συνοικίες.
Διαφημίσεις (επιλογή).
*Γραφεία ταξειδίων ″ΚΡΑΝΙΟΣ″ Ακτή Μιαούλη 27. Τουριστικαί εγκαταστάσεις ″ΑΙΑΣ″ - Σαλαμίς. Ξενοδοχείον ″ΗΡΑ″ - Βουλιαγμένης. M)Y PANDORA.
*Πωλούνται διαμερίσματα. Ζητούνται οικόπεδα προς αντιπαροχήν. Ι. Μπουζαλάκος - Α. Νικολάου Ο.Ε. Οικοδομικαί επιχειρήσεις. Οδός Κουντουριώτου 145.
*Αναλαμβάνονται πάσης φύσεως εκτελωνιστικαί εργασίαι. ΚΛΕΩΝ ΠΑΤΡΙΚΑΚΟΣ. Εκτελωνιστής. Μέγαρον Ε.Η.Σ. (2ος όροφος - Γρ. 31).
*ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΛΕΡΗΣ. Τεχνικόν γραφείον. Αγίου Κωνσταντίνου 5 ((4ος όροφος - Γρ. 9).
*Οικοδομικαί επιχειρήσεις Παν. Γαρδέλη (Γιακουμάρα). Γραφείον: Φίλωνος 41. Πωλούνται διαμερίσματα με πολλές μικρές δόσεις και μικρή προκαταβολή.
*Τεχνικόν γραφείον Δημήτριος Φιραρίδης. Αγίου Κωνσταντίνου 5 (5ος όροφος - Γρ. 7 - 8). Μελέται - Επιβλέψεις - Ανεγέρσεις οικοδομών.
*Τεχνικόν γραφείον Δημήτριος Ρώσσιος. Λεωφόρος Σαλαμίνος 125 Αμφιάλη.
*Φωτο Στούντιο Αντ. Βλαντή. Βασιλίσσης Σοφίας 63.
*Ανελκυστήρες Αυτόματοι Ημιαυτόματοι Απλοί. Κων. Ε. Καλύμνιος και Σία Ε.Ε. Τσαμαδού - Νοταρά 45.
*Γεώργιος Πασσαδάκης. Πτυχιούχος μηχανικός Ε.Μ.Π. Μελέται - Επιβλέψεις - Ανεγέρσεις οικοδομών. Γραφεία: Νοταρά 45 2ος όροφος. Σολωμού 40 Μοσχάτον.
*Εμμανουήλ Διάκος. Πολιτικός μηχανικός. Οικοδομικαί επιχειρήσεις - Πωλήσεις διαμερισμάτων. Αθήναι - Πειραιά.
*Τεχνικόν γραφείον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΥΡΤΑΛΗ. Βασιλέως Γεωργίου 25.
Μελέται - επιβλέψεις. Ανεγέρσεις οικοδομών.
Σελίδα 1.
-«Επτάωρος κοπιώδης συζήτησις του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς. Επεκράτησε η δημιουργική γνώμη του κ. Γ. Κυριακάκου. Το Θέατρον παρεχωρήθη εις πολλούς θιάσους. Φ. Κωνσταντινίδης: (προς την δεξιάν) Είμεθα η φωτιά και είσθε η στάχτη. Το Προεδρείον (Χ. Πατραγάς) καθυβρίσθη σκαιότατα από την δεξιάν. Το φεστιβάλ είναι αγώνας που οραματίσθηκε ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Γεώργιος Κυριακάκος». Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, αφού ασθένησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Παντελής Μερτίκας και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο, ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της πρότασης του δημάρχου 22 σύμβουλοι, καταψήφισαν 6 και 2 φώναξαν παρών. «Το Θέατρον παραχωρείται ως ακολούθως: Μέχρι τας 5.12.66 εις την Βίλμα Κύρου, από 6.12.66 έως 15.12.66 εις τον Κατράκην και από 16.12.66 έως 31.1.67 εις τον επιχειρηματίαν Κράλιοβιτς. Μετά ταύτα απεφασίσθη και η παραχώρησις του Παιδικού Θεάτρου εις τον θίασον Παχή - Χρηστάκη».
-Ένα άρθρο του Γ. Μ. Πολιτάρχη για την Πειραιώτισσα ζωγράφο Φίλντα Νιαμονιτάκη.
-Τον ετραυμάτισε δια ξυριστικής λεπίδος εις το πρόσωπον. Ο Ελευθέριος Παπαδόπουλος 45 ετών εμήνυσε τον Π. Κοκαρίνην, 19 ετών, διότι έξωθι της οικίας του τον ετραυμάτισεν δια ξυριστικής λεπίδος, εις το πρόσωπον ένεκα οικογενειακών των διαφορών.
Η πίσω σελίδα: Εκτός από την ικανοποίηση ότι η αγορά της πόλης είναι εφοδιασμένη, οι τιμές δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές. Έγιναν νέες εισαγωγές οσπρίων και ειδών αλιπάστων. Διαπιστώθηκε επάρκεια τυριών.
ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ: Κρέας μόσχου, εγχωρίου ξηροί καρποί, δημητριακά, ιχθείς κατεψυγμένοι. Κρέας αμνών, ελαιόλαδον, τυροκομικά, αλίπαστα, καφές.
ΚΙΝΗΣΙΣ: Κρέας, όσπρια, ζάχαρις. Άλευρα, κακάο, βακαλάος, μπαχαρικά.
ΤΙΜΑΙ: Αμνοί εγχώριοι (0,70), ελαιόλαδον άσσοι (0,20 - 0,30), ρέγγες Ρωσίας (Πειρ. 0,20), φακές Λαρίσης (Πειρ. 0,10). Κασέρι εγχώριο (0,30).
Η τιμή πώλησης της λίρας 309,5 και αγοράς 308,5.
Η υπόλοιπη σελίδα είναι γεμάτη με διαφημίσεις. Επίσης βρίσκουμε έναν κατάλογο 47 συμβολαιογράφων με έδρα τον Πειραιά και τις αφετηρίες των λεωφορείων προς τις συνοικίες.
Διαφημίσεις (επιλογή).
*Γραφεία ταξειδίων ″ΚΡΑΝΙΟΣ″ Ακτή Μιαούλη 27. Τουριστικαί εγκαταστάσεις ″ΑΙΑΣ″ - Σαλαμίς. Ξενοδοχείον ″ΗΡΑ″ - Βουλιαγμένης. M)Y PANDORA.
*Πωλούνται διαμερίσματα. Ζητούνται οικόπεδα προς αντιπαροχήν. Ι. Μπουζαλάκος - Α. Νικολάου Ο.Ε. Οικοδομικαί επιχειρήσεις. Οδός Κουντουριώτου 145.
*Αναλαμβάνονται πάσης φύσεως εκτελωνιστικαί εργασίαι. ΚΛΕΩΝ ΠΑΤΡΙΚΑΚΟΣ. Εκτελωνιστής. Μέγαρον Ε.Η.Σ. (2ος όροφος - Γρ. 31).
*ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΛΕΡΗΣ. Τεχνικόν γραφείον. Αγίου Κωνσταντίνου 5 ((4ος όροφος - Γρ. 9).
*Οικοδομικαί επιχειρήσεις Παν. Γαρδέλη (Γιακουμάρα). Γραφείον: Φίλωνος 41. Πωλούνται διαμερίσματα με πολλές μικρές δόσεις και μικρή προκαταβολή.
*Τεχνικόν γραφείον Δημήτριος Φιραρίδης. Αγίου Κωνσταντίνου 5 (5ος όροφος - Γρ. 7 - 8). Μελέται - Επιβλέψεις - Ανεγέρσεις οικοδομών.
*Τεχνικόν γραφείον Δημήτριος Ρώσσιος. Λεωφόρος Σαλαμίνος 125 Αμφιάλη.
*Φωτο Στούντιο Αντ. Βλαντή. Βασιλίσσης Σοφίας 63.
*Ανελκυστήρες Αυτόματοι Ημιαυτόματοι Απλοί. Κων. Ε. Καλύμνιος και Σία Ε.Ε. Τσαμαδού - Νοταρά 45.
*Γεώργιος Πασσαδάκης. Πτυχιούχος μηχανικός Ε.Μ.Π. Μελέται - Επιβλέψεις - Ανεγέρσεις οικοδομών. Γραφεία: Νοταρά 45 2ος όροφος. Σολωμού 40 Μοσχάτον.
*Εμμανουήλ Διάκος. Πολιτικός μηχανικός. Οικοδομικαί επιχειρήσεις - Πωλήσεις διαμερισμάτων. Αθήναι - Πειραιά.
*Τεχνικόν γραφείον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΥΡΤΑΛΗ. Βασιλέως Γεωργίου 25.
Μελέται - επιβλέψεις. Ανεγέρσεις οικοδομών.
Κατάλογος 47
συμβολαιογράφων που εργάζονταν στον Πειραιά στα 1966.
Στην πλατεία Ιπποδαμείας 8 τα ποδήλατα Αδελφών Κασιμάτη από το
1945 συνεχίζουν με την επωνυμία Kassimatis cycling - Κασιμάτης Γ. ΕΠΕ.
Νέος ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ημερησία Απογευματινή
Εφημερίς. Ιδρυτής - Διευθυντής Γεώργιος Κατσικάρος. Γραφεία: Κολοκοτρώνη 68.
Τυπογραφεία: Νοταρά 45. Έτος 3ον - Περίοδος Β΄. Αρ. φύλλου 230. Τιμή
φύλλου δρχ. 1.50. Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 1966. Προϊστάμενος Τυπογραφείου Αθ.
Αδαμόπουλος Νοταρά 45 Πειραιεύς. Μονόφυλλο.
Σελίδα 1.
-Το κυβερνητικόν τέρας … εψόφησε. Συσπειρωμένοι υπό τον λαοπρόβλητον Αρχηγόν της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιον Παπανδρέου. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΣΕΝ. Ο Πειραιεύς πανηγυρίζει με ανακούφισι μετά 523 ημέρας. Ο Ελληνικός λαός είναι άγρυπνος δια την υπεράσπισιν των συνταγματικών του δικαιωμάτων.
Μέθη χαράς κατέλαβεν από των νυκτερινών ωρών της χθες τον Πειραϊκόν λαόν. Μετά 523 ημέρας συνεχούς αγώνος δια την υπεράσπισιν των δημοκρατικών του δικαιωμάτων, πανηγυρίζει δικαίως, δια την πτώσιν των αποστατών …
-Η χθεσινή συνεδρίασις του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς. Ο Δήμος Πειραιώς απέκτησεν επί τέλους σύγχρονα αυτοκίνητα αποκομιδής των απορριμμάτων. Η αντιπολιτευτική διάθεσις ωρισμένων εκ των Δημοτικών Συμβούλων της Δεξιάς συνεχίζεται. Φ. Κωνσταντινίδης: Το κ. Δήμαρχον διακρίνει κάτι το θετικόν.
Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το τραγικό ναυάγιο της 8.12.1966 του οχηματαγωγού ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ. Εκτός από το σχετικό ψήφισμα έγινε αρχιερατικό μνημόσυνο και ενέκρινε πίστωση 40.000 δρχ. ως συμβολική συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων. Θίχτηκε και το θέμα των απολεσθέντων 13 Ελλήνων ναυτικών του φορτηγού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Ανακοινώθηκε ότι Ο.Λ.Π. ενέκρινε το ποσόν των 6.000.000 δραχμών για την επιχορήγηση του Δήμου.
-Καταρτίστηκε από την Δημαρχιακή Επιτροπή η έκθεση επί του προελέγχου του απολογισμού της χρήσεως οικονομικού έτους 1965 του Δήμου.
-ΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑ. Το πρόβλημα των Δώρων. Η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣ. Δώρα για κάθε γούστο. Δώρα που περιμένουν όλοι.
Όσο πιο πολλά είναι τα δώρα που έχει να προβάλλη μια βιτρίνα τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει κανείς στην επιλογή.
Όταν μάλιστα πρόκειται για τη γυναίκα που οι βιτρίνες δεν φείδονται χώρου προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή της το πρόβλημα γίνεται βασανιστικόν.
«Εκείνη» λοιπόν, είναι πάλι βασίλισσα της βιτρίνας.
Χρώματα απαλά, ζεστά, ξεκούραστα αλλά και έντονα, νεανικά, γεμάτα ζωή και δροσιά στολίζουν τις βιτρίνες.
Φορέματα, τουαλέττες, μπλουζάκια και φούστες, παντελόνια, καπελάκια τσάντες και παπούτσια, που προορίζονται να ομορφήνουν κάθε κίνησι, φωτίζοντας περισσότερο τη χάρη της γυναίκας.
Μέσα από την ατέλειωτη αυτή συλλογή ξεχωρίσαμε για σας:
Φορέματα περιπάτου με βελονάκι σε όλους τους παστέλ χρωματισμούς (δρχ. 745).
Μάλλινα, κρεπ, με κέντημα στο λαιμό και τον ποδόγυρο (δρχ. 880).
Τα τζέρσεϋ απογευματινά, μίνι (δρχ. 550) σε χρώματα: μπορντώ με χρυσό σειριτάκι (δρχ. 780) ή με ασημιά τρέσα, και κίτρινα με (675 δρχ.).
Για τις πολύ νεαρές δεσποινίδες παντελόνι κοτλέ (δρχ. 385) σε μπλε, μαύρο κόκκινο, και πράσινο σκούφο, βελούδο (χωρίς το σακάκι του). Επίσης ταγιέρ ολόμαλλα (δρχ. 625) και μπλουζάκια για όλες τις ώρες, όπως: από μουσελίνα με φραμπαλάδες στο λαιμό (δρχ. 395), κλοκέ με γυριστό λαιμό (δρχ. 450), κοντή μέχρι το κόψιμο της μέσης από… μετάλλινη ασημί κλωστή που σχηματίζει μαργαρίτες (δρχ. 950).
Τέλος όλα τα μάλλινα εκείνα που κολούν στο μπούστο και που τα βρίσκη κανείς σε κάθε χρώμα και πλέξη (δρχ. 235), και φουλάρια μεταξωτά, εμπριμέ ή όχι που αλλάζουν την όψι κάθε φορέματος (δρχ. 89).
Όσο για τον εσωτερικό εξοπλισμό της τσάντας, τρία ήταν τα τελείως καινούρια είδη που έκαναν την εμφάνισί τους. Ένα μικρό και λεπτό μολυβάκι από χρυσό, περιτριγυρισμένο θαλάσσιες χάντρες (δρχ. 190).
Ένα καθρεφτάκι, με σκαλιστό ασημί χεράκι (δρχ. 98) και ένα πορτ – κλε με τυπωμένες καρτούλες, που θυμίζουν το όνομα, το τηλέφωνο, την διεύθυνσι, τη γιορτή, τα γενέθλια και την ηλικία εκείνου, στην κάτοχό του.
(Αύριον η συνέχεια). ΜΑΙΡΗ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ.
- Ο Δημήτριος Λυκούδης, 37 ετών, εμήνυσεν τον Γεώργιον Κωνσταντίνου 39 ετών, διότι προ διμήνου ως αντιπρόσωπός του, του υπεξήρεσεν το ποσόν των 400.000 δρχ. και εξηφανίσθη.
Σελίδα 2.
-Κινηματογράφοι
Α΄ Προβολής
ΑΠΟΛΛΩΝ (Πασαλιμάνι) Απόρρητος φάκελλος Φλέμιγκ
ΑΤΤΙΚΟΝ (Δημ. Θέατρον) Ωραία μου κυρία.
ΚΑΠΙΤΟΛ (Πασαλιμάνι) Πώς να κλέψετε 1.000.000 δολάρια
ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Πασαλιμάνι) Η εκδίκησις του Σπάρτακου
ΠΑΛΛΑΣ (Πασαλιμάνι) Πρόσωπο με πρόσωπο
ΣΠΛΕΝΤΙΤ (Πασαλιμάνι) Μπω Ζεστ
ΤΕΡΨΙΘΕΑ (Βασ. Κωνσταντίνου) Η γυναίκα μου τρελάθηκε
ΧΑΪ ΛΑΪΦ (Πλ. Κοραή) Δύο τρελλοί, τρελλοί επαναστάται
Διαφημίσεις (επιλογή)
*Οικοδομικές επιχειρήσεις Ε. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ - Ι. ΝΤΟΥΡΜΠΕΤΑΣ. Πωλούνται διαμερίσματα.
ΤΡΙΑΡΙ 81 Μ2 ΔΡΧ. 330.000
ΔΙΑΡΙΑ 55 Μ2 ΔΡΧ. 170 - 240.000
ΟΔΟΣ ΣΕΡΦΙΩΤΟΥ 20 Πηγάδα ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ
Νέος ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ημερησία Απογευματινή Εφημερίς. Ιδρυτής - Διευθυντής Γεώργιος Κατσικάρος. Γραφεία: Κολοκοτρώνη 68. Τυπογραφεία: Νοταρά 45. Έτος 4ον - Περίοδος Β΄. Αρ. φύλλου 239. Τιμή φύλλου δρχ. 1.50. Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 1967. Προϊστάμενος Τυπογραφείου Αθ. Αδαμόπουλος Νοταρά 45 Πειραιεύς. Μονόφυλλο.
Σελίδα 1.
-«Κατά την εκλογήν Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Νίκη δημοκρατικών δυνάμεων εσημειώθη χθες εις τον Πειραιά».
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη στις 1.1.1967 ο Φάνης Κωνσταντινίδης με 51,6% (ο Εμμανουήλ Παπαντωνάκος πήρε 13 ψήφους και ανά έναν οι Γεώργιος Γεωργόπουλος και Αναστάσιος Νυστεράκης).
Αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Καναβάκης με 54,8% (14 ψήφους ο Ηλίας Μαντούβαλος). Ανάλογες εκλογές έγιναν και στους γύρω Δήμους.
Γραμματέας του Δ.Σ. επανεξελέγη ο Γεώργιος Κοττέας (έναντι του «αντιπάλου» του Παναγιώτη Δαβάκη).
Όπως διαβάζουμε σε άλλο άρθρο, ανάλογες εκλογές έγιναν και στους γύρω Δήμους.
-Στις 31 Δεκεμβρίου 1966 έγινε η κλήρωση του Λαχείου των Συντακτών. Ο βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου Σάββας Παπαπολίτης κλήρωσε το διαμέρισμα επί της οδού Διοβουνιώτη και Μπέλες στην Καλλίπολη με αριθμό 23.724. Με τρία δωμάτια, η αξία του ανερχόταν σε 425.500 δραχμές.
-Τον ετραυμάτισε δια μαχαίρας εις την κεφαλήν. Ο Ηλίας Μωραΐτης, 58 ετών, εμήνυσεν τον Κων)νον Διαμαντή, 49 ετών, διότι εντός του παντοπωλείου του πρώτου (Αθηνών 19) επετέθη κατ’ αυτού δια μαχαίρας και τον ετραυμάτισε εις την κεφαλήν, ένεκα ασημάντου αφορμής.
Σελίδα 2.
Διαφημίσεις (επιλογή)
*Πωλούνται διαμερίσματα επί των οδών Πάρου και Κομοτινής. Καμίνια - Πειραιεύς. Παραθαλάσσια οικόπεδα εις την Σαλαμίνα. Ευκολίαι πληρωμής.
*Υαλικά πορσελάναι οικιακά σκεύη. Κ. Γ. Χουτόπουλος και Υιός. Εθνικής Αντιστάσεως 4. Πειραιεύς.
*Ναυτιλιακαί εταιρείαι.
Α)Π Καβουνίδης. (421.901) Άστιγγος 4
Φ)Μ Μίνως – Φαιστός τηλ. 471.130
Α)Π Φουστάνου τηλ. 412.822
Α)Π Τυπάλδος (473.009) Ακτή Τζελέπη 4
Υ)Κ Γραμ. Χανδρής (477.932) Κολοκοτρώνη 83
ΕΛ.ΜΕΣ (474.341) Μέγαρον Ε.Η.Σ.
Ηπειρωτικαί Γραμμαί (473.630)
Γκρηκ Λάιν (470.271) Ακτή Μιαούλη 17-19
Ποταμιάνος Λάιν (474.495) Ακτή Μιαούλη 35-39
Υ)Κ Β. Φρειδερίκη (422.691) Ακτή Μιαούλη 3
Σκανδιναϋκόν Πρακτορείον (470.241) Ακτή Μιαούλη 35
Νέος ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ημερησία Απογευματινή Εφημερίς. Ιδρυτής - Διευθυντής Γεώργιος Κατσικάρος. Γραφεία: Κολοκοτρώνη 68. Τυπογραφεία: Σωτήρος 6. Έτος 4ον - Περίοδος Β΄. Αρ. φύλλου 263. Τιμή φύλλου δρχ. 1.50. Τρίτη 31 Ιανουαρίου 1967. Προϊστάμενος Τυπογραφείου Ιωάν. Μαντζαβίνος Ζαΐμη 69. Μονόφυλλο.
Σελίδα 1.
-«Τα αποτελέσματα της αναμορφωτικής Δημοτικής Πολιτικής. ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ». Ο Δήμαρχος Γεώργιος Κυριακάκος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φάνης Κωνσταντινίδης επισκέφτηκαν στις 30.1.1967 τις συνοικίες «Π. Κοκκινιάς, Καμινίων, Ευαγγελιστρίας και το Μνήμα του Γάλλου, παρά το Νέον Φάληρον».
- Ο Ο.Λ.Π είναι ακέφαλος. Ο πρόεδρός του Χρίστος Σιδεράτος «απέχει από μακρού των καθηκόντων του, λόγω ασθενείας ευρισκόμενος εις Λονδίνον» και ο αναπληρωτής του αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πίππας ως υπουργός Δημοσίων Έργων «κωλύεται να τον αναπληρώση». Επίσης ο αναπληρωτής του αντιπροέδρου «ως δημόσιος υπάλληλος δεν δύναται να ευρίσκεται ανελλιπώς κατά τας συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, περισσότερον δε να υποκαθιστά τον πρόεδρον εις τα καθημερινά, υπηρεσιακά του καθήκοντα». Ο Χρίστος Σιδεράτος ήταν πρόεδρος Ο.Λ.Π. από 24.10.1966 έως 23.5.1967.
-ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣ. Συνελήφθη ο Ελευθέριος Φ. ετών 23 άεργος κατηγορούμενος δι’ εκμετάλλευσιν ασέμνου γυναικός. Ούτος απεστάλη εις την Εισαγγελίαν Πειραιώς.
-Παραπέμπεται εις δίκην ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΑΓΩΓΟΥ. Παραπέμπεται σήμερον, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς, ο Β. Τομάζης, με την κατηγορίαν του προαγωγού. Ούτος ως αναφέρει το βούλευμα την 10ην Απριλίου 1965 προήγαγε εις πορνείαν την Ουρανίαν Κ. η οποία ειργάζετο εις μπαρ όπου ετύγχανε διευθυντής ο Τομάζος. [Τομάζης, Τομάζος, σε δυο εκδοχές το επώνυμο. Τα λάθη στις εφημερίδες ήταν πολλά λόγω της βιαστικής στοιχειοθεσίας στα τυπογραφεία]
-ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗ ΕΝΩ ΕΥΡΙΣΚΕΤΟ ΕΙΣ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ. Ο Κων)νος Μπουκουβάλας ετών 53, εμήνυσε τον Αντώνιον Βλαντήν ετών 46, οδηγόν του υπ’ αριθ. 112.826 Ι.Χ. Λεωφορείου αυτοκινήτου διότι ευρισκόμενος ούτος εντός του ως άνω οχήματος ετραυματίσθη εις διάφορα μέρη του σώματός του, συνεπεία αποτόμου τροχοπεδήσεως του αυτοκινήτου.
Σελίδα 2.
ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣ ΤΑ ΟΡΥΖΑ. Λόγω ελλείψεως.
Η αγορά Πειραιώς ευρίσκεται εις έντασιν τον καιρόν αυτόν και η συναλλακτική κίνησις και εις τας δυο αγοράς τόσον των Αθηνών, όσον και του Πειραιώς, παρουσιάζει περιωρισμένον εφοδιασμόν, ενώ αι τιμαί εμφανίζονται ηυξημέναι.
ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ: άλευρα, κατεψυγμένοι και νωποί ιχθείς, δημητριακά, ελαιόλαδον, κτηνοτροφαί, ελαίαι, φασόλια, φακές, κακάο, γάλατα, τυροκομικά, ζάχαρις, μπαχαρικά. Όρυζα, αλίπαστα, κρέας, βακαλάος, ξηροί καρποί, ζυμαρικά, ρεβίθια, βούτυρα, κουκιά, ρέγγες.
ΚΙΝΗΣΙΣ: φασόλια, βούτυρα, τυροκομικά, κρέας μόσχου και αμνού, κοτόπουλα, ζάχαρις, νωποί και κατεψυγμένοι ιχθείς, μπαχαρικά, βακαλάος, όρυζα, ελαίαι, ρέγγες, ρεβίθια, δημητριακά, κτηνοτροφαί, φάβα, άλευρα, ελαιόλαδον, ξηροί καρποί, ζυμαρικά.
Σελίδα 1.
-Το κυβερνητικόν τέρας … εψόφησε. Συσπειρωμένοι υπό τον λαοπρόβλητον Αρχηγόν της Ενώσεως Κέντρου κ. Γεώργιον Παπανδρέου. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΣΕΝ. Ο Πειραιεύς πανηγυρίζει με ανακούφισι μετά 523 ημέρας. Ο Ελληνικός λαός είναι άγρυπνος δια την υπεράσπισιν των συνταγματικών του δικαιωμάτων.
Μέθη χαράς κατέλαβεν από των νυκτερινών ωρών της χθες τον Πειραϊκόν λαόν. Μετά 523 ημέρας συνεχούς αγώνος δια την υπεράσπισιν των δημοκρατικών του δικαιωμάτων, πανηγυρίζει δικαίως, δια την πτώσιν των αποστατών …
-Η χθεσινή συνεδρίασις του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς. Ο Δήμος Πειραιώς απέκτησεν επί τέλους σύγχρονα αυτοκίνητα αποκομιδής των απορριμμάτων. Η αντιπολιτευτική διάθεσις ωρισμένων εκ των Δημοτικών Συμβούλων της Δεξιάς συνεχίζεται. Φ. Κωνσταντινίδης: Το κ. Δήμαρχον διακρίνει κάτι το θετικόν.
Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το τραγικό ναυάγιο της 8.12.1966 του οχηματαγωγού ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ. Εκτός από το σχετικό ψήφισμα έγινε αρχιερατικό μνημόσυνο και ενέκρινε πίστωση 40.000 δρχ. ως συμβολική συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων. Θίχτηκε και το θέμα των απολεσθέντων 13 Ελλήνων ναυτικών του φορτηγού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Ανακοινώθηκε ότι Ο.Λ.Π. ενέκρινε το ποσόν των 6.000.000 δραχμών για την επιχορήγηση του Δήμου.
-Καταρτίστηκε από την Δημαρχιακή Επιτροπή η έκθεση επί του προελέγχου του απολογισμού της χρήσεως οικονομικού έτους 1965 του Δήμου.
-ΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑ. Το πρόβλημα των Δώρων. Η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣ. Δώρα για κάθε γούστο. Δώρα που περιμένουν όλοι.
Όσο πιο πολλά είναι τα δώρα που έχει να προβάλλη μια βιτρίνα τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει κανείς στην επιλογή.
Όταν μάλιστα πρόκειται για τη γυναίκα που οι βιτρίνες δεν φείδονται χώρου προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή της το πρόβλημα γίνεται βασανιστικόν.
«Εκείνη» λοιπόν, είναι πάλι βασίλισσα της βιτρίνας.
Χρώματα απαλά, ζεστά, ξεκούραστα αλλά και έντονα, νεανικά, γεμάτα ζωή και δροσιά στολίζουν τις βιτρίνες.
Φορέματα, τουαλέττες, μπλουζάκια και φούστες, παντελόνια, καπελάκια τσάντες και παπούτσια, που προορίζονται να ομορφήνουν κάθε κίνησι, φωτίζοντας περισσότερο τη χάρη της γυναίκας.
Μέσα από την ατέλειωτη αυτή συλλογή ξεχωρίσαμε για σας:
Φορέματα περιπάτου με βελονάκι σε όλους τους παστέλ χρωματισμούς (δρχ. 745).
Μάλλινα, κρεπ, με κέντημα στο λαιμό και τον ποδόγυρο (δρχ. 880).
Τα τζέρσεϋ απογευματινά, μίνι (δρχ. 550) σε χρώματα: μπορντώ με χρυσό σειριτάκι (δρχ. 780) ή με ασημιά τρέσα, και κίτρινα με (675 δρχ.).
Για τις πολύ νεαρές δεσποινίδες παντελόνι κοτλέ (δρχ. 385) σε μπλε, μαύρο κόκκινο, και πράσινο σκούφο, βελούδο (χωρίς το σακάκι του). Επίσης ταγιέρ ολόμαλλα (δρχ. 625) και μπλουζάκια για όλες τις ώρες, όπως: από μουσελίνα με φραμπαλάδες στο λαιμό (δρχ. 395), κλοκέ με γυριστό λαιμό (δρχ. 450), κοντή μέχρι το κόψιμο της μέσης από… μετάλλινη ασημί κλωστή που σχηματίζει μαργαρίτες (δρχ. 950).
Τέλος όλα τα μάλλινα εκείνα που κολούν στο μπούστο και που τα βρίσκη κανείς σε κάθε χρώμα και πλέξη (δρχ. 235), και φουλάρια μεταξωτά, εμπριμέ ή όχι που αλλάζουν την όψι κάθε φορέματος (δρχ. 89).
Όσο για τον εσωτερικό εξοπλισμό της τσάντας, τρία ήταν τα τελείως καινούρια είδη που έκαναν την εμφάνισί τους. Ένα μικρό και λεπτό μολυβάκι από χρυσό, περιτριγυρισμένο θαλάσσιες χάντρες (δρχ. 190).
Ένα καθρεφτάκι, με σκαλιστό ασημί χεράκι (δρχ. 98) και ένα πορτ – κλε με τυπωμένες καρτούλες, που θυμίζουν το όνομα, το τηλέφωνο, την διεύθυνσι, τη γιορτή, τα γενέθλια και την ηλικία εκείνου, στην κάτοχό του.
(Αύριον η συνέχεια). ΜΑΙΡΗ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ.
- Ο Δημήτριος Λυκούδης, 37 ετών, εμήνυσεν τον Γεώργιον Κωνσταντίνου 39 ετών, διότι προ διμήνου ως αντιπρόσωπός του, του υπεξήρεσεν το ποσόν των 400.000 δρχ. και εξηφανίσθη.
Σελίδα 2.
-Κινηματογράφοι
Α΄ Προβολής
ΑΠΟΛΛΩΝ (Πασαλιμάνι) Απόρρητος φάκελλος Φλέμιγκ
ΑΤΤΙΚΟΝ (Δημ. Θέατρον) Ωραία μου κυρία.
ΚΑΠΙΤΟΛ (Πασαλιμάνι) Πώς να κλέψετε 1.000.000 δολάρια
ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Πασαλιμάνι) Η εκδίκησις του Σπάρτακου
ΠΑΛΛΑΣ (Πασαλιμάνι) Πρόσωπο με πρόσωπο
ΣΠΛΕΝΤΙΤ (Πασαλιμάνι) Μπω Ζεστ
ΤΕΡΨΙΘΕΑ (Βασ. Κωνσταντίνου) Η γυναίκα μου τρελάθηκε
ΧΑΪ ΛΑΪΦ (Πλ. Κοραή) Δύο τρελλοί, τρελλοί επαναστάται
Διαφημίσεις (επιλογή)
*Οικοδομικές επιχειρήσεις Ε. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ - Ι. ΝΤΟΥΡΜΠΕΤΑΣ. Πωλούνται διαμερίσματα.
ΤΡΙΑΡΙ 81 Μ2 ΔΡΧ. 330.000
ΔΙΑΡΙΑ 55 Μ2 ΔΡΧ. 170 - 240.000
ΟΔΟΣ ΣΕΡΦΙΩΤΟΥ 20 Πηγάδα ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ
Νέος ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ημερησία Απογευματινή Εφημερίς. Ιδρυτής - Διευθυντής Γεώργιος Κατσικάρος. Γραφεία: Κολοκοτρώνη 68. Τυπογραφεία: Νοταρά 45. Έτος 4ον - Περίοδος Β΄. Αρ. φύλλου 239. Τιμή φύλλου δρχ. 1.50. Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 1967. Προϊστάμενος Τυπογραφείου Αθ. Αδαμόπουλος Νοταρά 45 Πειραιεύς. Μονόφυλλο.
Σελίδα 1.
-«Κατά την εκλογήν Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Νίκη δημοκρατικών δυνάμεων εσημειώθη χθες εις τον Πειραιά».
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη στις 1.1.1967 ο Φάνης Κωνσταντινίδης με 51,6% (ο Εμμανουήλ Παπαντωνάκος πήρε 13 ψήφους και ανά έναν οι Γεώργιος Γεωργόπουλος και Αναστάσιος Νυστεράκης).
Αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Καναβάκης με 54,8% (14 ψήφους ο Ηλίας Μαντούβαλος). Ανάλογες εκλογές έγιναν και στους γύρω Δήμους.
Γραμματέας του Δ.Σ. επανεξελέγη ο Γεώργιος Κοττέας (έναντι του «αντιπάλου» του Παναγιώτη Δαβάκη).
Όπως διαβάζουμε σε άλλο άρθρο, ανάλογες εκλογές έγιναν και στους γύρω Δήμους.
-Στις 31 Δεκεμβρίου 1966 έγινε η κλήρωση του Λαχείου των Συντακτών. Ο βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου Σάββας Παπαπολίτης κλήρωσε το διαμέρισμα επί της οδού Διοβουνιώτη και Μπέλες στην Καλλίπολη με αριθμό 23.724. Με τρία δωμάτια, η αξία του ανερχόταν σε 425.500 δραχμές.
-Τον ετραυμάτισε δια μαχαίρας εις την κεφαλήν. Ο Ηλίας Μωραΐτης, 58 ετών, εμήνυσεν τον Κων)νον Διαμαντή, 49 ετών, διότι εντός του παντοπωλείου του πρώτου (Αθηνών 19) επετέθη κατ’ αυτού δια μαχαίρας και τον ετραυμάτισε εις την κεφαλήν, ένεκα ασημάντου αφορμής.
Σελίδα 2.
Διαφημίσεις (επιλογή)
*Πωλούνται διαμερίσματα επί των οδών Πάρου και Κομοτινής. Καμίνια - Πειραιεύς. Παραθαλάσσια οικόπεδα εις την Σαλαμίνα. Ευκολίαι πληρωμής.
*Υαλικά πορσελάναι οικιακά σκεύη. Κ. Γ. Χουτόπουλος και Υιός. Εθνικής Αντιστάσεως 4. Πειραιεύς.
*Ναυτιλιακαί εταιρείαι.
Α)Π Καβουνίδης. (421.901) Άστιγγος 4
Φ)Μ Μίνως – Φαιστός τηλ. 471.130
Α)Π Φουστάνου τηλ. 412.822
Α)Π Τυπάλδος (473.009) Ακτή Τζελέπη 4
Υ)Κ Γραμ. Χανδρής (477.932) Κολοκοτρώνη 83
ΕΛ.ΜΕΣ (474.341) Μέγαρον Ε.Η.Σ.
Ηπειρωτικαί Γραμμαί (473.630)
Γκρηκ Λάιν (470.271) Ακτή Μιαούλη 17-19
Ποταμιάνος Λάιν (474.495) Ακτή Μιαούλη 35-39
Υ)Κ Β. Φρειδερίκη (422.691) Ακτή Μιαούλη 3
Σκανδιναϋκόν Πρακτορείον (470.241) Ακτή Μιαούλη 35
Νέος ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ. Ημερησία Απογευματινή Εφημερίς. Ιδρυτής - Διευθυντής Γεώργιος Κατσικάρος. Γραφεία: Κολοκοτρώνη 68. Τυπογραφεία: Σωτήρος 6. Έτος 4ον - Περίοδος Β΄. Αρ. φύλλου 263. Τιμή φύλλου δρχ. 1.50. Τρίτη 31 Ιανουαρίου 1967. Προϊστάμενος Τυπογραφείου Ιωάν. Μαντζαβίνος Ζαΐμη 69. Μονόφυλλο.
Σελίδα 1.
-«Τα αποτελέσματα της αναμορφωτικής Δημοτικής Πολιτικής. ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΣ». Ο Δήμαρχος Γεώργιος Κυριακάκος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φάνης Κωνσταντινίδης επισκέφτηκαν στις 30.1.1967 τις συνοικίες «Π. Κοκκινιάς, Καμινίων, Ευαγγελιστρίας και το Μνήμα του Γάλλου, παρά το Νέον Φάληρον».
- Ο Ο.Λ.Π είναι ακέφαλος. Ο πρόεδρός του Χρίστος Σιδεράτος «απέχει από μακρού των καθηκόντων του, λόγω ασθενείας ευρισκόμενος εις Λονδίνον» και ο αναπληρωτής του αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πίππας ως υπουργός Δημοσίων Έργων «κωλύεται να τον αναπληρώση». Επίσης ο αναπληρωτής του αντιπροέδρου «ως δημόσιος υπάλληλος δεν δύναται να ευρίσκεται ανελλιπώς κατά τας συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, περισσότερον δε να υποκαθιστά τον πρόεδρον εις τα καθημερινά, υπηρεσιακά του καθήκοντα». Ο Χρίστος Σιδεράτος ήταν πρόεδρος Ο.Λ.Π. από 24.10.1966 έως 23.5.1967.
-ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣ. Συνελήφθη ο Ελευθέριος Φ. ετών 23 άεργος κατηγορούμενος δι’ εκμετάλλευσιν ασέμνου γυναικός. Ούτος απεστάλη εις την Εισαγγελίαν Πειραιώς.
-Παραπέμπεται εις δίκην ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΑΓΩΓΟΥ. Παραπέμπεται σήμερον, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς, ο Β. Τομάζης, με την κατηγορίαν του προαγωγού. Ούτος ως αναφέρει το βούλευμα την 10ην Απριλίου 1965 προήγαγε εις πορνείαν την Ουρανίαν Κ. η οποία ειργάζετο εις μπαρ όπου ετύγχανε διευθυντής ο Τομάζος. [Τομάζης, Τομάζος, σε δυο εκδοχές το επώνυμο. Τα λάθη στις εφημερίδες ήταν πολλά λόγω της βιαστικής στοιχειοθεσίας στα τυπογραφεία]
-ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΘΗ ΕΝΩ ΕΥΡΙΣΚΕΤΟ ΕΙΣ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ. Ο Κων)νος Μπουκουβάλας ετών 53, εμήνυσε τον Αντώνιον Βλαντήν ετών 46, οδηγόν του υπ’ αριθ. 112.826 Ι.Χ. Λεωφορείου αυτοκινήτου διότι ευρισκόμενος ούτος εντός του ως άνω οχήματος ετραυματίσθη εις διάφορα μέρη του σώματός του, συνεπεία αποτόμου τροχοπεδήσεως του αυτοκινήτου.
Σελίδα 2.
ΑΝΟΔΟΣ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣ ΤΑ ΟΡΥΖΑ. Λόγω ελλείψεως.
Η αγορά Πειραιώς ευρίσκεται εις έντασιν τον καιρόν αυτόν και η συναλλακτική κίνησις και εις τας δυο αγοράς τόσον των Αθηνών, όσον και του Πειραιώς, παρουσιάζει περιωρισμένον εφοδιασμόν, ενώ αι τιμαί εμφανίζονται ηυξημέναι.
ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ: άλευρα, κατεψυγμένοι και νωποί ιχθείς, δημητριακά, ελαιόλαδον, κτηνοτροφαί, ελαίαι, φασόλια, φακές, κακάο, γάλατα, τυροκομικά, ζάχαρις, μπαχαρικά. Όρυζα, αλίπαστα, κρέας, βακαλάος, ξηροί καρποί, ζυμαρικά, ρεβίθια, βούτυρα, κουκιά, ρέγγες.
ΚΙΝΗΣΙΣ: φασόλια, βούτυρα, τυροκομικά, κρέας μόσχου και αμνού, κοτόπουλα, ζάχαρις, νωποί και κατεψυγμένοι ιχθείς, μπαχαρικά, βακαλάος, όρυζα, ελαίαι, ρέγγες, ρεβίθια, δημητριακά, κτηνοτροφαί, φάβα, άλευρα, ελαιόλαδον, ξηροί καρποί, ζυμαρικά.
Αφετηρίες λεωφορείων στον
Πειραιά του 1966 - 1967. Η οδός Ιωάννου Δροσοπούλου είναι η σημερινή Μακράς
Στοάς, τα λεωφορεία στάθμευαν στον χώρο που έχει πεζοδρομηθεί στο πλάι της
Αγίας Τριάδας.
ΣΧΟΛΙΑ:
*Ο Γεώργιος Κατσικάρος ήταν συγγενής του καθηγητή Νίκου Κατσικάρου (1904 - 1992) που διηύθυνε τότε την Σχολή ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μου έδωσε ο γιος του Νίκου, ο Θοδωρής Κατσικάρος, αντλημένες από την μητέρα του Ελένη Γκάτσου-Αθηναίου, κατοικούσε στα Καμίνια και «είχε το σαράκι του δημοσιογράφου». Πιθανόν ο Νίκος Κατσικάρος να συνέδραμε σε μεγάλο βαθμό τον Γεώργιο Κατσικάρο στην έκδοση της εφημερίδας, αφού τυπωνόταν στις εγκαταστάσεις που διέθετε στην οδό Νοταρά 45 με την επωνυμία «Εκδοτικός και καλλιτεχνικός Οργανισμός Πειραιώς Η ΓΛΑΥΞ - 1965». Τηλέφωνο 422.874. Με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα μικρής κυκλοφορίας πειραϊκά έντυπα, θεωρήθηκε ασύμφορη η συνέχιση της έκδοσης. Οριστικό χτύπημα θα αποτέλεσε η επιβολή της «Επανάστασης» της 21 Απριλίου 1967.
*Από τα θέματα της εφημερίδας, ένα δείγμα ανάρτησα στις 24.6.2018 στο άρθρο μου: Συμβάντα, ληστείες και ατυχήματα: καταχωρήσεις στις πειραϊκές εφημερίδες.
*Ο Γεώργιος Κατσικάρος ήταν συγγενής του καθηγητή Νίκου Κατσικάρου (1904 - 1992) που διηύθυνε τότε την Σχολή ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μου έδωσε ο γιος του Νίκου, ο Θοδωρής Κατσικάρος, αντλημένες από την μητέρα του Ελένη Γκάτσου-Αθηναίου, κατοικούσε στα Καμίνια και «είχε το σαράκι του δημοσιογράφου». Πιθανόν ο Νίκος Κατσικάρος να συνέδραμε σε μεγάλο βαθμό τον Γεώργιο Κατσικάρο στην έκδοση της εφημερίδας, αφού τυπωνόταν στις εγκαταστάσεις που διέθετε στην οδό Νοταρά 45 με την επωνυμία «Εκδοτικός και καλλιτεχνικός Οργανισμός Πειραιώς Η ΓΛΑΥΞ - 1965». Τηλέφωνο 422.874. Με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα μικρής κυκλοφορίας πειραϊκά έντυπα, θεωρήθηκε ασύμφορη η συνέχιση της έκδοσης. Οριστικό χτύπημα θα αποτέλεσε η επιβολή της «Επανάστασης» της 21 Απριλίου 1967.
*Από τα θέματα της εφημερίδας, ένα δείγμα ανάρτησα στις 24.6.2018 στο άρθρο μου: Συμβάντα, ληστείες και ατυχήματα: καταχωρήσεις στις πειραϊκές εφημερίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου