Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Τα «πολιτιστικά» Ποσειδώνια.


Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 που πραγματοποιείται για πρώτη φορά αυτές τις μέρες του Μαΐου στον Πειραιά, οι αναμνήσεις με γυρίζουν στους αντίστοιχους εορτασμούς των Ποσειδωνίων του 2000.


                                                                                                  Γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

[Ποιος θα περίμενε ότι ο θεσμός των Ποσειδονίων θα έφευγε από τον Πειραιά λόγω έλλειψης χώρου! Αυτό το άρθρο, μου θυμίζει τα γόνιμα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ μου με τις τόσες γνωριμίες και τις ακόμα περισσότερες κοινωνικές - πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη. Τότε τουλάχιστον υπήρχε επαρκής ενημέρωση μέσω των χάρτινων κι όχι των ηλεκτρονικών προσκλήσεων, είχαμε την επιλογή να επιλέξουμε πού θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον σχηματίζοντας σφαιρική εικόνα για το τι συνέβαινε σε κάθε εκδήλωση. Δεν μας ικανοποιούσαν τα δελτία τύπου και οι στημένες φωτογραφίες, δεν ήμασταν απλοί παρατηρητές κι αντιγράφοι αλλά μέσω των προσωπικών συνεντεύξεων είχαμε άμεση επαφή με τους δημιουργούς, τους εκθέτες, τους φορείς, δημιουργούσαμε πρωτότυπα κείμενα προς δημοσίευση ώστε γευόμασταν γλυκά την αίσθηση ότι συμμετείχαμε κι εμείς στην επιτυχία τους..]

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του φετινού Ιουνίου, όπως κάθε δεύτερη χρονιά, ήταν αφιερωμένο στο θεσμό των Ποσειδωνίων, της μεγάλης αυτής συνάθροισης - έκθεσης των τεχνολογικών κυρίως επιτευγμάτων που παρακολουθεί στενά το σύνολο της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.
«Η φιλοξενία από τους Έλληνες οικοδεσπότες, η ανεπίσημη ατμόσφαιρα και οι πολυάριθμες κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν μπορούν να κρύψουν τη σοβαρή δουλειά που γίνεται... κλείνονται συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, γίνονται νέες επαφές και παλιές, σταθερές σχέσεις εδραιώνονται ακόμη περισσότερο».
Το διαπιστώνουμε εύκολα κι εμείς οι άσχετοι με τα επαγγέλματα της θάλασσας όταν σαν επισκέπτες - δημοσιογράφοι τριγυρίσαμε τα τρία επίπεδα του Εκθεσιακού Κέντρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά στον Άγιο Νικόλαο: μπήκαμε μ’ άδεια χέρια και φύγαμε φορτωμένοι με πλαστικές και χάρτινες τσάντες, γεμάτες διαφημιστικά, φακέλους, στυλό, μπρελόκ, αναπτήρες, μια μπλούζα κι ένα υφασμάτινο σακ-βουαγιάζ ενώ άλλοι δίπλα μας υπέγραφαν συμβόλαια, έλεγχαν τα καινούργια μηχανήματα κι ενημερώνονταν στις νέες εφαρμογές στην πληροφορική...
Οι εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε. έχουν τα γραφεία τους στην οδό Ευπλοίας 4-6 στον Πειραιά. Πρόεδρος είναι ο Θέμης Βώκος (γεν. 1939).
Στα 1963, σαν εκπρόσωπος της ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ που εξέδιδε ο πατέρας του Θεόδωρος Βώκος, βρέθηκε στην έκθεση “Euroports” στο Rotterdam. Εκεί συνέλαβαν την ιδέα μιας αντίστοιχης δικής μας έκθεσης που σιγά-σιγά (1965) δυνάμωνε μέχρι την πραγματοποίησή της στα 1969 στο Ζάππειο με την συνεργασία του ειδικού στις δημόσιες σχέσεις Βρετανού Dick Stubbs. Στο Ζάππειο συνέχισε στα 1970, 1972 και 1974.
Στον Πειραιά η διεθνής έκθεση ήλθε το 1976.
Τα Ποσειδώνια του 2000 άνοιξαν με το συνέδριο - ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 2 του μήνα και συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τους από τις 5 έως και τις 9 Ιουνίου.
Πλαισιώνονται όμως και πολιτιστικά με διάφορες εκδηλώσεις, με ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές από ποικίλα υλικά, που αντιπροσωπεύουν τους δημιουργούς τους πάνω στο κοινό θέμα, τη θάλασσα, στο λιμάνι του Πειραιά ή σε κάτι εμπνευσμένο από τον εσωτερικό τους κόσμο.
Τα έντυπα μέσα ενημέρωσης είχαν εκτενείς αναφορές, είναι δε καθιερωμένο να κυκλοφορούν με ειδικές επετειακές εκδόσεις σε μεγάλο σχήμα όλες οι ναυτιλιακές εφημερίδες: Το ΚΕΡΔΟΣ έβγαλε τη «Ναυτιλία», 
η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ επίσης τη «Ναυτιλία», η ΕΞΠΡΕΣ το «Posidonia - Ναυτιλία - Πειραιάς»...
Οι Αίθουσες Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ (βρίσκονται στη Δεξαμενή Αθηνών, Ξανθίππου 11, στον Πειραιά, Ανδρούτσου 140 και στις Σπέτσες), ετοίμασαν με χορηγούς τον ΟΛΠ Α.Ε., την Εθνική Τράπεζα, την M.S.C. και τα Ποσειδώνια δύο παράλληλες εκθέσεις, μία ζωγραφικής και μία γλυπτικής στο κεντρικό κτήριο του πρώτου, στην Ακτή Μαούλη 10.
Οι γλύπτες Θόδωρος Παπαγιάννης, Γιώργος Τσάρας και Γιώργος Χουλιαράς παρουσίασαν τα έργα τους στο προαύλιο και στην είσοδο του Μεγάρου. Στο lobby των επισήμων κρέμονταν οκτώ πίνακες - γκρίζο περιβάλλον με ανάγλυφες πέτρες, από τον ένα εξέχει ένα λευκό κοντάρι, ένας άλλος ανάγλυφος έχει καρίνα βάρκας και άμμο με πατημασιές.. - του Κώστα Τσόκλη.
Η ζωγραφική ενότητα στη μεγάλη αίθουσα περιελάμβανε δύο πίνακες του Πάρι Πρέκα, δύο του Μιχάλη Γεωργά (ωραίες οι απεικονίσεις των Σιλό), έναν του Αλέκου Φασιανού, δύο του Κώστα Γραμματόπουλου (έργα του 1988), δύο του Γιώργου Γκολφίνου (έργα του 2000), ένα του Παναγιώτη Τέτση, ένα του Δημοσθένη Κοκκινίδη, ένα πάλι του Τέτση, ένα του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, ένα του Νίκου Στεφάνου, ένα του Μανώλη Χάρου και τρεις του Δημήτρη Μυταρά.
Η έκθεση είχε τίτλο «Το λιμάνι του Πειραιά» και διάρκεια από τις 5 μέχρι τις 16 Ιουνίου.
Στο λόφο της Καστέλλας τώρα, στην Καραγιώργη Σερβίας 3, στο ομώνυμο Κέντρο Τέχνης που ίδρυσε ο Νίκος Βερνίκος, οι γνωστές μας από παλαιότερες διοργανώσεις εκθέσεων ιστορικοί τέχνης Ίρις Κρητικού και Flavia Nessi - Γιαζιτζόγλου σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο της Έλενας Ζερβουδάκη και χορηγό τη γαλλική τράπεζα Crédit Agricole Indosuez που εδρεύει στον Πειραιά, Ακτή Μιαούλη 41, έφτιαξαν ένα εκπληκτικό εικαστικό σύνολο με τίτλο Bleu outremer, λέξη εμπνευσμένη από την ημιπολύτιμη πέτρα «σκύθης κύανος», το λαζουρίτη, που χρησιμοποιήθηκε σαν χρωστική ουσία για ν’ απόδώσει το μπλε βαθύ της θάλασσας.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 6 Ιουνίου και θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή 18.6.2000.Η πρόσκληση των εγκαινίων της έκθεσης στο Κέντρο Τέχνης Καστέλλας. Κρατάω στα χέρια μου και τον κατάλογό της. Θα πρέπει να ψάξω καλά στους αταξινόμητους φακέλους μου να βρώ κι άλλα τεκμήρια των Ποσειδωνίων του 2000. Πού να χωρέσει ολόκληρος πειραϊκός πολιτισμός σε ένα περιορισμένης έκτασης ιδιωτικό αρχείο...


Τα μέρη της έκθεσης είναι πέντε: τα «Θαλάσσια τέρατα και άλλοι μύθοι» [τρισδιάστατες κυρίως κατασκευές από διάφορα υλικά με παραστάσεις τα τέρατα που κατοικούν στα βάθη των ωκεανών] στο υπόγειο και ανεβαίνοντας οι «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα» [σειρά υποβρυχίων φωτογραφιών και εγκαταστάσεων], και το «Ενάλιο μουσείο» [λεύκωμα από πίνακες μικρών διαστάσεων διαφόρων καλλιτεχνών με θέμα την ανατομία θαλασσίων φυτών και ζώων].
Το τέταρτο τμήμα έχει σκορπιστεί σε τέσσερις επί μέρους χώρους με θέμα «κολύμπησέ με» της Έλενας Ζερβουδάκη, «μπάνιο στα Βοτσαλάκια» του Νίκου Στεφάνου και του Αλέξη Βερούκα, «Horizons» 1, 2, 3 της Δανάης Στράτου και «M.E.R.» του Philippe Thebaud.
Στο πάνω πάτωμα, με την αφιέρωση «σαν παλιό σινεμά», φωτογραφίες και φιγούρες ηθοποιών με σκηνικό τη θάλασσα έχουν «στολιστεί» με αξεσουάρ από καλλιτέχνες σαν τη Δάφνη Βαλέντε, τη Χριστίνα Δάρρα, τη Λητώ Καρακωστάνογλου, το Νίκο - Γιώργο Παπουτσίδη και Μανώλη Χάρο.
Ανάλογοι σε εμφάνιση ήταν και οι κατάλογοι των παραπάνω εκθέσεων: εκείνοι του Μεγάρου ΟΛΠ περιείχαν σε χωριστά έντυπα από ένα πίνακα των 12 ζωγράφων και δίγλωσσα βιογραφικά των τριών γλυπτών με έργα τους.
Ο κατάλογος του Κέντρου Τέχνης Καστέλλας, τετράγωνος, βαθυγάλαζος με περιστρεφόμενη εικονογραφημένη κάρτα μέσα στο εξώφυλλο υπενθυμίζει πολλές από τις δημιουργίες των καλλιτεχνών που συμμετείχαν.
Λόγω Ποσειδωνίων και Ναυτικής Εβδομάδας παρατείνεται μέχρι τέλους Ιουνίου η έκθεση «Θάλασσα και Τέχνη» του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (πρόσβαση από Άγιο Διονύσιο - Καστράκι - Δεξαμενές).

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2000, σελ. 17. 
Μεταφορά εδώ, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012.

            
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ       
-Θεόδωρος Βώκος, 1914-1975. Ήταν Υδραϊκής καταγωγής αλλά γεννήθηκε στο Κάιρο. Την «Ναυτιλιακή - Ναυτεργατική» ίδρυσε στα 1957.
-Τα Ποσειδώνια παρέμειναν στον Πειραιά έως το 2004. Το 2006 μέχρι το 2010 μεταφέρθηκαν στο παλιό ανατολικό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Στα 2012 πραγματοποιήθηκαν στο Metropolitan Expo Center στα Σπάτα κοντά στο νέο αεροδρόμιο.              
-Τα Ποσειδώνια 2014 έγιναν στο Metropolitan Expo Center από 2 έως 6 Ιουνίου.
-Τα επόμενα θα γίνουν στις 6 έως 10 Ιουνίου 2016 στο Metropolitan Expo Center.   [Αναλυτικότερα το πρόγραμμα:
Posidonia Cup Yacht Race: 3 Ιουνίου, 2016, Φαληρικός Όρμος.
Posidonia Running Event: 4 Ιουνίου 2016, Πειραιάς.
Posidonia Golf Tournament: 5 Ιουνίου 2016, Αθήνα Γήπεδο γκολφ.
Posidonia Shipsoccer Tournament: 5 Ιουνίου 2016, στο Στάδιο Καραϊσκάκη.
Ποσειδώνια 2016 Τελετή Έναρξης: 6 Ιουνίου, 2016 (μόνο με πρόσκληση)]
-Το 1ο Posidonia See Tourism Forum (Συνέδριο Θαλάσσιου Τουρισμού) έγινε στις 21 και 22 Ιουνίου 2011 στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο.
-Το 2ο έγινε στις 28 και 29 Μαΐου 2013.
-Το 3ο έγινε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής από 26 έως 27 Μαΐου 2015. 


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου