Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Αθήνα, είκοσι φωτογραφικές εκτυπώσεις.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

 


ΑΘΗΝΑ. Ευχές για έτη πολλά και ευδαίμονα από την Σύρο για κάποιον Στέλιο στην Αθήνα… Καρτ ποστάλ με γραμματόσημο των 5 λεπτών του 1901 και σφραγισμένο στις 26 ΝΟΕΜ. 8 - Π 1904. Μόνο που δεν έχει διεύθυνση παραλήπτη… την οποία γνωρίζω από άλλες παρόμοιες καρτ ποστάλ.

 

 

 


ΑΤΤΙΚΗ, 1924. Μια οικογενειακή εξόρμηση. ″Ανάμνησις της 28ης Σ/βρίου 924 Ευρεθέντες εις Κεφαλάρι Κηφισσιάς″.

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. Στην πίσω όψη της φωτογραφία υπάρχει η ένδειξη: ″Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ (ΔΕΞΙΑ) Με την φίλη της Αριάδνη Στο Φάληρο″. Χωρίς χρονολογία.

 

 

 

 


 ΑΤΤΙΚΗ. Φραγκοκκλησιά. Οκτώβριος 1942.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. 25 Νοεμβρίου 1946. Ο Κώστας Λεμονής, φοιτητής Χημείας, που έμενε στην Μιχαήλ Βόδα 238, αφιέρωσε την παρούσα στην αγαπητή φίλη και εξαδέλφη του Κατίνα "δι’ ενθύμιον".

 

 

 

 

ΦΑΛΗΡΟ. Δεκέμβριος 1949.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Ορκωμοσία. 11 Νοεμβρίου 1950. ″Στο στρατόπεδο του Ρουφ″. «ΦΩΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ/ ΑΙΟΛΟΥ 96/ Α. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ - ΑΘΗΝΑΙ».

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Δεκέμβριος του 1953. Πλατεία Συντάγματος. Πίσω από τους νέους άνδρες, γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου, βλέπουμε το μέγαρο του ομογενούς τραπεζίτη Αριστείδη Παπούδωφ, αρχικά διώροφο κι αργότερα όπως το βλέπουμε, που κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

 

 

 

 

ΑΤΤΙΚΗ. "Αρχάς Νοεμβρίου 1960 εις το Παλαιό Φάληρο".

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Υπαίθριον Θέατρον Νίκου Χατζίσκου, Πεδίον Άρεως στο ύψος της οδού Μαυρομματέων 26. Λειτούργησε στα χρόνια 1958-1963. Μεταξύ άλλων, παίχτηκαν τα έργα: Καπετάν Μιχάλης, Αρραβωνιάσματα, Ρασομόν, Ματωμένος γάμος, Βασιλεύς των ορέων, Όταν οι γυναίκες αγαπούν, Το ρομάντζο της πεντάρας, Ερωτόκριτος, Πάπισσα Ιωάννα… Συμπρωταγωνίστρια η γυναίκα του Τιτίκα Νικηφοράκη.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Ο χρόνος κρύφτηκε μέσα στην θαμπή αυτή φωτογραφία. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ήταν ημέρα Κυριακή, τραβηγμένη στην γέφυρα του Πουλόπουλου.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Στο Ζάππειο. "Για να με έχετε κοντά σας". Θόδωρος Πολυζώης.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. 8 Νοεμβρίου 1964. Είσοδος Εθνικού Κήπου. Οδός Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι η οδός Σέκερη. «“ΦΩΤΟ-ΜΟΝΤΕΡΝΟ,,/ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ/ ΑΙΟΛΟΥ 96 ΑΘΗΝΑΙ».

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Ραντεβού στο Σύνταγμα.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Παρέλαση σε κεντρικό δρόμο της πόλης, σε χρόνο μακρινό. Χαρτί Velox.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Πίνοντας καφέ στον αριθμό 24 αυτής της οδού, θυμήθηκα κι ανέσυρα την παρακάτω φωτογραφία. Τραβήχτηκε από μπαλκόνι γωνιακής πολυκατοικίας επί της Μπουμπουλίνας 34. Μπροστά μας ανοίγεται η Βασιλέως Ηρακλείου, αριστερά μας το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Οικογενειακή φωτογραφία σε κεντρική αθηναϊκή πλατεία. Αναγνωρίζουμε την Πλατεία Κλαυθμώνος. Χαρτί LEONAR.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Στην μνήμη του Γιώργου Τράγκα και της Ροζίτας Σώκου που γνώριζα κι έμαθα πολλά από τη δουλειά και την σοφία τους. Οικογένεια καθισμένη σε καφενείο στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ. Ο Λυκαβηττός, το σημερινό Μέγαρο της Βουλής και ο Εθνικός Κήπος όπως διακρίνονταν από την Ακρόπολη.

 

 

 

 

Μια στιγμή στην πόλη, δεν έχει σημασία αν ο τόπος είναι η Αθήνα ή ο Πειραιάς. Αρκεί που μας ξαναφέρνει στο νου κάτι από τις παλιές καθημερινές μας εξόδους και συνήθειες.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου