Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Ψήφισμα του Δ.Σ. Πειραιώς για τον θάνατο του δημοτικού συμβούλου Σπυρίδωνος Μέρμηγκα.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας. 

Ψήφισμα/ Του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς/ υπ’ αύξοντα αριθ. 142.

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Πειραιώς συγκείμενον εκ των υπογεγραμμένων μελών αυτού, συνελθόν εις έκτακτον συνεδρίασιν εν τω ενταύθα Δημαρχείον σήμερον την 22 Νοεμβρίου ημέραν Σάββατον και ώραν 9 π. μ. του έτους 1908 επί παρουσία και του Δημάρχου κ. Δημοσθένους Σκυλίτση Ομηρίδου επί τω θλιβερώ αγγέλματι του θανάτου του Σπυρίδωνος Δ. Μέρμηγκα, διατελέσαντος Δημοτικού Συμβούλου του ημετέρου Δήμου επί τέσσαρας περιόδους, τα συμφέροντα του οποίου πολυειδώς και πολυτρόπως ο μεταστάς εξυπηρέτησεν –
Διασκέψανον ψηφίζει
Α!) όπως κατατεθή στέφανος εκ μέρους του Δήμου εις έκφρασιν τιμής. –
Β!) όπως εκφρασθώσι τα συλλυπητήρια του Δήμου τη οικογενεία αυτού. –
Γ!) όπως παρακολουθήση την εκφοράν του ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά των κ. κ. Δημοτικών Συμβούλων.
Δ!) Να γίνη η κηδεία Δημοτική δαπάνη και να παρακολουθήση ταύτην η Μουσική του Δήμου. –
Ε!) να παραχωρηθή εν τω Νεκροταφείω κατάλληλος χώρος προς ταφήν του Νεκρού.
Ανατίθησι δε την περαιτέρω ενέργειαν εις τον κ. Δήμαρχον. – Εγένετο απεφασίσθη και εξεδόθη
ο πρόεδρος/ Ν. Αργυρίου ο Πρωτοκολλητής/ Γ. Ηλιόπουλος
Τα μέλη/ Α. Κοτσώνης. Δ. Βούρβουλης. Ν. Ξανθός. Γ. Πολίτης. Γ. Κόλας, Γ. Δεσύπρης, Γ. Πυρπασόπουλος, Γ. Κολοσούκας, Σ. Στρατήγης, Α. Βραχνός, Π. Νικολετόπουλος, Αθ. Δρίβας, Δ. Σπηλιωτόπουλος, Ι. Λυκούδης, Π. Μέρμηγκας, Π. Τσιλιμίγκρας. –
ο Πρόεδρος ο Πρωτοκολλητής
Ακριβές αντίγραφφον
Εν Πειραιεί τη 17 Φεβρουαρίου 1909
Ο Δήμαρχος και ΑΑ/ [Υπογραφή Λούμος]
Στρογγυλή σφραγίδα ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑ
*Το παρόν έγγραφο βρίσκεται στο αρχείο μου.
*Ο Δημοσθένης Σκυλίτσης Ομηρίδης (1855-1935) ήταν δήμαρχος στο διάστημα 1 Οκτωβρίου 1907-23 Μαρτίου 2014.
*Ο Σπυρίδων Μέρμηγκας χρημάτισε δημοτικός σύμβουλος στις δημαρχιακές περιόδους 1887-1891 (Δήμαρχος Θεόδωρος Ρετσίνας), 1891-1895 (Δήμαρχος Θεόδωρος Ρετσίνας), 1895-1899 (Δήμαρχος Τρύφων Μουτζόπουλος), 1899-1903 (Δήμαρχος Τρύφων Μουτζόπουλος). Με το ίδιο επώνυμο, σύμβουλοι υπήρξαν οι Απόστολος Μέρμηγκας (1874-1879). Ιωάννης Μέρμηγκας (1883-1887). Δημήτριος Μέρμηγκας (1903-1907). Παναγιώτης Μέρμηγκας (1907-1914 και 1914-1925[;]).
*Στις εφημερίδες της εποχής θα βρούμε στοιχεία για την ζωή και τις δραστηριότητές του. Συνηθίζονταν να τυπώνονται και οι εκφωνούμενοι επικήδειοι.
Η κηδεία του Σπυρίδωνος Μέρμηγκα κατά πάσα πιθανότητα έγινε στο παλαιό νεκροταφείο της πόλης, στον χώρο του Αγίου Διονυσίου. Στα χρόνια εκείνα είχε επιλεγεί η περιοχή της Ανάστασης για την μεταφορά του νεκροταφείου, με επίσημη έναρξη λειτουργίας από τις αρχές του 1910.









Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Μια χοροεσπερίδα του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος στα 1954.

Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. Δημοσιογράφος - Συλλέκτης. Ανεξάρτητος ερευνητής πειραϊκής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Πριν από την εισβολή των ψηφιακών μέσων οι ανακοινώσεις, δηλαδή οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων κάθε φορέα που θέτονταν προς ενημέρωση ώστε να πραγματοποιηθούν διάφορες δραστηριότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα, συντάσσονταν και τυπώνονταν σε ένα περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Στέλνονταν στα μέλη είτε με το ταχυδρομείο είτε δίνονταν χέρι με χέρι στις τυχούσες προηγούμενες εκδηλώσεις, κάποιες μάλιστα αναρτώνταν σε ειδικό πίνακα.
Θέτω προς αναδημοσίευση ένα μονόφυλλο έντυπο που εξέδωσε ο τότε Βασιλικός Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος για την δεξίωση που πραγματοποίησε επ’ ευκαιρία των Απόκρεω του 1954. Βρίσκεται στο αρχείο μου.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΟΥΝΥΧΙΑ – ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ : 42.730 – 44.283
ΠΡΟΣ Άπαντα τα Αξιότιμα Μέλη του Β.Ν.Ο.Ε.
Έχομεν την τιμήν να φέρωμεν εις γνώσιν των Αξιοτίμων Μελών του Ομίλου, ότι, εισηγήσει της Επιτροπής Δεξιώσεων απεφασίσθη όπως, επ’ ευκαιρία των Απόκρεω, δοθή εν τω Εντευκτηρίω του Ομίλου την 20ήν του μηνός Φεβρουαρίου ε. έ. ημέραν Σάββατον και ώραν 9ην μ .μ. χορευτική εσπερίς, αποκλειστικώς δια τα Μέλη.
Τα επιθυμούντα να μετάσχωσι της εν λόγω εσπερίδος Μέλη, δέον απαραιτήτως να είναι μεταμφιεσμένα, καθ’ όσον εις ουδέν μη μεταμφιεσμένον Μέλος θα επιτραπή η είσοδος. Η μεταμφίεσις δέον να είναι ναυτική, οιασδήποτε μορφής, εποχής ή περιεχομένου, αποκλειομένων των στολών των Αξιωματικών του Β.Ν. και των στολών του Ομίλου.
Λόγω του περιωρισμένου χώρου, το Διοικητικόν Συμβούλιον είναι μετά λύπης του δυστυχώς αναγκασμένον, να τηρήση αυστηρότατα την σειράν προτεραιότητος των υποβαλλομένων δηλώσεων και να κλείση τον κατάλογον συμμετοχής, μόλις συμπληρωθή ο προβλεπόμενος αριθμός των 170 μελών.
Προς κάλυψιν των δαπανών οργανώσεως του χορού, αμοιβής μουσικών κ . λ. π. το δικαίωμα συμμετοχής ωρίσθη εις Δρχ. 60.000 δι’ έκαστον Μέλος.
Παρακαλούνται θερμώς τα Μέλη όπως, ομού μετά των δηλώσεων της συμμετοχής προκαταβάλουν εις την Γραμματείαν του Ομίλου το ανωτέρω ποσόν.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνωνται δεκταί μέχρι της μεσημβρίας της Δευτέρας 15ης Φεβρουαρίου ε. έ. εφ’ όσον εν τω μεταξύ δεν έχει κλείσει ο κατάλογος.
Εν Μουνυχία τη 29η Ιανουαρίου 1954
Ο Πρόεδρος/ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΜ. ΜΠΕΝΑΚΗΣ
Ο Γεν. Γραμματεύς/ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΡΟΛΟΥ

Το βέβαιο είναι ότι θα υπήρξε αναδημοσίευση το Πειραϊκό Τύπο, καθώς ίσως γράφτηκαν και τα μεθεόρτια, με λεπτομέρειες για την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης.