Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Ελληνικό Πάσχα σε καιρούς αλλοτινούς.


                                                                               Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Το Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πίστης των θρησκευόμενων Ελλήνων. Επιστρέφοντας - όπως είχα υποσχεθεί - στο φωτογραφικό υλικό της συλλογής που μου εμπιστεύτηκε για δημοσίευση ο φίλος Παναγιώτης Δριτσάκος και εξαντλώντας το, αναρτώ δώδεκα χαρακτηριστικές εικόνες του εορτασμού του σε κάποια χρονική περίοδο που απαθανάτιζαν μόνο οι φωτορεπόρτερς κι όχι τα σημερινά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

 

«Λαμπάδες. Επιτάφια κηριά». Τότε που οι λαμπάδες ήταν απλές, με τούλι και κορδέλες χωρίς εξαρτήματα παιχνιδιών για τα αγόρια και τα κορίτσια. Τις ξεχώριζες μόνο από το χρώμα, μπλε ή ροζ. Κρεμασμένες στα περίπτερα έδιναν έναν διαφορετικό τόνο στον εορτασμό. Πρακτορείον φωτογραφικών επικαίρων ΕΝΩΣΙΣ.






«Πάσχα στην Ελλάδα. Το στόλισμα του επιταφίου». Τα κορίτσια πλέκουν γιρλάντες από λουλούδια. Το ασπρόμαυρο της φωτογραφίας τονίζει το χτένισμα και τα ρούχα της εποχής. Χωρίς σφραγίδα φωτογραφικού πρακτορείου.






8 Μαΐου 1956. «Η Α.Μ. ο Βασιλεύς μετά του Διαδόχου παρακολουθούν την τελετήν της Αναστάσεως το μεσονύκτιον του Μεγάλου Σαββάτου εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν της Μητροπόλεως χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Δωροθέου». Νυχτερινή φωταγώγηση της εξέδρας με τους ιερείς, τους ψάλτες , τους επίσημους και τον κόσμο τριγύρω σε διακριτική απόσταση.  Φωτορεπορτάζ Σ. & Κ. Τρεβιζάκη. Βαλαωρίτου 4Α Αθήναι.






5 Μαΐου 1959. «Τελετή Αναστάσεως. Εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αθηνών κατά την τελετήν της Αναστάσεως παρέστησαν πολλοί υπουργοί μετά των συζύγων των». Παρατηρούμε την ενδυμασία των ανδρών με τα κοστούμια, τα γιλέκα τα παπιγιόν και παράσημα. Πρακτορείον φωτογραφικών επικαίρων ΕΝΩΣΙΣ.





 

«Από τον εορτασμόν της Αναστάσεως εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν. Εις την φωτογραφίαν το Υπουργικόν Συμβούλιον εις την εορτήν της Αναστάσεως».  Οι άνδρες και οι νέοι με τα κοστούμια και τις γραβάτες. Οι κυρίες με τα καπέλα τις γούνες και τα φορέματα που σχεδίαζαν επώνυμοι μόδιστροι ύστερα από παραγγελία του υφάσματος και δοκιμές, έραβαν και στόλιζαν ικανές ράφτρες. Σε άλλη περίπτωση, τα καταστήματα του αθηναϊκού κέντρου ήταν πρόσφορα για ακριβά και καλά ενδύματα.  Όλα φανταχτερά και επίσημα. Φωτορεπορτάζ αθηναϊκού τύπου Αδελφοί Φλώρου. Πανεπιστημίου 64 (Ομόνοια) Αθήναι.







«Από την τελετήν της Αναστάσεως εις την Μητρόπολιν εις την φωτογραφίαν ο Βασιλεύς Παύλος, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος και ο Πρίγκηψ Μιχαήλ». Αδελφοί Μεγαλοκονόμου. Ελληνικά φωτογραφικά νέα.








«Εορτή Αναστάσεως εις την Μητρόπολιν των Αθηνών. Μία ωραία άποψις κατά την ώραν της Αναστάσεως». Τέτοια σκηνή είναι ανεπανάληπτη. Το τυπικό πλέον είναι πιο χαλαρό και η τάξη, κατά πολύ περιορισμένη. Αδελφοί Μεγαλοκονόμου. Ελληνικά φωτογραφικά νέα.






«Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως εορτάζουν έξωθι του Πατριαρχείου την Ανάστασιν η οποία έγινε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα αντί του καθιερωμένου μεσονυχτίου λόγω της εκρύθμου καταστάσεως η οποία επικρατεί εις Τουρκίαν». Πάντα επικρατεί «έκρυθμη κατάσταση» στην γειτονική χώρα. Το Φανάρι όμως αντέχει, δεν σβήνει. Athens News Photo Agency. Αγίου Κωνσταντίνου 6 Αθήναι.






                                          «Ανάστασις». Πρακτορείον Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ.






«Πάσχα στην Ελλάδα. Επιστροφή από την εκκλησία με το φως της Αναστάσεως». Καταπληκτική απεικόνιση ενός πατέρα με τις δύο κόρες του. Χωρίς σφραγίδα φωτογραφικού πρακτορείου.







             «Τσούγκρισμα αυγού στα Μέγαρα». Αδελφοί Μεγαλοκονόμου. Ελληνικά φωτογραφικά νέα.







«Εορτασμός του Πάσχα. Σε όλους τους στρατώνας εψήθη κατά το πατροπαράδοτο έθιμο ο πασχαλινός οβελίας. Ανωτέρω ομαδικό ψήσιμο αρνιών στη σούβλα σε στρατιωτική μονάδα των Αθηνών». Αξέχαστη εμπειρία σε όσους την έζησαν. Φωτορεπορτάζ αθηναϊκού τύπου ΦΛΩΡΟΥ.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου