Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Πέριξ και εντός Αθηνών μέσα από 15 παλιές φωτογραφίες.


                                                                           Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Οι δεκαπέντε επόμενες φωτογραφίες κι όσες άλλες ακολουθήσουν ξεφεύγουν από τις μέχρι τώρα αναρτήσεις που άντλησα από το υλικό που ανήκει στην συλλογή του Πειραιώτη φίλου μου Παναγιώτη Δριτσάκου. Καθώς εξαντλούνται σταθερά τα αποκλειστικώς θρησκευτικά θέματα, βγαίνουμε από την Αθήνα και απλωνόμαστε στην ελληνική επαρχία, με ξαφνικές πάλι επιστροφές στην πρωτεύουσα.




Ωρεοί Ευβοίας. 22 Μαΐου 1954. Λιτανεία. Στις αρχές Μαΐου 1954 η χωρική Μαρία Καραγκούνη είδε σε όραμα μια εικόνα και άκουσε φωνή να της υποδεικνύει το σημείο που θα απεκάλυπτε την θαμμένη εικόνα του Αγίου Βασιλείου. Αφού έπεισε τους επιτρόπους, άρχισαν οι ανασκαφές και βρέθηκαν ερείπια παλιού ναΐσκου των βυζαντινών χρόνων που υπήρχε σε περιοχή κάτω από το κάστρο. Φάνηκαν μαρμάρινοι κίονες και σταυροί, μονολιθική τράπεζα (λαξευμένη στον βράχο), δοχεία, διάφορα αντικείμενα, λείψανα, ενώ στην δυτική του είσοδο μια λάρνακα περιείχε οστά κοινής ταφής με κάποια χρηστικά χριστιανικά κτερίσματα. Στις 17 Μαΐου είδαν και την πήλινη φθαρμένη εικόνα που αποδόθηκε στον Άγιο Βασίλειο. Ακολούθησε αγιασμός, λιτανεία οπότε αργότερα χτίστηκε ομώνυμος ναός που φυλάσσει και τα ευρήματα. Σε ανάμνηση του γεγονότος κάθε χρόνο τελείται εσπερινός, λειτουργία με αρτοκλασία ενώ δίνονται γλυκά κι αναψυκτικά.







3 Νοεμβρίου 1956. Τελετή λήψης ολυμπιακού φωτός. Στην αρχαία Ολυμπία έγινε η αρχαϊκή εορτή της παράδοσης του φωτός από την εστιάδα του ναού της Ολυμπίας στην ιέρεια της Ακρόπολης περιστοιχιζόμενη από επτά νεανίδες. Το φως μεταδόθηκε στον βωμό και από αυτόν στην δάδα του πρώτου λαμπαδηφόρου που αναχώρησε για την Αθήνα. Από εκεί θα μεταφερθεί στην Μελβούρνη όπου θα τελεστούν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 22.11. έως 8.12.1956.







7 Απριλίου 1958. Επέτειος εξόδου Μεσολογγίου. Ένα στιγμιότυπο από την λιτάνευση της εικόνας. 






 
7 Απριλίου 1958. Επέτειος εξόδου Μεσολογγίου. Οι εορτασμοί έγιναν παρουσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, υπουργών και άλλων επισήμων, με έντονες τις εκδηλώσεις και τον ενθουσιασμό του πλήθους υπέρ της Κυπριακής ανεξαρτησίας.







22 Οκτωβρίου 1958. Οι ξένοι αντιπρόσωποι που έφτασαν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν στην Θεσσαλονίκη το Διεθνές Συνέδριο Εκθέσεων και Εμποροπανηγύρεων, επισκέφτηκαν το Άγιο Όρος.  






 
27 Απριλίου 1959. 133η επέτειος εξόδου Μεσολογγίου. Παρουσία των υπουργών Κωνσταντίνου Καλλία (Δικαιοσύνης), Ανδρέα Στράτου (Κοινωνικής Προνοίας), Γεώργιος Θεμελή (υφυπουργός Εθνικής Αμύνης) και άλλων επισήμων μεταξύ των οποίων και του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα. Στην φωτογραφία, ένα στιγμιότυπο από την λιτάνευση της εικόνας.






 
22 Αυγούστου 1959. Συνεχίζονται καθημερινώς οι συνεδριάσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (World Council of Churches). Στην φωτογραφία, το περίφημο Μανδράκι της Ρόδου σε νυχτερινή λήψη, φωταγωγημένο, φέρει την επιγραφή OIKUMENE, δηλαδή ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ αν και επίσης στο λογότυπο - χαρακτηριστικό σήμα του Συμβουλίου γράφεται OIKOUMENE με τον σταυρό πάνω σε βάρκα και τα κύματα. Πρώτος γενικός γραμματέας ήταν ο Ολλανδός θεολόγος Willem Adolph Visser 't Hooft (1900 - 1985).






 
2 Οκτωβρίου 1960. Κυριακή. Στο όρος Καλλίδρομο τελέσθηκαν τα εγκαίνια του ορειβατικού καταφύγιου που ανεγέρθηκε από τον Όμιλο Φυσιολάτρου Λαμίας σε ύψος 970 μέτρων. Στην τελετή παρευρέθησαν οι βουλευτές της Ε.Ρ.Ε. Φθιώτιδας Στέφανος Μακρόπουλος και Γεώργιος Πλατής, αντιπρόσωπος του νομάρχη, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος και άλλοι επίσημοι. Ακόμα συμμετείχαν γύρω στους 250 εκδρομείς, μέλη δώδεκα φυσιολατρικών οργανώσεων των Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Βόλου, Λαμίας κ.λ.π. Το καταφύγιο βρίσκεται στην λίμνη της Νευρόπολης. Το καταφύγιο είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας (1938) και του ΟΦΥΛ με δυναμικότητα 35 ατόμων. Σε μεγάλες περιόδους παραμένει κλειστό. Το όρος Καλλίδρομο και το καταφύγιο αναφέρονταν αρκετές φορές σε προγράμματα εκδρομών που διαβάζουμε στα τεύχη πειραϊκών φυσιολατρικών και ορειβατικών σωματείων.







Κοινότητα Φιλοθέης Αθηνών. Αύγουστος 1966. Η «Α΄ Διετής Έκθεσις Γλυπτικής» οργανώθηκε από την Κοινότητα Φιλοθέης και τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Υπαλλήλων της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. Στην φωτογραφία βλέπουμε το γύψινο γλυπτό με τίτλο «ΓΟΡΓΟΝΑ» του Διονύση Γερολυμάτου (γεν. 1938). Ο Συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στα 1929 αγόρασε τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής που ονομαζόταν Νέα Αλεξάνδρεια για την στέγαση των υπαλλήλων που εργάζονταν στην Τράπεζα. Σχεδιάστηκε και ρυμοτομήθηκε με προσοχή ώστε να είναι ευχάριστη παραμονή των κατοίκων. Αργότερα ήλθαν και πολλοί δημοσιογράφοι. Στα 1934 έγινε Κοινότητα ενώ στα 1936 ονομάστηκε Φιλοθέη από την ομώνυμη Αγία. Στα 1966 κοινοτάρχης ήταν ο Θεοφάνης Βενακίδης.






 
Φιλοθέη Αθηνών. Αύγουστος 1966. Η «Α΄ Διετής Έκθεσις Γλυπτικής» οργανώθηκε από την Κοινότητα Φιλοθέης και τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Υπαλλήλων της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. Το γύψινο γλυπτό του Μιχάλη  Γ. Κόκκινου (1900 - 1990) έχει τον τίτλο «ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ». Ο εγγονός του ζωγράφος και συγγραφέας Μιχάλης Σ. Κόκκινος που γεννήθηκε στον Πειραιά το 1962, έχει στο ενεργητικό του τις εκδόσεις ΟΜΒΡΟΣ. 







 
Το ανάκτορο ή καστέλο της Ροδοδάφνης, σε χώρο που αγόρασε από την Μονή Πεντέλης η Sophie de Marbois - Lebrun, Duchess of Plaisance, η γνωστή ως Δούκισσα της Πλακεντίας, 1785 - 1854, χτίστηκε από το 1840 και εξής. Είναι έργο αποδιδόμενο στον Σταμάτη Κλεάνθη (υπάρχει και επιγραφή με την ένδειξή 1841) αν και εμπλέκονται μάλλον και άλλοι αρχιτέκτονες. Παρέμενε ημιτελές, στα 1959 αποφασίστηκε να χρησιμεύσει ως κατοικία, έτσι επισκευάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Μπαλτατζή στα 1960 - 1961. Διατέθηκε στον διάδοχο Κωνσταντίνο στα 1961 - 1964. Ο Κωνσταντίνος αρραβωνιάστηκε την Άννα-Μαρία στις 23.1.1963 στην Κοπεγχάγη. Η φωτογραφία φέρει τίτλο και χρονολογία: Πριγκιπικοί αρραβώνες. Αθήναι, 28 Ιανουαρίου 1963.






 
Ο Κωνσταντίνος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ (Gamal Abdel Nasser Hussein, 1918 - 28.9.1970). Η σύζυγος του Νάσερ, Tahia Kazem, 1920 - 1992, τον παντρεύτηκε στα 1944 κι απέκτησαν πέντε παιδιά, δυο κόρες και τρεις γιούς. Ο Νάσερ ήταν πρόεδρος της Αιγύπτου από το καλοκαίρι (23.6) του 1956 έως τον θάνατό του από καρδιακό επεισόδιο (έπασχε επίσης από διαβήτη, αρτηριοσκλήρωση, υψηλή πίεση). Στην Ελλάδα είχε έλθει τον Ιούνιο του 1960, αποβιβάστηκε στον Πειραιά με την θαλαμηγό El Horriya (πρώην Al Mahroussa, ένα από τα παλαιότερα yachts, χρονολογείται από το 1865). Την επίσκεψη ανταπόδωσε και ο Κωνσταντίνος ο οποίος επισκέφτηκε την Αίγυπτο. Φωτογραφία χωρίς χρονολογία.








5 Αυγούστου 1968. Ο μητροπολίτης της ελληνικής παροικίας της Γαλλίας Μελέτιος, επισκέφτηκε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Στυλιανό Παττακό (1912 - 2016) μαζί με Έλληνες εκπρόσωπους της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.






 
11 Νοεμβρίου 1968. Αφίχθηκε σήμερα αεροπορικώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος. Στο αεροδρόμιο Ελληνικό των Αθηνών τον υποδέχθηκαν ο υφυπουργός προεδρίας κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Βοβολίνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτριος Ρίτσος, ο Τομ Πάππας και άλλοι επίσημοι. Ο Τομ Πάππας (Thomas Antony Pappas, Θωμάς Κωνσταντίνου Παπαδόπουλος, 1899 - 1988) υπήρξε δραστήριος επιχειρηματίας που αναμείχθηκε στην πολιτική, φανερά και παρασκηνιακά, στις δεκαετίες 1960 και 1970.  







 
Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες το μεσημέρι στο πολιτικό γραφείο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο. Στην φωτογραφία διακρίνονται επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου προεδρίας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (1921 - 1999, ήταν αδελφός του Γεωργίου Παπαδόπουλου), ο υφυπουργός «παρά τη προεδρία της κυβερνήσεως» Κωνσταντίνος Βοβολίνης και ο Τομ Πάππας. Φωτογραφία χωρίς χρονολογία.  








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου