Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Αναφορές σε εκκλησιαστικά δρώμενα 1961 - 1969.


                                                                          Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Κλείνοντας την ενότητα των θρησκευτικών φωτογραφιών της σημαντικής συλλογής που βρίσκεται στην πειραιώτικη βιβλιοθήκη του Παναγιώτη Δριτσάκου, θα δούμε ακόμα κάποια θέματα τα οποία απασχόλησαν την εκκλησία ή κυριάρχησαν στην επικαιρότητα την δεκαετία του 1960.   


 
25 Σεπτεμβρίου 1961. Παγκόσμιο ιερατικό και πανορθόδοξο συνέδριο. Οι εργασίες του άρχισαν στην Ρόδο την Κυριακή 24.9.1961. Ήταν η πρώτη πανορθόδοξη διάσκεψη μετά από αρκετές προσπάθειες της νεώτερης ιστορίας (το 1923 έγινε Πανορθόδοξος Προσύνοδος στην Κωνσταντινούπολη και το 1930 Διορθόδοξος Επιτροπή στο Άγιο Όρος χωρίς συνέχεια). Έληξε στις 1 Οκτωβρίου 1961. Στην Ρόδο έγινε και τις επόμενες χρονιές (26.9.1963 - 1.10.1963 και 1 έως 15.11.1964).







Ιανουάριος 1962. Προσκύνημα του εκλιπόντα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου. Πέθανε στις 8.1.1962. 
Η σορός του εξετέθη στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών. 







 Ιανουάριος 1962. Προσκύνημα του εκλιπόντα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου. Η σορός του εξετέθη στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών. 





 

11 Ιανουαρίου 1962. Νεκρώσιμη πομπή για την κηδεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου. Η τελετή έγινε «με τιμάς Πρωθυπουργού εν ενεργεία και εν μέσω γενικού Λαϊκού πένθους».







11 Ιανουαρίου 1962. Νεκρώσιμη πομπή για την κηδεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου. Η σορός μεταφέρεται «επί κιλλίβαντος πυροβόλου».






 
Εορτασμός χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. «Μετά πάσης επισημότητος και εν μέσω ατμοσφαίρας θρησκευτικής εξάρσεως ήρχισαν εις την Θεσσαλονίκην την 10.3.1963 αι εορταστικαί εκδηλώσεις επί τω εορτασμώ της χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους. Επραγματοποιήθη εις την Μητρόπολιν συγκέντρωσις των αφιχθέντων ιεραρχών και λοιπών επισήμων και προηγουμένων των αρχιερέων. Μετέβησαν εις τον Μητροπολιτικόν ναόν του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά όπου εγένετο θρησκευτική τελετή. Κατά την διάρκειαν της τελετής ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων επέδωκεν εις αγιορειτικήν αντιπροσωπείαν γραπτόν επί πλάκας χαιρετισμόν προς το Άγιον Όρος». Στην φωτογραφία οι Μητροπολίτες και αντιπρόσωποι του Αγίου Όρους εξερχόμενοι του μητροπολιτικού μεγάρου.







Απρίλιος 1963. Εορτασμός χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Μεταφορά της ιστορικής εικόνας «Άξιον εστί» στην Αθήνα. Στις 4/17.4.1963 ήλθε στον Πειραιά από την Δάφνη του Αγίου Όρους με το πολεμικό πλοίο ΑΣΠΙΣ. Ο δήμαρχος Παύλος Ντεντιδάκης εκφώνησε σύντομο λόγο o ο οποίος άρχιζε ως εξής: «Πανοσιολογιώτατε Άγιε Πρωτεπιστάτα του Αγίου Όρους και λοιπή των Αγιορειτών Πατέρων Χορεία, ο ευσεβής λαός του Πειραιώς προσέρχεται, δι εμού, κατά την ιεράν και επίσημον ταύτην στιγμήν, δια να υποδεχθή μετά βαθυτάτης ευλαβείας και συγκινήσεως, το, δια των οσίων χειρών υμών, κομιζόμενον μέγα και ιερώτατον Κειμήλιον του Αγιωνύμου Όρους, την πάνσεπτον και σεβασμίαν εικόνα του «Άξιον εστίν». Η Δημοτική Αρχή και σύμπας ο Πειραϊκός Λαός, αισθάνεται βαθύτατα την ιερότητα αλλά και την ιστορικότητα των τιμών τούτων….». Στην Αθήνα ανέβηκε οδικώς μέσω Νέου Φαλήρου και Λεωφόρου Συγγρού. Μετά την υποδοχή της μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, μεταφέρθηκε με πομπή στην Μητρόπολη. Την επόμενη τοποθετήθηκε στον Άγιο Ελευθέριο.







Απρίλιος 1963. Εορτασμός χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Ο βασιλιάς Παύλος, ο διάδοχος Κωνσταντίνος, αξιωματούχοι, ιεράρχες και πλήθος κόσμου κατά την λιτανεία της εικόνας «Άξιον εστί».







Απρίλιος 1963. Εορτασμός χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Ο βασιλιάς Παύλος πήγε στον Άγιο Ελευθέριο, παρεκκλήσιο της Μητρόπολης Αθηνών και ασπάστηκε την εικόνα «Άξιον εστί» που εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Στον Πειραιά επέστρεψε στις 12/25.4.1963 όπου επιβιβάστηκε στο πολεμικό πλοίο ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ (ναυπηγήθηκε ως ναρκαλιευτικό αλλά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε σαν Ναυαρχίδα Αιγαίου Πελάγους και για την μεταφορά επισήμων, αργότερα ως εκπαιδευτικό). 







Από την συνάντηση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου Α΄ με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Ο αρχιμανδρίτης και καθηγητής Ιερώνυμος Κοτσώνης (1905 - Νοέμβριος 1988) εξελέγη στις 13.5.1967, χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 14.5.1967, ενθρονίστηκε αρχιεπίσκοπος από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια στις 17.5.1967 (επίσημα η παραίτηση του Χρυσόστομου Β΄ έγινε στις 11.5.1967) και παραιτήθηκε στις 15.12.1973.







Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο παρουσία του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα.






 
9 Ιουνίου 1968. Ο αμερικανός πρέσβης Τάλμποτ, η σύζυγος και η κόρη του παρέστησαν στην επιμνημόσυνο δέηση στον μητροπολιτικό ναό για την ανάπαυση της ψυχής του Ρόμπερτ Κέννεντυ παρουσία μελών της εθνικής κυβέρνησης και λοιπών επισήμων. Ο William Phillips Talbot (1915 - 2010)  υπηρέτησε ως πρέσβης στην Ελλάδα από το 1965 έως το 1969.







16 Ιουλίου 1968. Αερολιμένας Αθηνών στο Ελληνικό. Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου για την 19η κληρικολαϊκή συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Τον υποδέχτηκαν ο Υπουργός Παιδείας Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κωνσταντίνος Βοβολίνης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτριος Ρίτσος. 







Χωρίς χρονολογία. «Από τη χθεσινή συνάντησιν και συνομιλίαν του Πρωθυπουργού κ. Παπαδοπούλου μετά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ιακώβου εις το πολιτικόν γραφείον».          






  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου