Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ο λογοτέχνης Άγγελος Βογάσαρης.




                                              Γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Πιστός στην πειραϊκή παράδοση που θέλει το λογοτέχνη να είναι ειλικρινά ο εαυτός του, ευγενής, σεμνός, ευθύς, έξω από τα κυκλώματα, να κουβαλά ένα ανήσυχο πνεύμα που να το εκτονώνει συγγραφικά σε πεζό - ποιητικό λόγο και ν’ ανακατεύεται ενεργά με τα κοινά, ο Άγγελος Βογάσαρης συγκέντρωνε τα παραπάνω και παράλληλα υπήρξε φιλόλογος, ποιητής, δοκιμιογράφος, διηγηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας κι άλλα πολλά, που για να τ’ ανακαλύψεις θα έπρεπε να τον είχες ζήσεις από κοντά και να ήσουν ενταγμένος στο καθημερινό του περιβάλλον.  
Ο Άγγελος - Ευτύχιος Βογάσαρης, Πειραιώτης «γέννημα - θρέμμα», γεννήθηκε στα 1923. Είλκε την καταγωγή του από παλιά ιστορική οικογένεια της Πελοποννήσου (Δημητσάνα).
Ο πατέρας του Γεώργιος Βογάσαρης (καταγόταν από την Ηλεία) εγκαταστάθηκε νεότατος στον Πειραιά κι εργάστηκε ως ανώτερος υπάλληλος στην Ιονική Τράπεζα. Η μητέρα του Χαρίκλεια το γένος Ανδρέα Σούλη ήταν αδελφή του Άγγελου Σούλη, παλιού ιδιοκτήτη και διευθυντή της εφημερίδας ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ (1914 και 1916 - 23).
Αποφοίτησε το λύκειο «Ελληνισμός» του Κυριάκου Σταυριανού (πλατεία Τερψιθέας).
Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε στη γερμανική Ακαδημία του Μονάχου κι έκανε μαθήματα GERMANISTIK (ειδικός κλάδος για τη γερμανική λογοτεχνία) στο γερμανικό Ινστιτούτο του Βερολίνου. Πέρα από τα γερμανικά σπούδασε και γνώριζε αγγλικά και γαλλικά.
Έγινε διευθυντής στο Γυμνάσιο του Πειραϊκού Συνδέσμου, μετεκπαιδεύτηκε στο Βέλγιο και Γερμανία σε θέματα Κοινής Αγοράς κι επί σειρά ετών διηύθυνε την Υπηρεσία Κοινής Αγοράς και Προώθησης Εργασιών της Ιονικής  και Λαϊκής Τράπεζας. Δίδαξε στην Ιόνιο Σχολή της Φιλοθέης (Λ. Ακρίτα 8) και στο Νυκτερινό του Πειραϊκού (Πρότυπο).
Από τα νεανικά του χρόνια εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του για τα γράμματα.
Πολλά από τα ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σ’ έντυπα της εποχής. Αργότερα και έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, έδωσε διαλέξεις για τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις (επισκέφτηκε πολλές χώρες), έκανε παρουσιάσεις βιβλίων και κριτικές τους, μίλησε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και στην τηλεόραση, έλαβε μέρος σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και διατέλεσε μέλος πολλών πνευματικών συλλόγων. 
Για το ραδιόφωνο της ΕΙΡΤ έγραψε αρκετά έργα (όπως Τζωρτζ Γκέρσουϊν, Ταξίδι στο Τίλζιτ, Φρειδερίκος Σοπέν) που σκηνοθέτησαν ο Μάριος Πλωρίτης, ο Μήτσος Λυγίζος, ο Φρίξος Ηλιάδης κ.ά. τα οποία ερμήνευσαν με τις φωνές τους γνωστοί ηθοποιοί (Κατσέλη, Τζόγιας, Ξενίδης, Κωστόπουλος...). Απομακρύνθηκε με τον ερχομό της χούντας.
Από το 1969 χρημάτισε τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, που τον τίμησε στις 20-1-1986 (στο θέατρο Κώστα Πρέκα) και στις 16-3-1998 (στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα).
Το 1987 έγινε γενικός γραμματέας της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά κι εκλεγόταν συνεχώς πρόεδρός της από το 1989 (εκτός από τη διετία 1994-96 που ήταν ο Αλέκος Χρυσοστομίδης) μέχρι που ανέλαβε ο Παναγιώτης Χαρλαύτης.
[Η Εταιρία ιδρύθηκε στα 1977. Τα ιδρυτικά της μέλη αποτελούνταν από τους παρακάτω Πειραιώτες: Γιάννης Αποστολόπουλος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κωστής Βρεττάκος, Λάμπης Βολανάκης, Γιώργος Βουλόδημος, Λάμπρος Βουτέρης, Στέλιος Γεράνης, Θέμης Γαλανός, Γιάννος Γεωργιάδης, Ιάσων Γιαννουλάκης, Διονύσης Γρηγοράτος, Κώστας Γαρίδης, Νίκος Δάνδης, Σταύρος Θανόπουλος, Κώστας Θεοφάνους, Πίτσα Καπιτσινέα, Κατερίνα Καραγιάννη, Μιχάλης Κάσσης, Πάνος Κατράκης, Κώστας Κατσαφανάς, Γιάννης Κοντούλης, Θεόδωρος Λιαρούτσος, Δημήτρης Λιάτσος, Γιάννης Μαντούβαλος, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Κώστας Μυλωνάς, Φάνης Μούλιος, Γκίκας Μπινιάρης, Στέλιος Μπινιάρης, Τότα Μοντάνου, Πέτρος Νεφέλης, Μιχάλης Νικολινάκος, Νάσος Νικολόπουλος, Γιώργος Παπαλεονάρδος, Μαρία Παπαλεονάρδου, Γιώργος Πολιτάρχης, Κώστας Ροδιτάκης, Χριστόφορος Σκλαβενίτης, Μάνος Σοφιανός, Άννα Βανιώ Τριανταφύλλου, Γεάσιμος Τσάκαλος, Παναγιώτης Τσουτάκος, Χρήστος Φωτίου, Εύη Ψάλτη, Αλέκος Χρυσοστομίδης]
Τα γραφεία της Εταιρίας μεταφέρθηκαν μόνιμα στον Πύργο του Πειραιά (παραχωρήθηκαν από το Δήμο), ισόγειο, Ιπποκράτους 2.
Το όνομα του Άγγελου Βογάσαρη βρίσκεται ήδη καταχωρημένο σε πολλές εγκυκλοπαίδειες, βιογραφίες συγγραφέων και οδηγών Who is Who. Για το έργο του έγραψαν ευμενείς κριτικές Ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και βιβλιοκριτικοί. Στα 1993 το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Βοστώνης τον εξέλεξε μεταξύ λίγων προσωπικοτήτων ως «The man of the year 1993», «Ανδρα της χρονιάς».
 Απέσπασε επίσης τιμητικές διακρίσεις από το Καίμπριτζ, τους Λάϊονς Ευρώπης, τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά...
Η πρώτη του ποιητική συλλογή που εκδόθηκε σε βιβλίο ήταν Η ΧΑΥΝΩΣΗ. Ακολούθησε Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ, κριτική και ψυχολογική βιογραφία, Πειραιάς 1957.
ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΜΙΑ ΖΩΗ, ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, Κώστας Καριωτάκης, κριτική και ψυχολογική βιογραφία, Αθήνα 1968 (Β΄ έκδοση, Βάκων, 1969).
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ, ο ποιητής της αρετής, της φιλοπατρίας, της ελευθερίας, μελέτη - διάλεξη, Βάκων, 1970.
ΣΟΛΩΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, μελέτη, Δωδώνη, 1972.
ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΕΜΟΥ ΟΚΤΩ - ΔΕΚΑ ΜΠΩΦΟΡ, θέμα για μυθιστόρημα, Δωδώνη, 1974.
ΣΙΩΠΗ...ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΙΩΠΗ, ποιητική σύνθεση για τα 40 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Δωδώνη, 1977 (τα δύο παραπάνω είχαν απαγορευτεί από τη λογοκρισία της επταετίας).
ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, σπουδή πάνω στη ζωή και το έργο του ποιητή, Σαμουράι, 1979.
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, δύο αφηγήματα, Ρυθμός, 1982. ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΠΟΜΠΥ ΣΑΝΤΣ, ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΗΖ, ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΡΑ, ποιητική σύνθεση, Δωδώνη, 1984.
ΠΩΛ ΝΟΡ (ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ), μελέτη πάνω στη ζωή και το έργο του, Δωδώνη, 1985.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, μεγάλο αφήγημα, Δωδώνη, 1988.
Ο ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΟΡΓΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ «ΑΛΦΑ» (Τέσσερις ακριβώς βαθιά χαράματα), ποίηση, Δωδώνη 1992. Ο θεατρικός αυτός μονόλογος παρουσιάστηκε στο θέατρο Βεργή σε σκηνοθεσία Κώστα Πρέκα.
Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΜΑΪΜΟΥΣ, σύγχρονη τραγωδία, θεατρικό έργο, Δωδώνη, 1995, παίχτηκε δύο περιόδους, άνοιξη 1990 και από 2 Νοεμβρίου 1990 στο θέατρο «Πύλη» της λεωφόρου Αμαλίας από το θίασο της Αλίκης Πωλ Νορ, κόρης της Κυβέλης και αδελφής της Μιράντας Μυράτ.
ΤΙ ΚΡΙΜΑ, μονόλογος απολογίας και ενοχής, ποίηση, Δωδώνη, 1998. Στα τελευταία βιβλία του περιλαμβάνονται επιλεγμένα αποσπάσματα από κρίσεις και γνώμες για το έργο του.
Τα άλλα δύο θεατρικά του, άπαιχτα ακόμα, είναι Η ΟΡΓΗ ΚΑΙ Η ΑΗΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΛΦΑ (τραγική κωμωδία) και Η ΣΤΑΡ.
Έτοιμα για έκδοση είχε τα βιβλία ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ, ένα λυρικό οδοιπορικό και η ΣΠΟΥΔΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ. Πολλά από τα παραπάνω έχω στη βιβλιοθήκη μου με αφιερώσεις του.
Ο Άγγελος Βογάσαρης δε έδειχνε, ήταν ένας ζωντανός και διαρκώς ανανεούμενος πνευματικός άνθρωπος. «Χαρά μου και τιμή μου να είμαι κοντά στους νέους ανθρώπους όχι σ’ αυτούς που αρχίζουν και σαπίζουν».
Όσο για τα πολιτιστικά τεκτενόμενα στην πόλη μας, έλεγε: «δε νομίζω να έχουνε πέσει τόσο κάτω. Έγιναν τόσα πράγματα τα τελευταία χρόνια...».
Πράγματα στα οποία και ο ίδιος συνέβαλε με την παρουσία του.
Πέθανε στις 27.4.2006.

[Τη συνέντευξη για τη συλλογή στοιχείων για το άρθρο μου έκανα στο σπίτι του, οδός Αριστοτέλους, το Σάββατο 9.1.1999. Τον γνώριζα από χρόνια, έτσι μου ήταν εύκολο να συζητήσω μαζί του όχι μονο για τη ζωή του, αλλά και για πολλά άλλα κοινά πειραϊκά θέματα..]
Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Πειραϊκή Πολιτεία, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 1999, σελ. 14.                   Μεταφορά εδώ με συμπληρώσεις, 23 Φεβρουαρίου 2012.


3 σχόλια:

  1. Πόσα και τι μου θυμίσατε αγαπητέ φίλε με την παραπάνω ανάρτηση.Ο Αγγελος ο Βογάσαρης υπήρξε καθηγητής μου σε γυμνάσιο του Πειραιά και τον θυμάμαι πάντα με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. 19 Δεκεμβρίου 2018
      Μόλις σήμερα και τυχαία είδα το σχόλιό σας και σας ευχαριστώ!
      Η δική σας δουλειά όμως είναι μοναδική!
      Σας ενημερώνω ότι δημιουργήσαμε το Site της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ και ήδη είναι στο διαδίκτυο, εδώ και μια εβδομάδα, στην διεύθυνση www.etgrtp.gr
      Σχεδόν κάθε ημέρα συμπληρώνουμε βιογραφικά και στοιχεία για την ιστορία της Εταιρίας και των μελών της.

      Σας εύχομαι Καλές Γιορτές!!!
      Σοφία Παυλάκου

      Διαγραφή